ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.09.2026
STATUS: APOLLO
LUNA
JUL-2026

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Insule, case somptuoase și o poveste de iubire tristă

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Bancul zilei - În Thousand Islands am descoperit diferența dintre turist și milionar: turistul fotografiază insula. Milionarul întreabă dacă este de vânzare.

Există locuri în care mergi pentru peisaj, altele pentru istorie și câteva în care mergi pur și simplu pentru că ai văzut niște fotografii și ți-ai spus că trebuie să ajungi acolo. Thousand Islands, la granița dintre Canada și Statele Unite, reușește să le combine pe toate trei și să mai adauge ceva special, ocazia de a te plimba câteva ore printre casele unor oameni care au avut atât de mulți bani încât o vilă pe malul apei li s-a părut prea banală și au preferat să-și cumpere câte o insula pe crae au construit o casă, o vilă sau un conac, fiecare după posibilități...

După vizita la Niagara ne-am întors la Toronto și de acolo am pornit într-un circuit prin această țară atât de mare. Drumul ne ducea firesc spre Montreal primul mare oraș pe care urma să-l vizităm. Dar pînă să ajungem la Montreal am oprit ca să mai vedem ceva și anume Boldt Castle.

După câteva ore bune de mers cu mașina pe tărâm canadian am ajuns la portul Rockport, de unde am achiziționat o croazieră de câteva ore cu oprire la Boldt Castle.

Am pornit din partea canadiană a fluviului St. Lawrence, într-o croazieră printre celebrele Thousand Islands. Numele este chiar puțin nedrept, pentru că aici nu sunt o mie de insule, ci peste 1.800, răspândite de-a lungul fluviului care leagă Marile Lacuri de Oceanul Atlantic și formează în această zonă granița naturală dintre Canada și Statele Unite.

Ca să fie recunoscută oficial drept insulă în arhipelag, bucata de pământ trebuie să rămână permanent deasupra apei și să poată susține cel puțin doi copaci sau arbuști. De aici începe spectacolul, unele insule sunt mari, împădurite și locuite, altele sunt atât de mici încât par desenate special pentru o fotografie. Pe câteva încape o singură casă, cu un ponton și doi-trei copaci, iar apa începe aproape imediat după treptele verandei.

Croaziera înaintează încet printre ele și, după primele minute, înțelegi că aici fluviul nu desparte proprietățile, ci funcționează ca o stradă. În loc de mașină ai barca, în loc de garaj ai pontonul, iar pentru o vizită la vecin traversezi apa. Uneori vecinul se află la câteva zeci de metri. Alteori se află oficial în altă țară.

Granița dintre Canada și Statele Unite șerpuiește chiar prin arhipelag, printre insule canadiene și americane. Tocmai de aceea croaziera este atât de interesantă, pleci din Canada, navighezi printr-un peisaj comun celor două țări și, dacă alegi excursia cu oprire la Boldt Castle, cobori de pe vapor în Statele Unite.

Dar până la castel începe adevărata paradă imobiliară. La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, Thousand Islands devenise una dintre destinațiile estivale preferate ale marilor familii bogate din nord-estul Statelor Unite. Era perioada numită Gilded Age, când industria americană producea averi uriașe, iar noii milionari căutau locuri în care să-și petreacă verile departe de căldura orașelor.

St. Lawrence oferea exact ce trebuia, aer răcoros, păduri, apă, pescuit, navigație și suficient teren pentru a construi reședințe care să-i facă și pe ceilalți milionari puțin invidioși. Așa a apărut ceea ce avea să fie cunoscut drept Millionaires’ Row. Lucru foarte important aici erai departe de priviri curioase, dar și de paparazzi.

Pe măsură ce vaporul înaintează, încep să apară vilele. Unele sunt case elegante din lemn, cu verande largi și peluze impecabile. Altele seamănă mai degrabă cu mici hoteluri private, cu turnuri, case pentru oaspeți, grădini, pontoane și hangare pentru bărci.

Privite de pe apă sunt superbe. Și periculoase pentru imaginație, pentru că după primele trei începi inevitabil să te gândești care ți-ar plăcea. După încă trei începi să te întrebi cât ar costa. Iar după următoarele renunți la calculi, te linistești și revii la fotografii, care sunt mult mai accesibile financiar.

Printre oamenii care au contribuit la transformarea zonei într-un refugiu al elitei americane s-a numărat George Pullman, industriașul al cărui nume a devenit celebru datorită luxoaselor vagoane de dormit Pullman. Și-a construit aici Castle Rest, una dintre marile reședințe ale perioadei. Castelul nu mai există astăzi, însă asemenea proprietăți au contribuit decisiv la reputația Thousand Islands.

În zonă au venit politicieni, industriași și oameni de afaceri importanți, iar vizitele unor personalități precum fostul președinte american Ulysses S. Grant au făcut destinația și mai cunoscută. La un moment dat, să ai o reședință de vară aici devenise aproape o declarație de statut social.

Pe traseu apar insule cu povești proprii. Comfort Island este cunoscută pentru Clark Mansion și turnul său de observație, iar Cherry Island păstrează Casa Blanca, una dintre reședințele istorice construite în perioada în care regiunea era terenul de vacanță al milionarilor.

Dar una dintre cele mai spectaculoase proprietăți din întregul arhipelag se află pe Dark Island. Acolo se ridică Singer Castle. Numele nu este întâmplător. Castelul a fost construit pentru Frederick Gilbert Bourne, unul dintre oamenii importanți ai Singer Manufacturing Company, compania care transformase mașina de cusut Singer într-un produs cunoscut în întreaga lume. Bourne era suficient de bogat încât o casă de vacanță obișnuită nu prea mai intra în discuție.

A rezultat un castel cu patru etaje, 28 de camere, turnuri și chiar pasaje secrete. Spre deosebire de Boldt Castle, Singer Castle a fost terminat și locuit, iar astăzi poate fi vizitat. Este una dintre acele clădiri care îți amintesc cât de diferită era viața marilor industriași americani de la începutul secolului XX.

Și totuși, nici Singer Castle, nici vilele de pe Millionaires’ Row nu reușesc să eclipseze imaginea care apare ceva mai târziu pe Heart Island. Boldt Castle.

De la distanță, castelul pare desprins mai degrabă din Europa. Turnurile din piatră se ridică deasupra copacilor, iar clădirea domină insula înconjurată de apele St. Lawrence. Este genul de imagine pentru care aproape toată lumea de pe vapor a scos telefonul în același timp. Și barca s-a înclinat într-o parte.

Numai că Boldt Castle nu este interesant doar pentru arhitectură. Povestea lui este cea care îl transformă într-unul dintre cele mai memorabile locuri din Thousand Islands.

George C. Boldt era un imigrant de origine prusacă ajuns unul dintre cei mai importanți hotelieri din Statele Unite. Numele lui este legat în special de Waldorf-Astoria din New York și de Bellevue-Stratford din Philadelphia. La începutul anilor 1900 era un om foarte bogat și unul dintre reprezentanții lumii luxoase care frecventa Thousand Islands.

În jurul anului 1900, Boldt a început construcția unei reședințe extraordinare pe Heart Island. Nu era însă doar încă o demonstrație de avere. Castelul era destinat soției sale, Louise.

Proiectul prevedea o clădire de șase niveluri și aproximativ 120 de camere. Aproximativ 300 de muncitori de toate tipurile, pietrari, tâmplari, constructori și artiști au lucrat la transformarea insulei într-un domeniu spectaculos. Pe lângă castel urmau să existe grădini elaborate, Alster Tower, Power House, arcade monumentale și un impresionant Yacht House. Inclusiv forma insulei și elementele decorative ale domeniului au ajuns să fie asociate cu tema inimii, potrivită pentru un proiect conceput ca un mare cadou pentru Louise.

Construcția a avansat rapid, iar familia Boldt ar fi trebuit să se bucure aici de una dintre cele mai spectaculoase reședințe private ale Americii. Numai că în ianuarie 1904 totul s-a oprit. Louise Boldt a murit pe neașteptate. George Boldt a ordonat imediat încetarea lucrărilor. Sutele de muncitori au părăsit insula, iar castelul a rămas neterminat. Boldt nu s-a mai întors niciodată să locuiască pe Heart Island.

Este greu să nu te gândești la asta când cobori de pe vapor și începi să te apropii de castel. În jur sunt grădini, apă și clădiri spectaculoase, dar dincolo de imaginea romantică rămâne povestea unei case uriașe construite pentru cineva care nu a mai apucat să o vadă terminată.

Timp de 73 de ani, castelul a rămas abandonat. Iernile dure de pe St. Lawrence, ploaia, zăpada și vandalii au degradat serios clădirea. Abia în 1977 proprietatea a fost preluată de Thousand Islands Bridge Authority, care a început un amplu proces de restaurare. Veniturile obținute din vizitare au fost reinvestite de-a lungul anilor în readucerea domeniului la forma imaginată inițial.

Astăzi poți intra în castel și explora mai multe dintre cele șase niveluri. Camerele restaurate încearcă să recreeze eleganța începutului de secol XX, cu lemn masiv, vitralii, șeminee, scări monumentale și spații care dau o idee despre amploarea proiectului lui Boldt.

Domeniul nu înseamnă însă numai clădirea principală. Pe Heart Island se găsesc și Alster Tower, Power House, Hennery, Arch și pavilionul din piatră. Power House este probabil una dintre cele mai fotogenice construcții secundare, ridicată pe o mică insulă și legată de Heart Island printr-un pod.

Iar dacă vrei să înțelegi cu adevărat dimensiunea averii familiei Boldt, trebuie privit și Yacht House, aflat pe Wellesley Island. Noi avem garaje pentru mașini. George Boldt avea practic un garaj monumental pentru iahturi.

Clădirea are aproape 20 de metri înălțime și docuri interioare uriașe, concepute pentru ambarcațiunile familiei. Astăzi aici sunt expuse inclusiv bărci istorice din lemn, iar vizita completează foarte bine imaginea stilului de viață al milionarilor din Thousand Islands.

Există însă un amănunt practic important pentru cei care fac excursia exact cum am făcut-o eu, plecând din Canada. Heart Island se află în statul New York, deci în Statele Unite. Boldt Castle este port oficial de intrare în SUA, iar pasagerii care debarcă dintr-o croazieră canadiană trebuie să îndeplinească formalitățile și condițiile de intrare în Statele Unite. Pașaportul nu trebuie lăsat la hotel doar pentru că excursia se numește croazieră prin Canada. Evident iar am trecut vama, iar a trebuit să arătăm pașapoartele și am mai dat și de o vameșă tare ciufută. Bine măcar că nu ne-a mai taxat și ea de câte 30 usd de căciulă. Una peste alta, vrând nevrând am intrat pentru a cincea oară în State. Așa ceva!!!

Pentru sezonul 2026, biletul simplu pentru Boldt Castle este în jur de 14 USD pentru un adult, iar varianta care include și Yacht House este în jur de 17 USD. Copiii au tarife reduse. Noi am cumpărat de la un operator canadian, merită verificat înainte dacă intrarea la castel este inclusă sau se achită separate și am avut inclus și accesul la castel

Croazierele cu plecare din zona canadiană, în special Gananoque și Rockport, au mai multe variante. Noi am plecat de la portul din Rockport. Cele scurte durează aproximativ o oră, altele aproximativ trei ore, iar excursiile care permit coborârea și vizitarea Boldt Castle ajung în general la aproximativ cinci ore. În funcție de operator, traseu și serviciile incluse, o excursie completă cu oprire la castel poate ajunge aproximativ în zona 70–100 CAD pentru un adult. Evident noi am avut varianta cu totul inclus.

Am avut parte de o plimbare, apoi am fost debarcați pe această insulă, unde am avut program de voie pentru două ore, apoi am fost preluați de o altă ambarcațiune care ne-a mai plimbat un pic printre casele milionarilor situate fiecare pe câte o insulă. La întoarcere, după castel, privești altfel casele pe lângă care trece vaporul.

La începutul excursiei vezi vile frumoase și te gândești la bani. După Singer Castle și Boldt Castle începi să vezi și oamenii din spatele lor. Industriași care au construit imperii, familii care veneau aici în fiecare vară, iahturi cu aburi, petreceri, personal numeros și o epocă în care St. Lawrence devenise pentru câteva luni pe an un fel de bulevard nautic al celor foarte bogați.

Casele continuă să apară printre copaci. Unele sunt uriașe, altele surprinzător de mici. Câte o insuliță pare să aibă exact dimensiunea casei construite pe ea, plus un copac și un ponton. Sunt proprietăți la care nu ai nevoie de gard, pentru că ai câteva zeci de metri de apă în jur.

Iar peste toate rămâne imaginea Boldt Castle. Am văzut în călătoriile mele palate construite pentru regi, cetăți ridicate pentru apărare și reședințe menite să arate puterea celor care le dețineau. Boldt Castle este diferit. A fost construit de un om extrem de bogat, dar motivul pentru care a rămas celebru nu este averea lui. Este faptul că toate cele 120 de camere, turnurile, grădinile, iahturile și întreaga insulă trebuiau să fie un cadou pentru o singură persoană.

George Boldt își putea permite aproape orice exista în America începutului de secol XX. Putea cumpăra o insulă, putea ridica un castel și putea angaja 300 de oameni ca să-l construiască. Nu putea cumpăra însă ceva mult mai prețios și anume timpul.

Și poate tocmai de aceea, dintre toate casele milionarilor pe lângă care trece vaporul în Thousand Islands, cea mai impresionantă rămâne casa în care proprietarii n-au mai apucat să locuiască.

Am plecat din Canada într-o croazieră printre niște insule frumoase și ne-am întors cu senzația că văzusem mult mai mult, două țări, peste un secol de istorie, lumea aproape neverosimilă a milionarilor americani și unul dintre cele mai triste monumente dedicate iubirii.

Iar dacă după atâtea vile apare și inevitabila dorință de a avea propria insulă în Thousand Islands, există o soluție simplă și foarte accesibilă faci o fotografie de pe vapor, o pui ca fundal pe telefon și, pentru moment, scapi inclusiv de impozitul pe proprietate. Și poate găsim pe afa vreun milionar dornic să se stabileacă acolo, și apoi mergem și noi pe la el în vizită.

Apropo ce e viața asta! Muncești toată viața, acumulezi bogății, după posibilități firește și când să apuci să te bucuri de ele se întâmplă ceva și toată viața îți este dată peste cap. Nu mai bine călătorim ca să ne creăm amintiri?

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de robert in 30.09.26 12:45:57
Validat / Publicat: 30.09.26 13:32:45
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 70 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURI — SAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P22 aici e insula și castelul
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 14 voturi)

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.09.26 13:27:17]

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Toronto şi împrejurimile, TORONTO" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Circuite, mini-circuite prin statele federației]

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ – Descoperă Toronto şi împrejurimile:

SOCIALs

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.060599088668823 sec