GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Îmi propusesem să nu ratez sub nicio formă Delta Dalyan. Pentru că tot trebuia să mă mut din Marmaris în Fethyie și studiind harta am decis să o vizitez în ziua mutării. Era cea mai economică variantă pentru că nu trebuia să mă abat decât o jumătate de oră per total de la traseu.
Am luat ultimul mic-dejun la hotel Pasa Beach. Am profitat și de cafeaua la ibric (de care am aflat în ultima zi) și la ora 8 și un pic eram deja pe drum.
Ne apropiam de Dalyan, când, un tip pe scuter ne întreabă unde mergem, cumva spre port. Noi da, sigur. Atunci zice el luați-vă după mine. Zis și făcut. Toți din jurul meu – ce tip de treabă. Eu mai circumspect de felul meu (și în plus nu puteam să uit că cel ce ne conducea era turc) mă cam îndoiam că omul face asta de drăguț ce e. Ar trebui să fiu și eu mai puțin bănuitor să nu mă îndoiesc așa, pur și simplu, de cei din jur, doar există și oameni de treabă (îmi reproșam eu). Și iată-ne ajunși în port ni se arată și un loc de parcare. Clar am început ziua perfect (cel puțin așa mă gândeam). Se dă omul jos de pe scuter și se prezintă – eu sunt căpitanul acestei nave (în sfârșit era o bărcuță). Moamă, stăteam de vorbă cu comandantul navei – ce onoare :). Unde vreți să mergeți, la morminte, la plajă, la nămol. Ne arată niște poze și ne explică că poate să ne conducă în toate locațiile sau doar în cele pe care ni le dorim. Rămânem cu plaja, mormintele și... Bine, bine dar cât ne costă. Dar nu asta e important, ne zice el, prima dată trebuie să știți că în jur de 3 ore sunt angajatul vostru iar barca este doar pentru voi. Ok, pentru voi 500 TL. Dintr-o dată nu mi s-a părut ziua chiar atât de perfectă din moment ce tocmai îmi căzuse cerul în cap. Hai să negociem să vedem dacă ne apropiem de adevăr. 400 TL, nu, atunci 350 ultimul preț. Încerc și eu marea cu degetul (deși eram mai aproape de fluviu decât decât de mare). Și spun 150 TL. Cum ești nebun îmi spune el? 45 de lire de persoană ia barca de lângă noi și mergeți toți la grămadă (mai erau vreo 3-4 fraieri pe barca aia care așteptau să mai vâneze ‚căpitanul” alții ca ei). Uite 320 TL ultimul preț aveți noroc că îmi sunteți simpatici, lugu-lugu. Erau prea mulți bani și pentru un caz și pentru altul. Eu negociam cu ai mei – hai ziceți voi cât să-i dăm, poate acceptă. Ăștia nu și nu că nu aruncăm banii pe fereastră (cam aveau dreptate).
Eh, vedeți, am avut dreptate – omul nu era deloc dezinteresat. Mai aveam puțin și începeam precum participantele la un concurs de miss: vorbeam despre o lume mai bună și despre pace, multă pace. De fapt interesul lui era să ne momească la debarcaderul lor, nu cumva din greșeală să ajungem la portul cooperativei. Quod erat demonstrandum...
Eu citisem că nu costă mulți bani chiar pe site-ul de prezentare al Dalyanului dar nu găsisem un preț la care să mă raportez. La naiba, mai bine luam excursia organizată din Marmaris. Ce mai, mă durea sufletul să pierd o asemenea experiență. Ei – asta e gata hai să mergem la hotel. Eu nu și nu hai să mai întrebăm, trebuie să fie și altă soluție. Mi s-a părut că am văzut o barcă ceva mai sus și am decretat – hai să mergem să mai întrebăm. În sus erau câteva restaurante, hoteluri iar cele de pe dreapta erau situate chiar pe mal. Am localizat zona unde văzusesem barca – era un restaurant frumușel dar nedeschis încă (era cam 10:30-11:00). Întreb eu despre port (în ideea că eram sigur că trebuie să mai fie unul) și îmi spune omul – duceți-vă mai jos, acolo lângă moschee și găsiți portul public. Gata – eram în al nouălea cer, nu visam, mai există o variantă. Ca să scap i-am trimis pe ceilalți la magazine (erau niște magazine pe drum spre port). Cum lor le place să se holbeze la toate nimicurile mi-am luat fata și cap compas. Am găsit portul, am întrebat cât costă până la plaja Iztuzu – 10 TL dus-întors inclusiv intrarea pe plajă (chiar ieftin mă gândeam). Dacă mergeai cu particularii era de plătit și o taxă de plajă Aici ar fi trebuit să ajungem de prima dată. Aviz amatorilor! M-am dus la mașină și am mutat-o de acolo (din portul particular) – mi-a fost frică să o las în apropierea căpitanului. Aveam toate bagajele în mașină, inclusiv laptop-ul și oamenii știau că suntem plecați. I-am luat și pe ceilalți de pe la magazine și fuga portul comercial. Aici bărcile cu motor plecau una după alta ca pe bandă rulantă. Ca și în cazul Cleopatrei aici localnicii erau organizați în cooperativă. Sistemul este un fel de dolmuș pe apă cu prețuri fixe, primeai și bilet. Un sistem de transport în toată regula. Cooperativa a fost înființată în 1983 fiind prima din Turcia de acest fel. Actualmente au o „flotă” de 150 de bărci.
Plimbarea pe Delta Dalyan este cu adevărat foarte plăcută. Surprinzător, deși soarele era foarte puternic pe barcă era umbră și răcoare astfel încît puteai să suporți cu bine drumul. Dacă rețin corect drumul pe apă a durat cam 40 de minute. Traficul era foarte mare, bărcile mergeau aproape în coloane. Ca un bonus puteai admira uimitoarele morminte de piatră ale regelui Caunos. Aceste morminte sunt în același stil cu cele lyciene (voi povesti într-un alt review despre Tlos, o altă destinație ce trebuie trecută pe lista must see).
Haios era că erau locuri de cazare chiar pe râu iar bărcile opreau la case (bănuiesc că erau anunțați prin telefon) și luau turiștii la plajă. Mi-ar fi plăcut să stau vreo 2 zile la o astfel de pensiune.
Pe barcă puteai comanda diverse băuturi (au frigider) o bere 7 TL, un suc 3 TL, apa 1 TL.
Aproape de mal comandantul ne spune – cei care vor să rămână să vadă broaștele țestoase trebuie să plătească 5 TL. Noi am hotărît să rămânem unii au coborît însă. Nu îmi pare rău a meritat spectacolul. Barca se duce puțin mai în larg unde erau „parcate” și alte bărci. Aici erau niste băieți specializați în atragerea broaștelor (de fapt erau vreo 2). Le atrăgeau cu crabi, era un adevărat show cu țipete, strigăte de emoție, lume leșinată. Broaștele erau uriașe dar nu bag mâna în foc că erau Caretta-Caretta (mai degrabă cred că nu).
De menționat că aici pe Istuzu Beach este al doilea loc (după Zakynthos) unde poți întâlni țestoasele Caretta Caretta – vezi mai jos când se organizează astfel de excursii.
Cobori din barcă și vezi o fâșie de nisip (să zicem că are vreo 2-300 m lățime) între Dalyan și mare. Peisajul este superb și greu de redat în cuvinte. Dacă ajungeți în zonă puneți-l primul pe lista de priorități. Există aici și un restaurant iar plaja este dotată cu toalete și cabine de schimb. Pentru cei ce nu vin cu bărcile cooperației există și o taxă de plată de 3 TL.
Nu-mi dau seama cum nu am făcut poze tocmai pe plajă. Cred că am fost atât de fermecat de plajă, mare, peisaj încât am uitat să mai fac și poze. Așa că am păstrat amintirile numai și numai pentru mine. Chiar cred că este cea mai frumoasă plajă din Turcia (http://www.tripadvisor.com/TravelersChoice-Beaches-cTop-g293969) și că își merită locul cu vârf și îndesat. Nisipul extrem de fin, umbrelele frumos aranjate, apa caldă și extrem de limpede în ciuda nisipului fin (de obicei când este nisip fin apa este mai tulbure) toate acestea m-au făcut să rămân iremediabil îndrăgostit de acest loc. Lumea aceasta fiind atât de mare, îmi propun pe cât posibil să nu merg în același loc de mai multe ori. Însă am și o listă săpată adânc în suflet cu locuri pe care aș vrea să le revăd. Ei bine, Iztuzu Beach și-a făcut loc pe lista locurilor unde aș vrea să mă întorc. Cui nu-i place în Paradis?
Orășelul Dalyan este și el foarte frumos plăcut așa că poate fi o opțiune de cazare. Ar fi de vizitat și orașul antic Caunos. Unul cu o istorie extrem de interesantă fiind unul din cele mai înfloritoare orașe cariene din antichitate. Veți găsi mai multe detalii aici
O listă cu prețurile practicate de cooperativă
Istuzu (Turtle Beach) – 10 TL, bărcile pleacă începând cu ora 9:30 și se întorc începând cu ora 13:00. În bilet este inclusă și taxa de plajă.
Sea turtle (Caretta Caretta) watching (By Boat) 25 TL (plecare la ora 08:30)
River Turtle Wayching 25 TL (plecare la ora 06:00)
Lake Trip and Sultaniye Thermal with Mud Bath20 TL (plecare la ora 10:30)
Caunos (Taxi Boat Service) 25 TL (2 plecări pe zi – la ora 09:30 și la ora 15:00)
Mud Bath (Taxi Boat Service) 25 TL (2 plecări pe zi – la ora 10:00 și la ora 15:00)
Daily Dalyan Boat Trip (iincludind Bbq lunch) 30 TL (plecarea la ora 10:30, baia cu nămol se vizitează 1 oră, se mănâncă la restaurantul Denizkizi, Iztuzu Beach 2 ore și Caunos 1 oră. Și bineînțeles timpul petrecut pe apă. Pe acesta ar fi trebuit să îl luăm, însă din păcate noi am ajuns prea târziu (conform aventurilor) povestite.
Consider informația foarte utilă atât timp cât nu am găsit nicăieri aceste informații înainte.
Nu trebuie uitat că există și varianta unei excursii direct din Marmaris. Excursia nu e scumpă (40 TL dacă am reținut corect – informația nu este corectă 100% de această dată). Trebuie să aveți în vedere că excursia se face de la ora 9:00 la 19:30. Noi cam avem probleme cu soarele de aceea evităm să mergem în excursii pe care nu le putem controla. Însă pentru cei ce nu au astfel de probleme poate fi o opțiune interesantă.
Dacă în celelalte comentarii despre excursiile din Marmaris la Insula Cleopatrei și Turgut Selasi nu am ascuns o umbră de ironie și sarcasm, de această dată nu am avut decât cuvinte de laudă.
Trimis de Dabator in 05.04.14 12:19:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dabator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Propun moderatorului ca Dalyan să fie o destinație de sine stătătoare nu ca o ramură a Maramarisului. Dalyanul este o stațiune de sine stătătoare cu o sumedenie de obiective ce merită vizitate așa încât consider că o astfel de abordare este una corectă. Plus că în curând mă aștept să găsesc și impresii despre hotelurile, pensiunile și restaurantele Dalyanului.
@Dabator: o idee bună.
Dalyan a fost adăugată ca secţiune geografică distinctă. (am relocat acolo rubrica deja existentă - Descoperă zona Dalyan, unde a fost mutat şi articoluld e faţă). Să sperăm că vor apare, cât de curând şi alte rubrici (cazări sau obiective de călătorie apare) care să "justifice" crearea noii secţiuni.
Localizarea pe hartă a zonei o puteţi consulta aici.
-
În altă ordine de idei, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@Admin: Mulțumesc. Sper și eu din tot sufletul să apară în curând comentarii referitoare la Dalyan. Să știi că stațiunea era plină de turiști care stăteau în Dalyan (nu mă refer la cei care veneau din Marmaris în excursie și pe care oricum nu îi întâlneai în localitate) ci la cei care au ales să facă sejurul acolo. Stațiunea arată chiar foarte bine (din ce am văzut eu) și sunt și variante de petrecere a timpului liber. Mai sunt cei care stau de-a lungul râului (doar barca noastră a oprit de două ori pe drumul spre Itsuzu Beach pentru a ridica turiști de pe pontoanele pensiunilor/hotelurilor la care stăteau). Acum nu știu dacă erau și turiști români, dar sigur oportunități de cazare sunt foarte multe și variate). Ca să fac o comparație, păstrând proporțiile, acum 4-5 ani Parga și Sivota (din Grecia) erau locații aproape necunoscute. Acum cel puțin Parga văd că s-a deschis turismului românesc – ceea ce este foarte bine. În 2010 mie mi-a fost aproape imposibil să găsesc informații despre Parga. Mie mi-au fost recomandate Sivota și Parga de către un prieten grec. Nu am apucat atunci (2010) să vizitez decât Parga.
Revenind la discuția noastră nu exclud varianta ca în viitor Dalyan să devină o zonă foarte solicitată și de către turiștii români (pentru cei independenți de agenții va fi mai simplu dacă își doresc alta, pentru ceilalți va fi nevoie de un tour-operator care să adreseze această zonă). Oricum zona are un potential turistic fantastic. @sanis a făcut asta în 2008 și nu ascund nicio clipă faptul că el mi-a deschis apetitul pentru această zonă și vreau să îi mulțumesc.
@Dabator: salut!
pentru ca m-ai facut foarte curios in legatura cu Dalyan, si pentru ca am vizitat si eu ceva din Turcia asta dar de Dalyan, sincer, nu auzisem, am cautat si am gasit un filmulet pe youtube foarte frumos, si cu o ilustratie muzicala foarte potrivita, zic eu, voi pune linkul ca se se bucure si altii asa cum, iarasi folosesc cuvantul sincer, m-am bucurat eu! si consider o prioritate sa vizitez si eu locurile acelea!
in 2008 am facut si eu o excursie asemanatoare cu aceasta, hai s-o numesc... Manavgat Trip dupa numele dat autorului acestui superb film... Daylan Trip! aceasta excursie am facut-o cand am fost in Alanya la pretul de 30 de euro prin agentia Peninsula Tour si mie mi-a placut foarte mult, si nu numai mie!
pe scurt, dimineata la 8.30 autocar la hotelul din Alanya unde eram cazati, drum aproximativ 50-60 km pana in orasul Manavgat (60 km pana in Antalya), acolo a urmat vizitarea Cascadei Manavgat, mai spectaculoasa decat cascada pe care ai vizitat-o tu, dar nu cu mult, pe mine nu prea m-a impresionat f. mult, cu toate ca erau o gramada de turisti acolo, foarte multi nemti, culoarea de un verde turcoaz fantastica a apei raului mi-a placut mult si raceala deosebita a apei in contrast mare cu zapuseala de afara, erau aproape 50 de grade Celsius si cu senzatia de... supa a Marii Mediterane!
dupa ce am plecat de la cascada, am vizitat un magazin mare de haine cu preturi fixe, preturi destul de bunicele, iar dupa aceea ne-au dus undeva pe malul drept al Raului Manavgat, unde acolo era un fel de... port unde erau acostate o gramada de vaporase de toate felurile si culorile! ne-am imbarcat si noi toti din autocar intr-un vaporas din ala (acolo ne-am intalnit si noi cu singurii romani de care am avut parte in acest sejur, un cuplu tanar din Bucuresti, foarte de treaba, la hotelul din Alanya eram singurii romani cazati acolo) si am plecat yavas, yavas in calatorie pe raul Manavgat, toate vaporasele incolonate unele dupa altele, pana la varsarea acestuia in Marea Mediterana!
am intalnit si noi o gramada de broaste testoase care stateau aproape de malurile raului pe niste ramuri groase de copaci care ieseau din apa, ramuri paralele cu apa raului, testoase foarte asemanatoare cu cele din pozele tale!
am acostat cu vaporasul chiar pe o fasie foarte ingusta de plaja, care separa raul de mare, foarte aproape de varsarea acestuia in Marea Mediterana, un loc fantastic de frumos!
m-a frapat foarte mult contrastul dintre apa Raului Manavgat, de un verde ireal, parca era vopsea verde in apa si apa foarte rece, si apa Marii Mediterane de un albastru tulburator si foarte curata si limpede!
ne-au dat 2 ore pentru a putea face baie in rau sau mare, dupa preferinta! eu dupa ce am intrat un pic in apa raului care era extrem de rece, m-am grabit spre palma aceea de plaja grabit sa fac o baie in apa aceea a marii care te imbia prin culoare si limpezime!
si la fel ca si tine, cu toate ca aveam si camera video si camera foto digitala la mine, cred ca furat de frumusetea salbatica a locului, nu am facut nici macar o poza sau un filmulet acolo, lucru pe care il regret si astazi!
am auzit ca pe acel loc s-au construit intre timp cateva hoteluri de lux, unul din ele s-ar numi Nashira Resort Hotel & Spa iar altul Kaya Side, nu stiu daca s-au construit exact pe locul plajei pentru ca nu am mai fost acolo, ar fi pacat pentru ca mi-a placut mult limba aceea salbatica de plaja!
pun acum si linkul cu Daylan Trip, daca vrea webmaster sa-l adauge ar fi frumos! youtu.be/rTSUi9-EORs
multumesc!
@bigu_2006_rapid: Ți-am votat ecoul, foarte interesant.
Am însă convingerea că i-ar sta mai bine ca articol de sine-stătător de vreme ce tot te-ai chinuit să scrii atât despre subiect.
Am convingerea că aici printre ecouri se poate pierde.
Poate un pic ajustat sunt convins că va avea o valoare deosebită, chit că s-au dus ceva ani de atunci.
@Dabator: am scris la vremea lui, pe rubrica alanya, hotel my aytap! e singurul! multumesc ca mi-ai oferit o... viitoare destinatie! nu stiam de Daylan!
@bigu_2006_rapid: voiam sa sesisez asemanarea celor doua boat trip-uri!
@Dabator -V-am votat! ... superb articolul!... si pentru ca ne-am hotarat sa mai vedem cate ceva din Turcia la intoarcere in tara cum facem de 7 ani, auzisem de Dalyan si am inceput sapaturile. Tocmai s-au intors niste prieteni din Marmaris, au facut excursia de o zi la Dalyan, au achizitionat biletele de pe strada la 25 euro/adult si 10 euro/copil, inclus totul: morminte, plaja, baile de namol, pranzul cu crabii prinsi atunci si preparati, insa ce e foarte important, ''capitanul''... un turc care a meritat fiecare banut, ce a facut pe vaporas o atmosfera cu muzica, dans si i-a facut sa se simta minunat. Pentru doritori, PASA DAILY BOAT TOUR :Birol Anil Karataban, tel 0.507.771.77.31. Noi avem in plan sa-l sunam, poate prindem si o oferta mai buna, fiind 8 adulti si 5 copii, sa fie distractie ... cu muzica, dans, lesinuri... cum spuneai . Vacante reusite iti doresc!
@lidiadanaila: Mulțumesc mult pentru ecou. Îm cer mii de scuze pentru răspunsul întârziat. Da, într-adevăr și excursiile organizate sunt o opțiune foarte bună. La turci și eu am constatat că sunt cazuri în care acestea pot fi chiar o opțiune mai ieftină. În cazul Dalyan mi-a fost la îndemână soluția aceasta pentru că era la jumătatea drumului între Marmaris și Fethyie (și oricum mă mutam dintr-o parte în alta).
Dar am făcut pe cont propriu excursia la Thlos și Saklikent și la final costul a fost același. Poate termin de povestit vreodată, căci am început de mult dar a rămas în stadiul de schiță.
@Dabator: La Thlos nu am fost. Iata ca mai am de vazut cate ceva!... insa la Canionul de la Saklikent am fost anul trecut si a fost minunat.
Asa cum "promiteam" am ajuns la Dalyan, am dormit doua nopti la hotel River- cu vedere la morminte ... am inchiriat pana la urma un iaht doar pentru noi, a fost senzatie!!... n-am vazut in schimb nicio broasca!... au un stil turcii sa le dai bani pe nimic! ... dar
a fost magnific!
@lidiadanaila: Te-ai distrat chiar mai bine decât ai anticipat. Abia aștept să citesc impresiile tale despre hotel (pune, te rooog și niște poze), cu siguranță este unul din acele hoteluri la care visam.
Poate ne povestești și despre modul cum ai închiriat yachtul, pe unde te-ai plimbat.
Aștept cu nerăbdare
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2020 Lacul Köyceğiz, secretul provinciei Mugla — scris în 24.10.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Dec.2013 Delta Dalyan un loc care merita vizitat — scris în 07.07.14 de clauman2000 din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2008 Dalyana fata draga II — scris în 06.10.12 de sanis* din IASI - RECOMANDĂ
- Jun.2008 Dalyana fata draga I — scris în 06.10.12 de sanis* din IASI - RECOMANDĂ