Plimbare prin centrul capitalei Bulgaria, Sofia
In septembrie 2025 am pornit intr-un alt circuit, de aceasta data in Balcani, pornind din Bucuresti, cu primul popas in centrul orasului Sofia.
Aici am vizitat Catedrala Alexander Nevsky, a doua cea mai mare din Balcani si Biserica Sfanta Sofia, cea mai veche biserica din capitala Bulgariei.
Cele 2 cladiri se afla in piata centrala, in vecinatatea Academiei Bulgare de Stiinte, a Parlamentului Bulgar si a Monumentului Soldatului Necunoscut, o mica piata si un monument care comemoreaza soldatii care au pierit in serviciul Bulgariei.
Catedrala a fost construita in onoarea soldatilor rusi, bulgari, romani, care au murit in timpul razboiului ruso-turc din 1877, dupa care Bulgaria a fost eliberata de sub dominatia otomana si a fost numita dupa Sfantul Alexandru Nevski, un print rus de la inceputul secolului al XIII-lea.
Este construita in stil neo-bizantin, cu un plan in forma de cruce si o bolta centrala aurita, cu o
inaltime de 45 metri, iar numeroase cupole, semicupole si bolti strajuiesc cupola centrala. Materialele folosite sunt calcar bulgaresc, marmura italiana, onix din Brazilia și alabastru din India, iar candelabrele sunt lucrate la Munchen.
Interiorul catedralei este bogat decorat cu fresce, mozaicuri si icoane create de artisti bulgari, rusi, cu elemente de impletituri si motive bulgaresti vechi.
Tronurile regale sunt ridicate pe 3 trepte, cu 4 laturi din alabastru alb, avand sculptati de ambele parti ale scarilor, lei. In arcul de deasupra tronurilor se afla un portret mozaic ce reprezinta pe regele Ferdinand si regina Eleonora, imbracati in robe ceremoniale.
Domul central este aurit si reprezinta cerurile. Turnul-clopotnita contine 12 clopote, cel mai mare cantarind 12 tone, simbolizand pe cei 12 apostoli. Pe vreme frumoasa, se spune ca sunetul clopotului mare poate fi auzit la aproximativ 30 km de Sofia. Catedrala adaposteste relicve ale Sfantului Alexandru Nevski si ale altor sfinti.
Biserica Sfanta Sofia se afla in vecinatatea catedralei, fiind cea mai veche biserica din capitala Bulgariei, avand o istorie bogata care incepe in secolul al IV-lea, fiind construita pe locul unui vechi templu crestin si al necropolei orasului antic Serdica.
Stilul arhitectonic apartine perioadei bizantine, cu structura de bazilica in forma de cruce.
Interiorul este decorat cu mozaicuri complexe si ornamente care prezinta motive florale si faunistice, tipice artei crestine timpurii.
Sub stapanirea otomana, din secolul al XVI-lea, biserica a fost transformata in moschee, iar dupa eliberarea Bulgariei, biserica a fost restaurata si reconvertita in biserica, in secolul XX.
Icoane ale Sfantului Gheorghe si Sfantului Vladimir sunt deosebit de importante pentru credinciosi.
M-au impresionat 2 icoane, prima reprezentand-o pe Sfanta Sofia, simbolizand Intelepciunea Divina, impreuna cu cele 3 fete ale sale, ale caror nume reprezinta virtutile teologice crestine, cea de-a doua infatisand-o pe Sfanta Mucenita Zlata din Meglen, imbracata in costum popular bulgaresc.
Sub biserica se afla morminte antice care dezvaluie straturi ale lungii istorii a Sofiei.
Zona din jurul celor 2 monumente este bogata in repere culturale si istorice. La doar cativa pasi de catedrala se afla Monumentul Soldatului Necunoscut, langa care arde Flacara Vesnica, simbol al recunostintei fata de cei care si-au dat viata pentru libertatea Bulgariei.
La cateva minute distanta se afla Adunarea Nationala, iar in fata acesteia se afla Statuia Tarului Eliberator Alexandru al II-lea, in onoarea imparatului rus a carui armata a jucat un rol esential in eliberarea Bulgariei.
La est de catedrala este un spatiu verde preferat pentru odihna, cafenele si restaurante ce ofera o atmosfera linistita, cu vedere la una dintre cele mai maiestuoase catedrale din Balcani.
Statuia Sofiei se afla pe locul unde anterior a stat o statuie a lui Lenin. Este realizata din bronz si aliaj de cupru, simbolizand intelepciunea, reprezentata de bufnita pe care o tine in mana.
Ruinele antice ale fostului oras Serdica fac parte integranta din peisaj, in anumite zone fiind acoperite de cupole de sticla prin care se pot admira. Se pot observa ruine bine conservate, inclusiv strazi, cladiri si mozaicuri, integrate in spatii publice, cum ar fi statia de metrou Serdica.
Istoria Sofiei are peste 7000 de ani, ceea ce o face unul dintre cele mai vechi orase locuite continuu din Europa. Cu toate acestea, s-a transformat in ultimii ani dintr-un oras obisnuit intr-o capitala moderna si plina de viata, in care merita sa-ti petreci cateva ore.
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de geani anto in 09.05.26 16:39:11
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

@geani anto:
” Catedrala a fost construita in onoarea soldatilor rusi, bulgari, romani, care au murit in timpul razboiului ruso-turc din 1877
Am vizitat Sofia in 2013, deci sper ca nu spun prostii - nu mai gasesc pozele de atunci, oricum.
Dar tin minte ca am fost neplacut surprins de faptul ca romanii nu apareau pe placa de la intrare in Catedrala. Se multumea acolo soldatilor rusi, ucrainieni si bielorusi (asta e de la mine😇), dar cei romani nu erau pomeniti.
In conditiile in care rusii ’ne-au rezervat’ cele mai grele lupte in timpul acelui razboi.
[La randul lui, comandamentul roman a trimis in locurile cele mai periculoase batalioanele formate din moldoveni, protejandu-i pe munteni. Ca nu degeaba cei plecati din Vaslui s-au intors unul din zece - nu era doar o metafora.]
@adso: Am fost și eu la catedrala din Sofia. Nu îmi amintesc decât arhitectura și dimensiunea impresionantă. Dar la Memorialul de la Plevna, știu sigur ca este recunoscută contribuția decisivă a armatei române la eliberarea Bulgariei de sub ocupația otomană.
@Floria: Am conversat cu AI. Mi-a spus că aveți dreptate, dar că nu mă înșel nici eu. Iată ce mi-a răspuns:
Armata română nu este menționată explicit pe plăcile comemorative principale de la intrarea în Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia.
Inscripțiile de pe cele două plăci de marmură de la intrarea principală sunt dedicate exclusiv poporului rus, purtând textul: „Pentru a perpetua dragostea frățească și recunoștința profundă față de marele popor rus pentru eliberarea Bulgariei în 1878” .
Catedrala a fost ridicată între 1882 și 1912 ca monument de recunoștință față de soldații ruși care au murit în Războiul Ruso-Turc (1877–1878). Numele catedralei îl omagiază pe Sfântul Alexandru Nevski, patronul spiritual al Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei (cunoscut sub numele de „Țarul Eliberator” ).
Rolul României: Deși Armata Română a avut un rol decisiv în campania pentru independența Bulgariei (în special în bătăliile de la Plevna, Grivița și Rahova), monumentul central din Sofia reflectă în primul rând relația politică și religioasă bulgaro-rusă de la acea vreme.
Dacă dorești să vezi un monument care recunoaște oficial contribuția românilor, există Mausoleul de la Plevna sau Parcul-Muzeu „Reduta Grivița” , unde sacrificiul soldaților români este onorat în mod specific.
@adso: Știam, fără AI, ca avem amândoi dreptate! Cine se pune cu noi? 😀 Dar ai început iar să-mi vorbești cu “dumneavoastră” . Mă supăr, și nu mai vorbesc cu tine😢 Eu sunt Floria (așa mă chema).
@adso: Mi-am amintit ca prietenul nostru bulgar care ne-a dus la Plevna (este de vârsta noastră) ne-a spus ca înainte de 1990 nu se pomenea nimic in manualele de istorie bulgărești despre rolul decisiv al armatei române. După 1990, adevărul istoric a fost restabilit.
@Floria: Au, scuze, nu mai fac!
Catedrala a fost finalizată în anul 1912, când România a preluat Cadrilaterul. Probabil că nu eram prea populari pe acolo, se explică oarecum. Nici acum nu ne iubesc prea mult, dar banii turiștilor români sunt la fel de buni ca oricare alții
- Nov.2019 Muzeul Național de Istorie al Bulgariei — scris în 28.01.20 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Sofia by night — scris în 28.01.20 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Mereu la răscrucea istoriei, Sofia — scris în 07.11.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Apr.2014 La pas prin Sofia — scris în 22.03.15 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2013 O zi în Serdica — scris în 21.04.13 de Nasshu din BASCOV [AG] - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Tur Gratuit Sofia — scris în 14.09.11 de diana-s din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Sofia - interesanta si foarte placuta! — scris în 03.12.10 de pepsi70ro din CONSTANTA - RECOMANDĂ

Rog așteptați...