ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.12.2019
DE ARA
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 09.01.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Marrakech, oras imperial

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

"Marrakesh, come to Marrakesh
To the city of gold near the sky
Marrakesh, come to Marrakesh
Where the troubles of life drift on by
Marrakesh, come to Marrakesh
Sings the rain when I can't sleep at night
Marrakesh, come to Marrakesh
Cries the wind calling me to Marrakesh.
Where is my home, where is my land? (way down in Africa)
Where is my love, where are my friends? (way down in Africa) "

 

Versurile apartin unei trupe dragi mie in tinerete, Goombay Dance Band, care m-au tot chemat acum multi ani si m-am dus in cele din urma!

Am ajuns in Marrakesh cu 2 avioane, Timisoara-Munchen, Munchen -Marrakesh tocmai la ora pranzului.

Surpriza a fost la aeroport ca am facut rapid formalitatile si nu a trebuit sa mai completam formularul cu privire la scopul si durata vizitei.

In aeroport am schimbat euro in dirhami, paritatea era in 21 noiembrie 1 euro=10,4 dirhami. Am cerut chitanta pentru ca la intoarcere sa preschimbam banii ramasi in euro pentru ca sfatul era sa nu scoatem banii lor din Maroc. Am avut surpriza in Casablanca la o casa de schimb valutar sa nu ne ia banii inapoi asa ca tot la aeroport am rezolvat. De bani marocani asupra noastra la intoarcere nu am fost intrebati. Ultimii bani marunti i-am dat pe un magnet cu mana Fatimei, foarte raspandita, am gasit simbolul respectiv pe portile caselor aproape peste tot.

Marrakesh este al treilea oras ca marime din Maroc si cel mai grozav dupa mine si ghidul nostru localnic. Supranumit si orasul rosu, din cauza cladirilor rosiatice, atrage atat prin obiectivele turistice cat si prin atmosfera autentic marocana.

Marrakech-ul are azi 2 parti, Medina, adica orasul vechi cu celebra piata Jemma el-Fna si orasul nou, Ville Nouvelle, construit de francezi cu Gueliz, restaurante, cafenele si buticuri si Hivernage cu frumoasele gradini Menara.

Piata Jemma el-Fna este inima Marrakech-ului, numita dupa o moschee, este un loc fascinant, pestrit cu de toate! Cladirile sun roscate ca mai toate din oras, spatiul este si ziua dar mai ales seara, plin de viata.

E plin vanzatori de sucuri diverse, dupa preferinte pe care le prepara in fata ta, unii cu manusi altii fara dupa cum ti-e norocul, vraci care isi desfac tarabele cu leacuri pentru orice, imblanzitori de cobre, femei berbere cu cataloage cu modele de tatuaje din henna, comercianti care prepara mancarea pe loc, oameni cu maimute, dentisti de ocazie, cersetori!

Am bantuit pe stradutele inguste pline oameni, masini, bicilete, motociclete care circulau in toate directiile. Nu prea au treceri de pietoni trebuie sa fiti cu ochii in patru.

Am trecut prin piata, seara pe ploaie dar si ziua pe soare si este un loc sigur. Exista cafenele la inaltime care iti ofera o imagine completa asupra pietei.

Am ales Cafe de France. Ploua marunt in noiembrie dar ei erau fericiti pentru ca a fost prima ploaie de toamna si ii ajuta enorm.

Mi-a fost teama de ceaiul lor verde cu frunze de menta in el, de altfel destul de gustos, atat de raspandit si de celebru, pe care l-am consumat doar in locatiile in care am stat peste noapte din precautie si am optat pentru cafeaua lor nos-nos, jumatate cafea, jumatate lapte, inghetata care era extrem de buna si pepsi la sticla.

Cafeneaua ofera un loc bun de vedere asupra orasului, aparate de incazit care le-am apreciat mult. Am colindat pe stradute in bazarul cu marfa diversa si am revenit de fiecare data in locul de preparare al mancarii cu mese in care erai servit ca la spectacol cu supa de melci, cuscus, tajine, frigarui din miel, vita, capra, pui si berbec. Erau o gramada de capatini de berbec!

M-a distrat locul cu pauni, strut si alte vietati care pareau singure si daca le faceai poze venea imediat stapanul sa ceara bani! Era distractiv, ce mai!

Pe una din laturile pietei sunt parcate trasuri cu care puteti face plimbari, abia va asteapta!

Piata Jemaa el-Fna a fost inclusa in patrimoniul Unesco. In jurul bazarului sunt o multime de caravanseraiuri unde in spatele portilor e o curte larga unde se adaposteau, caii, camilele si negustorii.

Am vizitat si pe seara si pe ziua celebra moschee Koutubia, construita in 1147 pentru a marca victoria impotriva almoravizilor.

Circuland prin Maroc, cunoscut si sub denumirea de Magreb, vestul indepartat, am aflat ca Magreb este o pasare sfanta, trupul ei este Algeria, aripa dreapta este Tunisia iar cea stanga este Marocul, am aflat despre triburile berbere, regatul Mauritaniei, Moulay Idriss, stranepotul Profetului Mahomed, almoavizi, almohazi, saadieni si alaouiti, fiecare cu istoria lor.

Sa revin la Koutubia, are un minaret inalt de 77 m, are proportii perfecte, inaltimea este de 5 ori cat latimea iar in varf are 3 bile despre care se spune ca ar fi facute din bijuteriile de aur ale sotiei unui conducator almohad in semn de penitenta pentru ca aceasta a mancat 3 boabe de strugure in perioada Ramadanului. Pentru ca nu suntem musulmani, nu am putut vizita moscheea decat pe exterior si gradina acesteia.

Deosebite mi s-au parut si zidurile Marrakecch-ului ridicate in anii 1120 de almoravizi, extinse de urmatoarele dinastii.

Am vizitat Casbahul, ridicat de dinastia almohada, reconstruita de saadieni, locuita de garnizoane si acum de comercianti.

Am avut in tur o prezentare de produse pe baza de ulei de argan, creme, uleiuri, graine de Nigelle, o planta pe care o freci in mana si apoi inspiri pentru desfundat nasul, extrem de puternica pe care o simti pana in creier, creme de hemoroizi, dureri articulare, sofran, condimente etc. Produsele au avut preturi ridicate comparativ cu cele din piata, dar sunt bune.

Am vizitat mormintele saadienilor, cei care au condus Marrakech-ul in perioada lui de glorie. Coada mare a fost la maosoleul central ce apartine lui Ahmed el Mansour si care este alcatuit din 3 incaperi:sala de rugaciune, sala funerara unde se afla mormantul lui Ahmed 6 si succesorii sai si sala celor 3 nise unde se afla mormintele printilor.

In gradina sunt mormintele a peste 100 de saadieni decorate cu placi de ceramica si epitafuri din coran si maoselul femeilor saadiene. Mai exista o sala cu ecran si banci unde puteti asista la filmari asupra obiectivului atunci cand sunt cozile mari. Noi am participat si a fost interesant.

Palatul Bahia a carui nume inseamna briliantul a fost un alt obiectiv vizitat. Palatul a fost reconstruit pe vremea protectoratului si l-a gazduit pe generalul rezident al Frantei in Maroc.

A apartinut unui vizir ce avea 4 sotii si 24 de concubine, Bou Ahmed, care era si regent al sultanului.

In 2002 Puff Diddy, raperul a inchiriat palatul cu ocazia zilei sale de nastere.

Puteti vizita aici, Riadul mic, sala de consiliu, camerele celor 4 sotii si curtea interioara. Veti vedea superbe podele cu mozaicuri, ceramica, arcade decorative.

Masa pe parcursul dupa amiezii am luat-o intr-un riad autentic cu tajine traditional dar si bauturi pentru noi crestinii, vom constata pe parcurs ca nu toate localurile ofera aceasta facilitate.

In drum spre hotel am avut surpriza unei vizite la o galerie de arta tinuta de o frantuzoaica, unde am gasit si lucrarile unei romance!

Am prezentat mai sus cateva obiective din partea veche a orasului!

Deci bucurati-va de frumesetile pamantului!


[fb]
---
Trimis de ARA in 22.12.19 21:55:12
Validat / Publicat: 23.12.19 09:20:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC. A mai fost în/la: FES, RABAT, CASABLANA, RABAT

VIZUALIZĂRI: 1358 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ARA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Moscheea Kotubia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[23.12.19 09:27:30]
»

Fondul sonor ataşat se poate şterge sau se poate schimba!

piti
[23.12.19 09:39:29]
»

Se poate o mică detaliere pe partea de siguranță și curățenie? Asta pentru că în martie voi fi acolo.

ARAAUTOR REVIEW
[23.12.19 10:03:25]
»

@webmaster13: Ca sa fie in ton cu cobrele din piata ar da bine formatia Cappuccino cu Marrakesch.

Multumesc!

--------------------------------------

[by webm13] OK! Rezolvat!

ARAAUTOR REVIEW
[23.12.19 10:32:00]
»

@piti: Daca ma gandesc bine am vazut vreo 4 tipuri de politie! E o monarhie cu politie regala. Am fost supravegheati tot timpul, i-am dibuit inclusiv in sala de mese, cumva a fost de bine! Am circulat vreo 500 km prin Atlasul mijlociu si muntii Rif si am trecut fara sa fim opriti prin toate filtrele de politie! Eram un grup de 19 persoane cu ghid si sofer! Banuiesc ca stiau programul nostru!

Dragut a fost ca trecand prin muntii Rif ghidul ne povestea cat de cruzi erau berberii de aici care daca pana la casatorie nu ucideau un dusman nu erau considerati barbati! Eu personal pun asta pe seama culturilor de canabis care nu pot fi controlate!

Medina din Marrakech e sigura si destul de usoara comparativ cu cea din Fes. Important e sa va luati repere acele cafenele la inaltime, turnul moscheei, toate drumurile duc in piata la mancare! Sucurile le prepara in fata ta, dar nu stiu de unde e apa cu care completeaza!

E plin de turisti straini care mananca in piata! Preturile sunt mici comparativ cu Europa si mancarea e gustoasa! Incercati sa mancati in zone centrale cu turisti!

Noi am avut pranzul in locatii prestabilite si totul a fost ok.

Luati cu voi saprosan si furazolidon sau altele pentru ca aveti de umblat.

Curatenia lasa de dorit pe unele stradute, omul sfinteste locul! Pe altele ti-e drag sa mergi! Este suportabil!

" Nu va uitati in ochii lor" , mi-a ramas sfatul asta in cap pentru ca vor incerca sa va vanda ceva. Daca nu voiam ceva treceam mai departe in Fes s-au tinut ca scaiul dupa noi!

Dorina9
[06.02.20 18:39:07]
»

@piti: Am calatorit prin Maroc 10 zile, cu o masina inchiriata (pe cont propriu), impreuna cu fiica mea. Pe drumurile nationale sau autostrazi, erau filtre de politie sau jandarmerie. Se uitau doar la noi si ne faceau semn sa mergem mai departe. Am aflat de la un jurnalist localnic in Fes, ca exista legi foarte aspre impotriva celor care hartuiesc turisti straini. Asadar, am calatorit destul de linistite.

De mancat, nu am mancat pe strada sau in piata, de aceea nu am avut probleme digestive.

Micul dejun il serveam la hotel, iar seara alegeam o locatie decenta, poate chiar hotelul in care ne aflam.

In concluzie este sigur sa calatoriti pe meleaguri marocane. Amintirile vor fi de neuitat.

Calatorie placuta!

webmasterX
[06.02.20 18:51:56]
»

@Dorina9:

Am calatorit prin Maroc 10 zile

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ARA, Dorina9, piti
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Marrakesh:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067193984985352 sec
    ecranul dvs: 1 x 1