GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Salonic - un oras intre istorie si contemporan...
Am avut norocul si binecuvantarea de a fi turista in Salonic de trei ori. Si de fiecare data acest oras m-a fermecat. Tot de atatea ori l-am privit in alt fel si sunt convinsa ca de cate ori ii voi petrece minunatele si interesantele carari si-i voi simti aerul puternic grecesc, voi avea aceeasi senzatie de atractie si de cucerire ca pentru prima oara…
Sa scriu cateva cuvinte despre primul oras important intalnit pe pamantul grecesc de catre noi, turistii veniti din nord; Salonic sau Thessaloniki, nume luat dupa cel al sorei lui Alexandru cel Mare, fondat in anul 316 I. H. este al doilea oras ca marime dupa Atena. Este socotita capitala provinciei Macedonia si a Greciei de Nord.
De-a lungul istoriei, orasul a apartinut atat Imperiului Roman cat si celui Bizantin si Otoman, culegand si imbratisand tot felul de influente. Chiar daca este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, Salonicul de astazi este modern si plin de viata, orasul pulseaza de o tinerete fara batranete. Este mai atractiv si mai fermecator decat Atena.
Orasul te intampina cu bulevardele sale largi, cele principale care traverseaza zona comerciala fiind Egnatia, Tsimiski si Mitropoleus care sunt paralele cu bulevardele Nikis si Aristotelous.
De asemenea, Salonicul te saluta zambitor cu parcurile bogate in vegetatie mereu verde, cu pietele sale spatioase si aerisite, mai importante fiind Piata Aristotelous si Elefterias, ambele fiind aproape de mare. Aici are loc un show permanent dat de multi, multi porumbei care vin in gashka mare si-ti mananca din palme orice…n-au pretentii de mari fitzosi…Este o reala placere sa stai pe o banca sau chiar direct pe bordura, fiind mereu lume multa si sa intinzi doar putin mana ca acesti minunati zburatori, vin si te roaga parca sa te joci cu ei…dar, atentie, sa le dai si ceva de “rontait” ca sa fii pe deplin “cucerit” si atunci chiar nu mai scapi de ei…
Orasul este situat cu fata catre Golful Thermaikos, la Marea Egee si are o faleza lunga si foarte primitoare. Aici te plimbi linistit in bataia lina a vantului si privesti fie in zare spre marea cea curata si destul de limpede, chiar daca are un port foarte mare si important; fie privirile iti cad in interiorul orasului si atunci esti incantat la maxim vazand Salonicul marginit de coline sau urci pana sus, pe colina principala. Si de acolo ti se taie practic respiratia cand vezi jos, asternut la picioarele tale tot orasul.
Asa l-am redescoperit si noi la a-3-a vizita aici, in aprilie 2009, cu ocazia primului Paste grecesc; am facut o excursie la cetatea Kastra, sus, urcand pe stradutele inguste de cu greu a reusit autocarul sa treaca…Dar am ajuns, am vizitat cetatea, cu zidurile sale de piatra trainica, din vremuri uitate…Dar pastrate atat de bine si respectate de autoritati astfel sa poata fi vizitate de turistii din intreaga lume cu mare placere si interes. Panorama ce se intinde pana hat, jos, face tot efortul si placerea imensa de a vedea orasul ce se “rostogoleste” vesel cu tot alaiul sau pana jos la mare. Voi atasa poze care vor grai mai bine decat mine…
Cu toate ca de fiecare data m-am plimbat cam prin aceleasi locuri de o rara frumusete si inedit, tot am savurat cu cea mai mare placere acele cateva ore petrecute pe bulevardele largi si impanzite de cladirile mai moderne sau mai vechi. Iar printre toate acestea se intrepatrunde marea Istorie cu ale sale urme adanci, printre ruinele unor salasuri de cult importante, cum sunt Rotonda, Arcul lui Galeriu sau faimosul Turn Alb. Acesta este emblema orasului si este situat pe faleza, mai precis pe b-dul Nikis, in partea de est. Mai sus de Turnul Alb, spre nord se gaseste Universitatea Aristotelis, cea mai mare din Grecia. Langa turn, se intinde mare si frumos Parcul Municipal cu o frumoasa fantana arteziana si cu multa vegetatie, dominat de Teatrul de Stat al Greciei de Nord. Tot de la Turnul Alb, spre nord-vest intalnim centrul comercial al orasului, care gazduieste pe langa cele mai importante situri arheologice, biserici precrestine si bizantine, si multe magazine scumpe si foarte elegante, sedii de banci internationale, dar si multe hoteluri si restaurante de fitze, unele chiar chic…Iar faleza orasului se muleaza atat de perfect ca o dantela lunga si ondulata de-a lungul tarmului si se uneste apoi cu marea.
Orasul este imbogatit cu multe biserici vechi de milenii, amestecate, atat crestine cat si bizantine, influenta dominatiei otomane.
Cea mai importanta si vizitata de toti turistii este Biserica Sf. Dumitru, situata la intersectia bulevardelor Sf. Dumitru si Sf. Nicolae, la poalele orasului vechi. Aceasta este o capodopera a arhitecturii, veche de cand orasul a fost al doilea ca marime in Imperiul Bizantin. Este un sanctuar crestin-ortodox, ce poarta hramul Sf. Dumitru, patronul orasului Salonic. Cladirea este mare, impozanta, ornata pe dinafara cu caramida rosie, iar interiorul te lasa, practic, fara grai…Am vizitat acest salas de mare cult si credinta de fiecare data si nu m-am plictisit deloc. Pentru cine a vazut-o, intelege de ce, pentru cine nu, ii recomand cu multa caldura o mica reculegere pe unul din scaunele acelea de lemn sculptat cu atata arta si frumusete… Interiorul este brodat cu mozaicuri in culori de verde, alb si rosu, ce-l infatiseaza pe Sf. Dumitru. In apropierea altarului de o frumusete si perfectiune aproape nepamantesti, se gaseste si urna de argint ce adaposteste moastele Sfantului. Se sta si la coada pentru a atinge racla sfanta, aducatoare de sanatate si noroc…
Biserica are si o curte generoasa imprejmuita de umbrele copacilor ce dau locului sfant o tenta de mistic si farmec aparte…
O alta biserica importanta este si Sf. Sofia, cea mai mare si mai renumita biserica bizantina din Salonic. Aceasta a fost ridicata in sec. al VIII- lea dupa modelul bisericii Sf. Sofia din Istanbul. Biserica Sf. Sofia din Salonic se afla pe lista monumentelor bizantine incluse in patrimoniul UNESCO, ca dealtfel majoritatea monumentelor din acest oras istoric dar acum al zilelor noastre si foarte modern…
In apropierea bisericii Sf. Dumitru se afla Forumul Roman, in Piata Dikasterion, in drumul spre Piata Aristotelis. Forumul Roman reprezenta in antichitate “inima” orasului. Este un loc foarte bine conservat iar astazi aici vara se tin concerte in aer liber.
De cate ori m-am plimbat pe strazile Salonicului, m-am simtit ca o printesa intr-un imens palat alb si curat, elegant, strajuit de zidurile vechi ale cetatii marginite de marea cea albastra. Iar cand m-am dat mare savurand o cafea mica greceasca de doar 3, 5 euro; sau o Irrish Coffee de 7, 8 euro in Piata Aristotelous, la una dintre multele si rafinatele cafenele de acolo; cand ti se dau din partea casei diferite prajiturele impreuna cu un pahar cu apa peste comanda facuta; sau cand m-am rasfatat cu o specialitate greceasca la unul dintre restaurantele sau patiseriile cu bucate care mai care, zau de nu am avut senzatia ca nimic nu mai imi trebuie din minunata mea Grecie!!! Atata relaxare, bunadispozitie si cadru pitoresc perfect, cam rar…Doar in Grecia le veti gasi cu siguranta pe toate!
Dar si o plimbare prin elegantele si scumpele magazine din acea zona te fac sa te simti atat de bine in vacanta ta…Amabilitatea greceasca te “loveste” atat de placut de peste tot, atat la restaurante, cafenele, magazine sau chiar pe strada. Cine spune ca grecul nu este amabil si mereu zambitor, se inseala amarnic sau nu este pur si simplu relaxat in vacanta sa…
Cam acesta este Salonic, orasul ce te asteapta si te intampina bucuros si zambitor inca de la prima cotitura din Grecia. Orasul superb si fascinant vazut prin ochii avizi, dornici de frumos si nesatuli de a tot vedea si cunoaste tot mai mult ai unei turiste ce iubeste, zic eu, fiecare coltisor din marea, minunata, unica si nepretuita Elada! Si v-am povestit toate acestea, pentru ca, binecuvantata la fel ca multi, multi altii, si eu AmFostAcolo!!!
Cu mult drag, Ileana
Trimis de ileanaxperta* in 15.04.10 14:04:55
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ileanaexperta, nu stiu cum vei imparti - tu si frumosul oras - nota mea. Dar si tu si el o meritati; el pentru ca m-a facut sa il iubesc si sa ma simt acolo minunat... tu pentru ca l-ai descris atat de frumos.
foarte frumos si totodata util... felicitari si un vot maxim....
Mi-am amintit cu placere de Salonic citind randurile tale. Intr-adevar este un oras de pus la suflet, eu il am de mult acolo si abia astept iunie cand ma voi duce pentru a patra oara, dar prima oara cu fetele mele. Le-am promis de mult, iar acum sper sa ma tin de cuvant.
Ma bucur ca eu sunt cea care-ti aduce superbonusul. e si normal pt aceste impresii despre Salonic. Alte felicitari si de la mine.
Votul meu pentru cea mai "experta" in realizarea articolelor pe acest site.
Citind descrierile tale e ca si cum m-as plimba prin locurile respective. Ai mult talent, ar trebui materializat.
Superba descriere!
Mi-am amintit cu placere de Salonic. Citind acesta descriere nu am cum sa nu iti dau un vot.
FELICITARI!
Ileana, sper nu numai sa-ti placa melodia atasata, ci sa si dansezi putin pe ea!
Foarte frumos, ileanaexperta. Eu am fost in Salonic de doua ori, dar in tranzit. As fi vrut si eu sa vad mai mult, dar asa am motiv sa revin. Foarte util acest review.
Si mie mi-a placut acest oras, si in caz ca nu ati observat pe faleza exista doar doua consulate, american si romanesc!
felicitari!
To All: va multumesc frumos pentru cuvintele voastre apreciative. Dar de vina pentru tot ce scriu sunt doar frumusetile acestea ale lumii pe care multi dintre noi avem marea sansa sa le cunoastem, sa le vedem, sa le simtim la adevarata lor valoare, sa ne bucuram la max de ele. Si apoi, este foarte siimplu sa ne asternem aici o mare parte din inima amintirilor calatoriilor noastre. Iar Salonicul este o parte dintre acestea...
Multam frumos pt. melodie...web13.
Cred ca trebuie sa ma iei de mana si sa ma plimbi pe strazile Salonicului, ca rau ma mai chinui tu cu taramurile grecesti... Poate chiar un Paste, cine stie... Imi sta gandul numai la cafeluta aia, hmmm!!! Un vot parfumt de la... rose!
Impresionant! Sunt ghid turistic, maine dimineata plec cu 49 de pax la Thessaloniki.
Cat de frumos, cata poezie ai reusit sa dai prezentarii tale, pare o oda si un imn inchinat superbului oras Salonic. Merg saptamanal, locuiesc in Grecia in timpul sezonului, insa nu m-as plictisi niciodata. Asa cum nici la Meteora sau in croaziera la Athos, nu am cum sa refuz un sublim unic si irealul unei istorii care "da lectii" vietii in sine.
Contacteaza-ma te rog la adresa de e-mail: * * * *
Cele bune,
Andrei
@Representative - foloseste te rog mesajele personale pentru a lua legatura cu autorul review-ului. (adresa de mail a fost stearsa, nu-i o idee buna sa fie postata in clar pe internet)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 La pas prin vibrantul Salonic — scris în 13.03.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Un colț de țărm egeean: de la Salonic la Nea Irakleia — scris în 18.08.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 La pas pe strada Egnatia și în împrejurimi — scris în 12.08.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Sus-jos în Salonic: Ano Poli și marea — scris în 11.08.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Tur obiective istorice Salonic — scris în 29.07.21 de NIKYSAN din - nu recomandă
- Jun.2018 O zi in Salonic (Thessaloniki) — scris în 05.05.19 de madfalcon81 din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 'În pietre nemuritori suntem noi!' Thessaloniki — scris în 01.10.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ