GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O dupa-amiaza calda de vara in orasul Parlamentului European
In circuitul european din 2006, in drumul nostru spre Paris, am poposit intr-o dupa-amiaza calda si linistita de vara in orasul Parlamentului European, Strasbourg.
Capitala Alsaciei, Strasbourg este si unul dintre cele mai frumoase orase ale Frantei, cu un trecut si o fascinanta istorie, situat pe malul stang al Rinului. De-a lungul timpului, orasul a fost locuit atat de gali, de franci, de romani in timpul marelui Imperiu roman. A fost ocupat si de Germania si a revenit in sfarsit Frantei de-abia in perioada postbelica. Astazi, orasul francez este un important centru european, cunoscut mai ales pentru numarul mare de institutii europene ce-si au aici sediile: Consiliul Europei, Parlamentul european, Institutul International pentru Drepturile Omului si altele.
Strasbourg este, pe langa un centru politic european artistic si cultural, si un oras de o frumusete deosebita, impresionant, unde se intrepatrund influentele franceze cu cele germane. Acestea impreuna dau orasului un stil deosebit, aparte, incepand cu arhitectura cladirilor si a strazilor pana la cultura si chiar si atmosfera sa.
Dupa un tur de oras cu autocarul, in care am reusit sa vedem si ambasada Romaniei aici, aflata intr-o cladire ca un castel, din caramida rosie unde "trona" la mare cinste si onoare steagul tarii noastre, am coborat chiar in fata cladirii Consiliului Europei, organism intemeiat in anul 1949. Nu-mi venea sa cred ca suntem acolo. De fapt, cam tot circuitul acesta mi-a stat sub semnul intrebarii, daca este adevarat sau nu, cel putin asa am avut eu impresia; ca am cel mai frumos vis din viata mea, poate pentru ca era prima mea mare “iesire” in lumea larga, dupa aproape o viata de om, dupa multe sacrificii facute si-mi dorisem atat de mult sa ajung la Paris, dar si in atatea alte locuri pe parcursul drumului. Iata deci inca unul, Strasbourg. Dar in sfarsit, nu asta conteaza, ci amintirile care mi-au ramas atat de bine intiparite in memoria timpului, pe care sper sa le am toata viata mea...
Odata ajunsi aici, am admirat cu mare entuziasm si placere cladirea, bineinteles doar de afara, si am facut cateva poze. Cine mai facea poze ca noi in fata Consiliului Europei? ! Si ce bucurie si mandrie pe mine cand am vazut steagul Romaniei si l-am aratat repede si celorlalti turisti. Am strigat cu o gura ca poate m-au auzit si cei dinauntru: “Hei, ia uitati steagul nostru, al Romaniei, e-acolo! ” Si toti au intors capetele in directia degetului meu. O rumoare de “Oooo! ” a venit pe aripile vantului care incepuse sa bata usurel. Oh, ce bine, caci fusese o zi tare calduroasa... Romania face parte din Consiliul Europei din anul 1993. Tot in zona de metropola se gaseste si Parlamentul European, cel mai important si cunoscut organism al Strasbourg-ului, cu un design deosebit si o structura unica. Si alte cladiri de o mare importanta europeana: Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), Fundatia europeana pentru stiinta si altele... Toate aceste cladiri ale institutiilor europene par niste giganti din sticla si beton, aruncate pe o imensa pajiste verde, in partea de nord a orasului. Toata zona pare rupta de restul orasului, avand un aer distant, protocolar, chiar “scortos” (doar parerea mea), cu toate ca din loc in loc exista cateva grupuri statuare care incearca sa faca aici atmosfera mai calda, mai umana. Noi ne-am continuat vizita si am luat autocarul mai departe, scaldandu-ne privirile din mers asupra orasului si am ajuns apoi in partea lui veche.
Strasbourg-ul vechi este amplasat pe insula care a luat nastere intre raul Ille si vechiul sant de aparare. Aici, intregul complex urban vechi, unde traficul rutier este interzis, a fost inscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Punctul sau central il constituie catedrala Notre Dame de Strasbourg, foarte impunatoare, un edificiu superb, pe care am vizitat-o si noi. Si aceasta apare brusc dintre casutele mici, parca de carton, dar nicidecum nu-s asa, care-i raman “la poale”, si astfel catedrala iese pregnant din relieful acestui peisaj urban. Impodobita de sus pana jos cu basoreliefuri incredibile in culoarea rosie a pietrei din care este zidita, catedrala se impune maiestoasa printre stradutele pline de case cu tarabe, magazine si cafenele de unde razbate imbietoare aroma unei cafele excelente, pe care am savurat-o si noi intr-un mic moment de respiro turistic... Constuctia catedralei a fost terminata prin anii 1284 iar impresionanta turla a fost atasata abia in 1439. Turnul catedralei este cel mai inalt turn al unei catedrale din Franta. Se numara printre cele mai reusite biserici gotice din lume. Tot aici se gaseste si un ceas astronomic, realizat de mesteri elvetieni foarte iscusiti. In fiecare zi, la orele 12: 30 se pun in miscare mecanismele complicate care controleaza miscarile figurinelor ceasului, care-i reprezinta pe apostoli defiland in fata lui Hristos. De asemenea, catedrala are niste vitralii minunate care impreuna cu marea rozeta realizeaza o adevarata capodopera de arta arhitecturala.
Am ajuns apoi in Piata Gutenberg, situata in vecinatatea catedralei, unde fiica mea s-a dat intr-un carusel super si foarte frumos pictat. Sincera sa fiu, ce m-as fi dat si eu... Apoi am facut poze cu spatele la Gutemberg, dar fara intentia de a-l sfida... ci dimpotriva, de a-l poza impreuna cu noi.
Dar promenada principala am facut-o in cartierul pitoresc Petite France, situat la mica distanta de centrul orasului si care mi-a placut in mod cu totul si cu totul deosebit. Aici ajungi traversand un pod si te trezesti intr-o lume de basm, cu stradute stramte, pietruite, cu case inghesuite. Ghidul ne-a aratat casele acelea vechi, din lemn, specifice acestei zone din Franta. Cartierul este strabatut de raul Ille, care isi face loc discret printre strazile acoperite de podete cu constructii splendide. Iar casele acelea vechi dar elegante, restaurate cu multa grija, in culori de la maro cu alb sau albastru cu alb, sau rosu cu alb, cu model de lemn pe fatade, specific alsacian cu ziduri de tip "fachwerk" si cu muscate multe la ferestre sau alte flori minunat colorate mi-au amintit de casutele pe care la avem acasa la macheta noastra de trenulet... Zona aceasta veche din Strasbourg parca este un orasel in miniatura, dar totusi este aievea, noi nu suntem Guliver chiar daca locul este vrajit si impodobit cu parcuri si gradini atat de bine si atent ingrijite, cu terase si cafenele, cu muzee si case memoriale, pastrand vie atmosfera alsaciana. In trecut, aici, in Petite France, locuiau morari si tabacari, (chiar am o poza cu “Maison de Tanneures”, tradusa Casa tabacarilor) iar in prezent aici predomina buticurile de lux si restaurante elegante si scumpe la portofele. Strasbourg este renumit pentru bucataria sa, pentru specialitatile gastronomice, in special pentru pateul din ficatul de gasca si berea locala, acestea fiind deja celebre in lumea intreaga. Si pe rau aluneca lin, pe intinderea imaculata a apei, vaporase de agrement ce duc turistii pe canalele si locurile minunate ale orasului intr-o plimbare relaxanta si foarte placuta. Asa cred, cu toate ca noi n-am avut timpul si placerea de a gusta o astfel de “bunatate”. Poate la urmatoarea vizita...
Ghidul ne-a mai spus si de alte obiective turistice importante, dar pe unele le-am vizitat doar pe din afara si din mers: Muzeul de Arta Moderna si Contemporana, fiind unul dintre cele mai bune in domeniu, aici sunt expuse lucrari foarte rare si valoroase; muzeul alsacian, unde se gasesc colectii de arta populara, cu traditii alsaciene; si Muzeul de Istorie care prezinta istoria regiunii cu tot felul de documente, picturi, desene si gravuri. Mai sunt si alte obiective turistice cu siguranta foarte interesante si demne de toata consideratia, dar poate la alta vizita mai lunga aici, in Strasbourg.
Totusi, pentru o dupa-amiaza luunga, luunga, ce ne-a dus bine de tot spre seara in acest oras alsacian din Franta a fost destul de bine ce-am reusit noi sa vedem si sa aflam. Orasul ramane de vizitat si pe mai departe. Cu siguranta ne va cuceri si in viitor, dar sunt bucuroasa ca si eu, precum multi altii, AmFostAcolo!!!
Trimis de ileanaxperta* in 03.12.09 18:27:35
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
alincristt, cred ca postarea de doua ori a ecoului s-a datorat doar viteze-i, nu? (am sa-l sterg pe cel de-al doilea)
In alta ordine de idei, poate ca ar fi util sa ne explici mai pe larg ce ai vrut sa ne transmiti prin "Ca din carte!!!", nu as vrea sa lasam loc la interpretari...
Multumesc!
Chiar, alincristt, te rog, spune-ne si noua despre ce carte este vorba? Poate ne place si-o citim si noi...
Multumesc si alta data, incearca te rog sa fii mai explicit...
Hai sa va lamuresc: imi place sa citesc impresii care vibreaza, care imi arata ca acel om a fost intr-adevar acolo. Ceea ce ai scris tu gasesti in toate ghidurile posibile si imposibile. Sub nicio (urasc regula asta noua) forma nu neg calatoria ta, dar nici nu imi aduce ceva inedit, ce nu aflu in tot felul de cartulii. Multa impersonalitate... Si inca ceva... Abuzul folosirii lui: super! : este absolut dezamagitor.
Spre marea ta degamagire, eu chiar nu am niciun ghid de Strasbourg, din care sa ma fi inspirat. Poate ca tocmai atunci ar fi fost mai pe gustul tau...Tot ce-am scris aici, este doar "rodul" micii mele vizite de aprox. 4 ore in Strasbourg. Eu amfostacolo si am scris ceea ce am simitit referitor la acest oras. Dar aici ai scris parerea ta si ti-o respect ca atare. Astept impresiile tale cand vei vizita Strasbourg (daca n-ai facut-o deja) si-ti voi citi atunci impresiile cu placere, dar fara a le pune la indoiala. Iar chestia cu "super" zau de mi-am dat seama. Probabil ca asa ma manifest eu cand imi place f. mult ceva. Inainte, cand eram eu copil, se spunea "ce misto", acum este "super". Este, deci, chestie de "trend"...daca intelegi...Multumesc pt. Critica si o zi buna.
alinscristt, am recitit acum randurile mele si n-am "abuzat" deloc de cuv. "super" cum ai scris tu, decat O DATA (1) si anume: "carusel super", atat am folosit cuvantul care este pt. tine, te citez: "absolut dezamagitor". Asa ca, in concluzie, precum am banuit eu de la inceput, ai scris doar de dragul de a scrie si tu ceva. E f.b. Asta arata atentia cu care ai citit, dupa care ai tras concluziile. Vai, ce m-ai dezamagit TU pe mine, Alin!!! Numai bine!
Cartierul La Defense-super in stanga ,super in dreapta,-asta e-mai si uitam.Dar cel putin acel review e mai viu.In rest......Mama, ce super!!!!!!Numai bine.
...super in stanga, super in dreapta...asa este in La Defense...ce sa-i fac! N-am gasit alt superlativ in momentele "conceptiei". Asta e...mai si uit, deh, cu varsta (glumesc, cred ca intelegi, nu?) Ma bucur ca macar review-ul ala a fost mai pe "taste"-ul tau. Frate, ce super!!!! (si nu mai face tu "misto" de...mama...). Un week-end...SUUUPER!!!
alincristt, ileana: am rugamintea sa va opriti aici cu aceste contre inutile si neinteresante pentru nimeni altcineva decat voi doi.
@all: oricine de pe acest site si-a format, in timp, simpatii si/sau antipatii vizavi de modul in care unul sau altul dintre noi isi scrie impresiile. Daca in cazul simpatiilor gasesc CONSTRUCTIVA exprimarea lor (din motive evidente, ce tin atat de politica site-ului cat si de o anumita norma de compartament in comunitate - pe care o doresc cat mai eleganta), in celelalte cazuri - cand nu apreciezi un anumit stil sau o persoana - initierea unui dialog pe aceasta tema il consider inutil, neconstructiv si neelegant. Mult mai simplu, mai usor si mai elegant mi s-ar parea sa votezi si sa treci mai departe.
Nu am nimic impotriva sa va exprimati preferintele pentru reviews-uri mai inspre gustul vostru, scriind acest lucru scurt si concis pe site, dar mai departe lasati aceasta "indrumare" in seama mea si a moderatorilor -- suntem oricum, prin definitie, un paratraznet mai "natural" al antipatiilor care rezulta natural din astfel de atitudini
Total gresita intelegerea ta, web. Oricum ne oprisem din "aceste contre inutile si neinteresante" cum le cataloghezi tu. Aici nu este vorba de nicio simpatie sau antipatie. Nu cunosc userul si nici nu ma intereseaza. Am dialogat doar in termeni civilizati, nicidecum "neelegant" si "neconstructiv", el a confundat un review cu altul de-al meu. Eu n-am facut decat sa-l lamuresc in ton de gluma si el a raspuns ca atare. Nicidecum altfel. Deci dialogul si lamurirea au fost in termeni relaxati, in gluma, nu altfel...Pur si simplu, nu inteleg de unde pana unde intelegerea ta de mai sus...Daca pe MINE nu m-a deranjat "misto-ul" facut cu "mama, ce super!", de ce te-ar fi deranjat pe tine?! Am ajuns la o varsta cand la mine, cel putin, primeaza intelepciunea, ci nu o vorba sau fraza aruncate "la misto". Sau si termenul asta folosit de mine tot in gluma, pt. a sublinia ceva, te-a suparat asa de tare?! (sau te-o supara si-acuma?! Poate pt. tine era mai "trendy" sa folosesc "cool" care semnifica "misto"ul de altadata?!) Zau asa, te credeam mai "open mind" dar pesemne, m-am inselat...
(de-asta m-am hotarat azi-noapte sa-mi scriu parerile si ofurile pe forum...Oricum, n-am sa mai scriu nici ecouri, nici pe forum, pt a nu mai fi inteleasa tocmai "pe dos"). A, si astept sa-mi depunctezi si ecoul asta, caci sigur nu este pe placul tau, nu?....
ileana - am scris mai sus doar in scopul evitarii discutiilor de tipul initiat de alin in aceasta sectiune, a impresiilor.
Chiar daca pe tine nu te deranjeaza, eu nu le gasesc la locul lor aici. Si in consecinta nu le ingadui. Punct.
din sacul Mosului special pentru Ileana
http://www.trilulilu.ro/zott/9e11c3a4ec9262
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 O zi minunată în Strasbourg — scris în 23.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Scurtă escapadă la Strasbourg, capitala Alsaciei — scris în 13.03.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Cu bicicletele prin Europa (2) - Strasbourg — scris în 20.07.20 de Aniram din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Batorama, bat-o vina! — scris în 28.02.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - nu recomandă
- Aug.2019 O zi în Strasbourg. Prea puțin! — scris în 25.02.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Strasbourg - o perla prea putin mediatizata pentru ceea ce poate oferi — scris în 09.05.18 de MrCod din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Strasbourg - un oras European — scris în 07.06.17 de bbogdanmircea din GERMANIA - RECOMANDĂ