ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 18.11.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 18 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
CAZARE [camere etc]:
70.00%
Satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
60.00%
Către satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

China 2010 - pas cu pas (episodul 6)

Ilustrație video-muzicală
Concert Gu Zheng

TIPĂREȘTE

Articolul este parte a serialului China 2010 - pas cu pas ce continuă cu episodul 6 - Oraşul Interzis şi Parcul Olimpic

episodul anterior il gasiti aici

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne luăm biletele de tren. În interiorul Chinei ne-am propus să călătorim cu trenul, însă problema procurării biletelor s-a dovedit mai dificilă decât credeam. Deoarece nu există un sistem centralizat de emitere, trebuie să le cumpărăm din fiecare oraş pentru următoarea cursă. Iar rezervările se deschid cu 5 sau 10 zile înainte. Din fericire, în incinta hostelului există o mică agenţie de turism care ne scuteşte de timpul pierdut pe la cozile din gări şi chiar ne găseşte bilete spre Xian la vagon de dormit softsleeper. Adică sunt 4 paturi în compartiment, ceea ce e foarte convenabil, la un preț mai mic decât îl ştiam. Buuun, prima parte a fost rezolvată.

E timpul să ieşim în oraş. Un vânzător de fructe stă cu taraba chiar în faţa hostelului. Restaurantele sunt deschise în hutong, pe stradă e o viermuială de nedescris. Maşini, biciclete, ricşe, e un haos organizat. La lumina zilei, hutongul nostru nu mai pare atât de înfricoşător ca în miez de noapte. Înainte de a pleca mai departe, mă gândesc să luăm un kil de cireşe (arătau foarte bine). Vânzătorul, un adolescent jegos, cu unghiile mari şi nespălate, ne arată pe calculatorul de buzunar preţul: 18 yuani (adică aprox. 9 ron). Cam mult, dar acum asta e, data viitoare luăm de la un magazin. Când să-mi dea rest la 100 yuani, constat că vrea să mă păcălească. După multe stăruinţe, aflu de fapt că mr. chinese guy îmi dăduse preţul la jumătate de kil. Plus cât îl mai umflase văzându-ne străini, consider că nu mai merită şi anulăm afacerea. E clar, ăştia sunt toţi puşi pe căpătuială cu străinii.

În China e bine să schimbaţi valuta direct la bancă. Acolo nu se percepe comision. După ce rezolvăm şi această operaţiune şi cu buzunarul ticsit de yuani, plecăm spre centru, către piaţa Tienanmen. Metroul este aproape de noi şi foarte accesibil. Mergem în direcţia Oraşului Interzis. Ajunşi în faţa intrării ne minunăm văzând imensul spaţiu din piaţa Tienanmen. Patrule de soldaţi bat pas de defilare, numai ei ştiu pe unde merg. E destul de aglomerat şi majoritatea turiştilor sunt chinezi, rar vedem câte un european. Ceea ce ne surprinde e că mulţi sunt în grup şi încolonaţi ca la grădiniţă, doi câte doi. Majoritatea sunt sărăcăcios îmbrăcaţi, par a fi mai degrabă muncitori aduşi de tovarăşii din fabrici să vadă minunile capitalei. Nimeni nu iese din rând, dar sunt destul de gălăgioşi.

Trecem de Poarta Păcii Celeste cu celebrul tablou al lui Mao proţăpit deasupra. Aici a proclamat tovarăşul, în faţa naţiunii, în 1949 constituirea Republicii Populare Chineze. Trecem de poartă şi până la casa de bilete suntem asaltaţi la fiecare pas de diverşi indivizi ce pretind a fi ghizi autorizaţi, oferindu-şi serviciile şi avertizându-ne că nu putem intra de capul nostru, că trebuie să fim însoţiţi de unul din ei. Hai nu zău! Le flutur în faţă cartea mea cu China şi le replic sec: "This is my guide. You wanna bet I can get in with it? ". Şi uite aşa scăpăm de ei. În următoarele zile vom fi deja imuni la abordările lor insistente. E un amănunt cu care trebuie să te obişnuieşti în China. Sunt realmente puşi pe japcă.

Oraşul Interzis e interesant, dar nici pe departe nemaipomenit, ne aşteptam să fie mai mare din descrierile anterioare, dar l-am făcut de la un capăt la altul în aproximativ o oră şi jumătate fără să ne grăbim. Plin de sculpturi cu dragoni, vase contra incendiilor, porţi şi săli cu nume care mai de care armonioase, celeste, supreme etc. Pe contul nostru de Picasa am detaliat fiecare poartă şi sală cu date preluate de pe Wikipedia. Lume multă (acum nu mai e interzis pentru nimeni şi dau toţi năvală), istorie multă şi atmosferă mai degrabă comercială. În jurul nostru ghizii îşi turuie partitura pe diverse limbi, noi ne mai consultăm cartea, aflăm o grămadă de lucruri interesante. O privelişte de ansamblu a Palatului poate fi văzută de pe dealul parcului Jingshan, aflat în imediata apropiere, la intrarea căruia mai decartăm câțiva yuani. Nimic nu e gratis, toate intrările se plătesc, chiar şi cele din parcuri. În vârful dealului Jingshan e o mică pagodă unde te poți fotografia pe tron îmbrăcat în straiele galbene împărăteşti. În trecut numai Împăratul avea voie să poarte galben. Noi mergem mai departe spre parcul Beihai, cu a sa Dagobă Albă ce se vede de departe. Parcurile sunt frumoase, aranjate, dar sunt pline de chinezi. Şi nu ar fi o mare problemă dacă s-ar mai opri din hămăit. Vorbesc într-una, tare, ţipă şi se comportă ca nişte copii mari. Beihai este o fostă grădină imperială imensă, cu o insulă şi câteva temple. După o plimbare de câteva ore ne reîntoarcem în Tienanmen.

La Parcul Olimpic a fost frumos. Cuibul de Pasăre este o superconstrucţie, o adevărată operă de artă. De asemenea, Cubul de Apă e impresionant. Aici a câştigat Michael Phelps cele 8 medalii de aur olimpice din tot atâtea posibile. Se ajunge cel mai bine cu metroul. Zona este imensă, cu bulevarde foarte largi, o pietonală şi mai lată şi destulă lume prinprejur. O droaie de vânzători ambulanţi, destul de insistenţi şi enervanţi, majoritatea înalţă şi vând zmee. Aici am decis că îmi pot începe o mică afacere de ambulant pe post de "maimuţă în fotografie". Adică eu să pozez cu chinezii. Am avut 4 (patru) solicitări de a poza alături de ei, în special femei. Cică "for good luck". Ei, poftim... Le-am onorat pe toate, împreună cu Renate, să nu se simtă dată deoparte, deşi cererile erau exclusiv pentru mine. Dacă mă chema şi Vasilică îi rugam să pună mâna pe capul meu... aşa că dacă ne loveşte criza în România şi nu-mi găsesc de lucru, mă urc în avion şi la Parcul Olimpic din Beijing mă opresc.

Albumul complet de fotografii îl găsiţi aici

Urmează episodul 7 - Marele Zid, fabricile de jad şi cloisonne, degustarea de ceai

## end review sc

[fb]
---
Trimis de badge® in 26.11.10 09:18:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: China, Hong Kong, Macao
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2268 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (badge®); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Poarta de intrare la Oraşul Interzis
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 7800 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

liviadavidescu CONS. ONORIFIC AFA / CHINA
[26.11.10 12:51:29]
»

@bager, vad ca voturile sunt mai dese decat ecourile, asa ca am sa il postez eu primul feed-back.

Acum am inteles... o astfel de calatorie pe cont propriu, in China, e o foarte mare provocare, nu pot sa nu subliniez asta, pentru ca stiu atmosfera de acolo.

sa te descurci singur cu transportul, cazarea, vizitarea obiectivelor turistice, chiar e o mare dandana, intr-o tara in care nu prea se vorbeste engleza... sa nu credeti ca se vorbeste insa altceva... nici o alta limba europeana nu e cunoscuta acolo. are mare dreptate @badger.

Cred ca in hutong erau toti pusi pe inselat... dar mie mi s-a parut locul in sine foarte pretabil la asa ceva... e o periferie... in fond... unde fiecare isi face pretul "din ochi". Ia partea buna a lucrurilor. Inseamna ca te-au vazut cu potential. financiar..

Mie nu mi s-a intamplat sa ma insele, decat cu prilejul unui comert stradal, la Palatul de Vara, cand in loc de yuani, ne dadusera bacnote taiwaneze.

In rest, la magazine, piete, never... ever...

Cat despre pretul cireselor... era intr-adevar cam doi euro kg... deci ti le dadea dublu. E adevarat, ei spun pretul la o jumatate de kg... Sincer, tot din supermarket am preferat sa cumpar si fructele..

Ma gandesc ca o mare parte de neajunsuri sunt inlaturate cand mergi cu ghidul... acum depinde si ce ghid, fireste.

Ghizii ne-au avertizat sa schimbam la banci sau la hotel... au fost situatii cand nemaiavand yuani am dat euro sau dolari, facand echivalenta... chinezii nu ne-au pacalit niciodata.

Tot ghizii ne-au asigurat transprtul la restaurate, in excursiile optionale... consultanta. Zau ca a facut diferenta...

E foarte important pentru confortul meu psihic... in excursie vreau sa nu fiu " in priza" in permanenta. Sa nu crezi insa ca nu am facut si incursiuni cu taxi-ul, pe cont propriu... in Piata de Antichitati, credeam ca nu o sa ne mai putem intoarce niciodata de acolo... asa era de departe.

Am inteles de ce au dificultati taximetristii... nu toti stiu sa citeasca... toate idiogramele. Le stiu numai pe cele uzuale... si cum in total sunt sute de mii de idiograme, asta e...

Abia astept continuarea, cat depre rolul de maimuta... in poze... ai grija... chinezoaicele sunt moarte dupa europeni... zic unii colegi de excursie... nu au vrut insa sa ne dea amanunte desi am insistat, crede-ma.

Intr-o tara unde femeile aleg, pentru ca sunt mult mai putin numeroase ca barbatii... iti dai seama ca o poza cu tine era un trofeu... Cred ca au decupat-o pe Renate din poza... am asa un feeling.

Gata, ma opresc. Felicitari pentru temeritate, curaj si elocinta... oare vin cu SB-ul? Sincer, mi-as dori

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
webmaster13
[26.11.10 13:47:14]
»

iata si propunerea muzicala pentru aceste impresii!

ceasornicarul
[26.11.10 17:09:18]
»

Frumos, am inteles cum este si cu shimbul banilor, doar la banca, ce ma dezamageste cam peste tot este faptul ca, majoritatea vor sa prosteasca, jecmaneasca, fure intr-un cuvant turistii straini. Aveam totusi o alta impresie despre ei.

romanitzaa
[27.11.10 12:26:15]
»

Nu trebuie sa ne mire ca toti sunt pusi pe inselat. Cred ca la fel simte si un turist strain atunci cand viziteaza Romania!

Michi
[28.11.10 10:02:13]
»

Ce sa comentez? Sunt interzisa desi nu sunt palat. Acum am observat ca si lidiadavidescu are review-uri. Hotarat lucru, dimineata asta ma ocup de chinezarii. Imi pare rau ca din Asia am vazut numai Thailanda si Japonia, ar fi trebuit sa renunt la altceva si sa merg in China mai ales ca sotul oarecum se decurca pentru ca fusese de doua ori in delegatii lungi in Xian si Bejing...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ceasornicarul, liviadavidescu, Michi, romanitzaa
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind China - o lume aparte:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045135974884033 sec
    ecranul dvs: 1 x 1