GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Marrakech / Casablanca - orase descoperite pas cu pas
In luna martie ne-am petrecut un concediu de cateva zile in Maroc. In Marrakech am ajuns cu avionul de la Milano iar de la aeroprt am luat un shuttle bus pana in piata Djema el Fna.
Aici am ramas uimit de forfota din piata desi era dimineata. Se vindea orice: fructe, ceaiuri, sucuri, haine, incaltaminte, etc. Locul se umplea de la o ora la alta si devenea neincapator.
Dupa ce am luat o harta dintr-o librarie desi era cat pe ce sa o cumparam cu un pret de trei ori mai mare de la un vanzator de ziare ne-am indreptat spre riadul unde aveam cazarea si anume Dar Zemrane. Situat la mai bine de zece minute de piata si aproape de poarta Bab Doukala, riad-ul l-am descoperit destul de greu.
Medina este partea veche a oraselor marocane si se caracterizeza prin existenta unor stradute inguste care alcatuiesc un adevarat labirint. Casele sunt sprijinite unele de altele si de aceea majoritatea au o curte interioara si ferestrele camerelor sunt situate spre aceasta curte. Am preferat sa ne cazam in Medina intr-o astfel de casa pentru a fi mai aproape de piata si obiectivele turistice.
Strazile sunt cam murdare, aglomerate si fara semnalizare. Totusi orasul are un farmec aparte. Este... atceva. Trebuie sa vezi spectacolul de la tarabe sau din piata pentru a intelege ce inseamna un oras marocan. Trebuie sa auzi forfota comerciantilor, sunetul scuterelor care se deplaseaza cu viteza printre turisti si cumparatori. Si mai ales, trebuie sa auzi rugaciunile zilnice din moscheele omniprezente. De asemenea trebuie sa mirosi florile si copacii infloriti dar si damful magarusilor care se folosesc ca mijloc de transport mai ales pe stradutele inguste si intortochiate. Este ciudat sa te bucuri de aroma condimentelor sau chiar a papucilor de piele ca peste doi trei pasi sa te oripilezi de izul de urina ca peste alti doi pasi sa fii ademenit de mirosul patiseriei marocane.
Asa cum am spus in titlu am stabatut medina pas cu pas. Se putea face un tur in caleasca insa nu ne-a tentat asa ceva. Am preferat sa ne plimbam prin souk (piata in cartierul comercial) si sa ne ratacim pe stradutele ademenitoare. Aici puteai sa cumperi papuci din piele, haine, cosmetice pe baza de ulei din argan, suveniruri, condimente dar si articole made in China.
Vanzatorii sunt cam agresivi dar nu imposibil de ignorat. Am profitat ca intr-o zi juca Real cu Barcelona si toti vanzatorii erau atenti la meci. Asa ne-am plimbat linistiti si chiar am putut sa alegem linistiti ceea ce ne-a interesat. Mai exista o zona de magazine cu specific nealimentar in care gasesti mici magazine cu electrocasnice, produse din plastic, materiale textile, etc. Daca urmaresti articolele aflate la vanzare iti poti da seama de nivelul de trai. De exemplu, m-a mirat oferta bogata de masini de spalat semiautomate. Totusi pe langa aceste magazine existau ateliere de reparat orice: electrocasnice, pantofi, scutere. Mi-a placut sa vad preocuparea celor care lucrau in astfel de mici ateliere. Astfel mi-am adus aminte de copilaria petrecuta printre blocuri si de parcarile in care atunci erau trei patru masini la care proprietarii schimbau uleiul sau reparau altceva.
Aglomeratia din medina se explica prin multimea magazinelor dar si prin lipsa accesului auto. Erau multi oameni care aveau un fel de carucior cu care carau contra cost diferitele marfuri. In medina am vizitat palatele Bahia si Badi. De fapt palatul Badi sunt niste ruine deosebite si berzele care isi au cuibul pe ziduri ofera un spectacol deosebit. Mormintele Saadiene a fost un alt loc pe care l-am vizitat.
Langa piata centrala se afla moscheea Koutoubia care nu poate fi vizitata de nonmusulmani. Este o diferenta intre ceea ce am intalnit intr-o alta tara musulmana, Turcia. In majoritatea moscheelor nu se permitea accesul nonmusulmanilor. Revenind la moscheea Koutoubia trebuie spus ca este impunatoare si parcul din jur este destul de ingrijit. In urmatoarea zi am vizitat orasul nou si am ajuns in Gradina Majorelle. Desi are dimensiuni reduse poate fi o alternativa la ceea ce vezi in mod normal in oras. Multimea plantelor si a speciilor de arbusti si copaci te face sa te simti destul de bine. Este insa un loc destul de aglomerat.
Am uitat sa specific ca intrarea la palate, mederse (scoli musulmane) era de 10-15 drhami de persoana adica 4-5 lei. Insa primeam foarte rar bilet la intrare. Mi-a placut atitudinea celor care se ocupau de intretinerea palatului Baldi pe care i-am intrebat in ce directie este palatul Bahia. Se intrebau intre ei daca au auzit de un alt palat si chiar ne-au lasat cu gura cascata. Apoi ne-am dat seama ca era o gluma si ne-au indicat directia potrivita... Fiind luna martie erau turisti dar cred ca in lunile iulie-august este supraaglomerat.
Mancarea in oras a fost specific marocana: tajine si cus-cus. Pentru cei care doresc o aventura culinara le recomand sa incerce sa manace in piata. Aici vin mai multi "bucatari" cu un atelaj care are cateva butelii si o plita pe care sa gaseste in fata clientului. Marturisesc ca n-am avut curaj sa mananc gandindu-ma la conditiile de acolo. Totusi locul este cunoscut pentru mancarurile apetisante. Patiserie marocana este delicioasa, predomina migdalele, fisticul, scortisoara etc. Sunt si prajituri moderne imprumutate din perioada in care Marocul a fost sub protectorat francez. De la masa era nelipsit ceaiul de menta care te revigora. Am consumat doar apa imbuteliata desi nu ne-am putut abtine si am luat sucuri naturale de portocale de la vanzatorii ambulanti fara a ne intreba unde se spala paharele. N-am avut probleme de sanatate desi Marrakech nu este un oras curat.
Trebuie sa specific un lucru si anume ca ne-am simtit in siguranta. Desi ne-am ratacit nu am avut probleme si mai mult, cand un tanar a venit dintr-un grup sa intre in vorba cu noi, un barbat mai in varsta care trecea cu scuterul a oprit si in araba l-a certat pentru ca nu ne lasa in pace. De la riad ne-au asigurat ca zona in care am stat este in siguranta desi erau cateva alei slab iluminate si ma gandeam ca putem fi o prada usoara pentru eventualii hoti. N-a fost cazul...
Din centrul pana la gara feroviara am luat un taxi si pentru ca ploua n-am mai negociat. Oricum am mers trei persoane in masina. Una a coborat pe traseul nostru. Este un lucru des intalnit ca mai multe persoane sa se deplaseze cu un taxi chiar daca nu se cunosc.
Din Marrakech am mers cu trenul la Casablanca. Calatoria a fost ok si am remarcat terenul arid dar din ce in ce mai cultivat cu cat ne apropiam de coasta Atlanticului. Pe tren am remarcat oamenii, am zambit celorlati turisti si m-am distrat cand am vazut cum se completeaza integramele de catre marocani. In araba ca si in ebraica se citeste de dreapta la stanga iar ziarul incepe cu ultima pagina. Definitiile din integrama indicau cuvintele doar de la dreapta la stanga si de sus in jos. A fost amuzant desi era un lucru logic si banal.
Despre Casablanca nu am foarte multe de spus. Este un oras-port mare, aglomerat si fara romantism. Am mers insa pe tarmul Atlanticului pentru a vedea moscheea Hassan II, tatal actualului rege. Foarte dificil am gasit un restaurant pentru ca majoritatea erau ocupate doar de barbati. Am gasit insa un restaurant in care se servea si alcool iar preturile la mancare erau comparative cu cele dintr-un restaurant mediu din Bucuresti. M-a uimit insa pretul pentru berea locala, evident Casablanca, care era de trei ori mai mare decat o cafea. Asa cum am mai spus, Casablanca a fost o dezamagire, singura dezamagire pe care am avut-o cand am vizitat orasele: Marrakech, Casablanca, Rabat, Meknes si Fes.
Voi atasa si poze pentru ca vor fi mult mai sugestive decat impresiile pe care am incercat eu sa le exprim.
Trimis de gilbert in 08.04.13 23:00:26
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gilbert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Excelent review. Ai povestit foarte frumos experienta ta in Maroc si ne-ai oferit o multime de informatii utile.
Felicitari.
Articolul este foarte bine scris, pozele sint sugestive. In afara de gradinile alea, altceva nu cred ca mi-ar atrage antentia si m-ar face sa imi doresc sa vizitez acele locuri, mai ales cind am citit despre damful de urina.
Mi-a povestit o fosta colega care s-a casatorit cu un marocan ca, in vizita fiind la "neamurile" sotului, era cit pe ce sa vomite cind a trecut printr-un bazar unde perista mirosul de transpiratie. Primul lucru pe care ni la spus la telefon, a fost ca "aici nu au auzit de apa si sapun". E chiar asa sau a exagerat ea?
@gilbert: Am revăzut Marocul cu ochii celui care vizitează această ţară pe cont propriu. Am parcurs cu plăcere rândurile tale şi am zâmbit unor aduceri aminte.
Mă gândesc cum aţi nimerit la mormintele saadiene? Pe noi ne-a dus ghidul local prin nişte dosuri-scurtături imposibil să le mai nimeresc dacă aş mai merge vreodată acolo.
Şi mirosurile... Ce bine punctezi acest aspect! Marocul este o ţară în care – după părerea mea – simţul mirosului la vizitatori se trezeşte din letargie. La vopsitoria din Fes am aflat că pieile proaspăt jupuite de pe animale se ţin în urină pentru a li se conferi elasticitate. Păi cum să nu miroase toată zona? În încercarea de a atenua acest miros pătrunzător şi neplăcut, turiştilor li se oferă rămurele de mentă proaspătă, dar... fără prea mare efect. Vopsitoriile şi tehnica lor de lucru sunt aceleaşi ca în evul mediu.
Crenguţele de mentă proaspătă introduse în paharele cu ceai de mentă servit la terase îmi aminteau de vopsitoriile din Fes.
@adri-nico: @iulianic: v-as ruga sa vorbiti mai frumos de marocani!
@marocanu21: Scuze! Ştiu că glumeşti şi - mărturisesc - m-ai amuzat. Acum, serios vorbind, ai fost vreodată în Maroc?
@adri-nico: belea sunt ei ca nu se spala!
@iulianic: sincer n-am fost dar acum stau sa ma gandesc foarte serios daca ma mai duc!
La urma urmei nici Barack Obama nu prea a fost in Kenya!
@gilbert: Si eu am revazut Marrakech-ul prin ochii tai. Am petrecut treizeci si sase din cele mai intense ore din viata mea in acest oras, in iulie acum trei ani. La patruzeci de grade la miezul noptii, cu aerul mergand in continuu in camera de hotel si eu transpiram intr-una… M-as intoarce insa si maine (poate in alta perioada totusi). Pentru mine a fost, ca de fiecare data cand merg in Maroc, o poveste. Nici mirosul puternic de balega de la calestile care impanzesc orasul, nici forfota care poate in alte parti ma streseaza, nici nebunia de pe strazi si din piete… nimic din toate astea nu m-ar face sa ma dau inapoi de la o noua vizita. Dimpotriva, Marocul inseamna toate astea la un loc, un cumul si-un amestec de senzatii care nu au cum sa te lase indiferent.
Eu raman cu spectacolul de folclor marocan de la Palatul Badi (la intrare ni s-a oferit un ceai fierbinte intr-un decor de “1001 de nopti”…), cu mic-dejunurile ieftine si minunate, cu racoarea de la Gradinile Majorelle si cu parcul acvatic in stil arabesc unde ma simteam o cadana in paradis…
@Adri-nico: sunt si la ei nespalati asa cum sunt si la noi, pentru mine nu e valabila chestia cu nu au auzit de apa si sapun. E ciudat, insa noi ii consideram pe ei mai “murdari”, ca sa zic asa, iar ei ne considera pe noi, europenii, in acelasi fel. Unul dintre maurii cu care interactionez eu are permanent un gel dezinfectant in buzunar si mi-l ofera (direct-neindirect) cu cea mai mica ocazie. Eu zambesc si nu-l refuz, aceasta este atitudinea in Maroc si/sau cu marocanii. Ca si in souk-uri. Nu ma simt niciodata agasata de vanzatori. Dimpotriva, petrec momente de neuitat negociind cu ei si vazandu-i cum se infierbanta ca o europeanca tanara le tine piept. Pe mine ma amuza, si sfarsim prin a rade impreuna.
Atitudinea!! Asta conteaza atunci cand mergi in Maroc. Minte deschisa si atitudine pozitiva. Si v-o spune una la care functionarii in aeroport (si nu numai) se uita mereu mai… ciudat atunci cand ma vad singura. Pana si-n Maroc avem faima rea hhh… Dar cui ii pasa? Eu ma voi intoarce mereu cu mare drag…
Multumesc pentru impresii, Gilbert.
@alinaro: Multumesc pentru explicatie.
Apropos de "miresmele noastre", imi aduc aminte ca mergeam intr-o plimbare de seara impreuna cu o prietena, cind, la poarta unei case de pe strada cu pricina, am vazut un mare buchet din Mina Maicii Domnului si ii spun prietenei: " sa trag tare aer in piept, sa mi-i umplu cu parfumul minunat"... si cind trag eu cu putere, in secunda urmatoare am picat pe jos la propriu, icnind intr-un mare fel. In momentul in care eu tocmai inspiram, pe linga noi a trecut un nene imbracat cu un tricou supraelastic, pe care nu cred ca il spalase de la ultima ploaie... si, cum mergea el grabit, dadea din miini si emana o putoare...
asa ca m-ai convins... daca o sa am ocazia, nu o sa ocolesc Marocul.
@alinaro: ma faci sa revin la sentimente mai bune!
cred ca esti de acord ca @gilbert merita mai mult decat multumiri pt aceste impresii care ti-a trezit asa amintiri placute!
@marocanu21: Cum sa nu, "marocane"? Ai dreptate... Gilbert merita un... whisky marocan, adica ceaiul de menta, fierbinte si la patruzeci de grade!
(Scuze de off)
@marocanu21: Eu te-aş invita să te gândeşti bine înainte de a lua această hotărâre. Dacă eşti pregătit, dacă ştii cam la ce să te aştepţi, cu siguranţă vei trece peste anumite inconveniente şi vei rămâne doar cu amintirile frumoase.
Celebrele porţi marocane, vechile lor palate grandioase, cu multă stucatură minuţios elaborată şi cu încărcătura de forme şi culori ale mozaicurilor, sunt de neîntrecut.
Nu toţi localnicii sunt nespălaţi. Vezi, ocolesc intenţionat cuvântul "marocanii"! Recepţionerele, personalul de la restaurant, ghidul local, cel care ne-a însoţit în toate cele 6 zile petrecute acolo, nu erau cu nimic mai prejos decât europenii. Parfumaţi, cu haine proaspete, manieraţi, cunoscători de limbi străine... Hotelurile erau dotate cu cosmetice de cea mai bună calitate, ba chiar şi cu cremă pentru corp, pieptene şi trusă pentru spălat pe dinţi (perie şi pastă) sigilate în plastic. Desigur, cei care transportă cu spatele sau cu măgarul pieile abia jupuite de pe animale sau cei care întorc pieile în bazinele cu vopsele, nu vor mirosi prea frumos.
@iulianic: Iti dai seama ca am glumit!
Sincer de vreo 2 ani tot ne propunem sa mergem undeva in nordul Africii (Egipt, Tunisia sau Maroc) dar n-a fost sa fie:
ori au fost evenimente in zona, ori familia a vrut altceva, ori... iubim foarte mult Turcia, tara pt care am renuntat si la Spania si la Grecia de vreo cativa ani!
Eu sunt mai conservator de felul meu asa ca cel mai frumos film pt mine a ramas... ''Casablanca'' din 1942 cu Humphrey Bogart si Ingrid Bergman asa ca mi-ar surade o vizita in Maroc!
Nu ma deranjeaza asocierea cu marocanii in pofida nickname-ului meu!
@marocanu21: Ştiu, ştiu că ai glumit. Nici eu n-am văzut Tunisia tot din motive de instabilitate politică.
Dacă vei ajunge totuşi în Maroc, va trebui să te rupi puţin de romantismul filmului cu Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman pentru că actualul oraş Casablanca nu are a face nimic cu filmul. Ghizii mai încearcă să se folosească de popularitatea filmului indicând un loc unde - chipurile - ar fi fost celebra cafenea, dar în final tot ei spun că filmul nu a fost făcut acolo.
@adri-nico:
Consider ca este o exagerare.
Eu am vorbit mai mult de murdaria de pe strazi si nici un moment despre faptul ca marocanii ar fi nespalati.
Intr-adevar trebuie sa fii pregatit pentru a vizita Marocul insa nu sunt necesare luarea unor masuri extreme. Este suficient sa ai un pachet de servetele antibacteriene.
@marocanu21:
Recomandarea mea este sa mergeti in Maroc fara prejudecati.
Am mers cu o oarecare neincredere mai ales ca am citit comentarii rautaciaose despre ceea ce voi descoperi. Ei bine, am gasit orase murdare dar si locuri extraordinare, oameni deschisi si imagini inedite.
Trebuie sa fii deschis provocarilor si sa nu ai foarte mari pretentii referitoare la confort. Foarte bine as fi putut opta pentru un concediu peste doua trei luni intr-un resort marocan de pe coasta Atlanticului... Am preferat insa o aventura "studenteasca"... Si nu regret.
Chiar ma gandesc sa revin pentru a vizita orasele pe care le-am ratat anul acesta.
@gilbert: sa fii sigur ca o sa merg fara probleme deindata ce am ocazia!
buna, multumim pentru povestire! .
Vreau si eu sa ajung in Maroc posibil in aceasta vara si as vrea sa te intreb daca ai fost prin agentie sau pe cont propriu?
Ma intereseaza sa fac un traseu in care sa fie cuprinse cat mai multe locuri interesante. Am la dispozitie 2 saptamani si as vrea sa inchiriez o masina acolo. Stii ceva legat de asta?
Multumesc,
@laura_yco: Am mers pe cont propriu. Cu avionul din Bucuresti pana la Milano unde am ramas o noapte. A urmat un zbor pana la Marrackech unde am ramas doua nopti.
Turul incomplet al tarii l-am facut cu trenul. Cred ca este o modalitate de deplasare mai sigura si mai ieftina decat autocarul sau masina inchiriata.
Daca vrei sa ramai doua saptamani poti ajunge si in orasele Agadir si Essaouira, pe care eu nu le-am vizitat dar despre care am auzit cuvinte frumoase de la marocani.
Nu am inchiriat masina asa ca nu pot sa-ti ofer detalii despre cost si conditii.
Astept alte intrebari la care sper sa am raspunsuri.
Asa cum au scris si altii trebuie sa mergi in Maroc fara prejudecati insa pregatit sa descoperi o alta cultura decat cea cu care esti obisnuit.
@gilbert: cazarile le-ati facut in prealabil sau la fata locului?
Nu as vrea sa fiu conditionata sa plec dintr-o locatie doar pentru a ajunge la urmatoarea cazare; pe de alta parte daca nu am cazarea rezervata nu stiu daca la fata locului as gasi fara probleme si nu stiu cum ar fi cu negocierea face-to face.
Poti sa-mi dai cateva ponturi si in privinta asta? Multumesc,
@laura_yco: Am rezervat camera prin intermediul www.booking.com. Am cautat de fiecare data sa gasesc riaduri situate in medina. Doar in Casablanca am stat la un hotel de trei stele. Cred ca poti sa rezolvi problema cazarii si la fata locului. In plus, exista cafenele cu wi fi iar majoritatea riadurilor au acces la net. Depinde si de perioada in care vrei sa mergi. N-am fost implicat in negocieri implicand sume mari. Doar in piete, cand am luat cateva suveniruri sau la taxi.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2023 Hotel La Mamounia — scris în 26.11.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Mormintele Saadiene si Palatul El Badi din Marrakech — scris în 16.07.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Gradinile Majorelle si Muzeul Yves Saint Laurent — scris în 09.07.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Bahia Palace, palatul frumusetii din Marrakech — scris în 15.05.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Moscheea Koutoubia si medina Marrakechului — scris în 08.05.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 La pas prin Marrakech — scris în 19.09.21 de Mary Năstase din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Marrakech — impresii inițiale — scris în 19.09.21 de Mary Năstase din CONSTANţA - RECOMANDĂ