BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Revenire in copilarie – Gradina zoologica Ulm
Cand am cautat obiective de vazut in Ulm, gradina zoologica a aparut in vizorul meu si a capatat prioritate in schitarea traseului, asa ca m-am interesat cum ajung de la gara si astfel a devenit primul obiectiv vizitat. Adresa este Friedrichsau nr 40, pagina oficiala tiergarten.ulm.de, din pacate este doar in germana, iar in ceea ce priveste programul, va trebui sa verificati cand veti decide aceasta vizita, asta deoarece acum datorita restrictiilor gradina zoologica este inchisa.
Poate ca inainte de a patrunde in gradina zoologica ar trebui sa povestim cate ceva despre istoria acestui loc. Totul a inceput in 1927 cu cateva pasari si animale adunate intr-o mica incinta ceea ce a dus la proiectarea in 1935 a unei mici gradini zoologice ce continea cateva animale, ceva pasari si un acvariu. Gradina zoologica este inchisa in 1944 deoarece animalele nu mai puteau fi ingrijite. Este redeschisa in 1954 cu un acvariu si un terrarium insa locul este distrus de un incendiu in 1961. In 1966 se poate spune ca a luat fiinta noua gradina zoologica, cu adaugiri periodice de noi spatii sau imbunatatiri pentru ca actuala forma sa o regasim asa din 2015.
In 2008 un acvariu / tunel reprezentand Dunarea a fost inaugurat si asa intram in gradina zoologica.
Ideea acestui tunel a pornit imbinand tunelurile acvatice ce sunt intalnite in multe gradini zoologice din lume cu apropierea de Dunare si dorinta de a prezenta vizitatorilor aceasta lume a pestilor aflata atat de aproape de ei. Acest tunel (in realitate un imens acvariu) realizat din placi de plexiglas cu grosime de 10 cm, are o lungime de 18 m, o adancime de 4 m si cu tot cu decor un volum de circa 600000 litri. Decorul din interior a fost realizat de un artist asa incat sa imite cat mai bine mediul natural. Alte aspecte interesante ale acestui acvariu ar fi ca persoanele responsabile cu intretinerea si curatenia trebuie sa faca un curs de scufundari pentru a curata piscina asa incat vizitatori sa poata vedea pestii in conditii optime, insa nu pot sta mult timp in bazin, avand in vedere de asemenea ca temperatura in bazin este cuprinsa intre 12-16 grade Celsius. Printre pestii ce pot fi vazuti in acest tunel se afla somn, stiuca, crap, sturion si alte specii, iar mediul artificial creat este asa incat imita perfect mediul lor natural, cu “ascunzisuri” pentru pestii ce vor sa se fereasca de pestii rapitori, insa desi exista un program de hranire controlata se mai intampla si accidente, rapitorii isi duc “faima” mai departe. Unii dintre pesti au chiar si nume, de exemplu, avem placerea sa o cunoastem pe doamna stiuca “Helga” .
Si mai facem un pas pentru a patrunde in lumea pestilor dar si a “taratoarelor” o sala intunecata in care spatiile dedicate animalelor sunt luminate pentru a le pune mai bine in evidenta. Aici am vazut familii in care copiii mici predominau, acum sa nu va intrebati ce cautam eu acolo, imi plac aceste locuri nespus de mult si mai ales sa vad bucuria pe chipurile copiilor este minunat.
Asa ca am patruns in zona tropicala de mare, am vazut si pestisorul anemona „Nemo“insotit de neamul lui, si cum se strecurau printre corali ca intr-o joaca aveam senzatia ca vad filmul, si da, ma uit in continuare la filme de animatie, asa ca fara comentarii va rog.
Sunt si multe alte tipuri de pesti, unii aratau ca niste arici teposi, minunat colorati, numele imi scapa, insa pozele cred ca sunt cele ce va vor placea mai mult decat numele. Nu pot insa sa nu mentionez un amfibian oribil dupa parerea mea, semana cu un porcusor de Guinea cu labute, ce misuna prin mediul acvatic. Ciudata aratare o sa vedeti!
Am vazut si broaste otravitoare, aratau minunat, insa atentie! Am vazut si serpi (pitoni, anaconda, sarpele cu clopotei), broaste testoase diferite specii, soparle, si aici merita mentionata la rang inalt, una dintre iguanele cu ceva vechime pe aici, pe nume “Elliot” care are spatiul special adaptat varstei ei.
Si iesim si in exterior unde pot fi vazute pasari Emu, canguri, lame sau alpaca.
Nu puteam uita de caprite, rasfatatele copiilor, mai ales ca exista locuri speciale de unde poate fi cumparata mancare pentru ele (normal, acum si pentru asta exista interdictie). Exista si niste porci, care si acestia au nume: „Ernie” , „Franz” și „Benedict” .
Si daca am mentionat ca animalele au nume, nu stiu daca ursii au nume, eu am vazut insa doar unul, dar stiu ca este rasfatat cu mancarea…... asta ca tocmai am auzit la radio ca se inchide gradina zoologica din Timisoara deoarece au circulat pe net niste poze cu animale ce pareau ca sufera de lipsa hranei, asa ca fereasca sfantul sa fii in captivitate si la mana altora... si din pacate este valabil si pentru oameni.
Si daca tot vorbim de grija fata de animale, ursii au existat in aceasta gradina zoo inca din 1935 insa nu tocmai in conditii deosebite, iar locuitorii orasului Ulm s-au zbatut pentru drepturile ursilor (daca au rezolvat cu oamenii au trecut la animale) asa incat in acest moment au la dispozitie o suprafata de 3000 m patrati intr-o zona naturala cu lunca, copaci batrani si refugii amenajate asa incat animalele pot sta la distanta fata de oameni daca vor.
Si exista si “Casa tropicala” unde se gasesc arbori si arbusti iubitori de caldura iar ca animale, nu lipsesc maiumutele si crocodilii (aici exista aligatorul “Timo” care tocmai a implinit 50 de ani), insa datorita spatiului uneori din pacate nu se lasa la vedere, dar suricatelor le place publicitatea, asa ca le-am prins in poze.
Si exista si pasarile, si iarasi aveam senzatia ca sunt in desene animate, cunoasteti secventele cu vulturii din “Cartea Junglei” . In fine, nu am vazut vulture, ci niste chelioase pasari Ibis (o anume specie de Ibis, nu cele frumoase pe care le cunoastem). Spatiul acestor pasari este unul destul de generos insa totusi delimitat cu plase asa incat pasarile sa nu decida ca vor sa se mute.
Mai merita mentionat ca zona exterioara este una placuta si relaxanta pentru plimbare, o adevarata placere sa te tot plimbi si cum se afla in vecinatatea parcului, avem iata doua activitati ce va pot asigura clar relaxarea.
Ce ar mai fi de spus? Se pot organiza aniversari aici (exista o sala dedicata acestui scop) sau programe de internship pentru cei ce doresc sa lucreze cu animalele, varsta minima fiind 16 ani, durata 1-2 saptamani.
De asemenea se organizeaza tururi ghidate, asa ca veti afla chiar si mai multe informatii decat citind placutele de la fiecare loc in parte (pentru mine oricum erau in germana, asa ca mai mult am admirat).
Ce sa va spun in incheiere, nu poate fi comparata de exemplu cu gradina zoologica din Linz vezi impresii ca sa o mentionez pe cea mai recent vizitata, dar in mod sigur va va oferi momente de relaxare si ca sa imi justific si mai mult recomandarea de a vizita acest loc am rugamintea catre web de a atasa acest filmulet
Trimis de mishu in 24.11.20 19:56:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Am văzut și filmulețul de pe youtube și pot spune că - pe lângă grădină zoologică, ar putea fi și o grădină botanică, pentru că acolo sunt și multe, multe plante.
Mi-a plăcut totul, atât în interior cât și în exterior!
Acvariul cu peștișori exotici (și nu numai) este impresionant și prin construcția lui, 6000 mc de apă să fie susținuți de plexiglas, nu-i puțin lucru!
Mi-a plăcut că le-au dat „nume de botez” unora dintre exemplare, iar peștele acela mexican mergător care seamănă, după părerea mea, cu un porcușor, nici mie nu mi-a plăcut! Până acum n-am mai văzut așa ceva de hidos.
Mă bucur pentru tine că ai posibilitatea să vezi atâtea lucruri interesante pe acolo și mă bucur că ni le povestești și nouă!
Felicitări și
Citindu-ți review-ul, mi-a venit așa un dor să vizitez o grădină zoologică, dar nu una care să-mi inspire milă față de animalele ținute în captivitate, ci una ca și cea prezentată de tine. Mi-a plăcut și filmulețul care vine în completarea impresiilor tale.
Felicitări pentru impresii!
@doinafil: Faptul ca sunt multe, multe plante arata ca le pasa de animale si incearca sa le creeze un mediu cat mai aproape de mediul lor natural, si sunt de acord cu tine, locul este minunat, nu mare insa suficient sa te simti bine.
Ma bucur ca nu sunt singura careia nu i-a placut porcul care inoata, in fine, am auzit ca zboara porcul, dar sa si inoate?
Am avut noroc sa vad locuri frumoase, am preferat orasele mai mici si mai putin cunoscute (in fine, Ulm nu este nici mic si nici putin cunoscut) deoarece sunt locurile unde ajungi mai greu, preferi un oras mare care sa iti indeplineasca dorintele.
Multumesc pentru vizita si aprecieri si ma bucur sa pot oferi clipe placute.
@Rodel: Sunt multe gradini zoologice care merita in mod sigur sa fie vizitate, insa am preferat la un moment dat unele mai micute, din pacate unele au ramas in faza de proiect, anul acesta mi-a blocat multe. Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mishu: In 1966 se poate spune ca a luat fiinta noua gradina zoologica
Ha, iaca! Sunt de-o seama cu gradina zoologica nemteasca!
si da, ma uit in continuare la filme de animatie, asa ca fara comentarii va rog.
Da, da! Fara! Ca si io! Decat sa vad sange pe pereti si-mpuscaturi, mai bine un Nemo, Frozen...
Ce sa va spun in incheiere, nu poate fi comparata de exemplu cu gradina zoologica din Linz https://veziimpresii ca sa o mentionez pe cea mai recent vizitata, dar in mod sigur va va oferi momente de relaxare
Pai ar fi aiurea sa semene! Fiecare gradina (orice fel de gradina) e frumoasa in felul ei, are farmecul ei!
Si asta e frumoasa si destul de bogata in "pensionari". Si cat m-am plimbat si eu cu tine, si eu m-am simtit copil!
Dunarea-tunel e deosebit si fascinant!
@Zoazore: Sa fiti sanatosi 100 de ani fara reparatii capitale .
Eu am abonament la Antena Play asa ca vad Antena 1 iar in zilele de joi dadeau filme de desene animate pe care pot spune ca de abia asteptam sa le vad, desi pe unele le mai vazusem o data sau chiar de doua ori.
Iar locul acesta este intradevar unul special si altfel fata de altele ceea ce il face unic.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Catedrala Ulm – O catedrala cu numele dar fara acte — scris în 26.11.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Ulm – un oras in care prezentului ii pasa de trecut — scris în 22.11.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Scurtă excursie la Ulm (partea a II-a, cu Fischer și Gerberviertel) — scris în 13.02.18 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Scurtă excursie la Ulm (ultima parte, cu fortificații) — scris în 10.02.18 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Scurtă excursie la Ulm (partea I, cu biserici & co) — scris în 08.02.18 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Mar.2016 V - Cea mai frumoasă și impresionantă bazilică vizitată până acum! — scris în 31.05.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Herbertingen - între celți și înghețată (II) — scris în 06.09.15 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ