ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Varșovia capitala unui popor luptător

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Citatul zilei-  Slujeste-l pe Dumnezeu, dar nici pe draq nu-l supăra! Acest proverb era des spus de regele polonez Wladislaw Jagiello care a intrat în istoria țării prin înfrângerea produsă cavalerilor teutoni la Grunwald în anul 1410.

 

 

Vizitele mele prin Europa –au concentrate pe orașele și țările foarte cunoscute din toate punctele de vedere gen Anglia, Franța, Italia, Germania etc. Ei bine anul acesta m-am gândit să dau o șansă și țarilor este europene, foste partenere cu România în lagărul comunist. Si nu mică mi-a fost mirarea când am fost foarte impresionat de ceea ce am găsit fie că era vorba de Croația, Ungaria sau Țările baltice! Așa că dacă toat aveam escală în Varșovia pe drumul de întoarcere din țările baltice am ales o variant cât mai lungă ca să putem ieși din aeroport și să dăm o fugă prin oraș, doar așa să ne facem o idee.

Am aterizat pe la 9 jumate în Varșovia. Nu aveam bagaj de cală așa că rapid am ajuns la stașia de tren de unde ne-am luat bilete până la Gara Centrală din oraș. Aaici am descoperit o gară mare și modern unde mișunau o mulțime de călători. Este legată foarte convenabil și de un mall din apropiere așa că este o zonă unde zi și noapte este plin de oameni.

De la Gara Centrală am văzut că avem de mers pe jos circa 40 minute până în centrul vechi. Zis și făcut am luat-o încetișor spre centrul orașului.

Polonezii sunt cunoscuți ca un popor de luptători care în decursul istoriei au avut de înfruntat multe pericole, dar nu au adoptat niciodată poziția ghiocelului, adică nu au plecat capul, ca să nu-l taie sabia cum spune un vechi proverb românesc. Ei bine și din acest motiv au avut mult de pătimit pentru că au luptat până la moarte!

Capitala Varșoviei este cunoscută și recunoascută pentru faptul că a renăscut de mai multe ori din propria cenușă exact ca pasărea Phoenix, dar la propriu nu la figurat. A fost cotropită de mai multe ori în istorie de suedezi, francezi și ruși totul culminând cu distrugerea a 80% din clădiri în al doilea război mondial din ordinul lui Hitler.

După război orașul a fost reconstruit după planurile inițiale din secolul al XII-lea. Astăzi capital Poloniei Varșovia este o capital efervescentă plină de viață unde noul și vechiul se întregesc într-un mod destul de armonios și unde poporul se bucură de libertatea mult visată. Aș putea zice și de prosperitatea mult visată asta cu toate că încă nu a ajuns la nivelul țărilor vestice, dar se apropie cu pași repezi. Apropo de ce nimeni nu se compară cu țările estice? Cred că stiți foarte bine la cine mă refer!

În periplu nostru per pedes prima clădire impozantă întâlnită a fost Palatul Culturii și științei, o Casă a Scânteii a lor, construită de sovietici în majoritatea țărilor pe care le-au avut sub umbrelă! Palatul Culturii și Științei este o clădire multifuncțională care găzduiește de la companii până la locuri de divertisment. Construită în anii 50, clădirea  care este  cea mai înaltă din Polonia,  are o turlă care se întinde până la cer. Inițial, a fost denumită în cinstea lui Iosif Stalin, dar anumele a  fost schimbat când liderul sovietic a căzut în dizgrație! Clădirea este denumită uneori Beijing, deoarece inițialele sale sunt PKIN, care adduce cumva cu  vechiul nume al capitalei chineze, respective Pekin. Aici în această clădire au avut loc multe  concerte, a găzduit multe grupuri internaționale, inclusive vestita trupă  Rolling Stones, în 1967. Pe de altă parte Palatul Culturii și Științei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Varșovia.

Noi nu am apucat să-l vizităm pe interior așa că ne-am continuat drumul spre centru vechi! La un moment dat am ajuns într-un parc destul de animat și ne-am oprit pe o băncuță să ne odihnim o leacă! Cum admiram eu așa natura și oamenii mi-a ieșit imediat în față un gest reprobabil. Pe o bancă la vreo sută de metri de noi era o elevă sau student singură! În spatele ei la numai câțiva metri era un individ cu prohabul la vedere! Nu am avut cum să nu intervin să o avertizez pe fată și să-l gonesc pe dezechilibratul ăla! Nu am crezut că pot vedea așa ceva ziua în amiaza mare.

După scurta relaxare din parc am ajuns la Baziyika Archicatedralna w Warszawie. Aici am  intrat în interior să o vizităm, dar tocmai era o slujbă pentru o cununie religioasă și nu am vrut să deranjăm cumva! Așa că ne-am continuat alergarea!

În periplu nostru am dat și de un mic târg cu produse tradiționale poloneze pe care nu aveam cum să=l ratăm, firește! Erau multe produse hand made așa că am făcut ceva cumpărături pentru acasă! Apoi am ajuns în piașa central din centrul vechi! Aici se află o mulțime de muzee, dintre care eu am remarcat eu am remarcat Muzeul Iluziilor, Muzeul Varșoviei sau Muzeul Literaturii.

Drumul nostru a continuat până la poalele Castelului Regal situat pe malul râului Vistula! Timpul fiind limitat nu am optat să-l vizităm așa că ne-am întors în RyneK Starego Miasta sau în traducere liberă piața din centru vechi! Aici erau o mulțime de trasee și restaurante. Ne-am oprit și noi la una unde am băut cite o bere rece și am mâncat pe săturate. Altceva ca-n țările baltice. Porțiile erau imense, iar prețurile decente, tot să vizitezi Polonia.

În piața castelului am admirat impozanta statuie a Regelui Sigismund III Vasa, cel care a mutat capitala, de la Cracovia la Varsovia, in secolul al XVI-lea. Apropo de Cracovia din auzite este un oraș mult mai atrăgător din punct de vedere turistic decât Varșovia! Cu toate astea mie Varșovia la prima vedere mi s-a părut un oraș interesant care merită vizitat într-un city break de trei patru zile așa că promit solemn că o să mă reîntorc să o vizitez mai pe îndelete. Drept pentru care vă recomand când vă faceți planuri turistice să nu o evitați!

Drumul de întoarcere a decurs exact pe același traseu și seara târziu am ajuns acasă! Concluzie: în șapte zile pline am reușit un tur de forță am vizitat cinci capitale ale unor âări europene, repectin Talinn Estonia, Helsinki Finlanda, Riga Letonia, Vilnius Lituania și Varșovia Polonia! A fost o tură grea, o tură obositoare, dar în care am văzut multe lucruri frumoase, am cunoscut diverse nații, am încercat preparatele locale și ne-am simțit foarte bine! Și toate astea la un preț fără concurență!

 


[fb]
---
Trimis de robert in 17.12.24 17:58:51
Validat / Publicat: 18.12.24 06:11:11
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 21 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biletele de tren
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1800 PMA (din 2 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Varșovia și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050545930862427 sec
    ecranul dvs: 1 x 1