ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

In “vizita de lucru” la partiile din Poiana Brasov – Masivul Postavarul

Ilustrație video-muzicală
BANDARI - THE SOUND OF SILENCE-Ptr inima mea...
TIPĂREȘTE

Pentru traseul Varful Postavarul-Drumul Serpilor despre care am scris review aici trebuia sa ajungem cumva in varf. Am hotarat sa urcam din Brasov pe la Pietrele lui Solomon pana la cabana la Postavarul unde aveam rezervare pentru o noapte, urmand ca a doua zi sa ne continuam drumetia.

Ajunsi la Pietrele lui Solomon, un loc foarte cunoscut brasovenilor si nu numai, am dat mai intai de indicatorul traseului spre Poiana Brasov si nu am putut rezista tentatiei de a face un mic ocol pentru a junge in Poiana la o terasa unde ne place sa ne oprim de cate ori urcam spre Postavarul de acolo.

Traseul a fost frumos prin padure, toamna, frunze, pasarele, soare de am mers in tricou si am iesit dupa o ora in sosea la intrare in Poiana Brasov. Imediat in stanga se face un alt traseu marcat cu banda rosie, tot prin padure, un drum larg, foarte frumos de promenada ce te scoate in centrul statiunii.

Dupa un timp petrecut la terasa am dat plecarea pe cel mai scurt traseu pentru ca le stiam pe toate si era de preferat sa ne petrecem timpul la cabana unde sunt niste privelisti atat de frumoase ca nu te saturi sa le privesti.

Habar nu aveam cum arata acum partiile desi tot auzisem ca se lucreaza si ca vom avea partii ca in Austria.

Am dat intai de panoul ce ne anunta ca vom avea partii noi si il fotografiez sa-l studiez acasa fara sa stiu ca de fapt aveam sa le studiez acum, pe viu. Apoi un alt panou ne anunta “santier in lucru” si ca drumetiile pe aici se fac pe propria raspundere sau cam asa ceva.

Ma gandeam ca se lucreaza la partiile noi nicidecum ca tot versantul este in santier. Partiile din Poiana Brasov se intind pe vesantul nordic al Postavarului, din Poiana pana aproape de varf sunt aproape 800m altitudine, ganditi-va ce santier.

Traseul nostru in mod normal pleca de la partia Bradul si se inscria, dupa ce traversa partia Subteleferic, pe partia Drumul Rosu cu portiuni de traseu prin padure.

Care partie? Care padure? Ce copac cu marcaj?

Nu aveam sa mai recunostem nimic. Dupa ce am trecut de cele doua partii si am intrat pe Drumul Rosu, am mers numai pe “partie”, ca altfel nu mai stiam cum vine traseul pe aici. Era o partie mult largita fata de cum o stiam, cu multe ramificatii, nu stiu daca spre partiile vechi sau spre partiile noi, in santierul asta nu le mai recunosc nici pe cele care le stiam.

S-au facut multe defrisari dar cine o sa se mai gandeasca la defrisari cand o sa schieze pe partia asta asa de lata sau cand va trece cu telescaunul peste locul in care noi ne-am odihnit la umbra padurii! Consolidari de versanti, santuri adanci cu cabluri electrice si conducte de apa pentru a alimenta tunurile de zapada, camine de apa.

Buldozerele niveleaza drumul, escavatoarele sapa sau astupa santuri, basculante cu niste roti enorme circula pe langa noi in sus si in jos.

Hai sa mai privim si in urma spre Poiana ca peisajul in jur e la fel de frumos indiferent de ce simtim sub picioare.

Ultima parte a traseul nostru ar fi trebuit sa urce spre cabana pe partia Lupului, o panta abrupta, dar cum totul era escavat pe acolo am facut stanga sa urcam prin poiana Ruia. Ne-am oprit sa ne odihnim putin ca terenul asta accidentat ne-a obosit, noroc ca nu ploua ca nu stiu cum ne descurcam. Aici s-a montat statia de plecare a unui telescaun ce urca spre cabana Postavarul, o sa vedem cand ajungem sus unde se opreste. Si pe partia Lupului s-a montat un telescaun care urca direct din Poiana.

E sambata dupa amiaza si santierul este inca in miscare, probabil se lucreaza zi lumina, cine stie, ca doar se zvoneste ca de Craciun vom putea schia aici.

Pornim iar la drum, urcam panta spre Poiana Ruia. Aici a aparut un lac de acumulare pentru alimentarea cu apa a tunurilor pentru producerea zapezii. Parca ar fi un stadion. Mi se pare si frumos si util. Telecabina mica trece pe deasupra lacului, cred ca se vede frumos de sus.

Urcam ultima panta spre cabana Postavarul. Aici s-au montat lanciile pentru imprastierea zapezii (initial crezusem ca sunt stalpi pentru iluminat), sunt destul de dese pentru a avea zapada destula.

A doua zi aveam sa “inspectam” si partea superioara a partiilor. Langa cabana Salvamont se afla statia terminus a telescaunului. Mai e ceva de lucru. Desi era duminica se lucra. In fata statiei de telescaun o masina inmatriculata in Austria si echipament made in Austria. E clar ca vom avea partii la standarde europene daca s-au adus specialisti si echipament de la firme recunoscute in acest domeniu.

Dupa un slalom printre bolovani si utilaje pot sa va prezint “raportul”. Se lucreaza intens, se construiesc partii noi, se largesc cele vechi, se fac conexiuni intre ele si vor fi doua telescaune. S-a amenajat un lac de acumulare pentru alimentarea tunurilor de producere a zapezii iar lanciile pentru imprastiat zapada sunt dese promitand un strat bun de zapada.

In iarna asta vreau sa revin sa vad cum arata partiile “europene” si aceeasi invitatie v-o fac si voua.

S-a inchis Transalpina, poftiti pe Postavarul la schi!


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 11.11.11 22:18:43
Validat / Publicat: 12.11.11 08:29:06

VIZUALIZĂRI: 3572 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Informatii utile despre noile partii din Poiana Brasov
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

chris79
[12.11.11 08:46:55]
»

Asa este, aveti mare dreptate. Si eu am ajuns in week-endul trecut in Poiana Brasov si am ramas uimit ca nu mai recunosteam nimic, traseele marcate practic nu se mai pot efectua, copacii au fost defrisati pe mari portiuni si peste tot sunt cratere, excavatoare, conducte, cabluri etc etc Am vazut lume urcand totusi pe Drumul Rosu (acela lat, serpuit care urca de la telecabina Kantzel), deoarece traseul marcat cu cruce rosie prin padure pe care mersesem in vara era impracticabil.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[12.11.11 12:46:40]
»

Melodia atasata se poate sterge/schimba!

dorgo
[12.11.11 19:51:45]
»

@Web 13... sa nu stergi cumva melodia, poate poti s-o pui de doua ori la rand...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
chris79, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeţii în Masivul Postăvaru:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048084020614624 sec
    ecranul dvs: 1 x 1