GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Frumusetea Varfului Cozia
Era duminica, vara, caldura mare chiar si la noi in zona de munte de pe Valea Oltului. Satui de aglmeratia de la stradurile din Calimanesti ne-am hotarat sa urcam cu masina pe Varful Cozia. Mi-era dor de privelistile care se dezvaluie in fata ta odata ajuns acolo. Zis si facut, am luat copiii si am plecat pe DN7 spre Calimanesti. Drumul cel mai simplu este pe varianta de camioane a Calimanestiului si la Jiblea (intr-o curba in loc - se vede un monument) faci stanga, ajungi dupa vreo 8 Km la Berislavesti si la un moment dat o sa vezi un bar pe partea stanga si langa el un indicator cu Varful Cozia. Aici asfaltul se termina si mai urci putin prin sate si undeva dupa un podet faci stanga. Acolo incepe adevarul traseu spre varful Cozia. Nu mai intalnesti case, oameni, decat aceia care lucreaza la cate o firma de exploatare. Drumul este frumos, dar destul de rau, desi noi am urcat cu Vw Passat.
In martie 2009 am urcat cu un 4*4 de imprumut si am avut placuta supriza ca pe la jumatatea drumului sa vedem la distanta mica, printre copaci, o ciuta care statea nemiscata si ne privea. In acea primavara mai aveam 3-4 km si ajungeam in varf, dar drumul era plin de zapada neinceputa. Era clar ca nimeni nu urcase in ziua aceea in varf.
Asa ca stiam ce ne asteapta, si dupa vreo 15 Km de drum forestier am ajuns. "De pe varful Cozia se deschide o frumoasa priveliste. Spre sud-vest marele amfiteatru de la obarsia Vaii Seci, strajuita pe stanga de Coltii Foarfecii, iar pe dreapta de Pietrele Vulturilor de sub Muchia Turneanu. Dincolo de curmatura adanca dintre varfurile Cozia si Rotunda, spre vest, se desprind muchiile dinspre Olt ale masivului Cozia, presarate cu numeroase clai de piatra, turtudane: Turneanu, Armasarului, Gruiul Jangului si Boldanului. Spre nord avem obarsia vaii Tisei. Mai departe spre nord-vest se vad varful Omul si abrupturile din Muchia Caprariile. Spre sud se vede depresiunea Jiblea-Calimanesti pana aproape de Ramnicu Valcea. Spre vest masivul Buila-Vanturarita si culmile vestice ale muntilor Capatanii si Lotrului domina orizontul. Spre nord, dincolo de Tara Lovistei, se profileaza culmile Fagarasului. Spre est remarcam masivele Frunti, Ghitu si Iezer-Papusa" (aceste informatii le-am obtinut de la mama mea - profesoara de geografie. Nota WB: fragment preluat de pe calatoriavirtuala.travel. ... 65-varful-Cozia si fotocalatorii.wordpress.com/tag/cozia ).
Ceea ce m-a dezamagit au fost proastele obiceiuri ale romanilor care urcasera acolo langa cabana si fiecare isi pusese muzica tare la masina de nu mai auzeai nimic, si cainii care veneau imediat pe langa tine. Am lasat masina in parcarea de langa cabana, i-am ocolit pe manelisti si am urcat putin spre releu. Desi bem foarte mult ceai de munte, a fost pentru prima oara cand l-am vazut.
Acum o sa las pozele sa povesteasca in locul meu.
Am poposit acolo vreo ora dupa care am coborat de acelasi drum in Dingesti-Berislavesti si in loc sa tinem spre drumul national sotului ii vine o idee... ce-ar fi sa mergem la Curtea de Arges prin padure? Va dati seama ca am fost uimita, dar cum el este sofer foarte bun, si avem incredere deplina in el am acceptat... suna tentant. Si am pornit pe drumuri de tara: Berislavesti - Paltinu drumul 704G si am ajuns pe drumul 703G care si pe harta este intrerupt... pentru ca de fapt este un drum rau si pentru carute :)) Era drumul stramt printre gradini uitate de lume, iarba mare pe magine de nu puteai cobori din masina si nimeni, nimeni pe drum. Colac este pupaza sotul stia ca trebuie sa traversam un parau de vreo cateva ori cu masina... si am numarat de vreo 10-12 ori si traversarea devenea de fiecare data din ce in ce mai dificila datorita pietrelor de dimensiuni mari de pe marginea acestuia. Cred ca am mers vreo 10 Km prin natura virgina, am dat peste niste locuri de o frumusete rara, dar uneori si prin noroaie de credeam ca nu mai iesim din ele si nici loc de intors nu era. In afara de cateva vaci nu am intalnit pe nimeni :))
Cand am ajuns intr-un final la asfalt mi se parea ca am apucat pe Dumnezeu de un picior.
O experienta frumoasa si plina de adrenalina, dar pe care cu siguranta n-o voi mai repeta-o in aceasta viata :))
Trimis de sigcristina in 15.02.12 03:04:11
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sigcristina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@sigcristina, chiar daca esti inscrisa relativ curand, trebuie sa stii ca
"Folosirea unor informatii obtinute prin documentare din terte surse (carti, brosuri, pliante, internet) este permisa doar cu conditia ca textele in cauza sa fie distinct delimitate (prin ghilimele, formatare diferita etc) iar sursa informatiei sa fie explicit mentionata in review" (Regulament AmFostAcolo).
O sesizare primita recent ne indica faptul ca (cel putin) un fragment din review se regaseste exact in aceeasi forma si pe alte situri (calatoriavirtuala.travel. ... 65-varful-Cozia, fotocalatorii.wordpress.com/tag/cozia), chiar daca in review spuneai ca "aceste informatii le-am obtinut de la mama mea - profesoara de geografie".
Am marcat in consecinta pasajul respectiv din review, te rugam sa ne spui daca mai sunt si altele in aceasta situatie. Pentru ca esti membra noua, nu vom lua alte masuri acum dar iti recomandam sa tii cont de-acum inainte de aceasta regula.
@webmaster: pai da am dat copy + paste din mail-ul mamei. N-am stiut de unde l-a luat. Sa-mi fie cu iertare! Si ea chiar e de geografie
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Drumeții în Masivul și Parcul Național Cozia» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 Toamnă colorată pe Colțul Foarfecii — scris în 26.10.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Zapada proaspata de martie in Muntii Cozia — scris în 29.03.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Poveste de toamna in Masivul Cozia — scris în 10.11.15 de wolf2001* din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2013 Drumeții prin Parcul Național Cozia — scris în 27.05.13 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Masivul Cozia - Frumos — scris în 17.10.09 de crima din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2004 Virful Cozia - primul meu contact cu muntele — scris în 31.12.11 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ