GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Merita sa mergem in Saranda, Albania?
Cel putin o data... DA!
De mai multe ori? Nu stiu.
O sa te las pe tine, cititorule, sa-ti oferi singur raspunsul la aceasta intrebare, citind despre experienta mea.
Am plecat in noaptea de 30/31 iulie (sau dimineata devreme) din Bucuresti... pe la ora 3... pe ruta binecunoscuta spre Giurgiu-Ruse (taxa pod 13 lei), am cumparat vigneta bulgareasca (se poate achizitiona fara probleme, ba chiar e mai liber, si dupa ce treci frontiera si costa pentru o luna aproximativ 70 lei - de preferat sa aveti euro sau leva).
Se asterneau in fata noastra (am fost cu mai multi prieteni... doua masini) aproximativ 545 de km pana la Bansko, Bulgaria. Unul dintre prieteni (multumesc, Dan) a avut aceasta idee excelenta sa facem o oprire de o noapte la "Bansko Holiday Apartments" pentru ca 1070 km Bucuresti-Saranda, facuti fara o asemenea pauza de odihna inseamna multa oboseala si pierzi ocazia sa respiri aer curat de munte intr-o zona foarte frumoasa. Sunt cam 40 de km pe drumuri de munte (serpentine) intre Simitili si Bansko. Am platit 20 euro pentru o noapte, un apartament de lux; hotelul avea si piscina, o gradina frumoasa...
Dimineata, pe la 8, am plecat spre Grecia. Mai inainte de a trece granita, am facut o scurta oprire la celebrul deja OMV din Sandanski pentru alimentarea cu combustibil, stiut fiind faptul ca e mai scump in Grecia (1,95 leva/litrul de motorina).
Trebuie sa spun faptul ca se merge bine, sub toate aspectele, in Bulgaria, atat pe drumurile nationale cat si mai ales pe autostrazi. De preferat, sa respectati limitele de viteza si sa nu intrati in Sofia decat daca doriti sa o vizitati in mod special; este aglomerata la fel cum este Bucurestiul la ora de varf iar locurile de parcare... hmmm, deja vu, ca in Bucuresti (ati inteles ca eu am intrat :))
Si... am intrat in Grecia, politia de frontiera, nr. de Romania. "Kalimera! Hai turistilor, treceti mai repede! "... si am trecut...
Am ajuns pe Egnatia Odos - autostrada, tuneluri (de la 200 m la 4 km), la 150 km/ora, uneori mi se parea ca stau si imi venea sa cobor :))
Trebuie sa va pregatiti sa platiti taxe de drum pe aceasta autostrada, in total cam 12 euro, dar merita.
Noi am facut si o vizita pe la Meteore, a durat cateva ore, taxa intrare de 3 euro plus inca doi la alta manastire. si din nou spun: merita! si ocolul si timpul petrecut pe acolo si taxele.
Ne-am continuat drumul, am reintrat pe autostrada, pauza de cumparaturi prin Ioannina, autostrada si apoi prin Igoumenitsa se face un drum cumva ca prin pustietate si ajungi la punctul de trecere al frontierei... Kalispera!
Dupa ce ai iesit din Grecia, imediat la un rond (sens giratoriu) este un duty free. Daca fumezi, bei alcool (ex. whisky) sau vrei un parfum ori o ciocolata intra si cumpara de aici. Trebuie sa ai euro sau card. Am cumparat de aici tigari Winston cu 16,5 euro cartusul (era si o oferta speciala la doua cartuse plateai doar 28 euro) si jack daniels de un litru cu 28 de euro. Tineti minte: in Albania se poate intra cu doua cartuse de tigari/persoana si cu un litru de alcool, In Grecia doar cu doua pachete de tigari si sticla de alcool sa fie desfacuta!
Aveti mare grija la drum dupa ce iesiti din rond spre Albania, din senin parca apare o foarte mare denivelare.
Am ajuns si la ofiterul albanez de la punctul de trecere a frontierei Sagiada, nu s-a uitat la noi, a verificat actele cam 5-10 minute (le o fi copiat de mana!?)
La trecerea frontierei atat in Grecia cat si in Albania este posibil sa va ceara asigurarea-carte verde pentru masina sau nu, oricum sa aveti!
Si iata-ne in Albania... stiam din tara ca se circula cu maxim 50km/ora in localitate si 80 km/ora in afara. Ei bine, am descoperit ca legal se circula cu 90 km/ora in afara localitatii dar in fapt cu mult mai mult, acolo unde iti permite drumul.
Drumurile in general sunt bune si foarte bune. Desigur ca prin localitati (or fi si pe la ei primari mai putin interesati de drumuri) mai sunt si gropi sau denivelari.
Si am mers ceva... zona e destul de frumoasa, oarecum muntoasa si am ajuns, pe la ora 23.00, in Sarande. am avut primul soc... am deschis geamul, a iesit aerul conditionat si am dat peste o caldura teribila si foarte multa umezeala in aer, apoi al doilea soc... extrem de aglomerat - masini, pietoni, scutere, motociclete, un haos general.
A urmat al treilea... am aflat ca regulile de acordare a prioritatii sunt optionale. Si ce daca esti in sensul giratoriu!? Un albanez, daca este mai iute, intra in fata ta de pe o strada perpendiculara in rond.
O trecere de pietoni (sunt foarte putine, doua cred ca au indicator iar, restul au "zebrele" aproape sterse), opresc vazand pietonii pe "zebra". S-au oprit si ei foarte mirati, cu ochii mai mari ca portocalele. Unii s-au uitat la numarul de inmatriculare... ma gandesc eu ca si-au zis: "Aaa... este strain... nu stie ca este sezon deschis la pietoni pe trecere" si apoi au trecut, cu teama si mirare. Pe parcurs am inteles de ce. Am vazut ca era nevoie sa sara cu bastonul un politist sa opreasca masinile, altfel nu se opreste la trecerile de pietoni. Doar strainii opresc, doar strainii semnalizeaza sau se asigura cand pleaca de pe loc, sau doar strainii nu opresc pur si simplu pe o strada cu o singura banda blocand intreaga circulatie pentru ca, ce sa vezi, este un vecin cu care un albanez vrea sa schimbe doua vorbe.
Ah, si era sa uit: mare atentie la pietoni, ei nu prea sunt, probabil e prea cald si nu se mai fac sinapse.
In afara localitatii, se schimba povestea, in sensul ca parca incep sa existe regulile de circulatie pe care le stim si noi.
Despre Saranda - este cam ingramadit totul, constructii paradoxale, vechi si foarte noi, plus santiere, lux si saracie, multe si diverse restaurante si magazine, hoteluri de lux si cazare ieftina (de la 25 euro pana la 100 euro sau mai mult).
Cam peste tot puteti plati in euro dar ar fi mai bine sa aveti leke (moneda albaneza, leka, se cumpara de la banca sau exchange la cursul de un euro la 130 de leke)
Despre mancare... hmm... cui ii place ciorba sau supa sa renunte la ideea de a manca asa ceva in Albania. Ciorba de peste este acceptabila, in rest nu.
Fructe de mare foarte bune si diverse; pizza, gratar si cam atat.
Preturile sunt in general avantajoase. De exemplu: un litru de motorina cam 165 leke, rizotto cu fructe de mare - cam 750 leke, o pizza buna cam 700 leke, cartofi prajiti - 250 leke.
Va recomand cu caldura restaurantul "Layo's" este pe drumul principal (rruga butrint) cam la 1,5 km de centrul statiunii, pe partea stanga... O bere o gasiti de la 150 la 500 leke.
Cu apa (si va trebuie multa apa) va descurcati cel mai bine cumparand de la magazine mari sau supermarket Spar sau altele, de la cele mici, de evitat. In supermarket, o sticla de doi litri costa 60 leke, la restaurant am dat 80 leke pentru 0,5 litri iar de la un magazin din parcul Butrint am platit 100 leke pe aceeasi sticla de 0,5 litri.
Toate drumurile de legatura intre strazile principale, pentru a ajunge la un hotel sau la plaja sunt in panta sau rampa, dupa caz. Unele sunt chiar foarte abrupte.
Promenada din Sarande... wow!... e mare, e foarte, foarte aglomerata, e frumoasa, pestrita si plina de restaurante, terase, baruri, etc. dar toate sunt pline.
Gasesti multe tarabe, un adevarat bazar cu fel de fel de prostioare.
Plaja... hmm... pietre foartre mari, nisip ioc. Obligatoriu sa aveti incaltaminte speciala cand mergeti la plaja sau in apa. Daca nu ati luat din Romania, gasiti si pe acolo cam la 900 leke.
Doua sezlonguri si o umbrela 500 leke/zi (dar nu spre centru statiunii)
Telefon si date - daca alegeti o retea greceasca este foarte bine - vorbiti si aveti date gratuit - eu am vdf si am ales vdf grecia. Se prinde destul de bine pentru ca insula Corfu este foarte aproape si vizibila
Internetul albanez (wi fi)... merge foarte slab... maxim 3,2 mbit/sec.
De vizitat, neaparat, castelul Lekuresi in Saranda - foarte aproape, fara taxa iar panorama frumoasa, de nedescris.
Intr-o zi am fost in Ksamil- cam 10-12 km de Sarande (aveti indicatoare). Va recomand sa mergeti spre plaja "three island of ksamil"... nisip fin, apa mai calda, parcare gratuita la un hotel/restaurant daca folosesti plaja lor - 800-1000 leke sezlongurile plus umbrela.
Am ajuns si la Blue eye (syri i kalter) situat la 22 km de saranda, o locatie naturala absolut superba, un izvor cu o culoare albastra, bleu ireala si in sfarsit ceva mai multa vegetatie si un pic de aer mai racoros - taxa de intrare de 200 leke (masina plus doua persoane).
Apoi am continuat drumul catre Gjirokaster, inca vreo 50 de km, un castel, priveliste superba, arme (tunuri, antiaeriene din al doilea razboi mondial), un amfiteatru roman, temnite... merita taxa de 400 leke si drumul prin acea localitate care este numai in rampa sau panta...
In alta zi am ajuns in parcul national Butrint - taxa de intrare 700 leke pentru albanezi doar 300!!!??? ... asta e singurul lucru deranjant, discriminatoriu.
In rest este absolut superb, totul, drumul de la Saranda pana acolo, de la ruinele greco-romane pana la castelul venetian, de la copaci pana la canalul vivari... fie si numai pentru a vizita acest loc si merita sa faceti drumul pana in Albania.
Cam atat.
Sper ca nu v-am plictisit si ca ati gasit informatii utile.
Astept raspunsul la intrebarea daca merita sa te reintorci in Albania.
Sa auzim de bine!
Trimis de GeorgeTeo in 20.08.17 01:40:39
- A fost prima sa vizită/vacanță în ALBANIA
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GeorgeTeo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte bun review de debut!
@GeorgeTeo: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
---
”sa facem o oprire de o noapte la "Bansko Holiday Apartments"
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă).
NB: linkul poate fi găsit şi în pagina 1 a saitului - „SCRIE REVIEW”
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Fain! Am ceva amendamente:
- in primul rand, mi-ai adus aminte de umiditate, lucru pe care am uitat sa-l specific in review-ul meu (aer aproape irespirabil);
- albanezii introduc datele manual la frontiera de aceea dureaza si sunt iritati daca se intra cu CI;
- taxa/vizitator la Butrint este de 800 lek (am chitantele), 500 daca e grup si 300 pt albanez;
- cele 3 insule din Ksamil sunt de fapt 4
- iar Wi-Fi-ul albanez o fi slab in Sarande, in Ksamil era perfect (oricum mult peste cel grecesc);
- in Albania asa se circula iar in Tirana e o "placere" (haos total).
Votat cu placere!
@GeorgeTeo:
Frumos povestit, mai ales că ești la prima „încercare”.
Asta mi-a adus aminte de vizita mea în Albania. În cel mai mare sens giratoriu din Tirana, a trebuit să dau ocol de două ori, ca să reușesc să ies... iar în Elbasan, aproape că mă frecam cu mașina de pietoni, alte mașini, capre și alte animale, toți circulând într-o debandadă perfectă.
Cât privește răspunsul la
”întrebarea daca merită să te reîntorci în Albania.
în ce te privește, fiind la prima vizită, nu-ți face probleme, mai întâi trebuie doar să te întorci... de reîntors se pune problema abia de la a treia vizită...
Dar, DA, merită să mergi acolo, ori de câte ori ai ocazia, cel puțin asta e părerea mea. În ciuda unor „probleme” legate, de exemplu, de circulția haotică, Albania este o țară care are foarte multe de oferit, nu numai plajă și mare (și astea sunt bune), dar și multe locuri mai puțin cunoscute și mai puțin vizitate, mai ales de turiștii străini. Albania este o țară ce abia acum „se deschide” spre lume și oferta ei este foarte tentantă, mai ales că (încă) este o țară foarte ieftină.
Doar circulația să mai dea unora ceva bătăi de cap, dar în niciun caz bucureștenilor care circulă zilnic cu mașina, nu?
Vacanțe viitoare cât mai frumoase îți urez!
@Costi: Ai perfecta dreptate, Costi! Si eu am simtit ca din punct de vedere turistic, Albania este in plina expansiune si deschidere. Poate se vor civiliza si albanezii in ceea ce priveste circulatia.
Inclin sa cred ca merita si a doua vizita.
Multumesc pentru aprecieri si iti urez, de asemenea, vacante cat mai placute!
Sa auzim/citim numai de bine.
@cristic66: Multumesc pentru raspuns si aprecieri cristic66!
Eu am platit 700 leke la intrarea in Butrint; probabil ca au mai ieftinit intrarea... celelalte taxe pe care le-ai mentionat (300 si 500 leke) s-au mentinut la aceleasi valori.
@Costi: Am uitat sa mentionez in primul raspuns: m-a ajutat mult in traficul din Albania, "tupeul" de sofer bucurestean
Fara el... ma invarteam si acum in vreun rond prin Sarande
@webmasterX: Am recitit ce am scris si am sesizat doua greseli:
1. pretul sticlei de whisky este 28 euro si nu 48;
2 pretul incaltamintei de plaja este de aproximativ 900 leke.
Nu am reusit sa descopar cum pot modifica textul...
Exista aceasta optiune si nu o vad eu?
Puteti sa faceti aceste modificari?
Multumesc!
@GeorgeTeo:
Poți face modificări în text doar până la validarea impresiilor. După aceea, eventualele modificări le facem noi.
S-a rezolvat!
@GeorgeTeo: Bun venit! iti spun si eu si inca cu ce articol complex si complet. Am aflat de abia la ecouri ca este articol de debut si atunci am realizat cu atat mai mult ca te-ai straduit sa oferi cat mai multe informatii utile.
Cat despre
”In alta zi am ajuns in parcul national Butrint - taxa de intrare 700 leke pentru albanezi doar 300!!!??? ... asta e singurul lucru deranjant, discriminatoriu.
cred ca nu este singurul loc unde localnicilor li se asigura facilitati si mi se pare ca in felul acesta localnicii sunt atrasi sa mearga acolo pentru ca turistii oricum o fac .
Felicitari pentru articol, mai astept si altele.
As dori sa intreb daca traversarea Bulgariei a fost cu peripetii? Intreb acest lucru pt ca in scurt timp voi merge impreuna cu cineva in Saranda si ei au retineri cand vine vb de drumul prin Bulgaria, ei vor sa mergem prin Serbia.
@hory27: Bulgaria este in momentul asta din orice punct de vedere mai ok decat Romania! Atentie la vigneta si la limitele de viteza! Repet... dupa parerea mea Bg e mult peste noi, cel putin din pct de vedere infrastructura. Si o sa vedeti ca si Albania e peste noi. Drumuri bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Sejur de 7 nopti in Sarande — scris în 15.09.21 de Azrael din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Sarande - o surpriza placuta — scris în 01.09.19 de GCC din DROBETA-TURNU SEVERIN - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Sarande la prima vedere — scris în 17.07.19 de hory27 din SIGHISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Sarande - o stațiune impresionantă — scris în 04.01.19 de Alina Roxana din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Sarandë, fecioara albă a litoralului albanez — scris în 04.10.17 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Prima data in Albania — scris în 06.08.15 de Carol din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Munti, mare si oameni primitori — scris în 11.07.14 de daniel68 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ