GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am ramas datoare cu continuarea aventurii noastre in insula Skiathos. Iata ca am ajuns la cea de-a patra zi, in care ne-am propus sa mai facem putina miscare, sa imbinam utilul cu placutul, sa vedem locuri frumoase, intr-un decor mirific, asadar e vorba despre plimbarea la manastirea Evangelistria.
Cu harta in mana, am intocmit un traseu, iar cu cele necesare in rucsac am purces la drum. Am luat autobuzul local de la noi, adica statia nr. 16, Agia Paraskevi, pana in capitala, Skiathos, dar am coborat la statia nr. 1. De acolo trebuie mers putin inapoi, pana dupa benzinaria Schell, exista si niste indicatoare dar sunt putin vizibile, noi abia le-am vazut (si doar la intoarcere), fiind ascunse dupa niste copaci. Drumul o ia spre dreapta cand vii dinspre capitala, unde intalnesti livezi cu maslini, case frumoase, studiouri ascunse dupa niste porti imense, iar din cand in cand se vede marea si pana la un punct chiar si pista cea scurta a aeroportului.
La cca 2 km de mers pe un drum care urca dealuri, e putin mai greu, dar se poate, se afla satul Kalivia, asezat intr-o zona tare frumoasa, apoi la un moment dat chiar inainte de a ajunge in centrul localitatii, o intersectie ne arata si drumul spre manastire, adica spre stanga. Imediat ce o luati pe acest drum, veti intalni, un localnic ce are o florarie tare frumoasa, cu multe feluri de flori, cu niste culori vesele si vii, in ghivece, sau copacei, rasaduri de flori, de legume, nu poti sa treci mai departe fara sa admiri si sa faci poze, iar omul amabil, e tare mandru de ,,bogatia ,,lui.
Trebuie sa va spun ca exista si un traseu de autobuz, (de fapt noi am intalnit un microbuz) care face legatura intre capitala si manastire, am vazut si statiile pe drum, dar nu ne-am interesat de mai multe amanunte, dorind sa facem excursia pe jos, pt a simti mai mult si mai bine farmecul acestui loc, aerul si mirosul pinilor, al florilor de pe marginea drumului, atat de colorate si frumoase fiind pana si buruienile, incat si ele au primit un loc onorabil printre pozele mele. A doua jumatate de drum, este putin mai dificila, este in panta, urcusuri destul de lungi, cate o portiune dreapta care iti permite sa iti mai tragi sufletul, pt ca mai apoi sa urci din nou.
Norocul nostru a fost ca am plecat dimineata pe la 9, cerul a fost putin innorat ceea ce ne-a ajutat la urcare, dar sa faceti asta mai incolo, pe arsita, e calvar, asa ca nu va incumetati. Cam cu 1 km inainte de manastire, am dat de o alta mica bisericuta frumoasa, intr-un cadru idilic, Agia Taxiarches, la umbra unor falnici platani, unde am gasit un izvor cu apa rece, care se scurgea pe sub zidurile bisericii, intr-un mic iaz, unde exista niste pesti mari, frumosi, colorati, dar pe care nu i-am descoperit decat la intoarcere. Daca treceti pe acolo, uitati-va bine, de multe ori sunt ascunsi pe langa marginea iazului, aveam sa descoperim asta in pozele facute prima data. Aici ne-am odihnit putin, am luat rezerve de apa, apoi cu fortele refacute am continuat traseul. Cu putin inainte de a ajunge la manastire, exista iar o intersectie, astfel ca drumul din stanga o ia spre Kastro, iar cel din dreapta catre destinatia noastra de azi.
Manastirea Evangelistria, (Buna Vestire), acest complex arhitectural, se afla la cca 5 km de capitala, pe panta unui munte, acoperita de paduri de pini, intr-un decor cu multa verdeata si este unul din cele mai frumoase locuri de cult din Grecia. A fost construita, se pare, de niste calugari de la muntele Athos, intre anii 1794 si 1806 si a a jucat un rol important in razboiul de independenta al grecilor, din anii 1820, cand aici ei gaseau adapost, bani si alimente. Deasemenea a servit si ca adapost pt cei refugiati. Si nu putem uita ca aici a fost creat si inaltat pt prima data, primul steag al Greciei, in 1807. Dupa cum spuneam, cladirea are o arhitectura deosebita, este construita sub forma de cruce, avand trei cupole si un iconostas. In celelalte corpuri de cladiri, avem un muzeu de folclor bisericesc, intrarea fiind de 2 eur.
Putem vedea aici multe straie preotesti, obiecte de cult, carti vechi si rare, manuscrise din sec. XVII, icoane bizantine si multe cruci de lemn; Exista si un magazin de prezentare al produselor traditionale, facute chiar aici la manastire, puteti degusta si cumpara, lichior de fructe, ulei de masline sau produse cosmetice, handmade, tesaturi, covorase, gemuri, dulceturi, icoane, mici bijuterii, bratarele, vin, sau chiar lichioruri din fructele aflate chiar acolo la manastire. Desigur si preturile sunt pe masura, 1/2 l ulei 10 eur., un borcan de dulceata 5-6 eur. Si nu pot sa nu mentionez ca aici in curtea manastirii am vazut facandu-si siesta cel putin 20 de pisicute, care se incadreaza perfect in acest frumos peisaj, in aceasta liniste, loc numai bun de meditatie si intoarcere la spiritualitate. Curtea este plina de flori, hortensii in tufe imense, de toate culorile, ce-ti incanta privirea, muscate, leandrii, lamai, caisi ,,toate pot fi admirate odihnindu-te pe bancile asezate la umbra zidurilor groase de piatra. E un loc magnific, de neratat in aventura de pe aceasta insula.
Am facut cale intoarsa, pe o caldura greu de suportat, doar drumul la umbra copacilor ne ajuta oarecum, dar eram fericiti pt toate lucrurile frumoase, pe care tocmai le vazusem.
Urmatorele ore si zile au fost dedicate shopingului, cateva mici amintiri pt cei dragi de acasa, relaxarii la plaja, a savurarii din plin a zilelor linistite si insorite de pe aceasta frumoasa insula!
Vacante frumoase tuturor!
Trimis de maryka in 30.06.15 21:53:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Salutare,
Mergem in luna august in Skiathos, cu masina. Spune-mi te rog, accesul la plaje e facil cu masina sau se poate merge cu autobuzul? Ce recomanzi, cum sunt drumurile acolo? De exemplu in Lefkada sunt unele plaje la care e o mica aventura sa ajungi cu masina (sau sa pleci de acolo)
Nu mai cautin urma, tu ai fost cu masina, avion sau autocar? Daca ai fost cu masina unde ai dormit pe traseu? In Volos?
@DUDU:
Noi am fost cu autocarul, pe insulă am folosit busul, la unele plaje se poate ajunge cu mașina, autobuzul, dar o parte sunt accesibile pe jos sau cu doar cu mașină de teren sau pe apă (Lalaria). Pt. mai multe detalii vezi rw-uri. Vacanță frumoasă!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Din nou in Skiathos — scris în 08.11.24 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Skiathos, plaje faine si oras plin de viata — scris în 09.07.23 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O insula frumoasa mai ales in orasul Skiathos — scris în 09.10.22 de liviu08 din ORADEA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Skiatos, anul 2021 — scris în 13.09.21 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 ''Izolati'' in paradis — scris în 01.12.20 de lottee7 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Skiathos, my love — scris în 24.06.19 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Din nou Skiathos — scris în 16.08.18 de Mihagabi din CRAIOVA - RECOMANDĂ