GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
China 2010 - pas cu pas (episodul 7)
Articolul este parte a serialului China 2010 - pas cu pas ce continuă cu episodul 7 - Marele Zid, fabricile de jad şi cloisonne, degustarea de ceai
episodul anterior il gasiti aici
Ne trezim de dimineaţă, ghidul ne preia, suntem într-un microbuz cu alţi 4 australieni. Ţinta principală este Marele Zid, dar până acolo aveam să ne oprim, pe rând, la o fabrică de cloisonne (vazele acelea chinezeşti din cupru care nu se sparg), una de jad, o expoziţie de porţelanuri, o prezentare de ceaiuri. Procedura era următoarea: ajungeai, te lua în primire unul de-al locului, îşi spunea partitura de prezentare, procesul de fabricaţie, anumite tehnici, nu uita să laude poporul chinez harnic şi migălos, cum numai ei ştiu să creeze acele minunăţii (adevărul e că scoteau lucruri excelente, chinezării de înaltă calitate). Nu uita să puncteze că acel produs era de nu ştiu câte ori mai ieftin la ei decât în Europa cea capitalistă, unde toţi vor să se îmbogăţească rapid. Tehnică socialistă, parcă îmi aducea aminte de vremurile de demult de la noi. Urmau demonstraţiile de sculptură în jad extrem de interesante. După care, inevitabil, o invitaţie în sala de vânzare, unde stăteau ca lupii cu ochii pe noi, doar-doar vom cumpăra ceva. Aceste locaţii erau exclusiv pentru străini, nu vedeai picior de turist chinez, iar preţurile erau pe măsură. Dar ceea ce ne-a impresionat cu adevărat era varietatea de mărfuri şi complexitatea lucrăturilor, de la cele mai mici produse până la statuile imense (în cazul jadului). Sculpturi incredibile, nici nu e de mirare că erau atât de scumpe.
În fine, mergînd mai departe am ajuns într-o zonă unde se aflau Mormintele Ming. Deoarece timpul ne presa şi nu era în program acest obiectiv, ghidul nostru din acea zi ne-a plimbat pe Aleea Sacră, un drum plin de statui mitologice care sfârşeşte într-unul din morminte. Tipul era foarte documentat, plin de informaţii şi ne înţelegeam uşor datorită englezei perfecte pe care o stăpânea, lucru rar întâlnit în China. Ne-a relatat o poveste personală interesantă, cum a ajuns pe lume datorită faptului că fratele său a murit de timpuriu, permiţând părinţilor o nouă încercare, limitaţi fiind de politica unicului copil. Prânzul a fost în cel mai clasic stil chinezesc, ne-am aşezat toţi la masa rotundă (mai puţin ghidul şi şoferul care, în ciuda invitaţiilor noastre au mâncat separat). Ne-am întreţinut cu australienii, oameni foarte dezinvolţi ca naţie (aşa i-am perceput vizitând Australia în trecut). După prânzul de la poalele muntelui, ne urnim către zid. Trebuie să vă spun că în acea zi am avut apogeul bătăturilor la fiecare picior, rodul marşurilor zilelor anterioare din Dubai şi Beijing. Abia înaintam, dar până la urmă am reuşit să urc. Norocul meu a fost un telescaun care urca până la baza zidului, iar la coborâre am alunecat mai bine de un sfert de oră pe un tobogan spectaculos.
Zidul este foarte interesant, aşa cum ne aşteptam să fie, deşi am ajuns să-l vedem într-o zi nu tocmai însorită. La sugestia agentului de la care am cumpărat turul am ales o porţiune nu foarte lungă numită Mutianyu, mai puţin aglomerată ca la Badaling, principala secţiune, unde vin hoarde interminabile de chinezi. Vremea era destul de mohorâtă, zidul se pierdea la un moment dat în ceaţă dar a scos untul din noi, pentru că, în funcţie de teren, treptele ajungeau să fie foarte abrupte. Şi nu neapărat urcuşul era cel mai greu, ci mai ales coborârea. Dar, după cum spune un vechi proverb chinezesc, "Un bărbat nu e bărbat până nu urcă pe Marele Zid", am făcut-o şi pe asta, deşi la final nu mă simţeam nicidecum mai bărbat decât eram... Australienii, în special cei doi veri moşnegi de 63 de ani, ne-au dat o ruşine maximă acolo sus, pe zid, la ce vervă aveau în ei... plini de viaţă, mereu în faţă. Porţiunea vizitabilă nu era lungă, maxim un kilometru, după care Marele Zid se pierdea în zare, cufundat într-o paragină deplorabilă, năpădit de vegetaţie şi crăpat pe alocuri. Se pare că cei 6.500km de zid sunt greu de întreţinut iar chinezii sunt practici, nu ţin amenajate decât porţiunile care le aduc bani. N-aş prea crede că se vede din spaţiu, este totuşi un zid obişnuit ca mărime, dar a fost într-adevăr un privilegiu că am avut ocazia să-l vedem pe viu.
La întoarcere ghidul ne-a invitat la o clinică de masaj unde fiecare (mai puţin subsemnatul, din cauza beşicilor din tălpi) a beneficiat de un relaxant masaj la picioare şi o investigaţie medicală chinezească. Adică doctorul îţi spunea ce bube ai doar luându-ţi pulsul şi privindu-ţi limba... cel puţin pe noi ne-a nimerit la fix. La sugestia ghidului nostru am plătit doar bacşişul pentru maseuri, practic o nimica toată (20 yuani/persoană, aproximativ 10 ron), ţinând cont că, în special pentru străini preţurile pornesc cam de la 200 yuani în sus. A fost un bonus inclus în preţul turului, de care nu am ştiut iniţial. O ultimă oprire a fost la casa ceaiului unde, într-o cameră privată, o fetişcană în chimono ne-a ţinut o demostraţie de ceremonie a ceaiului într-o chingleză pe care mai mult ea a înţeles-o. A urmat clasicul tur pe la magazin şi printre rafturi, atent vegheaţi de către o tanti vânzătoare. Recomand celor ce vizitează Bejingul şi vor la Marele Zid să cumpere neapărat un astfel de tur, pe care majoritatea hotelurilor îl vând, mai ales dacă preferaţi compania ghizilor. Noi nu ţineam neapărat dar tipul chiar a fost foarte util. Este relativ ieftin şi plin de opriri în diverse locuri, iar de regulă prânzul este inclus.
La final de zi am descoperit strada cu mâncătorii ambulante din zona comercială Wangfujing. Un miros ciudat şi greu, ciudăţenii de tot felul pe tarabe - supe dubioase, cărnuri din te miri ce orătănii, mai mult sau mai puţin cunoscute, delicatese neatractive gen şerpi beliţi de piele, scorpioni, tarantule, miriapozi sau şopârle crăcănate, majoritatea înfipte în băţ. Bineînţeles, toţi sunt grămadă pe turişti invitându-i gălăgios la festinul scârbos. M-am aventurat şi am luat fără tragere de inimă un băţ cu 4 viermi de mătase. Vânzătorul a încercat să mă "facă" la rest cu zâmbetul pe buze, dar nu i-a mers. Nu ştie că lucrez cu cifre. O englezoaică mă vede şi mă fotografiază, spunându-mi că trebuie să vadă cu ochii ei un nebun care mănâncă aşa ceva. Probabil m-a urmărit şi dacă a văzut că n-am dat colţu', în următoarea oră a încercat şi ea. Viermii au fost greţoşi, nimic interesant. Data viitoare încerc scorpioni.
Albumul complet de fotografii îl găsiţi aici
Urmează episodul 8 - Templul Paradisului şi Raţa de Beijing
Trimis de badge® in 27.11.10 01:28:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: China, Hong Kong, Macao
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (badge®); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Se pare ca, de data aceasta ati nimerit un ghid ok, dupa ce ai mancat viermii n-ai produs nici macar un firicel de matase...
foarte interesant, asteptam si pozele... cred ca era destul de mare tentatia sa achizitionezi mostre ale maiestriei artizanale locale... cu cate bagaje in plus ai revenit in tara?
China nu se compara cu nici o tara din alt continent.
Cred ca daca stai asa si o luna de zile nu poti descoperi tainele chinezilor.
Eu am asistat la Viena la ritualul de preparare a ceaiului este impresionat, dar cred ca nu se compara cu cel din tara mama
Doamne! ma omori cu review-urile tale spumoase. Daca nu incerci gandaci, data viitoare, tot e bine. Sincere felicitari, pt. reviw si pt poze!!!
Toata aprecierea mea pentru impresiile tale, interesant scrise si originale.
Ultimelor trei nu li s-au acordat cele 1000 PMA standard (votul site-ului) pentru ca, prin regulament, exista o limita de 5 impresii punctabile per luna/vacanta. Oricum, voturile vor compensa din plin aceste puncte lipsa, sunt convins.
@badge®
Un tur de forţă, în care aţi vizitat foarte multe lucruri interesante. Felicitările mele sincere.
Pe de altă parte, trebuie să-ţi spun că ţi-am descoperit şi blogul şi am citit şi de acolo cu nesaţ. Nu ştiu dacă cunoşti, dar cu un mail, la administratorul acestui sait, blogul tău poate apărea (poate fi recomandat) pe sait şi cum la rubrica Vacanţa în China, nu este definit nici un blog, nu cred că ai fi refuzat. Uite aici.
@ceasornicarul - păi și dacă luam scorpioni, ce trebuia să produc, venin... ?
@ms65 - măiestria lor artizanală costa al naibii de scump, așa că bagajele mele au avut dimensiunea inițială. Spre exemplu, o brățară simplă din jad era în jur de 40 euro... Am renunțat demult la shopping-ul extern. Suntem axați doar pe magneți de frigider. Am avut chiar o pățanie serioasă cu ei la ieșirea din China, pe care o voi detalia un pic la momentul potrivit.
@webmaster11 - nu-i problemă de puncte
@creivean - știu de acea secțiune, mulțumesc, dar blogul e la început de drum și vreau să-l mai încarc cu ceva informație... din acest motiv nu l-am popularizat direct. Dacă totuși Admin e interesat de acest aspect, nu am nimic împotrivă. Dar cred că ar trebui totuși să terminăm serialul cu China.
Perfect de acord, dar blogul arată foarte bine. Iar, pe de altă parte, nu cred că administratorul citeşte toate ecourile (n-ar avea timp fizic suficient), de aceea după finalul serialului, ar trebui să-i dai tu un PM. Părerea mea.
comentarii: de prisos, ma rezum la a "devora" fiecare rw/album poze
sugestie (umila): ar fi interesant un post ultim unde sa dai citeva detalii tehnice de genul "biletele de tren le-am achizitionat asa... " "excursiile le-am luat de la... " "ghizii poti sa-i iei asa... " intelegi? chestii d-astea pt turistu' care nu se duce cu inca 20 de compatrioti pe traseele clasice, ci vrea sa faca si un pas la stg sau la dreapta de la drumu' principal.
eu sint un astfel de turist, nu-mi place cu "organizatu'" de catre altii, impreuna cu altii... mie imi place singura sa descopar eu, dar sa pot beneficia si de explicatii calificate la fata locului, daca vreau...
adinci plecaciuni
Încerc de fiecare dată să dau cât pot de multe explicații. Spre ex. biletele de tren le-am luat de la agenția din hostel, dar am menționat în articol. Turul de la Marele Zid - de la aceeași agenție (ghidul e inclus, deși mă descurcam și fără el, dar în acest caz a fost foarte util, fiindcă era un băiat deștept). Cazările, de pe booking.com sau hostelworld.com. Avioanele: Emirates - de la biroul din București, Dragonair (Shanghai-Hong Kong, detalii la momentul potrivit) - de pe net. În general, lowcost-urile le iau de pe net (motoare de căutare: click aici sau click aici). Cam asta e tot.
O singură dată am fost cu autocar și ghid prin Italia și nu ne-a plăcut. Vezi multe la foc automat dar în esență prinzi foarte puține. Ori, noi vrem să simțim pulsul zonei, să ne pierdem printre oameni, să nu fim tratați ca un grup de turiști. Am prins atâta experiență în a călători solitar încât ne-am duce și pe lună fără ghid. Ba i-am molipsit și pe ai mei care, deși nu știu nicio limbă străină, se descurcă fără probleme singuri. Spre ex. în Danemarca e destul de greu cu denumirile ciudate din stațiile de metrou...
"După care, inevitabil, o invitaţie în sala de vânzare, unde stăteau ca lupii cu ochii pe noi, doar-doar vom cumpăra ceva"
Sotul a adus din Xian o armata de teracota care din pacate s-a spart la cutremur, o mingiuta de santal in care e sculptata alta si alta si alta- totul manual, care mai mentine parfumul dupa douazeci de ani. Interesanta a fost negocierea unui vas de cult de jad. Sotul trecea in fiecare zi pe la acelas magzin, isi arata interesul pentru alte obiecte, le negocia pretul, nu cumpara, a doua zi la fel pana ce, in ultima zi din delelegatie l-a intrebat pe chinez cat costa vasul? L-a dat la 'juma de pret fata de ce spusese initial. Au stiut sa astepte si unul si altul doua saptamani, se jucau amandoi ca soarecele cu pisica stiind fiecare ca se va cumpara ceva.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2017 Obiective turistice China - ceva mai comerciale... — scris în 24.07.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Spectacolul străzii China — scris în 22.07.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Calatorie cu trenul intre Beijing, Xi'an si Shanghai — scris în 20.05.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 China — vacanta standard (II) — scris în 26.03.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2016 China de la capatul pamantului — scris în 04.11.16 de gotty din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Grandioasa Chină, văzută pe cont propriu — scris în 08.05.16 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Excursie China - Primavara 2016 de la Beijing la Shangai — scris în 27.03.16 de cuapasul din BUCURESTI - RECOMANDĂ