Plimbare prin Marrakech – a doua zi - Grădina Majorelle, un spectacol de culori

Scriind Grădinile Keukenhof – feerie de culori, vezi impresii, am realizat că am rămas datoare cu un review unei alte grădini, tot așa de frumoasă! Mă întorc acum în Marrakech, la Riad Malfa unde eram cazați și pornesc la plimbare în ziua a doua.
A fost o zi deosebită în care am văzut Jardin Majorelle, Dar El Bacha Museum și minunea Medresa Ben Youssef. Pentru că sunt mai multe de povestit voi împărți ziua a doua, scriind un articol separat despre grădina Majorelle.
Era ora 8 și jumătate când am plecat de la cazare. Am străbătut medina dimineața, totul era închis, liniște, fără agitația din cursul zilei. Am văzut cum în fața magazinelor se mătura de zor, cum se stropea cu apă chiar cu detergent. Acum am înțeles de ce era curată și îngrijită medina.
Am părăsit Medina prin Poarta Doukala îndreptându-ne spre Guelz (Orașul Nou) , un cartier modern din Marrakech, contrast puternic cu atmosfera tradițională a Medinei. Acesta a fost dezvoltat în perioada colonială franceză și este cunoscut pentru arhitectura sa modernă, cu clădiri în stil Art Deco și bulevarde largi, cu numeroase magazine de lux, buticuri, centre comerciale, galerii de artă, restaurante, cluburi și cafenele.
Grădina Majorelle din Rue Yves St Laurent este prima destinație din a doua zi, aflată la circa 2,5 kilometri de Riad, pe care i-am parcurs cam în jumătate de oră.
„Majorelle” , grădina, nu artistul francez Jacques Majorelle care a creat-o în anul 1924 și care i-a dat numele, orarul și ce se poate vizita se găsesc pe site-ul jardinmajorelle.com, unde am rezervat și eu.
În 1924, pictorul francez Jacques Majorelle a achiziționat un teren, situat la marginea orașului, unde a construit o vilă și a plantat o grădină pe care în 1497 a deschis-o publicului. După moartea lui Grădina a intrat în paragină dar în 1980, cuplul Pierre Bergé și Yves Saint Laurent au devenit proprietarii acestei grădini și au restaurat-o, păstrându-i frumusețea și autenticitatea. După moartea lui Yves Saint Laurent în 2008, Grădina a fost preluată și administrată de Fundația Pierre Bergé – Yves Saint Laurent.
Am ajuns la Grădină puțin după ora 9, grupul de la ora 9 intrase, dar mai apărea câte un întârziat, grupul nostru, de la 9:30, se forma, am făcut câteva poze la intrare, timpul a trecut și am pășit în Grădină.
După intrare au apărut diferite elemente de semnalistică a Jubileului 100 de ani de la înființare, împliniți în acel an când am fost acolo, pe 31 octombrie 2024. Ne-am oprit la Foișorul de lângă intrare vopsit în verde și albastru, verdele, culoarea islamului, cea mai întâlnită în Grădină, albastrul, culoarea păcii nu numai la islam, cea mai folosită în Grădină. De aici, după una sau mai multe poze, încep plimbările prin Grădină.
Fiind destul de aglomerat am stat mai mult acolo pentru câteva poze cu el, cu noi și cu Canalul de irigație ce pornește de aici și traversează grădina până la Fântâna de pe latura opusă, apoi am plecat prin magnifica Grădină împărțită în mai multe secțiuni, fiecare cu propriul farmec și atracții unice.
Secțiunea Cactuși și Suculentele prezintă pe o suprafață destul de mare o colecție impresionantă de cactuși și plante suculente din întreaga lume, iar Pădurea de Bambuși, cu bambuși înalți și drepți, este căutată pentru liniștea și umbra pe care le oferă. Este foarte frumoasă, bambușii sunt imenși și deși. Deosebită este Grădina de Iasomie și Bougainvillea cu pergole și ghivece, plină de flori de bougainvillea și iasomie parfumată, dar și cu trandafiri, lavandă, portocali și lămâi, un joc de culori vii, vegetație verde, ghivece albastre, galbene și portocalii, structuri albastre. Zona cu Palmieri și Cicade, ce mai păstrează ceva din plantația de la începutul secolului 20, adăugă Grădinii un aer tropical, exotic.
Am întâlnit mai multe Fântâni și Bazine decorative ce adaugă grădinii frumusețe și răcoare, sunt de menționat Lacul Albastru, un lac decorativ cu pești koi și nuferi, Iazul cu Nuferi și altele. Sunt multe Alei bine întreținute, umbrite, trasee plăcute pentru plimbări prin Grădină, „Alee cu balustradă din bambuși” care merge prin „Pădurea de bambuși” fiind una dintre cele mai remarcabile. Peste tot sunt Bănci și Locuri de Relaxare unul deosebit fiind „Umbrarul de lângă Marea Vază Albastră” .
Deosebit este și Memorialul Yves Saint Laurent, o simplă coloană de piatră care, în simplitatea și izolarea lui, îndeamnă la reflexie asupra vieții și operei lui Yves Saint Laurent.
Grădina Majorelle cu mulțimea de plante expuse nu este doar o grădină botanică, este și un muzeu ce adăpostește un alt muzeu, Muzeul de Artă Berberă Pierre Bergé, amenajat în anul 2011 în Atelierul de pictură al lui Jacques Majorelle din Vila Bou Safsaf. Vila fusese construită în urmă cu o sută de ani de pictorul Jacques Majorelle pe un teren pe care creșteau sălcii (safsaf), în stil Art Deco cu influențe marocane mauro-berbere, pe care pictorul a decorat-o el însuși în tonuri de albastru (un albastru cobalt intens, albastru Majorelle), de verde și roșu închis. Vila are mai multe camere, cea mai importantă fiind Atelierul de pictură unde pictorul a creat lucrările sale inspirate de peisajele și cultura marocană, alte camere fiind amenajate și decorate cu elemente tradiționale marocane, covoare, textile și obiecte de artizanat.
Pierre Bergé și Yves Saint Laurent au achiziționat proprietatea în 1980, au denumit-o Villa „Oasis” și au locuit acolo „până când moartea i-a despărțit” .
Muzeul prezintă o colecție impresionantă, peste 600 de obiecte berbere, cel mai vechi popor din Africa de Nord. Este deschis zilnic de la 9:00 la 17:30, ultimul acces la ora 17, cu un bilet de 230 Dh împreună cu Grădina Majorelle sau cu un bilet combinat, 330 Dh, cu Grădina și Muzeul Yves Saint Laurent aflat în apropiere. Datele de contact, inclusiv rezervarea biletelor sunt cele ale Grădinii, administrația fiind aceeași.
Este organizat în patru Secții amenajate în spații distincte. Prima, Istoria și geografia berberilor prezintă o cartografie a triburilor berbere și documentație audiovizuală despre cultura și geografia acestora, în cea de-a doua secție, Arta berberă, fiind expuse colecții de obiecte de artă și meșteșuguri berbere. Secțiile Obiecte de uz cotidian și Bijuterii și costume se prezintă singure prin denumirile lor.
În spatele muzeului, Love Galerie dedicată ilustrațiilor și schițelor realizate de Yves Saint Laurent, inclusiv celebrele sale desene love cards, pe care le trimitea prietenilor și colaboratorilor iar, alături, amatorii de cumpărături găsesc, la Boutic Majorelle, produse vestimentare unice, din mătase și bumbac înspirate de culorile grădinii și de arta berberă realizate în Atelierele Majorelle, obiecte de piele, bijuterii realizate de colaboratori ai lui Saint Laurent. Prețurile lor pornesc de pe la 100 de euro. Cei însetați găsesc un ceai de mentă sau o cafea, o apă sau un suc răcoritor la Café Bousafsaf.
De aici ne-am îndreptat spre Intrarea în Grădină, pentru noi acum Ieșire aproximativ pe același traseu, pe alei cu pergole îmbrăcate în verde, peste podețe, pe lângă bazine cu pești și, peste tot însoțiți de cântecele păsărilor din grădină și parcă de spiritul designerului Yves Saint Laurent, poate de la cenușa care i-a fost împrăștiată după moartea lui din anul 2008 prin celebra Grădină!!
Mi-a plăcut mult grădina încărcată de verde, albastru și roșu închis, cu pete de culoare galbene și portocalii. Nu este mare, la fiecare pas vezi câte ceva, totul pare condensat dar în același timp te face să intri în altă lume, o lume a naturii, a muzicii păsărilor, o lume a frumuseții. Ne-am plimbat prin Grădină cam o oră și jumătate, aș fi stat mult mai mult, o doamnă tricota pe o bancă, mulți bărbați stau de vorbă pe bănci la soare sau la un ceai la Cafenea, dar … am plecat spre Medina pentru a vedea și alte atracții turistice despre care voi scrie în ultimul articol despre Maroc.
Nu știu cât de bine am reușit să prezint grădina, să vă trezesc interesul pentru ea, voi posta mai multe poze care sper să mă ajute, dar cel mai mult v-ar ajuta o vizită la Majorelle. Mergeți acolo și nu veți regreta!
Trimis de mprofeanu in 11.05.25 15:02:12
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC
- Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay, Tunisia, Republica Moldova, Ucraina, Transnistria
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

@mprofeanu: Grădinile Majorelle sunt, într-adevăr, excepționale. Noi le-am vizitat, în februarie, pentru a doua oară, și ne-am mai întoarce de oricâte ori am mai avea ocazia.
Anul acesta, Grădinile marchează 100 de ani de la fondare, după cum ați spus și dvs. Ocazie cu care s-a deschis o nouă secțiune a lor (nu am înțeles dacă numai în acest an, sau pentru totdeauna de acum încolo). Intrarea în noua secțiune (care este vastă, practic se dublează suprafața grădinilor) se face prin ceea ce ați numit dvs „poarta încuiată” din dreptul bazinului cu pești („lacul albastru” ), înainte de face dreapta, către „pădurea de bambuși” .
De ce ați găsit poarta încuiată? Pentru că ați ajuns prea devreme, ea se descuie abia la 10.
Încuiată am găsit-o și noi, care am intrat chiar mai devreme, la 9. Doar că, la finalul vizitei, la 10 și un pic, nu ne-am îndurat să plecăm, așa am decis să mai dăm o roată. Și... surpriză!
Eu sunt în urmă cu muuuuulte povești. Nu știu dacă voi ajunge vreodată să scriu despre Grădinile Majorelle, așa că las această informație aici.
@adso: Foarte bună informația cu vizitarea grădinii după ora 10. Noi am stat acolo până pe la ora 11, sincer nu mai vroiam să plec și am mai dat o raită dar poarta nu era deschisă. Cred că acest lucru s-a întâmplat în anul acesta când ați revenit iar acolo. Sper să scrii despre impresiile din Maroc din februarie acest an, ajută mult!
Mulțumesc frumos pentru completări valoroase și pentru ecou!
@mprofeanu: Splendid review. Si acum, după 20 de ani îmi aduc aminte de albastrul de Majorelle.
@Michi:Așa este, albastrul de Majorelle nu se poate uita! Mulțumesc frumos!
Aceste grădini din Marrakech sunt superbe! Nu-mi amintesc să fi văzut altele la fel de frumos îngrijite
, cu alei bine marcate și cu atât de mulți bambuși, cactuși și palmieri
Un plus de frumusețe îl dă contrastul dintre albastru-cobalt și verde, dar și dintre unele alei vopsite în roșu-maroniu și vazele mari, colorate diferit și cu flori, plasate din loc în loc, pe ele N-am mai văzut, de asemenea, bambuși atât de viguroși, drepți și înalți, de cactuși diferiți, cum este cel din P55. Am mai observat că unele spații se delimitează de altele prin niște „gărdulețe” făcute din bambus.
Nu știam de povestea de iubire dintre celebrul creator de modă și Pierre Bergé. M-am întrebat - la citirea articolului - ce legătură există între numele lui Yves Saint Laurant și grădină. Am căutat pe net și m-am lămurit Se pare că a fost un „coup de foudre” când s-au întâlnit întâmplător și că - la propunerea lui Bergé s-au asociat, după ce fiecare a părăsit job-ul anterior. Au trăit împreună 50 de ani, cu turbulențele inevitabile oricărui cuplu de acest fel, dar au clădit un imperiu am modei!
Am rămas încântată de ce am citit și văzut, lucru pentru care-ți mulțumesc și pentru care te felicit! ... și, bineînțeles, mulți
@doinafil: Nici eu nu am știut despre acest cuplu și despre cei 50 de ani petrecuți împreună, am aflat acum povestea vieții lor citind ecoul tău. Da, grădina este foarte frumoasă, se pare că bambusului îi priește aici dar și cactușilor.
Mulțumesc frumos, Doina pentru ecou, completări și pentru că m-ai citit! Transmit și eu însutiți!
- Mar.2025 Vacanţă în Maroc (II) — Marrakech — scris în 11.04.25 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Plimbare prin Marrakech – prima zi — scris în 06.03.25 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Hotel La Mamounia — scris în 26.11.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Mormintele Saadiene si Palatul El Badi din Marrakech — scris în 16.07.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Gradinile Majorelle si Muzeul Yves Saint Laurent — scris în 09.07.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Bahia Palace, palatul frumusetii din Marrakech — scris în 15.05.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Moscheea Koutoubia si medina Marrakechului — scris în 08.05.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ