GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Când am luat pentru întâia oară drumul Africii, cu aproape patru ani în urmă, porneam cu prejudecata că în aceste țări aproape uitate de lume, de veacuri întregi, nici fantomele nu au mai progresat, că oamenii își rup spinările încercând să îmblânzească pământul și că tot continentul ascunde o lume în care frumusețea tronează o veșnicie pe un soclu de urâțenie.
Prima mea ședere în jungla Africii mi-a relevat faptul că zâmbetul tigrului nu are nimic liniștitor, că norii albaștri, tiviți cu negru, ce coboară dintr-un cer azuriu, până aproape de verdeața nesfârșită și plină de freamăt, desenată cu drumurile roșii-ruginii ce se preling printre copacii negri, goliți de frunze, te încântă și te fac să trăiești unul dintre acele momente în care istoria se oprește o clipă, pentru a-și schimba cursul.
Îmi amintesc de satele seculare fin Kenya,, bântuite de soarele dogorâtor ce le arunca mănunchiuri de umbre întortochiate, cu oameni aproape goi, cu pielea de pergament, lucitoare și întinsă peste pomeții lucioși ai maxilarului dar cu privirea limpede. Oameni care credeau din toată inima că lumea se sfârșește la câțiva kilometri de tribul lor, înconjurat cu garduri de spini.
Într-o zi de februarie, Aeroportul Ataturk geme de călători și triază din nou gânduri și dorințe spre alte porți ale destinului. De data asta, avionul spre Ad Es Salam, Tanzania, adună alte grupuri de turiști ce se îndreaptă spre ținuturile sălbatice, spre coastele Masivului Kilimanjaro, la poalele Cascadei Victoria, spre sălbaticul Arusha sau în vreun oraș de coastă, aproape de fermecătorul Zanzibar, centrul atenției turistice din ultimii ani.
O clasă de studenți japonezi, cu pelerine de iarnă, peste o îmbrăcăminte cam subțire, neobișnuit de înalți, se păstrează în grupul compact prin gestica și prin recuzita unei culturi ermetice; un alt grup de cehi gălăgioși discută aprins alături de alți confrați de germani, cu un aer bonom, toți puși pe plajă și distracție; micul grup tanzanian, cu șaluri cotropite de elefanți și feline din junglă, privește trimițând mesaje ce nu au nevoie de cuvinte; în sfârșit, un comando de britanici tineri și volubili gesticulează zgomotos, cu mișcări largi din brațele pline de brățări, care străbat aburii binefăcători de whisky ce învăluie atmosfera.
Zborul de aproape șapte ore, pe timp de noapte, este bine drămuit de Turkish Airlines, cu un personal amabil ce-ți ușurează somnul întrerupt doar de câteva mici turbulențe sau de servitul meselor.
Ajung în Ad Es Salam, un aeroport minuscul, desprins din arhiva timpului, unde nu ai nevoie de vize din țară, dar trebuie să fii pregătit pentru două cozi: una pentru viza în sine, cu o poză adecvată, și alta pentru identificarea hotelului la care te cazezi. Un agent simpatic te face să uiți de senzația instantanee de aruncare a hainelor, cu regretul că nu le-ai schimbat în avion, unde aerul condiționat te făcea și mai circumspect. Apoi, agentul simpatic îțí ia bagajul, te trece prin filtru din epoca de piatră și te duce la stația de taxi, unde îțí cere politicos un bacșiș de 50 de E, în speranța că va primi măcar 10 E.
Mai totul intră în normal când îți vezi numele scris pe o tăbliță-un obicei sănătos, mai ales în Africa, dintr-o mare de tăblițe și afișe cu nume de hoteluri și persoane, cu un șofer amabil ce te duce la un hotel. Un hotel care, așa cum deja învățasem, nu este de dorit să fie de 2 sau 3 stele într-un continent pentru care ai pielea tăbăcită de vaccinuri anti-holeră, anti-malarie, tablete și spray-uri anti-țânțari.
Hotelul Tanzanite Express, sună atrăgător după o noapte de drum și mă simt străbătut de un fior de plăcere când îi văd fațada modernă, cu un aer de prietenie și siguranță. Cei de la recepție, veseli, primitori și ofertanți, totul până când, ce să vezi? Am nimerit la un hotel cu același nume, dar nu și cel potrivit. Telefoane, taxiuri, bacșișuri și din nou la drum spre noua mea casă. De-ale Africii, îmi zic în gând, aproape dărâmat de somn și de griji. În sfârșit, ajung la un nou Tanzanite Expressl, puțin mai sobru dar tot cu patru stele, cu un personal la fel de amabil. Mă grăbesc să dau bacșișul de rigoare și primesc o cameră de unde se aud valurile Oceanului Indian.
La ora patru în zori, beau un ceai care adună toate aromele Africii, apoi mă scufund într-un somn lin în care călătoresc prin încăperi pline de covoare mozaicate, însoțit de rugăciunea imamului ce nu mă va părăsi în următoarele nouă zile africane.
Trimis de glcitizen in 08.06.18 16:20:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Tanzania, #CĂLĂTORII DIVERSE - TANZANIA" (deja existentă pe sait)
--
”Hotelul Tanzanite Express, sună atrăgător după o noapte de drum
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@glcitizen: Foarte interesant și util acest review despre un loc atât de îndepărtat, necunoscut pentru mine, pe care îl voi vedea și îl voi cunoaște numai prin pozele și scrierile tale!
Numai gândul de a face atâtea vaccinuri pentru a ajunge acolo mă sperie rău de tot, așa că mă voi mulțumi doar să citesc...
@mprofeanu:
Multumesc. Ti am mai spus cred, nu zice niciodata nu!
Îmi plac mult scrierile, precum și trăirile, simțirile... Sunt cele mai importante! Mai ales într-un loc aparte, unde puțină lume poate ajunge, poate doar cu gândul... sau prin intermediul colegilor AFA. Aștept continuarea, interacțiunea cu oamenii, obiceiurile... pentru că pot spune că acolo e o altă lume... frumos!
@glcitizen: pozele par a fi din 02.11.2014 - sigur nu e o grșeală în data declarată a sejurului („FEB 2018”)?
@webmaster:
Nu, in mod sigur. Am fost in februarie, anul asta. mai intii Tanzania, apoi in Zanzibar si in Mozambic. Nu sunt o persoana tehnica si e posibil ca aparatul meu sa nu fie cu datele la zi.
Am un Cannon f bun.
@maryka:
Multumesc, Maryka. Da, au perceptii diferite, limbaj corporal diferit si un mod mai aparte de a vedea viata. Am trecut si prin momente mai critice. Au reactii imprevizibile la vederea omului alb, care, nu de mult ii vina pt tirgurile de sclavi din Zanzibar.
Totusi, cred ca sunt mai fericiti decit noi, in simplitatea lor.
@glcitizen:
Mulțumesc pentru răspuns, îmi face mare plăcere să ascult despre alte locuri, tradiţii și aspecte ale unei vieți total diferite de ceea ce trăim noi. Dacă par a fi fericiți în lumea lor simplă, e bine. Și noi ne complicăm uneori inutil viata crezând că astfel obținem fericirea absolută. ???? doar că puțini reușesc asta.
@glcitizen: Felicitări pentru articolul povestit frumos, cu mult talent!
Nu spun nu dar nici da. Nu îmi doresc să merg în Africa unde oamenii trăiesc la un nivel la care nici să privesc nu pot!
Dacă la toate acestea mai adăugăm vaccinurile și bolile de acolo, nici nu mai poate fi vorba de o urmă de dorință de a ajunge acolo.
Am văzut că natura este minunată acolo. Prefer să o văd în fotografii și la televizor pentru că sunt foarte fricoasa, frica de o altă civilizație nedezvoltată, este mare.
Oricum mă afectează personal sărăcia în care trăiesc copiii peste tot în lume.
Aștept cu interes poveștile tale din locuri îndepărtate și interesante.
Călătorii plăcute!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Dana2008:
Multumesc. Ok, vom calatori impreuna virtual si promit sa te duc cit mai departe.
@glcitizen:
Îmi doresc nespus să văd țara asta doar prin poveștile tale. Altfel nu mă descurc, mi-e teamă, sunt alergică la multe, nu suport căldura, deci fă-mi cât mai frumoase pauzele de lectură africană!
@elviramvio:
Multumesc pentru ecou. Sper sa-ti ofer bucuria de a cunoaste mai bine continentul oamenilor cu pielea de pergamut... dar pentru asta va trebui sa-ti faci cel putin un vaccin.
Am început să citesc articolul cu mare interes și entuziasm. Tanzania este o destinație la care încă visez și tare mi-aș dori să aflu mult mai mult. Bănuiesc că va fi și o continuare, nu??
@angy12:
Multumesc pentru ecou. Sigur ca va fi, de-abia am inceput. Mai urmeaza si Zanzibar, apoi, Mozambic...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Experienta in Zanzibar la superlativ! — scris în 02.09.22 de cami vio din UK - RECOMANDĂ
- Oct.2021 O altă zi de safari — scris în 27.02.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cornul abundenței — scris în 23.01.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Despre masai și nu numai — scris în 19.01.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Snorkelling cu peripeții — scris în 24.12.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Povestea dansului tribal — scris în 27.07.18 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Muzeul Satului, un amestec de dans ritual, mituri, monștri. magie și... păsărele — scris în 20.07.18 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ