ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Centrul orasului Varsovia (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

De pe bulevardul Krakowskie Przedmieście (vezi impresii), ne-am indreptat catre Gradinile Saxone, fostele gradini regale, ce au facut odata parte din „Axa Saxona” , o serie de parcuri de la marginea orasului vechi.

Inainte de a ajunge insa la gradini, am trecut pe langa Galeria Nationala de Arta, un muzeu de arta contemporana, ce gazduieste capodopere si spectacole ale artistilor polonezi.

Langa aceasta, se afla Biserica luterana Sfanta Treime, una dintre cele mai mari biserici din Varsovia si renumita pentru designul sau rotund. Este o rotonda, bazata pe modelul Panteonului Roman, cu un diametru al cupolei de 33,4 metri si o inaltime de 58 de metri. In biserica aveau loc spectacole muzicale, unul dintre cei care au sustinut concerte aici fiind si Frédéric Chopin. In timpul revoltei a servit drept punct de observatie al armatei poloneze, insa a devenit ruina atunci cand a fost bombardata de nemti. Dupa razboi, a fost reconstruita, iar astazi Opera de camera sustine aici concerte de muzica clasica, datorita acusticii foarte bune, in acompaniamentul orgii spectaculoase.

Am ajuns si in fata Gradinilor saxone, care au avut ca sursa de inspiratie gradinile franceze de la Versailles, situate langa Palatul Regal Saxon, care a fost aruncat in aer de nazisti in 1944. Palatul Saxon ocupa imensa piata din fata parcului, ceea ce a ramas din el fiind doar 3 arcade ce gazduiesc acum Monumentul Soldatului Necunoscut.

In stanga Monumentului am descoperit una dintre bancile lui Chopin, care sunt amplasate pe tot parcursul Varsoviei, in fata monumentelor si cladirilor istorice. Fiecare dintre ele contine informatii despre respectivul monument si o harta a locatiei acestuia, dar si un buton pe care daca il apesi, va fi redat un fragment din compozitiile lui Chopin.

Gradina a fost renovata, piesa centrala fiind uriasa Fantana Marconi, marcata de 21 statui baroce infatisand figuri alegorice reprezentand Virtutile, Stiintele si Elementele. Plimbandu-ne prin gradini am ajuns si la Turnul de apa, in partea de nord-vest, modelat dupa Templul Vestei din Roma, situat langa lacul ornamental inconjurat de salcii.

In partea de nord a gradinilor saxone se gasesc alte gradini impreuna cu palatul lor, minunea baroc construita ca resedinta a nobilului Krasiński. Cele doua timpane de pe fatadele din fata si din spate au reliefuri ce il reprezinta pe comandantul militar roman Marcus Valerius, care se presupune ca a fost stramos al familiei Krasiński. Potrivit legendei, acesta a invins un lider gal intr-o lupta, dupa ce a fost ajutat de un corb, moment ce este infatisat pe timpanul din fata cladirii.

Palatul Krasiński a fost grav avariat in al Doilea Razboi Mondial, dar a fost reconstruit si transformat in Biblioteca Nationala pentru a stoca volume deosebit de valoroase, istorice.

Din gradinile palatului Krasiński am ajuns in fata Curtii Supreme a Poloniei, o cladire ce combina stilul vechi cu cel nou, cu fatada din beton si sticla, verdeata pe acoperis, pe coloanele careia sunt scrise in limba latina diferite citate.

Ultimul obiectiv din zona centrala, mult mai„tanar” fata de celelalte ale Varsoviei, situat chiar in fata cladirii Curtii Supreme, este Monumentul Revoltei din Varsovia, care a fost dezvelit in 1989, dedicat revoltei care a avut loc acolo in 1944, revolta despre care am tot pomenit. Aceasta a izbucnit ca si consecinta a celor cinci ani de ocupatie nazista a orasului. Monumentul infatiseaza un grup de partizani polonezi in timp ce alergau sub ruinele unei cladiri in cadere.

O structura mai mica, amplasata mai jos, arata insurgentii intrand intr-o canalizare, ceea ce aduce un omagiu modului in care oamenii si informatiile au circulat prin sistemul de canalizare al orasului in incercarea de a ajunge la libertate. Revolta a fost planificata sa coincida cu venirea fortelor aliate care se apropiau de Polonia. Cu toate acestea, trupele sovietice i-au lasat pe polonezi sa lupte singuri, oamenii confruntandu-se cu lipsa alimentelor si a apei. Dupa 63 de zile de lupte, fortele germane au pus capat revoltei, expulzand populatia orasului, distrugand si jefuind cladirile. Au pierit in lupta nu doar luptatori ai rezistentei, ci si foarte multi civili.

Obositi, dar fericiti ca ne-am atins obiectivele, ne-am mutat in alta zona a orasului, in sud, pentru a descoperi alte minuni arhitectonice.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 27.11.22 16:23:28
Validat / Publicat: 27.11.22 17:47:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.

VIZUALIZĂRI: 713 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Curtea Suprema a Poloniei, o cladire ce combina stilul vechi cu cel nou, cu fatada din beton si sticla, verdeata pe acoperis, pe coloanele careia sunt scrise in limba latina diferite citate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Varșovia și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059993028640747 sec
    ecranul dvs: 1 x 1