GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ce este o “Tarte flambé"?
Este versiunea alsaciana a pizzei, locuitorii de limba germana ai acestor locuri obisnuiau sa incerce daca cuptorul de paine este incalzit, introducand o bucata de aluat pe care presarau diverse incrediente, rosii, branza, ciuperci, azi cea mai des intalnita este versiunea cu ceapa, bacon si o crema de branza! Parca totusi coca este putin diferita fiind mai moale, eu sunt inebunit dupa pizza asa ca nu avea cum sa nu-mi placa, mai ales dupa ce umblasem cateva ore bune pe jos admirand orasul Strasbourg, mergea de minune alaturi de un pahar de vin rosu sec de Burgundia, pret total 9 euro.
Am plecat din Germania din orasul Offenburg aflat la 25 km de Strasbourg, calatoria cu trenul dureaza 30 minute si costa 7,5 euro, pot sa va spun ca trenurile merg cu o precizie nemtzeasca, nu exista casa de bilete ci doar masini automate pe care tastezi destinatia, ora etc, uitasem ce placut este sa calatoresti cu trenul in occident, curat, neaglomerat, cu aer conditionat, lumea linistita foarte atenta sa nu deranjeze ceilalti calatori… foarte civilizat! Atentie, inainte de urcarea in tren biletele trebuiesc "compostate" la aparate dispuse la vedere!!!
Nu stiu cine a avut idea de a imbraca frumoasa cladire a garii intr-un balon de sticla, nu mi-a placut, asi fi preferat ca vechea si impresionanta cladire in stil neogotic sa ramana vizibila de departe.
Piata Garii are o forma de semicerc aici fiind foarte multe hoteluri de la cinci stele la doua stele, am vazut si un Etap si un Formula 1. Mergand pe strada perpendiculara pe aceasta, anume Rue du Maire Kuss, si trecand podul cu acelasi nume ajungem in orasul vechi. Practic orasul vechi este o insula de forma aproximativ ovala, facand la dreapta si urmand Cheiul Turckheim drumul ne poarta spre Petit France.
Petit France este un cartier compus din cateva insule legate intre ele prin poduri, aici majoritatea caselor sunt in stil fachwerk, acest loc fiind dupa parerea unanima a locuitorilor cel mai pitoresc din oras! Din pacate in septembrie 2011 cand am fost eu in zona se faceau lucrari extinse de reconditionare, multe poduri erau acoperite cu schele la fel si o parte din cladiri.
Am decis sa merg in sudul orasului vechi urmand Cheiurile SF. Thomas si Douane, in dreapta am lasat pe rand podurile Sf. Thomas, Sf. Nicholas si Corbeau, zona este foarte frumoasa, podurile incarcate de flori, iar cladirile ce se oglindesc in luciul apei sunt impunatoare.
Biserica Saint Thomas, dupa prima anexare la Franta a orasului in 1681 a devenit principalul loc de cult protestant, adaposteste cateva sarcofage din secolele XII, XIII cel mai renumit fiind cel al Episcopului Adelohus ( (786–823) primul episcop al Strasbourgului, sarcofagul fiind bogat ornamentat este sprijinit pe patru lei in pozitie culcata. Orga principala este impresionanta, a ramas celebra dupa ce Mozart a cantat aici cateva concerte in 1778.
Zona cuprinsa intre podul Corbeau si Piata Catedralei mi-a placut cel mai mult, stradute inguste cu cladiri inalte intr-un amestec incantator de stiluri, mici piatete cu denumiri amuzante de exemplu “Piata purceilor de lapte” semn ca in trecut aici era zona comerciala a orasului, . Pe peretii cladirilor se pot vedea si astazi vechile firme din fier forjat care anuntau fie o carciuma fie o brutarie sau macelarie.
Catedrala este printre cele mai frumoase din Europa, interesant este ca are un singur turn amplasat in stanga cand stai cu fata la aceasta, iesind astfel din tiparele catedralelor gotice de acelasi fel, de asemenea cred ca este singura catedrala gotica vazuta de mine al carui turn este impodobit cu statui eqvestre. Nu trebuie sa va grabiti, atat exteriorul cat si interiorul merita admirat pe indelete. Nu stiu cat pot cuvintele sa redea din frumusetea acesteia, vitraliile mozaicurile, bogata ornamentatie exterioara sunt deosebite, am stat cred ca mai mult de o ora jumatate admirand-o, dorind sa inmagazinez cat mai multe imagini, imagini cu vitraliile, cu mozaicurile de pe bolta altarului., cu bogata ornamentatie a capelelor.
Plecand din Piata Catedralei spre centrul orasului adica spre Piata Kleber am nimerit pe o straduta pietonala numita Rue des Orfevres, aici in dreapta si stanga sunt o serie de magazine cochete cu tot felul de delicatese frantuzesti, magazine de parfumuri, branzeturi, vinuri, patiserii si chocolaterii, adica tot ce are Franta mai special de oferit, mai ca nu-mi venea sa plec de acolo, intr-un magazine de branzeturi l-am intrebat pe vanzator cate sortimente ofera... raspunsul a fost… stiu eu cateva sute!!! Incercati branza de capra invechita in cenusa de scoarta de copac (Fromage de chèvre cendré de la 4 la 6 euro 200 grame)… nu veti regreta, mai greu este sa alegeti din cate feluri exista, eu am numarat cam 12.
Inima orasului Piata Kleber m-a dezamagit, ma asteptam la altceva, piata este imensa ornata cu statuia generalului Jean Baptiste Kleber (sub aceasta se afla si o urna cu ramasitele ale acestui un fiu al orasului, general in armata napoleana, commandant al fortelor franceze din campania din Egipt), in partea de nord se afla masiva cladire Aubette ridicata in secolul 18 in rest arhitectura locului nu m-a impresionat.
De aici mergand spre est pe Rue de l’Outre ajungem la Hotel de Ville (primaria), o alta surpriza oarecum neplacuta la care nu ma asteptam, impunatoarea fatada a primariei era opturata de un targ in aer liber, pe langa standurile cu flori, produse agroalimentare, tonete cu branzeturi si carmangerie existau foarte multe standuri cu obiecte de marochinarie si imbracaminte de calitate indoielnica si standuri cu jucarii majoritatea chinezarii, acest targ semana foarte bine cu targurile de la noi, poate diferenta o faceau tonetele cu specialitati africane, un fel de fast food exotic.
Partea de nord a orasului vechi este si zona comerciala a orasului, aici pe marile bulevarde Thoman si Rue du Vieux Marche aux Vins se gasesc majoritatea firmelor de renume, arhitectura este diferita predomina stilul neoclassic, si este locul ideal pentru cumparaturi.
Prin urmare centrul vechi al orasului Strasbourg (Grand Isle) este foarte usor de descoperit la pas, un tur nu dureaza mai mult de 5/6 ore. Au fost ore placute si voi pastra o amintire frumoasa despre acest oras, un oras cu populatie eterogena un oras al tuturor europenilor si nu numai, recomand sa nu-l ocoliti, insa nu tin neaparat sa-l revad, cu Alsacia insa… altfel sta treaba :) o sa revin cu siguranta!!!
Calatorii frumoase sa aveti!
Trimis de Cristian_h* in 14.11.11 15:47:19
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Iti... foarte multumesc pentru descrierea acestui oras, pe care eu l-am vizitat in '98, dar despre care aveam amintiri vagi si nici macar o poza!! Imi aduc aminte de centrul pitoresc, de rau, de casele frumoase, cu lemn si flori, si... bineinteles, de catedrala! Mi-a facut placere sa-l "revad" prin fotografiile postate!
Numai bine!
Catedrala din Strassbourg este intradevar exceptionala, atat interiorul cat si exteriorul! Am fost si eu acolo in 2009.
Eu am reusit sa iau o imagine mai de ansamblu a catedralei de pe straduta care era perpendiculara pe fatada catedralei, dar bineinteles ca nu se vedea toata.
Randurile tale frumoase, cat si pozele pe masura, mi-au amintit de vizita facuta de mine la Strassbourg in vara lui 2006. Mi-a placut orasul, am vizitat si partea cu organizatiile europene, Parlamentul European si Consiliul Europei si m-am simtit mandra foc, vazand acolo fluturand steagul Romaniei. Am scris si eu impresii si am atasat poze...
Mi-a placut si orasul vechi, mai ales cartierul Petit France si eu am avut, poate norocul ca atunci orasul s-a prezentat in toata splendoarea si frumusetea lui. M-am plimbat pe canalele raului Ille, pe niste stradute inguste, pietruite. Mi-au placut enorm toate casele atat de vechi, din lemn ale localnicilor, vopsite in alb si albastru sau rosu, ornate cu multe, multe flori care mai de care mai frumoase si mai colorate. Iar la parter mi-amintesc, ca erau cafenele si restaurante elegante, care te imbiau inca de afara sa le treci pragul. Sau eram buticuri discrete in care gaseai suveniruri felurite...
Strassbourg-ul vechi este sub protectia UNESCO.
Am vizitat si marea Catedrala Notre Dame, am vazut vitraliile realizate de Marc Chagall, ca si Casa Tabacarilor si Piata Guttenberg cu statuia lui tronand in centru.
In concluzie, mie mi-a placut mult Strassbourg. As reveni acolo cu mare placere!
Numai bine si vacante de vis oriunde si oricand!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Scurtă escapadă la Strasbourg, capitala Alsaciei — scris în 13.03.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Cu bicicletele prin Europa (2) - Strasbourg — scris în 20.07.20 de Aniram din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Batorama, bat-o vina! — scris în 28.02.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - nu recomandă
- Aug.2019 O zi în Strasbourg. Prea puțin! — scris în 25.02.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Strasbourg - o perla prea putin mediatizata pentru ceea ce poate oferi — scris în 09.05.18 de MrCod din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Strasbourg - un oras European — scris în 07.06.17 de bbogdanmircea din GERMANIA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Strasbourg sub semnul berzei — scris în 19.08.16 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ