ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2025
LUNA
SEP-2025

Drumul catre Side cu masina in sept. 2025

TIPĂREȘTE

Anul acesta am mers în Antalya pe acelaşi drum şi am stat la aceleaşi hoteluri (cu o singură excepţie) ca anul trecut şi acum doi ani. La fel ca în ultimii ani, am planificat două opriri intermediare la dus şi una la întors. Prima oprire am facut-o la Edirne, unde am stat la Alan Suites, ca şi acum doi ani.

Prima zi: Bucureşti – Ruse – Razgrad – Târgovişte – Omurtag – Kotel – Yambol – Elhovo – Lesovo - Hamzabeyli – Edirne.

Google zicea că ar fi trebuit să facem circa 7 ore. Înaintea plecării am tipărit voucherele de pe booking, am făcut asigurările de călătorie şi am cumpărat vigneta bulgărească de pe bgtoll.

Am plecat în timpul săptămânii pe la 08:30 din parcare şi cu toate că era destul de târziu, am ieşit relativ uşor din capitală. Drumul până la Giurgiu a fost în stare bună şi destul de liber, aşa că am mers destul de repede şi singura problemă a fost la podul de la Ruse. Plata s-a făcut rapid, dar coada începea imediat după ce treceai de ghişeele de plată. Acolo, patru sau cinci şiruri de maşini se transformau în două şiruri. Evident că nesimţiţii nu se aşezau la coadă, ci se băgau în faţă, iar când s-a dat drumul pe sensul nostru, s-a făcut o mare îmbulzeală. Pe urmă am trecut încet, încet peste pod, iar toată distracţia asta a durat cam 30 minute.

Nu a fost aglomeraţie prea mare în Bulgaria, drumul a fost liber, aşa că am putut merge repejor. Din păcate am ratat prima intrare în Razgrad şi am intrat pe cealaltă parte a oraşului, ceea ce ne-a făcut să mai pierdem ceva timp, pentru că am trecut prin centru şi am avut parte de semafoare şi de viteza mică.

Am pierdut mult timp şi în zonele unde se lucra, pentru că se decopertase şi trebuia să mergi foarte încet ca să ocoleşti gropile, dar şi în binecunoscutele zone vălurite, unde nu prea poţi depăşi 80 km/h. Am mai avut şi vreo două stopuri pe drum, acolo unde se făceau reparaţii, ne-am mai oprit lângă un restaurant turcesc unde am mai oprit odată acum vreo doi ani şi am mâncat un sandviş, aşa că am mai pierdut ceva timp. Trebuie sa mentionez ca apreciez lipsa de gandire a celor care regleaza stopurile (inclusiv cel de la podul fericirii) cu durate egale in ambele sensuri, indiferent cate masini sunt pe fiecare sens.

La vamă la Hamzabeyli nu erau multe maşini, dar pentru că şi turcii şi bulgarii se mişcau cu încetinitorul, am pierdut vreo 40 minute. În total, de când am plecat de acasă şi până la Alan Suites am făcut 8 ore. Mi se pare mult prea mult pentru cca. 430 km.

Ziua a doua: Edirne – Keşan – Podul Canakkale – Lapseki – Bandirma – Akhisar – Denizli.

La Denizli era planificat să poposim Marlen Hotel. Asta a fost diferit faţă de anul trecut, când am stat la JK Business, tot din Denizli. Google zice că etapa asta are 735 km şi ar trebui parcursă în 8 ore şi 30 minute. Noi cam atâta am făcut.

A doua zi de dimineaţă, după micul dejun şi check out, încărcăm bagajele în maşină şi ieşim din parcarea hotelului pe la ora 09:30. Ieşim pe D100 şi la Havsa facem la dreapta spre Keşan.

Mergem pe E87, trecem de Keşan, intrăm pe O-6, trecem peste pod şi plătim 900 lire (aprox. 18,75 EUR). Pe urma mergem încet, ca să putem admira podul şi facem la dreapta spre Lapseki. Mergem pe D200 şi pe D565 până ajungem la O-5, pe care mergem spre sud. Pe O-5 am pus cruise control la 150 si am ţinut-o aşa pană aproape de Akhisar, unde am ieşit de pe autostradă. Cât timp eram pe autostradă am oprit un sfert de oră într-o mare parcare (unde am oprit şi anul trecut), şi am mâncat un sandviş.

Am ieşit de pe O-5 în apropiere de Akhisar şi am luat-o pe D555 spre sud. Ultima porţiune de vreo 130 km înainte de Denizli a fost o succesiune de porţiuni reparate, cu asfalt nou, în perfectă stare şi porţiuni proaste (au şi turcii aşa ceva), pe care zdruncina şi pe care nu prea puteai depaşi 90 km/h. Am fost a treia oară pe drumul ăsta şi de la an la an este mai bun. Probabil că până la anul va fi totul reparat.

Când ne-am apropiat de Denizli a început o mare aglomeraţie şi am pierdut ceva timp până am ajuns la hotel. Şi parcă ieşiseră toţi ăia care nu te lasă să te bagi şi tu. Sau poate ca aşa sunt ei vinerea seară. Noroc ca hotelul este pe strada principală, se vede de departe, aşa ca nu au fost probleme cu găsirea lui.

Ziua a treia: Denizli – Antalya – Side.

Google zicea că ar fi trebuit să facem vreo patru ore pentru 290 km. În realitate am făcut doar vreo trei ore şi jumătate.

După o noapte de odihnă la Marlen Hotel, am luat micul dejun, am pus bagajele în maşină, ne-am oprit la recepţie sa facem check-out şi să le cerem să ne facă loc să ieşim din parcare (era o parcare cu maşinile înghesuite, iar noi eram cei mai în interior), am ieşit în E87 şi ne-am continuat călătoria spre Side. Pe bucata asta sunt multe porţiuni unde s-a asfaltat proaspăt. Au pus turcii un asfalt de nu se poate! Mergi cu 140 la oră şi nu se aude nimic. Dar nimic, nimic... Pe urmă, se urcă prin munţi, 1450 metri, 1560 metri... 1650 metri... Incredibil de frumos!

Când am ajuns în Antalya a început şi aglomeraţia şi aşa a ţinut-o şi pe D400 până la Side. În oraş afost cum a fost, dar pe urmă, pe D400 a fost jale. Pe lângă aglomeraţie, şi cozi imense la stopuri, mai sunt şi multe avertizări de radar şi camere EDS. Pe aici am pierdut mult timp şi mi-am tocit nervii. În fine, pe la ora 13:20 am ajuns la hotelul Side Zeugma, unde am fost şi în 2024.

Pe tot drumul ăsta am pus benzină de două ori, o dată 15 litri de la Petrol Ofisi şi a doua oară am făcut plinul de la Total. Am mai pus o dată de la Total când ne-am întors şi am hotărât să evit aceste benzinării în viitor. Au sedii elegante, dar benzina e scumpă şi proastă. În schimb benzina de la Petrol Ofisi mi se pare chiar foarte bună. Am pus si in anii trecuti si nu am fost dezamagit.

Pe autostradă nu prea erau radare, dar pe D-uri erau destule. Fie fixe, fie în maşină. Am condus foarte atent şi am reuşit să nu iau nici o "mustrare", cel puţin nu în Turcia. Sper că nici în Bulgaria...

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de Yoda in 15.10.25 14:23:37
Validat / Publicat: 15.10.25 14:53:56

VIZUALIZĂRI: 56 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yoda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Dupa ce am ajuns in Asia.
Puteți VOTA acest articol:

2 ecouri scrise, până acum

⭐ValentinB_88⭐
[15.10.25 15:12:36]

Da... și pe mine mă distruge psihic traversarea Bulgariei. Dacă ar fi fost Turcia în loc de Bulgaria și Edirne în loc de Ruse, cred că nu trecea lună să nu “sar gardul” la vecini. 🤣

Aș plăti extra dacă bulgarii ar face o autostradă care să traverseze țara de la nord la sud, doar-doar să nu mai pierd atâta timp aiurea. În linie dreaptă, de la Ruse la Hamza sunt puțin peste 200 km. Hai să zicem 260, că nu se poate face autostrada chiar în linie dreaptă. Cu 130 la oră, traversezi Bulgaria în două ore! Mvai, cum ar fi... vise, tată!

Tot cam 7-8 ore facem și noi, cu tot cu pauze și opririle involuntare din vămi. Alții scriu că fac 5-6 ore... ori or avea mașini mai potente și talpa grea, ori merg pe alte drumuri ascunse...

Despre podul vieții de la Giurgiu-Ruse — aici se vede incompetența bulgarilor, dar și a noastră. Presa vuia acum aproape un an că s-ar fi aprobat construcția noului pod peste Dunăre, care face parte din coridorul militar Grecia–România. Scriau că lucrările efective ar urma să înceapă la anul. Politicienii bulgari au dat 2029–2030 ca termen de inaugurare pentru noul pod... Dacă sunt la fel de buni la fapte ca ai noștri, e clar...

YodaAUTOR REVIEW
[15.10.25 15:45:38]

@⭐ValentinB_88⭐: Multumesc pentru vizita, vizita si ecou.

Nu cred ca masina potenta este problema, cat mai ales starea drumurilor. In mod normal pana la Edirne ar trebui sa fac cam 6 ore si jumatate la stilul meu de mers. Dar, daca pierzi timp la stopurile de la santiere, daca mergi incet ca se repara drumul si e plin de gropi, daca sunt restrictii de viteza, sau drumul e valurit, atunci... Eu as zice ca ar fi mai bine sa renunte la radare si sa repare drumurile. Daca ar fi drumurile lor macar asa cum e soseaua de la Hamzabeyli la Edirne si tot ar fi ceva. Eu pe acolo merg cu 130 si peste. Iar zona aia valurita ma innebuneste. Problema este ca nici nu vezi ca e drumul prost. Cand te uiti din masina ai impresia ca e ok... pana ajungi pe denivelare.

Inteleg case lucreaza la autostrada spre Veliko Tarnovo. Macar atat si tot ar fi ceva.

1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
⭐ValentinB_88⭐
Alte articole din această RUBRICĂDrumul spre Antalya: