GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Oludeniz - locul unde se intalneste muntele cu mare
Pentru inceput o sa va spun cum am ajuns sa descoperim acest mic orasel.
Anul de gratie 2009, am plecat in luna septembrie, in Turcia :), pe traseul, Bucuresti, Canakkale, Marmaris, Belek, Istanbul, Bucuresti. Pana sa plec, am citit si vazut poze cu plaja publica din Oludeniz si cu laguna. Din pacate, nu am retinut numele Oludeniz ci numai Fethiye. Am deviat de la traseul Marmaris - Belek, prin Fethiye, promitand celor din masina ca o sa le arat cea mai tare plaja. Avand-o pe Ioana ghid (gps pentru cei care nu stiu), am ajuns in momentul in care, ne spune "in 50 de metri ajugeti la destinatie", fiind setat centrul orasului Fethiye. Va puteti imagina, ca toata lumea se uita dupa plaja. Care plaja frate ca erau numai magazine. Vad indicator cu Oludeniz (maro), aha zic, asta e. Modificare rapida, centru Oludeniz. Ajungem si in celalalt centru. Stupoare, tot magazinase si turisti care mergeau la plaja. DAR UNDE E PLAJA? Opresc si incep sa plimb harta pe gps, pana dau de o pata albastra. Zic "asta e", dar mai sunt inca 10 km? Ok hai sa incercam si asta, daca nu, poate cu alta ocazie. Urcam dealul, toata lumea din masina, "nu are cum sa fie pe aici" si cand ajungem in varful dealului, vedem in vale un mic "orasel" cu plaja alba si apa de un albastru ireal. Cobaram in viteza (cred, nu imi aduc aminte cum am ajuns in parcarea publica de la intrarea lagunei) si ne grabim sa ajungem pe plaja. Pana la apa, ne-am "rupt" degetele dar cand am ajuns am uitat absolut tot. Si acum imi aduc aminte, cum unul din prieteni caracterizeaza in viteza privelistea "Cred ca am murit si am ajuns in Rai. Nu stiu cine ce a zis, dar daca exista Paradis asa arata". Sa ne fie scuzate comparatiile, dar cand esti emotionat...
Nu am putut sa stam foarte mult atunci, dar din 2010 in fiecare an, trecem/stam cel putin 4-5 nopti in Oludeniz (2010 si 2011 Perdikia, 2012 si 2013 Dorian), anul acesta revenit la prima "dragoste" Perdikia.
Ce poti sa faci in Oludeniz (sau in zona) ? Grea intrebare, pentru ca nu pot spune decat ce am facut noi, dar probabil ca am acoperit doar 40-50% din locurile care trebuie vizitate:
- plaja publica- un must, daca ajungi in zona. Culoarea apei este data de pietrele si pietricele care se gasesc pe plaja si in apa. Cel mai loc este in stanga zonei unde se gasesc barcile de agrement. In partea dreapta, spre laguna, sunt niste pietre mari in apa si risti sa iesi lovit. In general apa este agitata, fiind valuri mari si f mari, pe o distanta de 4-5 metri. Daca treci de acesta zona, nici nu le simti, dar adancimea trece lejer de 4-5 metri, aviz celor care nu stiu sa inoate.
- laguna albastra, una din cele mai fotografiate locatii din Turcia. Este drept, plaja nu are ceva spectaculos, dar este ideala pentru familiile cu copii, apa se adanceste treptat, iar pietricelele sunt mici, nu deranjeaza. Nu sunt valuri! Am fost in fiecare an, dar cred ca anul acesta o sa sarim laguna. Costul 4-5 lire/pers adulta si 2-3 lire/copil (nu mai stiu exact, dar pe aici pe undeva)
- plaja publica din Fethyie - Calis beach, chiar nu are ceva spectaculos. Nu comentez apusul :), dar in timpul zilei, este o plaja comuna.
- Marina din Fethyie, asemanatoare cu cea din Marmaris si Bodrum. De aici se pleaca in "renumitele" 12 islands sau 7 islands, care de fapt enumera pe langa cate insule se trece pe perioada plimbarii. Nu va ganditi ca o sa opreasca pe 12 sau 7 insule, pentru ca nu e timp. Ca recomandare personala, este o "barca :) " cu vele, pe un singur nivel "Happy Day". Am mers in 2010 si 2013 cu ei si sunt altfel. E o afacere de familie si au grija ca toata lumea sa se simta perfect. Cel mai placut moment al plimbarii e la intoarcere, cand se opreste motorul si pentru ~ 2 ore, merg doar cu ajutorul vantului. In acel moment apreciezi cu adevarat linistea de pe mare, practic, doar tu, mare, vantul si pescarusii. Revenind la "Happy Day", e pentru cei care doresc un pic de liniste pe mare. Daca vreti muzica, animatie trebuie sa cautati altceva. O alta recomandare: va plimbati seara prin port, observati barcutele, negociati la fata locului - stiti exact cu ce o sa va plimbati. Prin agentie, nu va garanteaza nimeni cu ce plecati, va arata doar niste poze si cine stie. De obicei, in pretul biletului este inclus si transportul hotel - port - hotel.
- Plaja Kaputas - un golf natural aflat la ~ 60 km de Oludeniz, spre Antalya. Se aseamana cu plaja publica din Oludeniz, dar este mai liniste. Recomand macar pentru jumatate de zi.
- Golful "fara nume" - asa l-am denumit impreuna cu sotia. E cam la 8-9 km de Kaputas, este si mai multa liniste si daca ai noroc esti singur pentru ore intregi
- Patara beach - printre cele mai lungi plaje salbatice din Turcia, avand intre 18-20 km lungime. Zona este protejata, pentru ca aici is depun ouale testoasele "ninja". Cu plata, aveti un mic restaurant, toalete, dus. Civilizat. Anul trecut am fost socat, cand am intrebat daca poti plati cu cardul si omul de la la restaurant mi-a intis POS-ul. La noi sunt magazine un buricul targului unde nu exista aceasta optiune (asta apropos de civilizatie). Seamana extrem de mult cu plaja de la Mamaia, lunga, nisip fin, mici valuri si intrarea in apa foarte lina.
- Canionul Saklikent - intins pe kilometri, nu stiu daca exista o limita pana la care ai voie sa mergi, dar terenul este tot mai accidentat si daca nu este echipat cum trebuie la un moment dat, te lasi pagubas. Cele mai tari senzatii sunt la intrare si iesire, cand trebuie sa treci prin raul care izvoraste din munte, cam 7-10 grade temperatura :). - Intrarea cu plata
- Cetatea Tlos - destul de bine conservata, pentru cei mai multi fiind echivalenta cu locul de unde si-a luat zborul Pegas (calul, nu bicicleta :))
- plaja Iztuzu - practic "in gura deltei", frumoasa, dar bate destul de tare vantul. Nisipul e fin si o sa plecati cu siguranta cu amintiri prin pantaloni, rucsac, genti etc. - Intrarea cu plata.
- plaja Sarigerme - am mers in aceeasi zi si aici si la Iztuzu. Am fugit pentru ca batea extrem de tare vantul, stiam ca bate tare, dar parca nici chiar asa. Seamana cu Patara, nisip f fin, intrarea lina in apa. Intrarea cu plata
- speed boat - in 2013 ptr 4 adulti si un copil, contra sumei de 200 lire ne-am plimbat cu o "barcuta" ptr 4 ore. Nu este cea mai rapida din lume, dar nici la vasle nu dai. Cred ca prinde undeva pe la 60 km, ceea ce e destul. Ai o zona limitata in care sa plimbi, dar sa spunem ca ajungi cam in 6-7 golfuri care nu sunt accesibile dinspre uscat, in concluzie este un must.
- Parapanta - am lasat-o ultima, pentru ca imi doresc din 2010 sa imi iau zborul, dar pana acum nu am reusit. Nu de frica (asa imi place sa spun), dar de fiecare data am gasit altceva (mai bun) de facut. Poate anul asta. Oricum este ceva extraordinar, aici am citat din cei care au zburat pana acum, iar peisajele te lasa fara cuvinte.
Pe scurt cam asta poti sa faci in zona.
Nu am darul de povestitor, probabil ca am mai mancat litere si cuvinte pe ici pe colo, dar am incercat sa descriu de ce, merita sa ajungi aici si sa spui "amfostacolo".
Raspund cu drag, eventualelor intrebari.
PS Cele de mai sus imi reprezinta parerea, punctul de vedere, subiectiv si sper sa nu se simta cineva lezat!
Trimis de softyty in 24.07.14 14:58:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (softyty); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs invitației noastre de a scrie propriul set de impresii din această vacanță.
După ce am luat cazarea intermediara, în drum spre Kusadasi, receptionerul ne-a întrebat unde vom merge. I-am raspuns simplu: Kusadasi. El a zambit și ne-a spus că e uimit cât de preferată e această zonă de români, dar că Turcia e și altceva, că dincolo de Antalya și Kusadasi există multe zone frumoase... Cea despre care ai scris, e cu siguranță, una dintre ele. Mie mi-a plăcut mult ce am citit și ce foto am văzut. Felicitări!
softyty: Mă bucur mult că ți-ai făcut timp și ai pus acest articol.
Este unul foarte interesant și printre puținele din zonă. Jur că ar fi fost păcat să se piardă ca ecou. Felicitări!!!
Îți urez succes cu parapanta! Și curaj (eu recunosc - nu am).
@sunflower: Recepționerul avea dreptate. Sunt foarte multe lucruri de văzut în această zonă.
@softyty: Referitor la Iztuzu, dacă îmi permiți două mici completări:
- Nu am ajuns decât o singură zi acolo, dar când am fost eu nu bătea vântul. Posibil să bată mai des ca în alte zone și eu să fi fost foarte norocos.
- Intrarea pe plajă se plătește în cazul în care nu se merge cu Public Boat (vaporașele cooperativei). Altfel intrarea este inclusă în preț.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Dabator: multumesc de completari. Legat de vant, a fost prima oara cand am mers acolo, dar am citit ca bate destulm de des si mult. Ori am avut eu ghinion, ori tu noroc . Nu conteaza, plaja e superba si merita incercata indiferent de vreme (a se citit vant).
Am venit cu masina si am platit ceva, dar modic.
@webmasterX multumesc
@softyty: Îmi spui un lucru extrem de interesant.
Cum se poate ajunge cu mașina pe plaja Iztuzu?
Eu am reușit să ajung doar până în Dalyan. Și din Dalyan am luat vaporașele cooperativei.
Sau la Dalyan te refereai și tu?
@softyty: Frumos articolul, felicitări! E un articol care mă răscoleşte, dar nu pt faptul că-mi trezeşte amintiri, ci pt faptul că, deşi mi-am propus câţiva ani la rând să vizitez această zonă n-am reuşit încă! Acum îmi dau seama că motivele au fost puerile la vremea lor - ba că e departe de aeroporturile unde avem chartere pe timp de vară şi durează mult transferul, ba că e departe pt drumul cu auto propriu (am preferat Kuşadasi şi Bodrum!), ba că nu abundă în cluburi all-inclusive, că nu are o ofertă bogată la animaţie, că nu are multe alternative pt copii, viaţa de noapte nu e grozavă etc...
Este o zonă mai atipică faţă de celelalte staţiuni turceşti, o zonă pt persoane mai liniştite, iubitoare de natură, de frumos, de odihnă în adevăratul sens al cuvântului, o zonă pe care n-am reuşit s-o văd în cei 12 ani de concedii în Turcia!
Alături de metropola Instanbul (pe care nu am vizitat-o suficient!) şi de Cappadocia, Fethiye-Oludeniz este zona pe care-mi doresc cel mai mult s-o vizitez din Turcia! Fără să vrei mi--ai pus sare pe rană!
@Dabator: nu, nu. Ai inteles f bine, cu masina. Am printat de acasa un semi traseu de pe google maps, dar la fata locului nu am avut nevoie ptr ca sunt indicatoare. Iar cireasa de tort, cobori spre plaja la fel ca la Oludeniz, de la 3-400 metri. Privelistea e superba. Deja ma repet si o sa ma creada lumea comentator la Tvr, totul e superb. Dar ptr noi, asa este.
@marocanu21: se ajunge relativ repede, daca ai fost in Bodrum, cred ca mai adaugi 3 ore la drum si gata, ai ajuns. Legat de viata de noapte, o sa incerc, nu promit, sa postez la sf de august, un mini filmulet facut in Oludeniz noaptea. Cred ca pentru cei fara pretentii f mari o sa fie edificator.
Iti doresc ca "sarea pe rana" sa se transforme in amfostacolo din partea ta.
@softyty: Doamne, mă faci extrem de curios. Eu nu am văzut nicio mașină pe plajă. Oamenii veneau acolo fie pe mare, fie cu barca pe Delta Dalyan.
Plus că eu am văzut-o ca o fâșie între mare și deltă. Poți să-mi dai și mie harta respectivă? Ar fi foarte tare!
Asta seamănă cu o întâmplare de când eram clasa a X-a (pe vremea comunismului). Ne-am propus să luăm cu asalt Jepii Mari. Cu rucsacele în spate s-a gândit un prieten - hai să luăm și un pepene (mai mic) ne-o fi tare bun acolo sus. Adică la Piatra Arsă unde era plin de pepeni. De unde naibii să știm noi că acolo se putea ajungea și cu mașina și era plin de pepeni.
Diferența este că atunci informarea era zero iar acum teoretic este maximă. Cu toate astea despre zona Dalyan am găsit puține informații concrete.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@webmaster13: Multumesc este super ok.
Cum pot sa mai adaug o poza pentru drumul cu masina spre plaja Iztuzu?
Sa fie ignorat postul precedent. Stupid, nu am vazut butonul.
@Dabator: Am adaugat trei poze facute acum cu Google maps. De ce nu ai masinile? Simplu, vaporasele intra/ies in delta prin partea de sus a plajei, iar intrarea pentru masini + parcarea e in partea de sud. La ochi cred ca sunt cel putin 4-5 km distanta.
Nici eu nu am vazut vaporasele, stiam ca sunt pe undeva, dar ioc. Data viitoare stim ce sa cautam, noi vaporase, voi intrarea pentru masini.
Pozele o sa apara dupa validare.
@softyty: Mulțumesc mult. O variantă interesantă. Ieri când spuneai m-am gândit că ai mers vreo 4 km pe jos până la plajă. Doar că eram în noaptea minții - bineînțeles că puteai face plajă chiar acolo. Și atunci e clară și partea cu plata.
Oricum nu-mi pare rău de plimbarea cu barca prin Delta Dalyan. Data viitoare (dacă va exista) încerc varianta cu mașina. Cred că merită să încerci și tu odată variana cu barca. Iar Dalyan este o stațiune tare cochetă.
@softyty: Buna, vom merge in luna iunie in Oludeniz si nu ma pot hotari unde sa fac cazarea-in Oludeniz sau in Fethyie. Vom ajunge cu avionul si probabil vom inchiria o masina pentru a vizita zona. Ma puteti ajuta cu un sfat, o parere? Multumesc.
@FLAVIA: Banuiesc ca aterizati pe Dalaman. Cel mai apropiat este Fethyie, Oludeniz fiind cam la 10 km distanta.
Daca inchiriata masina pe toata perioada sejurului, se merita in Oludeniz. Daca inchiriati doar cateva zile, mai degraba se merita Fethyie.
Eu nu am stat decat in oludeniz, asa ca imi este f greu sa-ti spun sa stai in alta parte.
Personal, plaja din Fethyie este sub cea din Oludeniz, dar faleza si orasul sunt mult mai mari.
Plimbarile cu barca, cele de o zi, pleaca din port Fethyie, cele din Oludeniz, fiind mult mai slabute, dar este strict parerea mea personala.
In Oludeniz, se merita, si inca cum, sa inchiriezi ptr 4 sau 8h, speed boat si sa iti faci traseul cum vrei tu.
Zona Fethyie merita cel mai mult cand ai masina ptr ca ai f multe oportunitati. Daca citesti reviewul meu, o sa vezi ca 7 zile nu iti ajung ca sa le acoperi pe toate.
Intre timp am acoperit si delta Dalyan, care chiar daca nu este spectaculoasa, merita. Ca multe alte lucruri, macar o data in viata.
Daca vrei sa te ajut, pot sa-ti pun pe harta, principalele atractii ca sa iti faci o idee. Punctele de interes locale, cele din orase, nu pot sa-ti dai f multe detalii, ptr ca noi am fost in concediu la mare si soare. Asta am cautat si asta am gasit.
Daca mai ai nevoie de detalii, intreaba. Sigur cineva poate sa iti dea un raspuns.
@softyty: Multumesc. Am hotarat sa iau un hotel in Oludeniz, cat mai aproape de plaja, indiferent daca mai rational ar fi Fethiye. Vreau sa vedem cat mai mult, dar sa avem si marea pe aproape. Cred ca cel mai bine ar fi sa inchiriem masina din aeroport, am vazut ca nu e scump. Ai idee cat costa un transfer aeroprort-hotel, asigurat de hotel?
Toate bune si multumesc inca o data.
@FLAVIA: Chiar nu stiu. Daca mergeti pe cont propriu, intrebati la hotel. Totusi, banuiesc ca mai mult de 60-70 Eur pe sens, nu are cum sa fie. Cred ca la hotel merita intrebat.
Vreme frumoasa o sa aveti sigur, asa ca sa va bucurati de peisaje si mare. Eu din pacate nu ajung nici anul asta in zona.
Un concediu minunat va doresc!
@softyty: Multumesc frumos. Vacante frumoase, oriunde ar fi ele!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Oludeniz un 'must' — scris în 28.08.23 de mihai.panait din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 2 nopți la Oludeniz — scris în 08.11.21 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 O scurtă vizită în Oludeniz???? — scris în 07.08.21 de M'Liviu din R�MNICU V�LCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Oludeniz-turquoise, munte si mare (partea 2) — scris în 01.08.19 de adryana din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Oludeniz — turquoise, munte si mare (partea 1) — scris în 01.08.19 de adryana din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Noiembrie numai bun de facut baie in Marea Mediterana, la Oludeniz — scris în 30.01.19 de geruladacul din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Fethiye - Oludeniz, prima data in Turcia — scris în 01.07.18 de geruladacul din BUCURESTI - RECOMANDĂ