Propunere de traseu spre Alanya (via Ankara, Konya)
De când ne-am căsătorit ne-a plăcut să ne programăm singuri concediile și să ne deplasăm cu mașina personală pentru a beneficia de independență totală și pentru a putea savura bucuriile drumului (opriri instantanee, peisaje frumoase și multe altele).
Dacă până acum mergeam sporadic în străinătate în concediu, de anul trecut am hotărât să ne petrecem concediile de vară numai în străinătate din mai multe motive: servicii ireproșabile, raportul calitate – preț foarte bun și mult mai ieftin decât în România.
Am ales Turcia ca țară de destinație pentru vacanțele noastre la mare pentru toate cele menționate mai sus. Pentru că anul trecut am făcut un circuit, vizitând mai multe puncte turistice ale acestei țări, anul acesta am hotărât să mergem într-o singură locație, și anume Alanya – Resort Delphin De Luxe impresionați fiind de părerile frumoase ale membrilor AFA (citeste si impresiile de aici - vezi impresii).
Și pentru că un drum până în Alanya parcurs cu mașina proprie (mai ales când ai copii micuți) poate reprezenta pentru oricine o provocare, ne-am gândit să vă împărtășim și dumneavoastră impresiile noastre cu privire la traseul ales. Încă de acasă am hotărât ca anul acesta să încercăm să folosim două trasee diferite spre resortul Delphin De Luxe unde aveam rezervat un sejur de 7 nopți. Am hotărât acest lucru pentru a avea posibilitatea de a face o comparație între rutele cunoscute de toți, dar și pentru că drumul pe care l-am ales la dus nu fusese parcurs de altcineva (cel puțin nu am găsit recomandări pe AFA atât la drum, cât și la cazări intermediare pe acest traseu).
Așa că am decis să plecăm noaptea din Tulcea din mai multe motive: pentru a străbate Bulgaria pe întuneric (și bine am făcut pentru că nu am văzut picior de polițist bulgar pe tot traseul), copiii să doarmă pe o porțiune mai mare de drum (mai ales că aveam cu noi și un bebeluș de 9 luni) și pentru a putea parcurge cât mai mulți km în prima parte de drum ca să ajungem mai devreme a doua zi la hotel.
Am plecat deci la ora 0100 noaptea și am ajuns la granița româno – bulgară pe la ora 0300. Drumul prin Bulgaria (mai ales prima parte până la Varna) a fost puțin cam sinistru: lipsa marcajelor și asfaltul cu oarece denivelări – mai ales în zona Dobrick (dar știam lucrul acesta pentru că pe același traseu am fost și anul trecut). Din păcate cei din Dobrogea nu au decât două variante pentru a străbate Bulgaria:
1. Tulcea – Constanța – Mangalia – Vama Veche – zona de litoral bulgăresc – Varna – Obzor – Burgas – Sozopol – Promorsko – Izgrev – Kondolovo – Gramatikovo – Malko Tărnovo (pe malul mării).
2. Tulcea – Constanța – Topraisar – Amzacea – Negru Vodă – Dobrič – Varna – Obzor – Burgas – Marinka – Zvezdec – Malko Tărnovo.
Traseul ales de noi prin Bulgaria a fost: vama de intrare în Bulgaria pe la Negru Vodă – Dobrick – Varna – Burgas – Malko Tărnovo – vama Turcia, pentru că este mult mai bun și s-a mai lucrat între timp la el prin asfaltare pe porțiuni destul de lungi.
La granița bulgaro – turcă am ajuns la ora 07 dimineață de unde am plecat mai departe la ora 08 după toate formalitățile. Am urmat drumul E87/D-555 iar după aproximativ 70 de km am intrat pe autostrada E80/O-3, pe care am părăsit-o tocmai după Ankara.
Pentru cei care au GPS este mai ușor, iar celor care nu posedă acest tip de aparat le recomand ca pe autostradă să fie atenți la indicatoare pentru că se fac treceri dese de pe o autostradă pe alta (de exemplu E80/O-3, apoi E80/O-2, după care E80/O-4 și în cele din urmă E89/O-4 și O-20 la intrarea în Ankara unde pentru a evita centru și să mergeți pe centură intrați pe E90/O-20; dealtfel drumul E90/D-750 vă duce până aproape de Konya). Celor care nu au GPS le pot spune că traversarea Bulgariei și a Turciei nu este atât de grea dacă acasă faceți puțină muncă de cercetare pe hartă și vă scoateți pe o hârtie numele marilor localități pe care le veți tranzita, dar și a celor intermediare pentru a vă putea verifica pe traseu dacă urmați drumul corect.
Drumul pe autostradă este mai avantajos pentru că scapi de radare, de frecușul „intră – ieși” din localități, iar consumul mașinii este mai mic și constant, apoi popasurile de masă și toaletă sunt mai bune și mai curate (nu riști să ți se spună „nu funcționează”), cu restaurante frumoase și nu cu o tentă oarecum de bombă ca unele din cele de pe drumurile naționale. Tot la aceste popasuri poți găsi spații de joacă pentru copii.
De la Ankara am mai mers 260 de km pe E90/D-750 și după aproximativ 150 km am făcut la dreapta pe D-715 spre Kulu și am ajuns la Konya la ora 1930, prima noastră oprire mare după 1423 de km. Aici ne-am cazat la Yeni Koșc Esra Hotel, dar despre asta am scris într-un alt review (vezi impresii).
Dacă ajungeți în zonă, Konya este un oraș ce merită a fi vizitat. Conform studiilor arheologice orașul este unul dintre cele mai vechi așezări locuite din lume, datând din perioada preistorică. În timpul stăpânirii romane acesta a primit numele de Iconium, devenind capitala provinciei Lycaonia. Există mărturii religioase care atestă prezența pe aceste meleaguri a Sf. Ap. Pavel și a ucenicului său Sf. Barnaba care au predicat învățătura creștină. Ce s-ar putea vizita în Konya vă punctăm pe scurt:
•Moscheea Alaeddin (Alaettin Camii), situată pe dealul Alaettin Tepesi (Dealul lui Aladin), în centrul orașului. Este cea mai veche din Konya, fiind construită în stil roman și bizantin.
•Ince Minareli Medrese, astazi Muzeul de Piatra si Sculptura in Lemn al Selgiucizilor. Muzeul este unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din Konya pentru arhitectura sa uimitoare si pentru colectiile sale.
•Muzeul Mevlana sau Mausoleul Verde, situat deasemenea în centrul orașului. A fost un cadou de la sultanul Alaeddin pentru tatăl lui Mevlane, un fost sultan turc.
A doua zi am plecat spre destinația finală, Resortul Delphin De Luxe, parcurgând o distanță de 230 de km, în aproximativ 3 ore. Din Konya am plecam spre Seydișehir – Akseki – intersecția Antalya-Alanya (unde am făcut stânga spre Okurcalar) - și apoi am ajuns la hotel. Traversând astfel Anatolia Centrală, cu peisajele deosebit de frumoase, traseul ni s-a părut ușor de parcurs, dat fiind și calitatea șoselelor care după cum știm cu toții bine întreținute.
La tot pasul ne-au atras atenția formele și simetria rocilor ce alcătuiau formațiuni muntoase, care păreau a fi așezate de mâna omului. Ne-a uimit multitudinea tarabelor vânzătorilor ambulanți care comercializau diverse fructe, cu precădere bananele de mici dimensiuni specifice acelei zone.
La dus am parcurs în total 1653 km, cu un consum de 81 litri motorină, adică o medie de 4,9 l/100km, dar asta depinde de mașină și stil de condus. Având posibilitatea de-al parcurge într-un timp mai scurt, pe o șosea foarte bună, recomandăm acest traseu celor care merg cu mașina proprie pe litoralul de sud al Turciei.
Să aveți gânduri bune și concedii tot mai plăcute!
Trimis de lucsim in 05.12.11 15:38:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lucsim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Drumul spre Antalya" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.
Daca as fi avut oportunitatea de a vota de doua ori... m-as fi "riscat" (scuze, admin.) asa insa... doar cu max. de puncte admis!
Felicitari pt. rabdarea cu care ai scris, pt toate amanuntele atat de utile tutror acelora care se incumeta sa parcurga asemenea distante si asa cum am mai spus... pt. frumoasa ta familie!
@lucsim
Îmi permit să-ţi dau un sfat (de fapt, sfatul se adresează întregii familii):
Altă dată, când plecaţi cu maşina personală şi luaţi şi copiii, faceţi un mic efort financiar şi luaţi pentru cel mic un scaun special, iar fetiţei puneţi-i centura de siguranţă.
Şi asta nu în primul rând pentru că aţi putea lua o amendă usturătore, deşi este şi ăsta un argument.
Dar gândiţi-vă, pentru Dumnezeu, la binele copiilor!
Se pot întâmpla atâtea... este suficientă o frânare bruscă, sau alte manevre mai strânse, care de multe ori se pot întâmpla, nu neapărat din vina noastră, ci a celorlalţi participanţi la trafic. De altfel, de data asta "a mers şi-aşa", pentru că v-aţi îndreptat spre Turcia, dar ia să vă duceţi în ţări civilizate, să vedeţi cum primiţi amenda cât ai clipi...
Şi, în final, înţeleg că vi-s dragi copiii, dar fotografiile cu ei (P06, P06, P07) nu prea îşi au locul aici, pentru că nu aduc nicio informaţie turistică şi, în plus, este o încălcare a intimităţii lor şi a unor legi. Dacă doreşti, poţi pune fotografii cu propria persoană, ar fi mai corect.
@Costi.
Cand am validat setul de fotografii, am fost extrem de atent cu cele la care faci referire.
De altfel, dupa cum poate stiti, incepand cu 01.12.2011, in Regulament s-a introdus o prevedere cu privire la expunerea minorilor, in fotografii nud.
Totusi, expunerea unor copii, decent imbracati, de catre parintii lor, nu aduce atingere nici unei prevederi legale. Te asigur de asta.
Daca gresesc, te rog sa ma corectezi, dand citat din acel text de lege. Saitul nostru, NICIODATA nu va fi de acord sa permita in nici un mod, incalcarea normelor legale in vigoare.
In rest, perfect de acord cu tine.
un pic off si poate fi sters dupa
@web 15
Colegul @ costi cred ca se refera la liberul arbitru, care la copii este ok prin consimtamantul mamei in principal sau al tutorelui.
Din punct de vedere turistic, e drept nu au o mare relevanta insa... bucuria celui care scrie/urca poze nu trebuie stirbita.
multumesc
@costi, pt pozitia ta de "partener" (nu o contest, este meritul tau si nici nu sunt in masura sa o fac) nu "face" sa te exprimi la modul in care te exprimi!
Ce anume te face sa crezi ca Turcia nu ar fi o tara civilizata?
”"De data asta a mers si asa pt. ca v-ati indreptat spre Turcia, dar ia sa va duceti in tari civilizate"
Eu si multi altii, iubimTurcia ca tara si turcii ca si popor, iar sa-i consideri necivilizati, este prea mult.
La cat sunt de primitori, chiar nu merita asta!
Din pct. meu de vedere acesti parinti sunt demni de toata lauda, nelasandu-si copiii pr mana nimanui, preferand sa place cu ei in vacanta. De fapt, fiindu-le drag chiar... se cunoaste din continutul review-ului.
Iar daca ai vazut un bebe in masina, intr-o poza, era posibil ca masina sa stationeze! Nu cred ca acesti parinti au plecat fara scaun de masina la un asemenea drum!
Sunt total de acord cu ce spune @costi referitor la scaunul pentru copii, dar acest lucru este valabil la orice deplasare, atat in tara cat si afara. In plus, copilul se poate 'deplasa" chiar si cu un parinte, nemaifiind necesara a doua persoana care sa-l tina in brate!
Pentru cel mic se poate achizitiona un scaunel tip "scoica", cu care parintii se pot plimba si prin magazine, la cumparaturi. Se poate folosi de la 0-15 kg sau pana pe la 1.5 ani. Aceasta nu e o regula, copilul poate folosi scaunul si peste aceasta varsta daca incape in el si se simte confortabil. In plus, e util si pentru somn, caz in care se lasa putin scaunul pe spate.
Pentru copilul mai mare e necesar un scaun de masina, preferabil cu inaltator, iar pentru Turcia, cand am fost eu plecata, mi s-a spus ca e chiar obligatoriu sa fie cu inaltator, atfel se poate lua amenda. Ni s-a spus ca sunt foarte stricti in asemenea probleme. Am avut in grup si persoane care nu au avut asa ceva si nu au primit amenda, dar... poate au avut noroc!
Legat de toate astea, mai este o problema: sa stea copilul! A mea, cea mica, nu sta si e mai linistita si mai relaxata fara scaunel, care o face sa stea putin culcata, astfel ca are o usoara stare de rau.
Referitor la review, felicitari pentru descrierea utila si pentru curajul de a merge la drum cu copii atat de mici!
@maria55
Eu nu am spus despre turci că nu sunt civilizaţi, sunt, în felul lor.
Dar Turcia, da, este o ţară necivilizată, după standardele vest-europene, aşa cum nici România nu este.
Şi spun asta acum din punctul de vedere al atitudinii faţă de legi, deşi nu este singurul aspect.
Vesticii "nu au imaginaţia" să le ocolească, aşa cum se întâmplă prin Balcani.
Iar în Turcia, cel puţin în privinţa legilor circulaţiei pe drumuri publice, acestea nu se respectă (ca şi la noi). Dau aici doar două exemple: am văzut nenumărate cazuri când turcul mergea alături cu nevasta şi vreo doi copii pe bancheta din faţă, în timp ce bancheta din spate era goală. Al doilea exemplu: poliţiştii turci iau şpagă la fel ca cei români. Încearcă doar să-i dai şpagă neamţului şi te trezeşti în arestul poliţiei.
În rest, tot respectul pentru turci. Spre deosebire de români, care sunt la prima generaţie de şoferi, turcii măcar respectă, inclusiv în trafic, legile bunului-simţ.
În privinţa copiilor, cred că nu ai citit bine ecoul meu. Eu nu i-am reproşat lui lucsim că au plecat cu copiii după ei, dimpotrivă şi eu consider că este foarte bine. Eu m-am referit strict la sistemele de siguranţă pentru copii.
Iar în ce priveşte posibilitatea ca fotografiile să fi fost făcute când maşina stă pe loc, mă cam îndoiesc. Dacă te uiţi cu atenţie, constaţi că, în timp ce prim-planul este perfect clar, fundalul pare mişcat. Şi chiar este, datorită deplasării maşinii. Un cunoscător în ale fotografiei ar putea să-mi amintească de "profunzimea de câmp", dar în acel caz neclaritatea este uniformă şi izotropă şi nu se poate vedea sensul unei mişcări. În fine, se vede, de asemenea, că în maşină nu există un scaun pentru copil.
Închei spunându-ţi că nu le faci niciun bine lăudându-i pentru ceea eu le-am atras atenţia şi anume neglijenţa faţă de propriii copii la transportul cu autovehiculul.
@maria55
Intransigenta de care dai dovada in ultimele zile, nu te caracterizeaza si nu-ti face cinste. Si ma refer aici, nu numai la ultimul tau comentariu (sters de mine intre timp), ci si la schimbul de replici de acum vreo 2 zile, de la review-ul despre Maxx Royal - Belek.
Pe saitul nostru, combatem ideile si nu persoanele, pentru ca nu putem avea pretentia ca toata lumea sa apreciaze in aceeasi masura lucrurile pe care noi le apreciem. Si cu atat mai putin, nu sunt permise jignirile la adresa altor useri.
Acum, primesti un avertisment, dar te rog pe viitor sa-ti masori de 2 ori cuvintele si sa intrevii doar atunci cand ai ceva de spus, la subiect nu raportat la un user, sau la altul.
Multumesc.
@webmaster15: daca erai un "finut" acest ecou se afla undeva la M. P. si nu "la vedere".
Parerea mea din acest moment este ca numai unora le este permis cate ceva, altii fiind avertizati!
Intre opinie si jignire este totusi o cale lunga si nu stiu daca nu cumva deveniti partinitori!
As regreta enorm, pt ca iubesc AFA si nu mi-as dori sa raman dezamagita!
Nu sunt un om nepoliticos dar nici nu "periez"doar pt faptul ca unii au "o pozitie".
Citesc tot, urmaresc de "n" ori pe zi ce se mai scrie si constat ca libertatea de exprimare nu are granite chiar atat de bine stabilite, totusi intransigenta dvs. dandu-mi de gandit.
Va doresc tuturor o zi buna!
@maria55
Poate nu sunt finut, pentru ca-s finuta
Acum lasand gluma la o parte, ai si pe mail acelasi text, asa ca... ti-am indeplinit dorinta.
Nu am sa reproduc aici toate epitetele si ghilimelele pe care le-ai postat in ecoul de mai sus. Pentru ca, nu te caracterizeaza, asa cum am mai spus.
Dar, cand vine vorba de Turcia, dovedesti o intransigenta (= lipsa de toleranta), demna de o cauza mai buna. Ce s-ar intampla acum daca ti-as spune ca nu-s fan Turcia, mi-ai cere sa parasesc saitul?
Iar partinitor, iti garantez ca nu sunt, vezi mai sus luarea mea de pozitie fata de afirmatia gresita a lui @Costi, raportat la fotografiile cu copii.
Plec si eu acum sa vad daca mi-a adus mosu o bota-n cizme. Se pare ca o merit
O zi frumoasa, cu soare in suflet tuturor.
@webmaster15: Mosu' sa-ti indeplineasca tote dorintele si multumesc mult pt urari!
Multumim frumos tuturor celor care au apreciat review-ul nostru.
De asemenea, dorim sa aducem cateva explicatii pe marginea pozelor atat de discutate de dumneavoastra. In ceea ce priveste neutilizarea sistemelor de siguranta in timpul mersului, aveti dreptate, dar asta s-a intamplat pret de cateva minute pana am ajuns la un spatiu special amenajat pentru parcare (eram totusi pe autostrada si nu puteam opri oriunde).
In momentul in care au fost facute fotografiile, cel mic fiind un copil foarte energic, nu a mai vrut sa stea in scaun. In concluzie, am fost nevoiti sa rabatam scaunul lui Filip spre fata si sa-l lasam putin liber si in grija fetelor care nu se puteau ocupa de el cu centurile puse (copilul era agitat si dupa cum se vede in fotografie a si adormit in scurt timp).
In mod normal, ca rulam pe soselele Romaniei sau oriunde in alta parte in lumea asta, regulile de circulatie privind siguranta pasagerilor le-am respectat si le respectam (prezenta scaunului de copil si utilizarea centurilor). Daca ii iubim atat de mult incat aproape niciodata nu plecam de acasa fara ei, cu atat mai mult ne pasa si de siguranta lor.
Dovada faptului ca scaunul pentru bebelus a existat in masina si l-am utilizat o veti avea in review-ul cu drumul de intoarcere spre casa. Mentionam faptul ca in poza respectiva suntem in parcare, stationam, iar centura pentru scaunul bebelusului nu-si avea rost sa fie pusa.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
vreau sa va felicit in primul rand pentru curajul de a merge cu masina atat de departe cu... 3 copii mici. Altii nu merg cu copii mici cu masina nici pana in Kusadasi. Poza 5 e haioasa, cand era asa mica fetita mea, tot un ,,cremvusti '' era, imi amintesc acum vazand pozele tale. Traseul este frumos, binenteles cu opririle necesare, merita facut cu masina. Felicitari!
Buna! Ms frumos pt detalii, totusi, am o intrebare: de la Ankara la Konya este autostrada? Si de la Konya spre Alanya, Side, cum este drumul, pe 2 benzi pe sens? Va multumesc anticipat!
@dumi59: Bună ziua! Mulțumim pentru mesaj.
De la Ankara și până la Konya este o porțiune de autostradă, iar de la virajul la dreapta (acolo unde am descris în review) drumul este pe două benzi pe sens (din câte îmi amintesc) și foarte bun asfalt drept, curat etc (așa cum găsești în Turcia în proporție covârșitoare).
Sper să-ți fie de folos aceste amănunte.
Eu am propus și acest variantă de drum ca alternativă la cea deja arhicunoscută și pentru că este rapidă, dar și pentru diversitate.
Să ai drumuri bune și liniștite împreună cu familia și prietenii!
@lucsim: Ms frumos pt promptitudinea cu care mi-ati raspuns, totusi, as vrea sa va intreb, drumul clasic, Istanbul-Kutanya-Isparta-Antalya, este bun, este pe doua benzi de circulatie pe sens, se plateste acea portiune de drum?
O duminica placuta alaturi de cei dragi!
@dumi59: De ceva timp nu am mai mers pe acolo (drumul clasic), dar atunci când am făcut-o era bun. Nu știu dacă acum s-ar plăti ceva pe acel drum. Ca și șosea era bun, cu două benzi pe sens, însă pentru că este un drum circulat de mulți turiști există mari șanse să găsești pe traseu și mai multe mașini de poliție, sau cel puțin gândul că ar putea fi așa te va determina să mergi cu mai multă prudență. Autostrada îți conferă această libertate de deplasare și poți recupera mult timp.
Toate cele bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2022 Traseul meu spre Antalya — scris în 27.11.22 de MIHAITZA2022 din BUCUREșTI
- Aug.2022 Drumul cu masina pana in Alanya, Turcia — scris în 05.09.22 de cristimicle din BUCUREșTI -
- Jun.2022 Drumul lung spre Antalya — scris în 17.08.22 de iancusabin din BUCUREşTI
- Oct.2021 Drumul cu maşina de la Side la Bucureşti — scris în 22.02.22 de Yoda din BUCURESTI
- Sep.2021 Drumul cu maşina de la Bucureşti la Side in septembrie 2021 — scris în 21.02.22 de Yoda din BUCURESTI
- Aug.2020 Chiar se poate merge în vacanta în Turcia — scris în 07.08.20 de Iuliana7 din PLOIESTI -
- Sep.2019 Drumul cu masina Bucuresti - Avsallar (Alanya) si retur — scris în 09.10.19 de Yoda din BUCURESTI -