ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.04.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAR-2014
DURATA: 7 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 9 MIN

    Oraşul lămâilor - impresii si recomandari

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Pentru sejurul de 7 nopti, am ales o cazare in Sorrento (despre care puteti citi aici), deoarece acest orasel este mai aproape de multe din obiectivele propuse de catre noi pentru vizitare, dar si pentru ca am primit recomandari pentru alegerea acestei localitati ca baza de plecare.

    Sorrento este un oras micut si linistit, cu circa 16.000 locuitori si este situat la aproximativ 50 km de Napoli - pe sosea, aceasta distanta se parcurge in circa 90 minute (nu este gresit), iar cu trenul faceti cam o ora. De la aeroportul Capodichino-Napoli, exista trei posibilitati sa ajungeti in Sorrento:

    1. Cu taxiul – nu stiu cat costa. Hotelul la care am stat ne oferea transfer cu 120 euro/4 pers/sens.

    2. Cu autobuzul Curreri Viaggi - direct de la aeroport, tarif 10 euro/pers/sens, dureaza cam 90 min, exista 6 curse pe zi, iar orarul il gasiti aici.

    3. Cu Alibus de la aeroport – cum se iese din aeroport, putin stanga la circa 100 m, circula cam din 20 in 20 min, 4 euro/pers/sens; orar aici - pana la Stazione Centrale - Garibaldi, iar de aici cu trenul Circumvesuviana pana in Sorrento, 4,1 euro/pers/sens si circula cam din 30 in 30 min. – orar de tren aici.

    Biletul la Alibus are o valabilitate de 90 de minute, adica puteti sa va deplasati si prin Napoli cu acelasi bilet.

    Circumvesuviana este o companie privata (deci are monopol pe aceasta relatie) si angajatii pot face oricand greva - am avut neplacuta surpriza de a ,,prinde’’ o greva a lucratorilor acestei companii – la ei grevele se fac de azi…. pe azi, fara anunturi prealabile. Dupa aterizare am luat autobuzul Alibus pana la gara, iar de acolo trebuia sa luam trenul Circumvesuviana spre Sorrento. Apropiindu-ne de casele de bilete, diversi ,,intreprinzatori particulari’’ ne intrebau ,,taxi Sir? ’’ Iar noi ne gandeam ce naiba vor astia…. ce ,,ei nu stie ca e trenuri’’. Cand ajungem la case, scria mare ,,chiuso’’ …. am intrebat de tren si ni s-a spus ca este greva si a doua zi dimineata se reiau cursele. O scurta privire catre ,,taximetristi’’ (cereau 120 euro/4 pers…. dar eu stiu unde ne duceau??? ... prin ce păduri ) …. nu prezentau incredere si decizia a fost unanim luata (eram 6 persoane) …. mergem inapoi la aeroport cu acelasi bilet (ne-am incadrat in cele 90 minute ale valabilitatii biletului). Ajunsi din nou la aeroport am luat busul catre Sorrento (ultimul, care este la 19.30) si astfel putin dupa ora 21 ajungeam si noi la destinatie.

    Sorrento este ,,asezat’’ pe un platou stancos, care se termina in mare si ofera panorame spectaculoase asupra golfului Napoli si vulcanului Vezuviu, dar si spre versantii Muntilor Lattari care se inalta in peninsula sorrentina.

    Este faimos pentru producerea binecunoscutului ,,limoncello’’ si am vazut cateva magazine ale producatorilor locali (se spune ca aici a fost inventata aceasta licoare). Trebuie spus ca in aceasta zona, lămâii (dar si portocalii) se intalnesc la tot pasul si am vazut multe livezi de lămâi. Chiar exista niste lămâi de marimea unui pepene galben (voi atasa poze), din care se face gem. Fiind simbolul zonei, lămâia este ,,intruchipata’’ in aproape orice – veti gasi bomboane cu lămâie, ciocolata cu lămâie, prajituri cu lămâie, magneti in forma de lămâie sau reprezentând acest fruct, sapunuri de si in forma de lămâie, limoncello sau lichior de lămâie, inghetata cu lămâie etc. Magazinele de suveniruri sunt pline de asemenea produse si veti rezista cu greu tentatiei de a lua cate ceva pentru cei dragi – loc sa fie in genţi.

    Intreaga vegetatie este de tip mediteraneean, facilitata si de climatul zonei. Acum vreo 3 ani cand a nins (putin) in regiune a fost inchis drumul ,,costiera amalfitana’’ (SS 163), deoarece nimeni nu avea (si nici nu are) cauciucuri de iarna, iar drumul este doar in panta sau rampa si cu multe curbe.

    Frumusetea zonei a atras numeroase personalitati si am aflat că celebrul tenor Italian Enrico Caruso si-a petrecut in Sorrento, ultima parte a vietii. Acum intre noi fie vorba, ca tot nu ne aude nimeni, si eu m-as retrage la pensie in aceasta zona . Cea mai frumoasa parte a orasului este zona veche (centro storico) cu stradute mici/inguste cu ziduri de piatra si magazine (pielarie, artizanat, cu suveniruri etc), salumerii, cafenele, tratorii, restaurante si pasticcerii/gelaterii. In fiecare seara ne rezervam dreptul de a face o plimbare, fara harta si fara vreun scop anume, pe fermecatoarele stradute din centrul vechi (aoleu, ce dor m-a luat acum cand scriu!!), si cascand gura la magazinele deschise pana spre ora 22.

    Noi am ales sa facem deplasarile in zona, doar cu mijloacele de transport in comun (tren, autobuz, ferry) si nu am regretat aceasta alegere. Pentru cei care inchiriaza masina trebuie avute in vedere urmatoarele:

    -Pretul pentru parcare variaza intre 2,5 si 5 euro/ora – eu nu am vazut mai ieftin, dar nici mai scump. De exemplu in Sorrento se poate parca in garaj sapat in stanca la pretul de 2,5 euro/ora sau 25 euro/24 h. Pentru cei care vin cu masina - centralparkingsorrento.it/en.

    -Hotelurile situate in orase/sate nu au parcare proprie sau daca au, tariful este de circa 15 euro/zi. Daca inchiriati masina, alegeti o cazare situata in afara localitatilor – aveti sanse mari sa nu platiti parcarea.

    -Pretul combustibilului porneste de la 1,6 euro/diesel si 1,7 euro/benzina si ajunge pana la 1,8/1,89 euro.

    -Drumul intre Sorrento si Positano (ca exemplu) nu are mai mult de 2 portiuni drepte de maxim 100 m, restul fiind un Transfagarasan pe coasta marii, iar in perioada mai-septembrie traficul este infernal. In unele sate latimea maxima a drumului este de 4 m, iar daca va intalniti cu autobuze va trebui sa dati inapoi cu spatele pana se va putea trece. Am vazut de mai multe ori acest lucru (sfarsit de martie), iar in sezon nici nu vreau sa stiu ce e pe acolo. Multe curbe sunt fara vizibilitate si soferul autobuzului claxona inainte de aceste curbe. Nu prea sunt locuri unde sa depasiti, deci veti avea cam acelasi timp de mers cu autobuzele. Ca si avantaj, cu masina inchiriata puteti opri in spatiile amenajate si puteti admira peisajul si face fotografii.

    Ce puteti vedea avand punct de plecare Sorrento - puteti vizita satele de pe Coasta Amalfitana, insula Capri, Pompei si Vezuviu, insula Ischia, dar si orasul Napoli. Pentru a ajunge in satele de pe Amalfi Coast trebuie sa luati autobuzele SITA de la gara din Sorrento – cu cat plecati mai dimineata, cu atat aveti sanse mai mari sa stati pe partea dreapta (in sensul de mers) si sa admirati peisajele fabuloase. Orarul autobuzelor il veti gasi aici.

    Verificati literele care apar deasupra orelor – de exemplu H inseamna ca acel autobuz circula doar duminica si de sarbatorile legale – asta ca sa nu asteptati acel autobuz miercuri.

    Pentru a ajunge in Capri, trebuie sa luati feribotul din portul Marina Piccola - link cu orarul si tarifele pentru cursele dintre Sorrento si Capri gasiti aici.

    Trebuie mentionat faptul ca nu exista reduceri chiar daca luati bilet dus-intors – dar este adevarat ca la intoarcere pretul este mai mic. De exemplu – la dus tariful este de 14,70/18,30, iar la intors este de 13,20/16,80 – am pus preturile minime si maxime.

    Este recomandat ca in momentul in care ajungeti in Capri sa va luati bilet de intoarcere (asta daca nu ati facut-o la plecare) pentru ora dorita – pentru a evita dupa-amiaza, aglomeratia de la case. Exista case separate pentru fiecare companie, asa ca verificati cu atentie orarul.

    Daca vreti sa mergeti la Pompei si Vezuviu, luati trenul Circumvesuviana pana la statia Pompei Scavi – Villa Misteri.

    Un alt lucru important – aveti posibilitatea de a achizitiona cardul Campania artecard – exista mai multe variante si o veti alege pe cea potrivita nevoilor voastre ( campaniartecard.it/en ).

    Noi am ales cardul ,,tutta la regione’’ pe 3 zile – cu acest card aveti transportul inclus (tren, metrou, autobuze etc, dar nu si ferry) si primele doua intrari la obiective, gratuite ( veti primi o brosura cu obiectivele si o harta a orasului Napoli ).

    Cardul a costat 32 euro si aveam asigurat transportul si intrarea gratuita la primele 2 obiective turistice din lista (alegeti-le pe cele mai scumpe – de exempu, intrarea la Pompei costa 11 euro) si reduceri de pana la 50% de la al-3 lea obiectiv. Daca nu am fi achizitionat cardul am fi platit in aceste 3 zile peste 50 euro.

    In Sorrento puteti lua trenuletul turistic (6 euro/pers) care in circa 30 minute vă va purta prin cateva locuri frumoase si importante din acest orasel. Pe cont propriu vă recomand o plimbare pe jos pana in portul Marina Grande (nu cel de unde se ia ferry, care se numeste Marina Piccola) – alegeti la dus un drum si va intoarceti pe alt drum. Tot aici se afla si plaja orasului. Fiind extrasezon (sezonul incepe in jur de 15 aprilie) majoritatea restaurantelor de aici ,,sufereau’’ ultimele cosmetizari inainte de a năvăli turistii. Urcati in oras si luati-o pe strada pricipala (Corso Italia) care iese din Sorrento, si dupa cateva minute de mers veti avea in fata o panorama exceptionala - asupra portului, golfului Napoli (cu Vezuviu in fundal) si muntilor Lattari. Principala strada din Sorrento - Corso Italia - este impanzita cu multe magazine – si cei mai pretentiosi vor gasi aici cate ceva.

    Pe harta orasului pe care am primit-o de la hotel sunt trecute 82 de locatii de cazare din oras (dar nu sunt trecute toate posibilitatile de cazare) astfel ca veti gasi oferte pentru toate buzunarele – de la hosteluri si apartamente de inchiriat pana la hoteluri de 4 si 5 stele.

    Piata principala a orasului se numeste Piazza Tasso, iar aici veti gasi cateva cafenele si restaurante unde puteti sa savurati un espresso/cappuccino, sa gustati preparate locale si sa observati spectacolul străzii. Dimineata si dupa-amiaza orasul are un trafic destul de aglomerat, dar nimeni nu se agita, oricum circulatia este infinit mai decenta decat in Napoli.

    Am observat că din ce in ce mai multe localuri mentioneaza faptul ca in pret sunt incluse serviciile (coperto) – se mai adapteaza si italienii la criza. Tot din aceasta piazza, puteti ajunge si in portul Marina Piccola coborand cateva zeci de scari, apoi pe stradute. Piazza Tasso este capat de linie si pentru trenuletul turistic. In Sorrento aveti cateva supermercato – Casal, Sisa, Conad, Deco. Va recomand Sisa si Conad care au preturi mai prietenoase - baxul de apa de 6 sticle de 1,5 litri l-am cumparat cu 1,62 euro.

    Pe strada principala, Corso Italia, este un magazin, piazza Italia’’ cu haine, unde gasiti produse de calitate la preturi avantajoase sau foarte avantajoase.

    Aproape de gara, si langa gelateria David, veti gasi un magazin cu produse cosmetice variate si cu oferte foarte bune, cu preturi mai mici decat in Romania – de ex. gel de dus Malizia 1,7 euro (la noi peste 10 lei), deo roll-on Nivea- 2 euro (la noi circa 11-12 lei) etc – si iar ma intreb de ce noi platim mai mult, si destul de des nici nu primim aceeasi calitate. Ideea este sa aveti suficient loc liber in bagaje, atat pentru suveniruri, dar si pentru altele.

    Daca doriti un orasel linistit, frumos si relaxant, cred ca Sorrento este alegerea ideala pentru a vizita aceasta zona a Italiei. Deoarece nu am vazut tot ce ne-am propus (ploaia ne-a stricat programul in 2 zile) imi doresc sa revin in zona – va marturisesc ca am ramas ,,marcat’’ de Sorrento.

    In zilele vacantei, am vazut Amalfi, Ravello si Positano de pe coasta Amalfitana, Vezuviu si Pompei, insula Capri, palatul de la Caserta, o parte (cam mică, din cauza ploii) din Napoli si bineinteles Sorrento, despre care am scris aici. Despre restul obiectivelor vazute voi scrie in cadrul rubricilor definite pe site pentru fiecare.

    Bella vacanze!

    Rog a se atasa urmatorul videoclip

    http://www.youtube.com/watch?v=2KlBrwcG8y8

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de BOGDAN DSN in 08.04.14 16:53:52
    Validat / Publicat: 08.04.14 18:22:35
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 9986 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P12 Vezuviu vazut din Sorrento la ceas de seara
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmaster15
    [08.04.14 17:33:40]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    Michi
    [08.04.14 21:02:50]
    »

    Foarte bun si tehnic review. Fără floricele, fără polologhie, strict la obiect. Felicitări!

    webmaster
    [09.04.14 10:36:57]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    roth
    [09.04.14 18:08:07]
    »

    eheee, ce imi place asta cu lamai peste tot... pai crezi ca eu am putut sa ma resemnez... nnnttt, ceva bomboane, ceva sapunuri, ceva prosopele cu sticlute pline cu limoncelo... si tot asa... noroc ca eu circul doar cu bagaj de mana, asa ma mai scot/fac economie pe principiul am vrut dar nu se poate din lipsa de loc sau de drept de trecere la frontiera.

    Frumoasa zona, frumoasa povestirea si sincer... mergeti acolo ca merita.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ariciu
    [09.04.14 23:28:08]
    »

    Daaaaa, lămâi, lămâi, lămâi... Şi eu mi-am luat de acolo săpunele-lămâi şi magneţi pentru că şi eu, ca şi @roth, tot cu bagaj de mână funcţionez... ) Şi mi-am luat şi limoncello din aeroport de după filtre...

    Mie mi-a plăcut atât de mult zona asta încât... am scris primul meu rw pe AFA când m-am întors. Simţeam nevoia să povestesc tuturor ce am văzut şi cum e acolo. Deci, mai e nevoie să mai adaug ceva?

    Felicitări pentru descriere şi mulţumesc! Mi-ai adus aminte de o super călătorie şi mi-am clătit ochii şi cu o grămadă de fotografii belea!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
    [10.04.14 17:13:12]
    »

    @ariciu: si mai erau si feţe de masa cu lamai, si manusi de luat oalele de pe foc etc.

    Si noi mai vrem sa ajungem in zona - au ramas de vazut destule locuri. Despre Caserta voi scrie eu cate ceva.

    Multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca ţi-am reamintit de locuri minunate.

    BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
    [13.04.14 08:56:01]
    »

    @Michi: Multumesc mama Michi pentru aprecieri. Asta si urmaresc prin review-urile mele - sa arat si cum se ajunge la un obiectiv si ce poti vedea/face acolo si eventual cateva tips-uri, toate insotite de linkuri utile.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ariciu, BOGDAN DSN, Michi, roth
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sorrento:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073487043380737 sec
    ecranul dvs: 1 x 1