GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Anul trecut, în cele 3 seri în care am ajuns in Varna, nu am apucat sa vedem prea multe: ba ajungem seara prea târziu, ba căutam prea mult un loc de parcare în zona centrală. De aceea, anul acesta am fost deciși să ne cazăm în oraș, pentru a ne da seama, cu adevarat, de spiritul și pulsul orașului.
Principalele atracții ale orașului, așa cum le-am perceput eu, ca turist de 3-4 zile, sunt: zona pietonală centrală, parcul, faleza și portul.
Nu este mai puțin adevărat că Varna are o mulțime de obiective turistice care merită a fi vizionate (muzee, biserici, catedrala, etc.) dar și mall-uri, însă noi nu le-am vizitat, așa că nu v-aș putea da prea multe detalii în acest sens.
Ce am făcut în Varna?
În primul rând, ne-am plimbat foarte mult pe jos, oarecum neobișnuit pentru niște sedentari ca noi. Am luat la pas zona pietonala (bd. Knyaz Boris I), foarte animată mai ales în serile de week-end, căscând ochii la nimicurile din vitrine și savurând o înghețată la cornet. Mai apoi, am făcut dreapta la McDonalds, pe langă Hotelul Marea Neagra (bd. Slivnitsa), spre intrarea principală din parcul central, asistând la creațiile artistice ale artiștilor autohtoni. Apropo, pe sub intrarea principală trece un bulevard foarte circulat.
Dat fiind faptul că am fost cazați la Hotel Panorama (vezi impresii), în fiecare seară am parcurs faleza cap-coadă, servind căte o băutură la terasele, beach-barurile și restaurantele de pe o parte și de pe cealaltă. Nu toate restaurantele erau deschise, la unele se lucra de zor, semn că sezonul turistic este gata să înceapă și la vecinii noștri bulgari.
Ne-am învârtit pe lângă vasele de luptă expuse în proximitatea Muzeului Naval și ne-am zgait la elicopterele, tunurile, minele marine, etc. expuse în curtea acestuia, cu promisiunea fermă că, data viitoare, va fi primul obiectiv pe care îl vom vizita.
Am prins o dimineață mai înnorată și am mers pe aleea centrală a parcului, până la Delfinariu. De fapt, în Parcul Primorski sunt o mulțime de obiective care îi vor atrage, în special, pe copii: Aquarium, Observatorul Astronomic, parcul de distracții, teatrul de vară, o mulțime de locuri de joacă foarte bine dotate, terenuri de tenis, Muzeul de Științe ale Naturii, Terrarium-ul, Gradina Zoologică, Delfinariul.
Amatorii de sporturi acvatice (inot) pot asista la competitiile de la bazinul orasului: sâmbătă și duminică au fost concursuri toată ziua.
Noi am vizionat un spectacol la Delfinariu (35 de minute, biletele costand 20 leva/adult, 14 leva/copil) însă la celelalte obiective, biletele aveau preturi derizorii (2-5 leva/adult, copiii la jumătate). Am petrecut mult timp la parcul de distracții și locurile de joacă, îmbiați de liniștea și aerul curat - noi ne-am relaxat, serpisorul s-a dat in toate tiribombele iar bebe a rupt somnul si biberonul.
Ce am mancat/băut in Varna?
Dat fiind faptul ca micul dejun l-am avut asigurat la hotel, in oras am servit dejunul si cate o gustare la cina. Și fiindca am facut plaja la beach bar-ul Punta Cana, am inchiriat sezlonguri și am băut ceva răcoritor de la ei (5 leva/șezlong, 5 leva/umbrelă, 3,60 leva fresh de portocale, 3,6 leva limonada, 3.5 leva bere la 0.33l) iar masa de prânz am servit-o la resutaurantul Kaptaj, din imediata apropiere. Preturile au fost foarte bune (midii 7.5 leva, coaste de porc la gratar 9,5 leva, ciorba 3 leva, garniturile 4-5 leva, salatele 5-6 leva, etc., mai scumpe fiind fructele de mare - calamarii 10 leva si pestele proaspat – bibanul de mare 16 leva). Oricum, peste tot servirea a fost foarte bună, ospatarii foarte prietenosi și cu zambetul pe buze; ni s-a dat bon fiscal inclusiv la inchirierea șezlongurilor; nimeni nu s-a uitat strâmb la noi pentru că eram cu un bebeluș în căruț, care s-a mai supărat câteodată.
Am servit niște sandwich-uri foarte bune în centru, la fast food-ul Le Chef (foarte aglomerat, semn că mâncarea este bună) și mi-a plăcut mult că recepționera,vazându-ne că suntem străini, atunci când a luat comanda, a transmis asta mai departe, iar când am fost strigați să o ridicăm, am fost strigați în limba engleză. Jos pălăria!
Înghețată foarte bună este la tot pasul (2 leva/100gr.), alături de cafea espresso și răcoritoare. Pentru plajă ne alimentam dintr-un chioșc aflat langă stația de autobuz (0,5 leva apa minerală la 0,5l, 1 leva apa minerala la 1,5l, 1-1,5 leva bere locală la cutie 0,5l, 2-2,5 leva bere import la 0,5l) sau de la beach bar, pentru alte băuturi mai fancy.
Cum este plaja?
Plaja este lungă și lată, are nisipul asemănător cu cel de pe litoralul nostru (cu scoici mici). În general este curată, fiind coșuri de gunoi peste tot iar dimineața trece o echipă care o curăță de lemnele pe care le aduce marea. Nu se aruncă pe jos și ăsta este un semn clar de civilizație. Dat fiind faptul că sezonul a fost la început, plaja a fost foarte liberă.
Din 100 in 100 de metri sunt salvamari; noi nu prea ne-am bălăcit așa mult, pentru că apa a fost rece iar intrarea în mare este cam abruptă, după vreo 2 metri; în plus, a cam bătut vântul și marea a fost agitată.
Pe plajă sunt o mulțime de restaurante, terase și beach-baruri, cu prețuri foarte bune și servire ireproșabilă, inclusiv la șezlong.
În concluzie, Varna este o destinație foarte potrivită pentru câteva zile de relaxare: are avantajul de a fi aproape de zona de sud a României, orașul este cosmopolit și are un farmec aparte, dispune de o mulțime de atracții turistice, serviciile sunt foarte bune, prețurile competitive și oamenii din industria turismului sunt foarte prietenoși și profesioniști.
Sa auzim de bine! black_mamba.
Trimis de black_mamba in 30.05.18 17:29:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (black_mamba); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@black_mamba: Satrt vot! Am vrut și noi sa facem in urma cu un an o plimbare prin Varna numai ca era așa de cald afara ca am preferat sa rămânem la apa și sa ne scăldăm.
Sa va fie de bine, votat cu mare drag.
@black_mamba: Varna e o urbe interesantă, cel mai mare oraș maritim al Bulgariei. Noi am preferat anul trecut să îl vizităm venind din Nisipurile de Aur cu autobuzele regiei locale de transport (autobuz 409), astfel am scăpat de stresul parcării.
Ne-a plăcut Parcul Primorski, faleza cu restaurante, dar și o parte din centrul vechi (cea pe care am parcurs-o). Am vizitat Muzeul Naval - recomand, exponate interesante (vezi impresii) și Muzeul Etnografic (vezi impresii).
Anul acesta doar am traversat Varna, dar doresc să mai revin. Mulțumim pentru descriere.
@tata123:
Va spun ca merita sa petreceti macar 2-3 zile in oras, mai ales daca sunteti amator de vizitat obiective turistice, dar e potrivit si pentru leisure.
@black_mamba: Și eu am fost de multe ori în Varna, dar niciodată nu am rămas atât cât aș fi vrut sau cât ar fi trebuit pentru a cuprinde mai multe obiective. Vizitam doar ceea ce se putea încadra în puținul timp ce-l aveam de petrecut acolo și plecam spre alte destinații.
Ultima oară, în luna martie a acestui an, am reușit să facem o plimbare mai lungă La pas prin Varna despre care am și relatat pe AFA. Cel mai mult mi-au plăcut Termele Romane pe care le-am văzut într-o zi de duminică, dis-de-dimineață, ele fiind situate nu prea departe de Hotel Odessos cel care ne-a găzduit, amplasat chiar la intrarea în parc, lângă Observatorul Astronomic. Regret că nu am avut timp pentru Muzeul Varnenchik dedicat bătăliei de la Varna din 1444. Dar, viitoru-i lung!
@iulianic:
Eu imi dau seama cand imi place o locatie, deoarece merg mult si nu sunt genul )
Niciodata "n-am dat multi bani pe bulgari", insa iesirile astea de 3-4 zile m-au convins ca au invatat sa faca turism. Iar centura de nord a Sofiei, cu 3 benzi pe sens, mi-a pus capac )
In mod cert se misca mai repede ca noi, cel putin la capitolelele care aduc, intr-adevar, multi bani in tara.
@black_mamba: Stiu sa faca turism si-au invatat ca "daca nu te misti, mori". Nemtii au manageriat 90 % din turismul lor, spaniolii-restul, iar bulgarii au bagat la cap ce trebuie si ce nu trebuie facut ca turiastul sa mai vina si-a doua oara! Bine, si ei sunt balcanici si au scapari, dar, per total, nu jupoaie turistul in trei luni cat pentru 10!
Ce-i a lor, e-a lor: s-au miscat mai repede ca noi, si se vor misca si pe mai departe!
Iar voua sa va fie de bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 City-break de toamnă în Varna și împrejurimi — scris în 22.02.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Plimbare de o zi prin Varna — scris în 22.02.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Varna octombrie 2020 — scris în 05.11.20 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 La pas prin Varna — scris în 31.03.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 O plimbare de jumătate de zi prin Varna — scris în 10.08.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Varna - un city break reusit, mai ales in extra sezon! — scris în 08.06.17 de Raluca H din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Cine se scoala de dimineata la castel ajunge - Castelul Euxinograd — scris în 11.07.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ