ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.01.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

După curcubeu pe Vârful Postăvaru

TIPĂREȘTE

A nins ca in povești o zi și o noapte, incontinuu. Sezonul de schi era programat să se deschidă in ultima zi a anului, până atunci administratorii domeniului schiabil sperând să se adune destulă zăpadă ca să poată amenaja pârtiile. A fost primul an in care nu am putut schia pe data de 28 decembrie. Dar, ne-am bucurat că totuși vremea s-a răcit și a inceput să ningă. Și a nins de pe data de 28 decembrie până in dimineața de 30 decembrie, adunându-se peste jumătate de metru de zăpadă.

Pe data de 30 decembrie a ieșit un soare strălucitor, dar era un soare cu dinți, gradele termometrului fixându-se la -9 grade C.

Deschiderea oficială a sezonului de schi era programată pe data de 31 decembrie, motiv pentru care pe data de 30 decembrie nu a mers nicio instalație de cablu, practic nu puteai urca decât pe jos.

Ce puteam să facem o zi, sus la cabană, pe o vreme superbă!? Aveam de ales, să coborâm in Poiană ca apoi să avem de unde să urcăm sau, o variantă mai ușoară dar mai frumoasă, să urcăm pe Vârful Postăvaru.

Deși am mers in fiecare an la schi in Poiana Brașov, pe Vârful Postăvaru nu am mai fost de mult, cred că din copilărie.

Sunt mai multe variante in care poți ajunge pe vârf. Cea mai ușoară este, desigur, cu telecabina Kanzel, după care mai este puțin de urcat până pe vârf, foarte ușor vara, cu minim de efort iarna.

Se poate urca și pe jos, din Brașov sau din Poiana Brașov sau chiar de la Timișul de Sus. Sunt mai multe trasee de nivel mediu.

Noi eram deja la 1604 metri altitudine, așa că nu aveam prea mult de urcat până pe vârf. O plimbare frumoasă intr-o dimineață geroasă de iarnă.

Ne-am imbrăcat bine, ne-am luat ochelarii și bețele de schi și am plecat ușor la drum. Era senin, soare, dar niște ace mici de gheață, ca un praf de diamant, brăzdau aerul.

De cum am ieșit din cabană, un fenomen natural pe care nu l-am mai intâlnit avea să ne oprească din drum. Era un curcubeu rotund deasupra unei anexe a cabanei și deasupra brazilor. Mai târziu, aveam să aflăm că fenomenul poartă un nume – sun dog- un fenomen atmosferic determinat de reflecția sau refracția luminii soarelui in cristalele de gheață prezente in atmosferă. In situația in care concentrația de cristale de gheață este mare (așa cum era cazul in acea dimineață), soarele apare inconjurat de una sau două copii, numite ”câinii de pază ai soarelui”. Fotografile atașate sper să vă convingă de frumusețea acestui fenomen. Am regretat că nu aveam la mine un aparat foto mai performant, dar au ieșit poze frumoase și cu telefonul.

Am plecat mai departe spre vârf. Ratrac-urile incepuseră să bată pârtiile făcându-ne drumul foarte ușor până sus, la telecabină. Am mers lejer, ne-am mai oprit să facem fotografii, să admirăm brazii incărcați de zăpadă. Am ajuns sus la telecabină. Aici se simțea puternic vântul, ceea ce sporea frigul. In schimb, priveliștea era superbă. Se vedeau munții inzăpeziți din jur – Bucegii, Piatra Craiului și chiar Iezer-Păpușa. Nori pufoși, albi, pluteau undeva intre pământ și crestele inzăpezite ale munților.

De aici mai aveam puțin până pe vârf, se vedea deja platforma amenajată sus. Dar, era puțin mai greu decât traseul pe care l-am parcurs până la telecabină. Zăpada nu mai era bătută de ratrac, și a trebuit să ne afundăm in cei aproximativ 60 de cm de zăpadă pufoasă. Nu era așa greu, mai rău era că nu aveam parazăpezi, nefiind pregătiți de drumeții montane. Dar, puțină zăpadă in ghete nu era chiar o tragedie. Cea mai grea a fost ultima parte, cei câțiva metri de urcuș până pe vârf. Această ultimă parte este stâncoasă și alunecoasă, greutatea micii asensiuni fiind sporită de stratul pufos de zăpadă. Sunt montate niște bare de susținere, de un real ajutor, mai ales in porțiunile unde piciorul ne aluneca pe porțiunile de stâncă. Dar am ajuns fără probleme sus, a meritat efortul pentru priveliștea care se deschidea de jur imprejur. Bătea vântul și era frig, dar tot am făcut cîteva fotografii. Indicatorul care marca cei 1799 m ai Vârfului Postăvaru era inghețat sub un strat alb de zăpadă. Marea albă și pufoasă de nori acoperea Țara Bârsei, ascunzând vederii Brașovul și Poiana. Se vedeau crestele inzăpezite ale Pietrei Craiului și ale Bucegilor. Totul, de jur imprejur, era de un alb strălucitor. Nu am putut să zăbovim prea mult, frigul incepuse să ne cuprindă, așa că am coborât incet pe traseul de intoarcere.

Deși la inceput am bombănit că pierdem o zi de schi, până la urmă a fost o pauză binevenită. Traseul era aproape pustiu, ne-am intâlnit doar cu câțiva schiori, iar peisajul a fost de vis. Dovadă stau fotografiile atașate.

Recomand acest traseu, cu ajutorul telecabinei poate fi ușor de parcurs de oricine. Vă veți bucura de o ieșire in natură și de peisaje de vis.


[fb]
---
Trimis de Mika in 05.01.20 15:20:57
Validat / Publicat: 05.01.20 16:21:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL POSTĂVARU.

VIZUALIZĂRI: 692 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Spre Vârful Postăvaru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52700 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[05.01.20 16:51:52]
»

@Mika: Ce poze superbe!

MikaAUTOR REVIEW
[05.01.20 16:54:39]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc! M-a ajutat natura.

Dan&Ema
[05.01.20 17:03:23]
»

@Mika:

Periculos de frumis. Totul. Wow, wow si iar wow!

Ati avut o zi perfecta chiar daca ati simtit efortul suplimentar datorat drumetitului prin zapada pufoasa (acolo unde nu era batatorita).

Nu am mai intalnit halucinantul fenomen, poze de pus in rama.

Asa-i intr-o zi geroasa dupa o zi cu ninsoare - se arata cadre de exceptie, vizibilitatea fiind maxima vand e senin, adica se vede clar pana departe.

Foarte inspirata alegere.

Iti dai seama ca trebuie sa revin si eu pe Postavaru dupa articolele tale?

Numai de bine! ⛰????❄️

crismis
[05.01.20 17:31:16]
»

@Mika: Ireal de frumos!!!

MikaAUTOR REVIEW
[05.01.20 18:13:50]
»

@crismis: ????

webmaster
[05.01.20 18:18:29]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MikaAUTOR REVIEW
[05.01.20 18:18:56]
»

@Dan&Ema: Asa e, a fost o zi superba. Despre fenomenul Sun Dog am aflat de la Ioan Stoenica. El mi-a spus despre el după ce am postat poze pe FB. Eu credeam ca este un curcubeu. Omul cât trăiește învață! E frumos muntele iarna și sper sa mai merg în câteva drumeții. Îți doresc să ajungi în Postavaru, sunt câteva trasee frumoase, pe care merită să revii.

MikaAUTOR REVIEW
[05.01.20 18:21:06]
»

@webmaster: Mulțumesc!

Zoazore
[05.01.20 18:37:37]
»

@Mika: Eu tot cred ca tu esti Craiasa Zapezii si ne-ai lasat sa-ti vedem tinutul tau de basm! Cel putin primele doua poze parca nici n-ar fi pamantene! Ireale si periculos de frumoase, cum au mai spus @Dan&Ema si @crismis.

Desi alb, atatea culori... Superb!

Plus Revelionul la Postavaru... Recunosti ca esti Craiasa Zapezii?

Va invidiez pe voi cei care puteti merge si vedea atatea frumuseti! Dar si eu-s fericita sa le vad in pozele voastre.

Poate, vreodata, voi putea si eu!

MikaAUTOR REVIEW
[05.01.20 18:48:22]
»

@Zoazore: ???? Mulțumesc! Chiar asa ma simțeam, ca în povești. Îmi pare bine ca ți-au plăcut pozele și am putut sa îți arat ceva din împărăția alba. Voi mai merge la munte în iarna aceasta și sper sa mai vin cu imagini la fel de frumoase.

Zoazore
[05.01.20 18:50:00]
»

@Mika: Eu te astept cuminte aici! Multumesc mult, Craiasa!

MikaAUTOR REVIEW
[05.01.20 18:53:04]
»

@Zoazore: ????

adrianaglogo
[05.01.20 21:47:22]
»

@Mika: Nu ma pot opri din exclamatii!!!

Ce de zapada, ce poze minunate.

Chiar ca esti Craiasa Zapezii, cum zice @Zoazore!

MikaAUTOR REVIEW
[05.01.20 21:49:53]
»

@adrianaglogo: Ha... Ha... Mulțumesc!

Dana2008
[06.01.20 10:15:39]
»

@Mika: Minunat! Felicitări pentru drumeție, articol și fotografiile uimitor de frumoase!

Peisajele surprinse au făcut un halou în jurul sufletului meu care s-au dilatat de bucurie! Mulțumesc!

În ianuarie anul trecut am fost și noi pe Postăvaru, am prins fenomenul prezent și în fotografiile tale, cu brazii încărcați de zăpadă înghețată. Am simțit și retrăit acum prin imaginile postate de tine acea senzație unică, ireală de lume de basm, acea bucurie care ne cheamă la zăpadă!

Călătorii plăcute!

Numai bine! ????????

MikaAUTOR REVIEW
[06.01.20 10:37:24]
»

@Dana2008: Mulțumesc! Sunt fericită când ce scriu sau ce postez provoacă bucurie celor care citesc. Călătorii frumoase!

Dana2008
[06.01.20 10:51:09]
»

@Mika: ????????

CATAAS
[06.01.20 17:45:18]
»

@Mika: Superb! Felicitări pentru articol! Ce locuri ne oferă România noastră! Suntem iubitori de munte și suntem, la curent” cu filmările lui Ioan Stoenică, dar de fenomenul Sun Dog nu știam, mai ales în munții noștri. Să înțeleg că pe vârful Postăvarul se ajunge cel mai ușor din Poiana Brașov?

MikaAUTOR REVIEW
[06.01.20 23:23:54]
»

@CATAAS: Mulțumesc! Da, varianta cea mai ușoară ca să ajungi pe Vf. Postavaru este din Poiană Brașov. Un traseu de aprox. 2 1/2ore. Se poate și cu telecabină și pe urma pe jos, cca 15 min. Călătorii frumoase!

Dana2008
[08.01.20 14:41:16]
»

@CATAAS: Noi anul trecut am fost la schi și am urcat cu telecabina din Poiana Brașov până la Postăvaru. Se ajunge repede și se poate coborî tot repede pe schiuri. ????

tata123 🔱
[16.01.20 12:29:40]
»

@Mika: Superbe peisaje de iarnă! Zăpada oferă imagini de neuitat. Din păcate pe măsura trecerii anilor va trebui să mergem pe vârfurile munților pentru a o atinge, în zonele joase de câmpie aproape că nu mai ninge. Mama Natură e un pic suparată pe noi! Dar și când va ninge!

Mulțumim pentru impresii și pentru frumoasele fotografii. Un an bun cu sănătate și bucurii. Numai bine!

MikaAUTOR REVIEW
[16.01.20 12:50:41]
»

@tata123: La mulți ani! Un an nou cât mai bun, cu multe realizări și călătorii frumoase. Așae, se pare că natura s-a supărat rău de tot pe noi. Zăpadă nici la munte nu este destulă. Sper să se mai remedieze ceva, dacă nu este prea târziu. Mulțumesc de vizită.

mishu
[27.03.20 22:08:41]
»

@Mika: Nu-mi gasesc cuvintele, nu pot sa spun decat SUPERB.

Felicitari, votat cu mare drag.

MikaAUTOR REVIEW
[28.03.20 17:28:38]
»

@mishu: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, CATAAS, crismis, Dan&Ema, Mika, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeţii în Masivul Postăvaru:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.097824096679688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1