GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa ce am vizitat cateva obiective din Granada, am pornit spre Alhambra.
Din Plaza Nueva, pe jos, am intrat pe Cuesta de Gomerez, o strada in panta si am trecut prin Puerta de las Granadas (Poarta Rodiilor), construita in 1536, pe locul unei vechi porti maure. Aici este intrarea in Parcul Alhambra. Dupa un urcus considerabil, am ajuns la intrarea principala in complexul Alhambra, unde sunt casele de bilete. Aici se poate ajunge si cu autobuzele 30 si 32, tot din Plaza Nueva.
Construita pe dealul Sabika, ce strajuieste orasul, Alhambra a fost ultimul bastion al stapanirii maure.
Numele provine din arabescul “Qualat al Hamra”, care inseamna “castelul rosu”, datorita culorii pe care acesta o capata la apusul soarelui.
Constructia complexului Alhambra a fost inceputa in 1240 de catre Ibn el-Ahmar, primul rege din dinastia Nasrid. Timp de doua secole, maurii au dezvoltat si înfrumuseţat spectaculos locul. Acesta s-a transformat intr-o cetate, cu palate, locuinte, bai, moschee, toate plasate intr-un cadru de basm, cu gradini si livezi.
Alhambra este formata din patru sectiuni: foratareata militara Alcazaba (partea cea mai veche), desavarsitul Palat Nazrid, Palatul de vara Generalife si Palatul renascentist al lui Carol al V-lea. Tot aici se afla si Biserica Sf. Maria, ridicata pe locul unei foste moschei.
Intre ele se gasesc gradini paradisiace, asemenea unui labirint.
Printre aceste gradini cu arbori, chiparosi, smochini cu frunze uriase, portocali, arbusti de fistic, de rodii, trandafiri, leandrii si alte multe tipuri de flori, se inalta turnurile si zidurile Palatului Generalife.
Aflat pe o coama mai inalta a dealului, palatul a fost resedinta de vara a sultanilor, unde acestia se relaxau intr-un cadru mirific, departe de tumultul vietii politice si intrigile de la palat.
Nu este mare, seamana mai mult cu o vila, are doua corpuri (pavilioane), dispuse fata in fata si doua patio-uri. Interiorul este decorat simplu cu stucaturi si mozaicuri.
Patio de la Acequia (Curtea cu Canal), este inima palatului si se afla intre cele doua pavilioane. Are o galerie cu arcade pe o parte si pe partea opusa, niste camere mici. Pe centru se afla un bazin cu fantani arteziene si flori pe margine.
Prin pavilionul de nord se intra in Patio de la Sultana sau Curtea cu Chiparosi, unde se spune, ca Zoraya, sotia lui Boabdil, isi intalnea in secret iubitul, conducatorul familiei Abencerraj, provocand masacrarea intregii familii a acestuia. Un chiparos, de peste 700 de ani, comemoreaza acest loc de intalnire.
Curtea are un bazin in forma de “U”, in interiorul caruia sunt doua mici insule cu vegetatie si intre ele un alt bazin cu o fantana de piatra in mijloc. Pe margine sunt mici arteziene care arunca jeturi delicate de apa.
Micul foisor al palatului ofera o priveliste extraordinara a complexului Alhambra. De aici se vad turnurile rosiatice ale fortaretei Alcazaba, zidurile complexului care urca si coboara, urmarind configuratia muntelui, de asemeni se vede Palatul lui Carol si clopotnita de la Biserica Sf. Maria.
Farmecul palatului este dat de gradinile sale, de o deosebita frumusete. La tot pasul am intalnit ceva care sa ma surprinda si sa ma incante: alei cu chiparosi sculptati, labirinturi de garduri vii, flori.
Apa murmura in fantani arteziene care racoresc aerul, tasneste in evantaie sau se odihneste in bazine si helesteie, reflectand albastrul cerului, vegetatia sau dantelaria arcadelor.
Se spune că in Alhambra „apa cântă “, fântânile arabe nu fac niciodată zgomot.
Am vazut si o scara (Escalera del Aqua), neobisnuita. Prin canalele sapate in balustradele sale curge apa.
Aleile gradinilor sunt pavate cu pietricele albe si negre, asezate vertical, aduse de la raurile Darro si Genil.
Am admirat palatul si gradinile cu adevarat paradisiace, am facut poze si ne-am continuat vizita prin complex.
Am ajuns intr-o zona, ca un fel de piata, unde se afla Banos Arabes (Baile Arabe) si Palacio de Carlos V si Biroul de Informare Turistica.
Dupa cucerirea de catre monarhii catolici, Carol Quintul a fost singurul care a intentionat sa locuiasca in Alhambra, construind un palat masiv, greoi, in stil renascentist, a carui arhitectura, constrasteaza cu arhitectura fragila, dantelata a constructiilor arabe din complex. Palatul Carlos V a fost proiectat de Pedro Machuca si constructia sa a inceput in 1526, dar nu a fost finalizata.
Are o curte exterioara patrata si una interioara circulara cu coloane. A gazduit coride si imitatii de turniruri. Acum adaposteste Muzeul Alhambra, cu ceramica si fragmente de stucaturi sculptate. La etaj este Muzeul de Arte Frumoase, dedicat artistilor din Granada: Diego de Siloe, Alonso Cano, Pedro de Mena. Datorita acusticii perfecte, aici au loc si concerte de muzica simfonica.
Vizavi de acest palat se afla Alcazaba – cea mai veche parte a complexului Alhambra. A fost construita pe ruinele unui castel din sec. al 9-lea. Este un loc cu arhitectura tipic militara, cu ziduri de aparare si turnuri de veghe, dar si cu bai si hammam-uri (care erau in renovare).
Au supravietuit pana azi, zidurile si cateva turnuri: Torre de los Hidalgos, Torre Quebrada, Torre Homenaje si cel mai important, Torre de la Vela, de unde putem admira orasul.
Bijuteria complexului Alhambra este Palacio Nazaries, care l-a facut pe poetul Ibn Zambrak sa declame: ”Chiar si stelele prefera sa zaboveasca aici, decat sa se invarta in ceruri! ”. De asemeni, poetul Ibn Al Yayyab (1333-1349) scria despre Alhambra: “Poate fi numita fortareata sau casa a desfatarii. Este un palat plin de splendori. Intre acoperis, podele si cei patru pereti, in stucaturi si tigle se gasesc miracole, iar plafoanele cioplite in lemn sunt cu mult mai minunate”.
Palatul a fost construit in majoritate de Yusuf I (1334-1354) si de fiul sau Mahomed al V-lea (1354-1391).
Exteriorul lui este simplu, dar odata intrati in palat am fost surprinsi de interiorul absolut fascinant, ce abunda de componentele clasice ale artei arabe: decorarea florală stilizată, motivele geometrice, si caligrafia.
O fantezie nesfarsita de incaperi cu stil delicat, cu arcade si cupole, sunt dispuse în jurul a două zone importante, Curtea Mirților și Curtea Leilor.
Palatul este impartit in trei sectiuni cu funcţiuni şi stiluri diferite: mexuar, serallo si haremul.
Mexuarul era locul in care se desfasurau tranzactiile si activitatile legate de guvernare si administrarea palatului. Aici se afla Oratorio (Camera de rugaciune) si Cuarto Dorado (Camera Aurita) in care sultanul citea petitiile de la supusi, sau se intalnea in particular, cu ministrii sai cei mai de seama. Camerele sunt bogat decorate cu placi de faianta colorata sau stuc.
A doua sectiune, serallo, cuprinde o serie de sali ceremoniale, in care sultanii isi tineau curtea sau primeau ambasadorii. In centrul serallo se afla Patio de los Arrayanes (Curtea cu Mirti), pavata cu marmura alba, cu porticuri sprijinite pe coloane in cele doua capete si pe centru, un bazin dreptunghilar flancat de tufe de mirt.
La capatul dinspre nord se afla Salonul Ambasadorilor, care este una dintre cele mai mari incaperi din palat. Are tavanul boltit, incrustatii complexe si stucaturi superbe in forma de fagure si o frumoasa usa din cedru.
In aceasta sala, regele Boabdil a semnat conditiile de capitulare si regina Isabela l-a primit pe Cristofor Columb.
Aici se ajunge trecand printr-o mare anticamera numita Sala de la Barca, cu arcade frumoase si mozaicuri pe ziduri. Plafonul este din stuc sculptat precum stalactitele, colorat in azuriu, verde si rosu.
Cea de a treia sectiune este haremul, in care intrau doar sultanul, sotiile, restul familiei si servitorii cei mai de incredere. Pentru a ajunge aici, am trecut prin Sala de los Mocarabes (Sala Stalactitelor Ornamentale), care are un plafon splendid si arcade impodobite cu stalactite.
Patio de los Leones (Curtea Leilor), placata cu marmura alba, se afla in mijlocul haremului. Este inconjurata de un portic cu 124 de coloane si in centru are o fantana, a carei cupa este sustinuta de 12 lei din marmura. Pe marginea fantanii este sculptat un poem scris de Ibn Zamrak, prim ministrul lui Mohammed al V-lea.
În jurul patioului sunt trei săli, fiecare dintre ele o adevarata bijuterie.
Sala de las Dos Hermana (Sala celor Doua Surori) era locuinta printesei Zoraya. Plafonul cu stucatura este realizat cu un motiv complicat ca un stup de albine. Pe pereti sunt plasate motive simetrice de rodii.
Sala de los Abencerrajes (Sala maurilor) de pe latura sudica a palatului este, probabil, cea mai frumoasa din palat. Are plafonul boltit, cu ornamente fabuloase si cupola in forma de stea, care se reflecta in bazinul de dedesubt.
Cea de-a treia, Sala de los Reyes (Sala Regilor) se afla in partea de rasarit a curtii si are plafonul decorat cu fresce.
Ne-am odihnit putin in Curtea Lindaraja, care este o oaza de verdeata, decorata cu arce si coloane si o fantana din marmura in mijloc.
Palatul Nasrid nu este usor de vizitat. Pare o constructie confuza, din punct de vedere al arhitecturii si cateodata ai impresia ca te afli in acelasi loc. Si chiar daca nu am reusit sa dezleg “misterele palatului”, a fost o calatorie frumoasa si interesanta prin labirintul de sali, coridoare, colturi ascunse, intrari discrete si curti. Am admirat decoratiunile interioare cu motive geometrice si florale, stucaturile fine ca dantela, arcadele si cupolele, tavanele cu stalactitele ornamentale, misterioasele inscriptii si infinitele arabescuri.
Inainte de a parasi Alhambra, am admirat si Palatului Partal construit in timpul sultanatului lui Mahomed III (1302-1309). Acesta este cel mai vechi palat din Alhambra. S-au mai pastrat, din palatul original, doar Turnul Doamnelor si Turnul Mihrab. Are un portic cu 5 arce si in centrul unei frumoase gradini este un bazin mare.
Am gasit in Alhambra o armonie fericita intre arhitectura, apa si vegetatie si am parasit locul usor buimaciti, ramanand cu o mare uimire si, glumeam noi, cu multe de idei pentru decorarea gradinii.
Biletele pentru vizitarea Alhambrei le-am rezervat cu trei saptamani inainte, online si am primit o chitanta Caixa. Cu aceasta si cu cardul bancar cu care am facut rezervarea, am ridicat biletele de la un automat Caixa, din Fuengirola, dar se putea si de la cel aflat la intrarea in Alhambra.
Se pot cumpara bilete de la intrarea principala in complex, dar fiind un numar limitat, trebuie sa fiti foarte devreme acolo.
Pretul a fost de 20 euro: 7 pentru Gradinile Generalife si 13 pentru Palatul Nazaries.
Daca, cumva depasiti ora la care sunteti programati pentru vizitarea Palatului Nazaries (noi am patit-o), nu este totul pierdut. Mergeti la Biroul de Informare Turistica, unde se aplica pe bilet un alt cod de bare si astfel puteti intra fara probleme sa vizitati palatul.
Trimis de ania in 09.05.14 12:44:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ania); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Excelent articol. Mulțumesc pentru reamintirea unei frumoase excursii.
Cer permisiune a două mici completări despre locuri din incintă care mi-au atras atenția.
Undeva în mijlocul ansamblului, între Generalife și Palatele Nasrid, se află Mănăstirea Sfântului Francisc. Aici există, bine păstrate, primele morminte ale Monarhilor Catolici, Isabella de Castillia și Francesco de Aragon, înainte de a fi mutați în Capela Regală din oraș.
Pe Poarta Vinului este montată o placă comemorativă dedicată lui Claude Debussy, în semn de omagiu pentru piesa muzicală compusă de acesta dedicată acestui obiectiv.
@ania: Curat mini-ghid, apar și felicitările din partea mea! Mă uitam la foto din curtea interioară a palatului lui Carol Quintul: exact de aglomerația de acest tip am căutat să scap mergând în noiembrie, dar tot au fost mulți vizitatori
În rest: cred că este un popas spiritualo-culturalo-istoric din care vii schimbat... în foarte bine!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@msnd: Despre Alhambra am citit foarte mult si inainte de excursie si dupa, dar aceste lucruri chiar nu le-am stiut. Multumescu pentru completari si aprecieri.
@le maitre: Sunt de acord cu tine: "Alhambra este un popas spiritualo-culturalo-istoric din care vii schimbat... in foarte bine! ".
In ceea ce priveste aglomeratia, a fost prezenta peste tot: in gradini (chiar daca a mai si plouat), in Alcazaba si in palate. Grupuri mari de turisti cu ghid blocau aleile si accesul in incaperi. Nu ne ramanea decat sa asteptam sa se imprastie, ca sa putem admira in voie frumusetile Alhambrei.
Eu asteptam si impresiile tale sau ale "ariciului", din Alhambra. Povestiti atat de frumos!
Multumesc pentru aprecieri.
@webmaster: Ilustratia muzicala este foarte frumoasa. Multumesc.
Excelentă seria de impresii publicate, în special partea de documentare. Felicitări!
@ania: Doamnă, vă anunţ solemn că nu am avut acel "je ne sais quoi" inspiraţional post-excursie, în vederea aşternerii cum se cuvine a sentimentelor trăite acolo! Astfel încât am preferat să rămân in silenzio stampa, uitându-mă la poze din când în când... şi oftând!
Omagii!
@ania - Doamna draga, am citit articolul dumneavoastra cu sufletul la gura. Mi-ati trezit niste amintiri superbe. Dati-mi voie, va rog, sa va felicit din suflet pentru cuvintele asternute cu atata pricepere si care contin atat de multe date corecte. Precizez ca am vizitat de 2 ori Alhambra, si sa fiu sincer nu am gasit niciunde o descriere atat de detaliata a acestei ,,bucati de istorie", in limba romana. Va multumesc!
@PensiuneaAnaMarga - Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@PensiuneaAnaMarga - Alhambra este un loc special creat de niște oameni speciali. Mi-ași dori sǎ mai revin aici, dar sǎ petrec cel puțin o zi ȋntreagǎ. Sunt sigurǎ cǎ au rǎmas multe lucruri de descoperit.
Vǎ mulțumesc, pentru frumoasele aprecieri! Mǎ bucur cǎ v-a plǎcut articolul meu.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Alhambra, splendoarea Granadei — scris în 15.05.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Vizitarea complexului Alhambra — scris în 15.05.18 de tripyy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Alhambra Palace sau minunatia Granadei — scris în 08.02.18 de Simona1976 din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Decembrie in Alhambra — scris în 04.01.17 de Simona Ioana din ZALAU - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Poveste veselă la Alhambra — scris în 30.11.16 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- Feb.2011 Alhambra... un vis împlinit — scris în 23.07.11 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Suspin de turist în Alhambra, sub soarele andaluz — scris în 14.06.14 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ