Despre medina din Marrakech s-a tot povestit pe AFA, iar cei interesați pot găsi câteva articole chiar foarte bune. Mai puțin (spre deloc) s-a vorbit despre orașul nou. Așa că... vă invit la o plimbare pe străzile acestuia. Am încărcat o grămadă de fotografii (și a fost greu să renunț la cea mai mare parte a celor peste o mie din selecția inițială), care vor spune ceea ce eu nu mă pricep să cuprind în cuvinte.
Marrakech-ul istoric arată ca robotul pe care îl desenăm pe asfalt atunci când jucăm Șotron, doar că are capul disproporționat de mare. Medina (capul) este rotundă, cu diametrul de vreo trei kilometri (deci perimetrul e de aproape zece kilometri). Gâtul ar fi Kasbak, un cartier dreptunghiular unde inițial locuiau „veneticii” (de exemplu, evreii), dar care a fost încorporat în interiorul zidurilor în perioada saadiană (sec. XV). Iar trunchiul & picioarele ar fi zona grădinilor, Agdal; de fapt, sunt mai curând plantații de măslini și pomi fructiferi, probabil – în trecut – teren agricol împrejmuit, pentru a putea fi apărat în situații de urgență. Tot acest uriaș areal este înconjurat de ziduri și putea adăposti o populație destul de numeroasă (pentru standardele acelor vremuri).
Extinderea orașului este de dată relativ recentă: primele cartiere extra muros au apărut pe la 1900, mai ales după momentul „cuceririi” franceze. (Între 1912 și 1956, Marocul și-a pierdut independența, fiind instaurat un așa-numit regim de protectorat, țările „protectoare” fiind Franța și Spania – ultima, cu două mici posesiuni, în nord și în sud.) Francezii au construit la vest de medina, în interiorul și în imediata vecinătate a zidurilor, cartierul Guéliz. Calea ferată a ajuns la Marrakech în 1923, iar prima gară (aflată cam pe aceeași poziție cu cea actuală) era extremitatea vestică a acestui cartier.
În prezent, orașul se întinde pe o suprafață enormă: 230 de kilometri pătrați, la fel ca Bucureștiul, deși are „numai” 1,1 milioane de locuitori). Este plin de zone verzi, unele accesibile tuturor, altele împrejmuite, fiind în proprietate privată, iar regimul de înălțime a clădirilor este P... P+4 (au și câteva P+6 sau P+8, dar ele reprezintă excepția, nu regula). Construcțiile sunt relativ recente (după 1980, multe după 2000) și am văzut, din mașină, destule clădiri începute și abandonate, în mijlocul unor cartiere funcționale.
Din punct de vedere arhitectural – Marrakech arată unitar, plăcut ochiului. Totul e cărămiziu, din avion pare una cu deșertul roșu care îl înconjoară. Pe de altă parte – o fi ceva specific Africii, am sesizat același lucru în Egipt: oricât de s-ar investi în anumite construcții, ele se degradează foarte repede, în mai puțin de douăzeci de ani. O fi ceva care se ia din aer, sau e din cauza nepăsării proprietarilor, habar n-am.
Dau un pont util celor care vizitează Marocul: dacă vreți să identificați repede care e zona șic a unui oraș, căutați pe hartă Av. Mohammed V, Av. Hassan II și Av. Mohammed VI – acolo o găsiți. Eventual, Av. Prince Moulay Rachid sau Av. Moulay El Hassan. În Marrakeck le avem pe toate:
Av. Mohammed V și Av. Hassan II formează un X cu centrul în Plaza Guéliz, mergând prin orașul francez în direcțiile NV-SE (prima), respectiv SV-NE (a doua)
Bd. Mohammed VI străbate cele mai frumoase părți ale Marrakech-ului modern, de la nord la sud, trecând pe lângă Gară, Palatul Congreselor sau cartierul turistic l’Hivernage; recomand să fie parcurs mergând spre sud, pentru a avea mereu în fața ochilor crestele înzăpezite ale Munților Atlas
Av. Moulay El Hassan este perpendicular pe cel de mai sus și paralel cu Av. Hassan II (la sud de acesta), mergând tot prin orașul marocan modern, de la est (de la marginea medinei) către vest
Av. Prince Moulay Rachid este paralel cu Av. Moulay El Hassan, încă mai la sud, despărțind cartierul l’Hivernage de Parc Oliveraie
[Cine sunt personajele pomenite? Mohammed V a devenit sultan al Marocului în 1927, pe vremea protectoratului, la doar 18 ani, și a luptat pentru obținerea independenței față de Franța. Face parte din dinastia Alawi, care își revendică descendența din profetul Mohammed prin nepotul său Hassan, fiu al lui Ali și al fiicei profetului, Fatimah. Primii alauiți au ajuns la putere în sec. XVII și au reușit să pacifice țara în urma tulburărilor care au urmat căderii dinastiei Saadiene, care i-a precedat. Cel mai cunoscut sultan alauit a fost Moulay Ismail Ibn Sharif, care a domnit între 1672 și 1727, cel care a construit Meknès-ul și a avut o mie de copii.
Revin: Mohammed V a avut un rol important în reobținerea independenței Marocului, în 1956, iar în anul următor s-a declarat rege. A murit tânăr, în 1961 și a fost urmat de Hassan II, fiul său. Care a avut tendințe dictatoriale (mii de opozanți omorâți), rămâne însă în istorie prin rolul important pe care l-a avut în creșterea economică din anii 90 - până la moartea sa, în 1999.
Pe tron a urcat „prințișorul” Mohammed VI – un fel de Nicu Ceaușescu marocan, care în tinerețe avea o reputație de playboy, pasionat de mașini puternice și cluburi de noapte. Ajuns rege, a relaxat și democratizat parțial viața politică, a îmbunătățit situația legală a femeilor. Dar este urmărit de acuzații de corupție; are o avere de circa șase miliarde de dolari, fiind unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă.
Prințul Moulay Rachid este fratele mai mic al regelui, al doilea în linia de succesiune, după Prințul Moulay Hassan, fiul regelui (care, dacă va urca pe tron, va fi Hassan III).]
Plimbarea pe care v-o propun pleacă de la Moscheea Koutoubia, simbolul Marrakech-ului, către vest, pe Av. Mohammed V. Prima oprire, după doar 2-300 de metri, este
Ensemble Artisanal maps.app.goo.gl/9LcU1Z4VWntGtn3G9. E un complex de clădiri care adăpostește artizani și meșteșugari acreditați, un fel de „Arta populară” de pe la noi. Recomand o vizită înainte de a intra în medina: aici găsiți lucruri de calitate, la prețuri fixe, de obicei mai mici decât cele pe care de puteți obține negociind, oricât de dur, pe stradă; veți avea ulterior un reper, un termen de comparație. În plus, au o cafenea bună, mozaicuri și fântâni minunate, bănci la umbră – e o pauză plăcută. Este prezentat pe AFA într-un articol foarte bun, din păcate puțin apreciat vezi impresii.
Continuând plimbarea, ajungem la Hôtel de Ville maps.app.goo.gl/WBzRDpznmWUsmgwf9, clădire construită pe la 1920, în stil marocan cu influențe andaluze. La a doua noastră vizită, în fața sa era montată o scenă: discursuri electorale? vreun concert?
Apoi dăm de o mică livadă de portocali, care se întinde de-a lungul zidurilor orașului, pe partea dinspre medina. Se poate face un traseu de-a lungul acestor ziduri, care arată chiar interesant: masive, cu turnuri dese și sute de păsărele gălăgioase care trăiesc în găurile care îți sar în ochi și al căror rost devine problemă obsedantă (pentru mine, vreau să spun).
M-am interesat și am aflat: sunt cauzate de tehnica de construcție. Zidurile sunt din pământ bătut și sunt ridicate pas cu pas. Mai întâi se presează pământul pe o înălțime de 50-70 de centimetri, se adaugă un strat de var (pentru creșterea rezistenței), iar acest strat se fixează, temporar, cu scânduri. Acestea sunt ulterior îndepărtate și folosite la ridicarea următorului nivel. În momentul îndepărtării, lasă rânduri de găuri, care rămân vizibile pe toată înălțimea zidurilor. După 10-20 de ani, toată munca trebuie luată de la capăt, pământul bătut nefiind un material peren.
Imediat după ziduri urmează o intersecție aglomerată, Place de la Liberté. De aici, cei care obosesc mai repede o pot lua direct spre sud, pe Bd. Al Yarmouk, de-a lungul zidurilor; ne vom întâlni cu ei peste câteva ceasuri, în Place Bab Jdid. Sau pot pleca direct către Palatul Congreselor / Menara Mall, pe Av. Prince Moulay El Hassan – pe aceștia îi vom recupera mai repede.
Noi continuăm drumul spre nord-vest, până în Plaza Guéliz, inima orașului francez. Este o zonă occidentală, plină de restaurante deloc ieftine și de cluburi de noapte. Către nord, printre blocuri, se zărește Mosquée de Guéliz, al cărei turn seamănă teribil cu cel al Koutoubiei. În fotografii, cei care nu cunosc orașul le vor confunda fără doar și poate. Am luat masa în zonă, poate voi scrie și despre asta.
La câteva sute de metri se află mall-ul central, Carré Eden. Nu vă așteptați nici la lucruri de mare calitate, nici la prețuri mici, însă poate fi o pauză binevenită.
Pont: la nivelul – 1 al mall-ului se află Carrefour Market Gourmet Carré Eden, foarte bine aprovizionat, singurul loc în care se vine alcool pe care l-am găsit în Marrakech. Atenție la etichete, ne-am trezit că am dat 3,5 euro pe o sticlă de apă plată de 1,5 litri – ce-i drept, Evian. Din care am luat două baxuri, să ne ajungă!
Revenind în Plaza Guéliz, ne încadrăm pe Av. Hassan II către Gara Marrakech. Ceea ce vedem este o clădire din 2008, care arată într-un mare fel, atât pe dinafară, cât și în interior. Marocanii sunt obsedați de porți monumentale; Marrakech-ul cam duce lipsă de așa ceva, prin urmare au stilizat aceste porți în fațadele clădirilor moderne. Am povestit despre Gară în articolul despre Casablanca vezi impresii, precum și în recentul articol despre Longue Vie Hotel vezi impresii.
Peste drum de gară ne atrage privirea magnificul Theatre Royal; totul e să nu te apropii prea tare, deoarece s-ar putea să realizezi că, de fapt, e un... mort viu. Începută în anii 1970 de arhitectul tunisian Charles Boccara, această clădire grandioasă este punctul central al evenimentelor culturale din Marrakech, în ciuda faptului că a rămas neterminată până în ziua de azi. Dacă ușa din față este deschisă, îngrijitorul s-ar putea oferi să vă arate interiorul (în schimbul unui bacșiș). Veți vedea frumosul tavan curbat și ornamentele din lemn care îmbină stilurile marocan și european.
Continuăm către sud pe Bd. Mohamed VI, o stradă foarte frumoasă, cu zonă pietonală pe centru și clădiri remarcabile de-o parte și de alta. Pe dreapta putem admira Palais des Festivals et des Congrès maps.app.goo.gl/Ej95dNY3Dbee2NTZ6, locul de desfășurare a celui mai important eveniment anual, Festivalul Internațional de Film de la Marrakech.
După încă vreo câteva sute de metri ajungem la Menara Mall, cel mai mare mall al orașului. Din nou, nu vă așteptați să vă dea pe spate. Cel mai mult mi-a plăcut fântâna muzicală de la intrare, luminată seara, precum și zona unde se vând suveniruri – chiar puteți pleca de aici cu unele cadouri frumoase pentru cunoscuți. La ultimul etaj există un Food Court – am mâncat, acceptabil – și un fel de parc de distracții, cu mașinuțe electrice care se tamponează și alte năzdrăvănii.
De la Menara Mall, luând-o către vest, se ajunge la Grădinile Menara, imense, dar nu așa de interesante (asta judecând după pozele văzute, pentru că noi le-am spus pas). În continuarea grădinilor este pista de aterizare a Aeroportului. Acesta este, și el, nou și foarte interesant conceput – am pus ceva fotografii.
Noi am luat-o însă către est, pe Av. Prince Moulay Rachid, având în stânga cartierul l’Hivernage, plin de hoteluri de 4* și 5* aparținând marilor lanțuri internaționale, cu piscine în aer liber și zone verzi, Cazinou și terenuri de sport. Și, după circa un kilometru, am ajuns din nou în fața zidurilor, în Place Bab Jdid.
Am intrat iarăși în orașul vechi, pentru a vizita Hotel La Mamounia, despre care am povestit deja pe larg vezi impresii. L-am văzut și a doua oară și ne-a plăcut la fel de mult. Nu am chestii memorabile de adăugat. Poate, doar, faptul că am ajuns până în fundul grădinilor și acolo am descoperit că au propria grădină de legume, oaspeții lor mănâncă bio 😊.
La Mamounia oferă două tipuri de camere: unele extrem de scumpe și altele nerușinat de scumpe. Ultimele sunt în niște bungalow-uri situate în mijlocul grădinilor, cu piscină și restaurant propriu. Am zis să le vedem mai de aproape. Doar că ne-a oprit un paznic vigilent: Voici les villas, messieurs! Sigur, că nici nu știam, ne-am zis între noi, în română, dar în franceză ne-a ieșit un neconvingător Désolé, monsieur!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de adso in 10.05.26 00:41:08
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@adso: Pe mine m-ai convins (mai demult chiar) cu Marocul. L-am pus pe listă, dar nu știu când și dacă i-o veni rândul vreodată. Deh, am agenda cam ocupată
Las deoparte povestea. Impecabil, ca de obicei (din punctul meu de vedere ți-ai greșit vocația, dar tu știi mai bine ce și cum). M-am uitat la fotografii și c-un ochi am râs, iar cu celălalt... nu, n-am plâns, am inundat camera. Nici nu vreau să mă gândesc c-aș putea ajunge vreodată prin Ansamblul ăla Artizanal. Doamne apără și păzește cât ar trebui să șterg praful de pe toate cele câte ar fi cumpărate de pe-acolo.
Frumos aeroportul, superbă gara. N-am idee, e doar o presupunere de-a mea, dar cred că în țările astea care au regi, președinți sau ce-or mai fi ei, dar să fie măcar puțin mai dictatori, grandomania asta a lor duce câteodată și la realizări de excepție. Prin analogie, puțin forțată poate, mă gândesc că dacă întrebi pe-afară cu ce realizări arhitecturale se poate lăuda România, nu m-aș mira dacă răspunsul primit ar fi Casa Poporului... ăăă, pardon, Palatul Parlamentului.
M-am cam lungit, dar nu mă pot abține. La Mamounia, nimic? O prăjiturică, o cafeluță, ca data trecută?
@Pușcașu Marin:
”N-am idee, e doar o presupunere de-a mea, dar cred că în țările astea care au regi, președinți sau ce-or mai fi ei, dar să fie măcar puțin mai dictatori, grandomania asta a lor duce câteodată și la realizări de excepție.
Universitatea Al Quaraouiyine (sau Al-Karaouine) din Fez, fondata in anul 859 este recunoscuta de catre Guinness World Records si UNESCO drept cea mai veche institutie de invatamant superior, la acea data chiar si Spania se zbatea in mediocritatea Evului Mediu timpuriu, despre situatia spatiului actual al Romaniei la acea data ce sa mai vorbim, cred ca in primul rand cunoasterea, cultura si civilizatia duc la realizari de exceptie!
@Pușcașu Marin: Ei, cum să nu? Deși... nu voiam, de data asta am fost obligat. Să-ți explic:
De la vizita din 2023, când nu prea știa lumea că se poate intra în hotel, lucrurile s-au schimbat. Au început să aibă prea mulți vizitatori fără bilet, iar cei care dau o căruță de bani pentru a sta acolo au început să se plângă că nu mai au loc în grădini printre atâtea sărăkii.
Deci au introdus program de vizitare 11 (sau 12?) - 16. Habar n-aveam, evident. Noi am ajuns acolo la 16:05 doar ca să aflăm că nu mai avem voie să intrăm.
Eu sunt un tip disciplinat, am dat să plec, oricum știam despre ce e vorba. Dar doamna le făcuse capul calendar celor doi prieteni care nu mai fuseseră, că ce minunat e înăuntru (este). Așa că s-a pus pe negocieri cu cei de la poartă, plus bacșiș, să ne lase să intrăm. Cel care a luat banii a spus: bine, dar intrați ca să consumați ceva, nu ca vizitatori în afara programului, că îmi pierd slujba.
Iar colegul care nu a primit bani în mână ne-a amenințat: sunt camere, vă urmăresc, dacă nu vă așezați la masă vin după voi. Cred că nu avea încredere în celălalt că va împărți corect suma (vreo 10 euro) pe care i-o lăsaserăm.
Așa că... din nou la masă. Vezi P84. Dar nu am mai comandat meniu complet: eu o cafea, doamna și prietenii prăjituri. Cam 15 euro de căciulă ![]()
@Pușcașu Marin:
” L-am pus pe listă, dar nu știu când și dacă i-o veni rândul vreodată.
Știu că nu îți plac excursiile scurte, dar aici chiar merită să iei în calcul varianta. Ai avion direct din București, poți sta câteva zile, închiriezi mașină să vezi împrejurimile - știi tu, nu trebuie să-ți dau sfaturi.
” Doamne apără și păzește cât ar trebui să șterg praful de pe toate cele câte ar fi cumpărate de pe-acolo.
Hhhh... cunoaștem
. M-am ales și eu cu o curea, pe care nu am folosit-o niciodată. Mi se pare că miroase încă a piele proaspăt tăbăcită, după mai bine de trei ani.
” N-am idee, e doar o presupunere de-a mea...
Aici discuția e lungă. Romanii, după ce au dat jos regii etrusci, cam cu 500 de ani î. Hr., au instaurat Republica. Marea lor grijă era ca nimeni să nu mai ajungă să preia total puterea, deci și-au trimis în exil sau chiar și-au ucis toți eroii / marile personalități. Bine, până la urmă nu le-a ieșit, Octavian a devenit Augustus, dar nu asta voiam să spun.
La un moment dat, în era republicană, s-au prins că 1. în caz de pericol militar și 2. dacă trebuie unite toate forțele în vederea realizării unui proiect public, care aduce atingere intereselor private - democrația nu funcționează. Fiecare se gândește la sine, iar colectivitatea nu își atinge scopul.
Prin urmare, au creat instituția dictatorului. Acesta primea, pentru o perioadă limitată (nu mai mult de doi ani), puteri mari, dar nu discreționare: avea mandat să rezolve o problemă (militară sau economică). După care, de obicei, cel care a ocupat funcția de dictator nu devenea vedetă, ci se retrăgea complet din atenția publicului.
Nu există nicio morală în povestea asta, doar am spus-o.
@adso: Alt articol foarte bine documentat despre orașul roz Marrakesh. Nu am avut timp prea mult de vizitare, doar Hotelul La Mamounia vizitat în urma unui articol scris tot de tine... și zona gării pentru plecare cu trenul la Casablanca. Pentru doritori și zona nouă este de neratat, malluri, complexul artizanal cu prețuri bune. Am aflat acum și despre regele lor cel bogat, Mohammed VI, cred că moștenirea se transmite mai departe...😆
Chiar dacă nu voi mai ajunge acolo, timpul nu mai are răbdare, ..., am mai aflat câte ceva din lumea asta mare! 😆
@Cristian_h: Sunt perfect de acord cu ultimul rând din ecoul tău.
Dar... pui tu mâna-n foc că-n anul 859 nu era vreun dictator la conducere?
Glumesc. În anul ăla, zice netul în câteva cuvinte că Yahya ibn Muhammad, emirul Marocului din acea vreme era un om cult, pacifist.
Pe de altă parte, stau să mă gândesc că cei în timpul cărora s-au construit niște castele prin Franța pentru care dăm mulți bani să le vizităm, sau Westminster Abbey (astea-mi vin în cap acum), nu erau chiar uși de biserică. Să mai zic de cultura și civilizația romană? Au marcat istoria omenirii. Dar romanii n-au fost conduși numai de” sfinți” . Caligula, Nero și-or mai fi fost și alții. Și nici de perioada inchiziției nu mi-ar fi rușine să vorbesc.
Am avut șansa să văd Peru. Neam de neamul meu de la maimuță până la mine n-ar fi sperat la un asemenea privilegiu. La ce-am văzut și citit pe-acolo, civilizația s-a impus cu pușca și cu tunul. Îmi pun gâtul pe tocător că cei ce-au” civilizat” incașii n-au fost nici pictori, nici arhitecți.
Adică, ce vreau eu să zic tot bătând câmpii aici e că n-aș băga în aceeași oală realizările de excepție cu înțelepciunea conducătorilor din acele vremuri. Câteodată frica supușilor e cea mai ieftină metodă de a conduce un popor.
@webmaster, @ adso, să mă iertați pentru divagațiile mele izvorâte din puțul gândirii. E duminică și am voie la o bere (sau mai multe). Chiar dacă e prea de dimineață
@Cristian_h: Prima vizită în Maroc, cea din 2023, a venit în urma vizionării unui film: Boy from Heaven, care a rulat la noi sub titlul Conspirație la Cairo, cu premiera la Festivalul de la Cannes, în 2022.
E un thriller politic, a cărui acțiune se petrece într-o universitate coranică - Universitatea Al-Azhar din Cairo. E povestea unui tânăr sărac, idealist, cu suflet curat și mare, prins în mijlocul luptelor pentru putere. Universitățile în lumea arabă sunt școli religioase, nu laice, iar conducătorii acestora controlează și viața politică a țărilor lor.
În Marrakech am vizitat de două ori Madrasa Ben Youssef, în 2023 și în 2025. Pot spune că e locul din oraș care m-a impresionat cel mai mult - de altfel, pentru această școală coranică am decis să mergem în Maroc.
În 2025 am ajuns și în Fes, și am dorit să vedem Universitatea Al Quaraouiyine. Pe net informațiile sunt vagi și contradictorii, oamenii pun poze ca și cum ar fi intrat acolo și copiază aceleși text de la unul la altul. Am constatat că, dacă nu ești musulman, nu ai acces înăuntru.
@adso: Cred c-am scris ecouri amândoi, cam în același timp ![]()
@Pușcașu Marin: Dap
Un rege / dictator etc. ajunge la putere vărsând sânge și se menține la putere vărsând sânge. A omorât, dar a și făcut ca alternativă la A furat, dar a și făcut? Nu, mulțumesc.
Romanii, pe care îi invocam, au găsit o modalitate de delegare temporară a puterii, cu mandat bine definit și mecanisme clare de întoarcere a acesteia la popor. E cu totul altceva.
Părerea mea de duminică, nu da cu parul!
@mprofeanu: Păi nu avem nici timp, nici bani, nici putere pentru a vedea toate locurile din lumea asta pe care am dori să le vedem. Și acesta e rostul unui site ca AFA: aflăm chestii din poveștile altora. Astfel, putem să alegem în cunoștință de cauză locurile pe care chiar nu vrem să le ratăm.
Marrakech nu se poate vedea în două-trei zile. E bine dacă le ai pe alea, e și mai bine dacă stai o săptămână.
Traseul pe care l-am descris eu ia o zi întreagă. Dar poți să o iei pe scurtături, sau să mergi țintit într-un anume loc, sau să revii pentru cumpărături / un restaurant / un anumit eveniment.
Orice alegi - ai ocazia de a vedea strada, clădirile monumentale (prin care aleg ei să se prezinte lumii), locuințele oamenilor obișnuiți. Pentru mine, a vizita un oraș doar pentru a bifa două obiective nu este o opțiune.
Mulțumesc pentru ecou! O zi frumoasă!
@adso: In Marrakech am făcut un revelion acum 20 de ani în 2006. A fost o excursie de nouă zile prin orasele imperiale (Casablanca, Fez, Rabat) dar si un sat berber şi multe sukuri (pieţe cu de toate). În Marrakech am vizitat doar Medina dar şi grădina Majorelle decorată de pictorul si peisagistul cu acelas nume. După moartea sa a fost achizitionată de Yves Saint Laurent care a permis în continuare publicului să le viziteze. Încă mi-a ramas în minte albastrul de Majorelle care predomină grădina. Regret că după noaptea de revelion f. reusită cu dansatoare superbe din buric, nu am bătut la pas orasul dar am citit interesantul tău review.
@Michi: Sărut mâna, mulțumesc pentru interesul față de rândurile mele! O duminică minunată în continuare!
@adso:
”Marrakech-ul istoric arată ca robotul pe care îl desenăm pe asfalt atunci când jucăm Șotron, doar că are capul disproporționat de mare. Medina (capul) este rotundă, cu diametrul de vreo trei kilometri (deci perimetrul e de aproape zece kilometri).
Am prins ideea cu şotronul şi apreciez că ne-ai dat direct răspunsul fără să ne testezi cunoştinţele de geometrie, cu 2 x π x r etc. ![]()
”Extinderea orașului este de dată relativ recentă: primele cartiere extra muros au apărut pe la 1900, mai ales după momentul „cuceririi” franceze. (Între 1912 și 1956, Marocul și-a pierdut independența, fiind instaurat un așa-numit regim de protectorat, țările „protectoare” fiind Franța și Spania – ultima, cu două mici posesiuni, în nord și în sud.)
De Franţa ştiam, însă de Spania aflu abia acum.
La fel ca în Tunisia, se pare că se preferă formula mai elegantă de "protectorat", deşi termenul de "colonie" mie mi se pare mai aproape de realitatea acelor vremuri
@adso:
”Ensemble Artisanal... E un complex de clădiri care adăpostește artizani și meșteșugari acreditați, un fel de „Arta populară” de pe la noi. Recomand o vizită înainte de a intra în medina: aici găsiți lucruri de calitate, la prețuri fixe, de obicei mai mici decât cele pe care de puteți obține negociind, oricât de dur, pe stradă; veți avea ulterior un reper, un termen de comparație.
Un pont excelent!
Prin toate ţările arabe prin care am umblat, şi au fost destule
, am preferat magazinele cu preţuri fixe şi afişate, chiar dacă în Egipt, de exemplu, prin negociere directă, cu talent şi perseverenţă, poţi ieşi mai ieftin.
Nu am talent la negociat şi nici suficientă răbdare pentru asta.
În Maroc asemenea magazine sunt cu atât mai utile. Eu încă nu am uitat că în Tanger a fost singurul loc în care insistenţa dincolo de orice limită a vânzătorilor ambulanţi de orice mi-a produs dureri de cap, la propriu, ceva ce nu am păţit nicăieri altundeva.
”M-am ales și eu cu o curea, pe care nu am folosit-o niciodată. Mi se pare că miroase încă a piele proaspăt tăbăcită, după mai bine de trei ani.
![]()
Am păţit-o şi eu, nu cu o curea, ci cu o geantă - sac achiziţionată tot din Maroc
Mirosul mi-a dat şi mie de furcă timp de câteva luni. Mi-am băgat în ea prosopul de plajă pentru a nu risca să o deteriorez prin valiză. Acasă am spălat de trei ori prosopul şi mirosul nu a ieşit până nu l-am ţinut în balsam. Geanta a stat la aerisit pe balcon luni de zile, apoi am putut-o folosi. O am şi acum
Soţul, mai oripilat ca mine de miros, glumea că poate nu o fi de piele şi au dat-o ăia cu parfum de piele tăbăcită ca să o vândă mai repede
- Mar.2025 Vacanţă în Maroc (II) — Marrakech — scris în 11.04.25 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Nov.2024 Minivacanța noastră în Marrakech, partea a II-a — scris în 09.12.25 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Nov.2024 Minivacanța noastră în Marrakech, partea I — scris în 03.12.25 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Plimbare prin Marrakech – continuare cu a doua zi — scris în 04.11.25 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Plimbare prin Marrakech – prima zi — scris în 06.03.25 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Hotel La Mamounia — scris în 26.11.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Mormintele Saadiene si Palatul El Badi din Marrakech — scris în 16.07.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ

Rog așteptați...