GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Desi mai este pana se face seara (ca o adevarata Sheherezada ce sunt), nu rezist sa va tin in suspans. S-a maritat, nu s-a maritat cu barbatul visurilor ei? :)))) Gata, glumitza asta imi ramasese pe stoc de saptamana trecuta si de altfel nu puteam s-o dezamagesc pe dna Mariana Olaru care tocmai ce m-a laudat pt stilul meu sugubat. Si spontan.Multumesc.
Sa incep deci:
A treia zi a periplului Taipanez (si nu, nu este greseala) :), fiind sambata, adica toata ziua libera ca sa pot face ce doresc, m-am inscris intr-o excursie de 4 ore, pe tarmul nordic al Taiwanului care includea si vizitarea unei cascade „de aur” cat si a unui satuc construit de minerii din minele de aur. Am constatat ca toti cei din grup gandisera la fel, ceea ce demonstreaza inca odata ca „great minds think alike”. La ora 9 fara un sfert autocarul era in fata hotelului. Dupa ce am platit 1100 NTD (adica aproape 40 USD) ne-am urcat si am plecat. Am nimerit in spatele autocarului, unde toata lumea care a fost intr-o excursie in liceu, stie ca este cea mai mare distractie. Asa a fost.
1. Excursia pe coasta nordica si Jiufen/Chiufen village
Vremea era extrem de ploioasa (nu mergeti niciodata in Taiwan in lunile noiembrie-martie) si vantoasa. Eheee, copiii mosului, cat de frumos ar fi fost daca ar fi fost soare, dar nu ma plang.
Dupa 40 minute de mers cu autocarul, am ajuns pe coasta nordica a oceanului nord Pacific (desi la Taipei este marea de est a Chinei). Am iesit sa admiram stancile care aveau culori superbe, aka” stancile in doua culori”, capul pisicii sau Pitou cape, marea care la mal avea culoarea galbuie a aurului, datorita aluviunilor aduse de la minele de aur. Norocul nostru a fost ca ne luasem radacinile cu noi :), altfel ne zbura vantul de pe creste. Stati linistiti, am facut o mie de poze, o sa le vedeti. Nu pe toate, nu dati!
Dupa ce am schimbat autocarul, cu unul putin mai mic, ne-am mirat noi, dar va voi spune de ce mai tarziu oleaca, am pornit spre cascada de aur, vedeti poza.
Si am inceput urcusul pe serpentine catre satul minier. Am fost cu totii uimiti de maiestria soferului, abia aveau loc doi magarusi unul pe langa altul, dar un autocar si o masina. Si ca sa cresc suspansul in partea dreapta era prapastia la 1 m de marginea drumului. Dar am ajuns intregi in satuc, unde ghida ne-a lasat 2 ore timp liber. Ploaia „ploua” :) napraznic. Si ce daca? Cele 2 ore le-am petrecut la shoppingeala, la negociat cu localnicii (fimea imi spusese ca nu ma primeste acasa fara carcase pt Iphoneul ei). Am gasit la un domn, la kilogram. Am luat 5 pe care am dat 300 NTD (10 USD). Vanzatorul era f haios, am negociat dur cu el, plangeam, puneam botu’, jucam teatru, se stransese lumea ca la circ. Ajunsesem deja o vedeta locala, ma arata lumea cu degetul, pe urma. Sper ca vorbeau de bine :). Am facut o poza cu el si pana la urma i-am dat pretul intreg – 300NTD – si nu cel la care ajunsesem cu negocierea – 200NTD – pentru ca a fost f simpatic. Mi-a multumit pana la iesire.
In rest am vorbit cu oamenii, spre deosebire de Beijing, aici stiau engleza, am facut poze si asa a trecut timpul.
Ajunsi la hotel, toata lumea s-a raspandit ca potarnichile la shopping. Eu, care probabil in toate vietile mele anterioare am fost barbat, pt ca altfel nu-mi explic de ce nu-mi place la cumparaturi, am plecat la muzeu. De data aceasta, nu am reusit sa mai conving sa vina cu mine, pe nimeni.
Pentru ca la ora 16 trebuia sa fiu inapoi la hotel, fiind deja ora 14, am apasat pe acceleratie si am luat un taxi (am mers cca 10 min si 6 km si m-a costat 3USD). Asa am ajuns la Muzeul de Jad
2- Museum of jade art (MOJA)
Intrarea destul de scumpa fata de restul muzeelor, 250 NTD (8USD), fiind un muzeu particular. Eram pregatita sufleteste de acasa, ca sa sufar in taina, datorita faptului ca nu puteam sa fac poze. Pentru mine este valabila zicala inventata de catre mine: „n-am poze, n-am fost”. Am platit, am intrat si o lume de vis s-a deschis in fata mea. Erau doar cca 10 scuplturi de jad, dar ce zic eu sculpturi, opere literare/muzicale/toate artele intr-un cuvant. O minune. Paza era extrem de stricta (CIA, FBI mici copii), fiecare sculptura era pazita de 4 camere supraveghere. Ca orice roman curios care se respecta, am intrebat unul dintre supraveghetori de ce asa „fereala”. Raspunsul a fost: pentru ca fiecare sculptura valora cel putin 1 mil de USD. Ha? Va rog sa va uitati pe www.museumofjadeart.com si n-o sa va para rau, mergeti la exhibition, virtual tour, Soofeen Hu: the art of jadeite work. O sa va placa. Trust me!
In aceeasi cladire cu Muzeul de jad, la subsol este si Muzeul miniaturilor
3- Museum of Miniatures of Taiwan (MMOT)
Nu va spun decat ca a fost minunat, am vazut camere miniaturizare la maxim, cu detalii extrem de bine realizate, m-am simtit copil din nou, mi-a parut rau ca nu am avut aparatul foto DSLR a lu’fi’mea, dar m-am descurcat si cu al meu. Tot aici am vazut si cel mai mic televizor functional din lume, ceva gen 3/2 cm. Vedeti pozele.
Mai puteti? Ca eu mai poc! :))
4 - National Palace Museum npm.gov.tw/en/home.htm
Daca ar fi sa aleg un singur muzeu din tot Taipeiu’ acesta ar fi NPM. Am vizitat o parte din el in cca 2 ore. Nu era voie nici aici sa facem poze, dar... mi-am cumparat o carte, cu toate colectiile (nu spui cat am dat pe ea), pe care am devorat-o la intoarcere, pe avion. Minunat, cred ca este nevoie de cel putin o saptamana sa poti vizita intreg muzeul.
Dupa vizita minunata de la muzeu (poze facute doar afara, by night), am mers sa mancam la:
5- Silk's Palace.
Abia aici, dupa cele cateva zile de stat in Taipei, am mancat specialitati taiwaneze. Foarte bune. In schimb prajiturile lor sunt groaznice, facute cu faina de orez, parca ai manca creta indulcita. Cred ca din cauza asta sunt toti asa de slabi.
Vedeti poze cu meniul si alte fleacuri.
Si uite asa s-a terminat si penultima zi.
Maine plecam, dar nu inainte sa facem o calatorie cu gondola cu podea de sticla, sa vedem piata de flori, si Taipei 101, a doua mare cladire ca inaltime din lume, in „Taipei – episodul 4”.
Pe curand
C
Trimis de MCM in 12.03.12 17:09:07
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MCM); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
James Bond, Seherezada, C sau @MCM, oricum vrei sa-ti spun (dovada ca am citit tot ce ai scris pana acum) ma bucur ca ai inceput sa ne povestesti despre Taipei.
Asa, pot sa-mi exprim si eu regretul ca viata ca de obicei este nedreapta si nu a reusit sa gaseasca un locsor in avionul de Taipei decat pentru partenerul meu de viata. Subsemnata, ghinionista a ramas acasa ca " stii tu ca iti e rau in avion atatea ore".
Am citit si am ras, mi-am amintit de zilele intregi in care mi-a povestit multe multe, dupa cum isi mai aducea aminte din cele traite in 10 zile in Taipei.
Sa te intreb... sa nu te intreb... uite ca intreb: masaj la picioare ai facut? Ca mie si acum imi povesteste cand este obosit despre masajul incredibil facut intr-un salon special care l-a facut sa nu mai simta zecile de km batuti cu piciorul prin oras. Si dupa care a luat-o de la capat la cutreierat.
Dar broscuta de jad ti-ai adus? Eu am una mica care troneaza la loc de cinste in locul elefantilor cu trompa in sus care poarta noroc adusi din Turcia. Cand s-a intors din Taipei, a dat jos elefantii si a pus broscuta de jad pentru ca de acum stia... doar broscuta aceea aduce noroc, elefantii erau o facatura
Iar ceaiul de iasomie... ooof, ce aroma si ce poveste cu negocierea cu un vanzator batran de ceaiuri si sotia lui cea rea care nu l-a lasat sa faca reducere nici un banut macar desi erau mai multi si au cumparat si ceai verde grozav si ginseng... Am avut aproape un an din ceaiurile acelea.
Si sa te intreb daca te-ai dus la un " fortune teller " - sper ca asa se scrie, adica intr-o piata unde erau baracute cu prezicatori. Poate daca mergeai, ti-ar fi spus ca la intoarcere vei intra pe AFA si vei avea mare succes cu povestile despre Taiwan. Si ca vei fi indragita si vei avea multi prieteni.
Noua ne-a prezis ca toate necazurile se vor spulbera si vom face multi bani.
Inca mai asteptam...
@TEOANCA:
Multumesc pentru rabdarea de care ai dat dovada (sper ca nu te superi ca te tutuiesc), citind review-urile mele.
Cu regret in suflet si in glas, trebuie sa-ti spun ca nu am avut timp nici de masaj, nici de ghicitoare. Dupa cum ai vazut n-am avut timp nici de masa. Poate in alta viata. Dar in patru zile am tras cat am putut.
Broscuta aveam deja, de acum doi ani cand am fost la Beijing. Acum mi-am luat un dragon de ceramica (max 8 cm), lucrat manual; pt ca aduce noroc si te apara de rele. Dupa cum stii toate templele au dragoni pe acoperis si nu numai.
Binenteles ca am scurtat la maxim, pentru ca altfel va tineam pana la revelion cu toate pataniile.
multumesc din nou pentru tote aprecierile.
Voi posta si ultimul review din Taipei.
Pe urma ma gandesc ce sa atac, Chicago sau Beijing?
Tu ce zici?
C
Seherezada, povesteste ce vrei tu din tot ce ai vazut.
Orice coltisor din lumea mare ne intereseaza, iar povestitorii atenti, sugubeti si spontani nu-s chiar pe toate drumurile. RARA AVIS.
Doar sa te pregatesti ca scrisul pe AFA... da dependenta. Adica se poate intampla sa sara stropi din mancarea de pe aragaz pe laptop... sau sa ajungi sa deschizi AFA dimineata inainte de orice... sau sa ti se atraga atentia pe acasa sau pe la slujba ca ecranul monitorului bate intens in albastru si are un vaporas si un palmier ca wall paper in locul pozei cunoscute.
Acestea fiind spuse si considerand ca esti in cunostinta de cauza, mie mi-ar place (a) sa citesc despre Beijing
@webmaster13:
Multumesc, chiar ma gandeam cum as putea urca melodii de pe CD-urile cumparate ca sa insoteasca commenturile.
Si cum spuneam "great minds think alike"
C
@TEOANCA:
Adjudecat Beijing.
Si sunt obisnuita cu scrisul, de pe TripAdvisor.
Tinem extrem de aproape, da-o incolo de mancare .
C
Iata ca wm13 ne-a ajutat sa intram in atmosfera cu o mantra pentru relaxare profunda.
OM MANI PADME HUM
Multumim wm13!
As recomanda acest fond sonor la orice review pe marginea caruia se incing discutii aprinse. Sa ne mai linisteasca un pic.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2016 La dans cu Amis, tribul oceanic — scris în 28.01.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Dincolo de nuanțe — restaurantele tematice din Taipei — scris în 21.01.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Nuanțe taiwaneze — scris în 14.01.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Prin Taipei, mai aproape de mandarini — scris în 24.12.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 O scrisoare din inima Pacificului — scris în 10.12.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Mica experiență Taiwan — scris în 30.12.15 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2012 Taipei- episodul 4 si ultimul — scris în 12.03.12 de MCM din BUCURESTI - RECOMANDĂ