GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Salonic & amprenta sa de origine daca - Imparatul de origine daca Galeriu
Multi au auzit de orasul grecesc Salonic, multi l-au vizitat si acolo poate au vazut si Arcul lui Galeriu. Dar putini stiu cine a fost si ce a facut imparatul roman Galeriu.
Arcul lui Galeriu, importantă moştenire din timpul guvernării romane. a fost ridicat în jurul anului 305, pentru a celebra victoria lui Galeriu asupra perşilor. Arcul cuprinde scene de luptă. De Arc, printr-o alee cu porticuri, este legată Rotonda sau Biserica Sfîntul Gheorghe (Agioas Georgios),
Salonicul a strălucit în timpul domniei cezarului Galeriu, cumnatul lui Diocletian şi membru al tetrarhatului ce conducea Imperiul Roman. Galeriu a fost numit guvernator al Illyricului şi a ales ca baza a sa Salonicul. Marea majoritate a constructiilor romane ale Salonicului au fost ridicate în aceasta perioadă: Rotonda, Arcul lui Galeriu –Kamara, Palatul, Forum-ul etc.
După constituţia lui Caracalla din 212, prin care toţi cetăţenii imperiului născuţi liberi deveneau cetăţeni romani cu drepturi depline, orice dac devenit cetăţean roman putea urca în ierarhiile vremii.
Regalian este cel dintâi dac care a urcat în această ierarhie. Documentele epocii spun că dacul cel ambiţios a intrat în istorie în preajma anului 260 d. Cr.
Galerius Maximianus (292-311) i-a urmat la domnie lui Diocletian, al cărui protejat a fost. S-a născut într-un sat din apropiere de Serdica (Sofia), dintr-o mamă dacă, venită din nordul Dunării, din Dacia Traiana. Se crede că, după numele său romanizat, Romula, mama sa ar fi venit de undeva din Oltenia, din Dacia Malvensis. În primul rând, a vrut să supună la obligaţia plăţii impozitelor Roma şi întreaga Italie, drept răzbunare pentru umilirea dacilor de către Traian, care le-a impus tribut dacilor. În al doilea rând, a vrut să schimbe numele Imperiului roman în Imperiul dacic. Înainte de a muri, împăratul s-a retras în satul său natal, care a fost numit Romulianum, după numele mamei sale.
Pe arcul sau de triumf de la Salonic apar figuri de daci cu steagul lor naţional în formă de şarpe cu cap de lup. Specialiştii apreciaza că este vorba de soldaţi daci din regiunea natală a împăratului.
Trimis de Diaura* in 12.12.09 20:52:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat si acest review (si fotografiile atasate) in sectiunea nou creata dedicata Salonicului - merita mai de mult acest oras o sectiune distincta.
Am incercat redenumire a rubricii nou introduse de autoare, care mi s-a parut usor prea lunga - Diaura, daca nuoa denumire nu ti se pare potrivita, indica-mi te rog o alta varianta.
asa, ca fapt divers... Imparatii daci ai Romei
la capitolul spiritualitate , grecii sunt foarte educati.
super poze
pe langa cele descoperite de crima ca sursa de inspiratie, adica celebra revista "formula AS" care vad ca i-a scapat lui WBM se poate observa si http://www.pelerinaj.ro/impresii_grecia.htm -pasajul 3
si
http://www.graiul.ro/?p=7562 - pasajul 2
primul pasaj probabil e autentic!
rusinica!
Nu va contrazic... pentru exactitatea faptelor si a datelor am facut acest lucru. Si pentru toti acei care ajung acolo... care se fotografiaza langa Arc, se uita 2 minute la el, se mira de cum isi protejeaza grecii istoria, ... de cum au facut trotuarul pe langa arc... si nu l-au daramat cum probabil ar fi facut romanii nostri... Dar care nu stiu nimic despre cine... cand... si de ce la-a ridicat.
In afara ca in scoli... istorie mai fac doar profesorii intre ei... in cazul meu, nici macar ghidul nu a povestit nimic.
Mi se pare rusinos sa fii ghid, ... sa iti " descarci" turistii pe trotuar... sa ii inviti sa faca poze cat timp tu te duci sa manaci ceva cateva strazi mai incolo.
Cineva din grupul nostru a zis ceva de genul "ce o mai fi fost si piciorul asta de pod...? ... ca m-am uitat la el ca vitelul la poarta noua "
Pentru toti aceia care au ajuns in Salonic si au facut poze cu aceasta farama de istorie fara sa stie nimic despre ea si pentru cei care vor ajunge in viitor acolo am scris. Chiar si pentru o domnisoara care lucreaza ca vanzatoare acolo in zona si care intrebata despre acet arc a raspuns " imi pare rau, nu stiu sa va spun mare lucru... e un arc vechi facut de greci"
Imi pare rau pentru cei pe care i-am jicnit si imi cer scuze.
OMFG!!! - adevarulk e ca am apreciat cu totul altfel, de data asta, postarea lui crima -- chiar am crezut, s incer, ca se doreste a fi o completare a review-ului Diaurei. M-am uitat peste site-ul indicat, dar nu mi-au sarit in ochi pasaje copiate!
--
Diaura: cum am mai scris, consider acest tip de postari ca potential UTILE, cu 2 conditii: 1) contributia proprie sa fie majoritara si 2) textele reproduse din alte surse sa fie incluse intre ghilimele si specificata sursa! Altfel se intrepreteaza - in mod SIGUR! - ca incercare de a trisa si nu ca "bune intentii"!
Masuri luate: retras cele 1000 PMA acordate automat + plus avertisment (pe care am vazut ca ti l-ai asumat deja, anterior).
Multumesc webmaster ..........." M-am uitat peste site-ul indicat, dar nu mi-au sarit in ochi pasaje copiate! "
apreciez decizia ta ; Masuri luate: retras cele 1000 PMA "
"Dupa constitutia lui Caracalla din 212, prin care toti cetatenii imperiului nascuti liberi deveneau cetateni romani cu drepturi depline, orice dac devenit cetatean roman putea urca in ierarhiile vremii.
Regalian este cel dintai dac care a urcat in aceasta ierarhie"
"Galerius Maximianus (292-311) i-a urmat la domnie lui Diocletian, al cărui protejat a fost. S-a născut într-un sat din apropiere de Serdica (Sofia), dintr-o mamă dacă, venită din nordul Dunării, din Dacia Traiana. Se crede că, după numele său romanizat, Romula, mama sa ar fi venit de undeva din Oltenia, din Dacia Malvensis. În primul rând, a vrut să supună la obligaţia plăţii impozitelor Roma şi întreaga Italie, drept răzbunare pentru umilirea dacilor de către Traian, care le-a impus tribut dacilor. În al doilea rând, a vrut să schimbe numele Imperiului roman în Imperiul dacic. Înainte de a muri, împăratul s-a retras în satul său natal, care a fost numit Romulianum, după numele mamei sale. "
integral... din formula AS
si dupa cum am mai spus, eu nu acuz neaparat dorinta de a urca in clasament, ci lipsa de eleganta in a posta ceva copiat INTEGRAL din alte parti. Motivul pt care faci lucrul asta nu are nici o importanta. a-ti asuma ceva ce nu e al tau este urat, ff urat. Aici este un site de IMPRESII PERSONALE DE VACANTA!! NU UITATI ASTA
mutat impresiile si fotografiile in rubrica "Descopera Salonicul"
Unde se afla Arcul lui Galerius si Rotonda? As vrea sa stiu strada... zona...
Va multumesc
Zona turistica din Salonic este cea mai simpla. Exista 2 bulevarde mari, paralele cu marea. Cel de langa faleza se numeste Niky si al doilea Egnatia. Pe Egnatia este Arcul lui Galeriu. La orice hotel vei gasi o harta a orasului si orice trecator te ajuta sa gasesti orice cauti prin oras.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 La pas prin vibrantul Salonic — scris în 13.03.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Un colț de țărm egeean: de la Salonic la Nea Irakleia — scris în 18.08.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 La pas pe strada Egnatia și în împrejurimi — scris în 12.08.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Sus-jos în Salonic: Ano Poli și marea — scris în 11.08.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Tur obiective istorice Salonic — scris în 29.07.21 de NIKYSAN din - nu recomandă
- Jun.2018 O zi in Salonic (Thessaloniki) — scris în 05.05.19 de madfalcon81 din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 'În pietre nemuritori suntem noi!' Thessaloniki — scris în 01.10.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ