ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2009
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2008
DURATA: 2 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Salonic - o experienta plina de istorie

TIPĂREȘTE

Este al doilea oraş ca mărime din Grecia şi principalul oraş din regiunea greacă Macedonia, cu o populatie de aproximativ 800. 000 locuitori. Este infratit cu orasul din care provin si eu, Constanta, iar acest lucru mi-a produs o puternica mandrie, cand am vazut pe un bulevard, in zona administrativa, o tablita care indica acest lucru.

Salonic-ul a fost capitala unuia dintre cele patru districte romane ale Macedoniei şi era condus de un praetor. A fost numit după Thessalonica, soţie a lui Cassander şi soră a lui Alexandru cel Mare, care a fondat oraşul. Ea a fost denumită aşa de tatăl său Filip, pentru că a auzit pentru prima dată de naşterea sa după ce a înfrânt Tesalia.

În cea de-a doua călătorie misionară, Paul a predicat într-o sinagogă de aici, principala sinagogă a evreilor din acea parte a Macedoniei şi a pus bazele unei biserici. Opoziţia evreilor asupra sa, l-a făcut să plece din oraş.

Ca parte a Macedoniei, Salonic a făcut parte şi din Imperiul Roman şi Bizantin până ce Constantinopolul a fost capturat în Cruciada a IV a. Oraşul a devenit capitală a Regatului Cruciat al Salonicului, până ce a fost cucerit de despotatul bizantin al Epirusului în 1224. A fost recuperat de Imperiul Bizantin în 1264, dar, neputând să-l susţină împotriva Imperiului Otoman, despotul bizantin Andronikos Palaeologus a fost forţat să-l vândă Veneţiei, care l-a păstrat sub autoritatea sa până în 1430.

Monumentele paleocreştine şi bizantine din Salonic au fost înscris în anul 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Sfantul Dumitru, este ocrotitorul orasului, aici, in catedrala care ii poarta numele se afla moastele Sf. Dumitru, pe care am avut bucuria sa le vad si sa ma inchin in fata lor.

Cele mai importante obiective turistice din Salonic, dupa Catedrala Sf. Dumitru, aflata pe o colina impunatoare a orasului sunt siturile arheologice, prezente pretutindeni, din centrul orasului pana dincolo de periferie. S-a pastrat foarte bine vechiul forum, datand din secolul II - III dHr, cu pietele, porticele, cladirile sale, precum si impresionantul odeum si palatul lui Galerius Maximianus (secolul IV dHr), baile publice, hipodromul, templele si alte monumente. In multe cazuri s-au gasit chiar o parte din mozaicurile antice, de o deosebita finete, realizate cu atentie si migala si restaurate partial de arheologic. Tot la Salonic se gaseste si Kamara, Arcada Triumfala a lui Galerius, monument impresionant construit in anul 305 pentru a aminti de victoriile militare din provinciile rasaritene ale Imperiului Roman, dar si Rotunda, o cladire de la inceputul secolului IV care a devenit ulterior biserica crestina.

Nici monumentele bizantine nu sunt putine la numar in Salonic, orasul fiind considerat un adevarat muzeu in aer liber. Cel mai bine este sa incepeti cu bisericile Acheiropoietos (secolul V), Hagia Sophia (secolul VII), Panaghia (datand din 1028), Hosios David (secolul XII) Sf Panteleemon, Ayioi Apostoloi (1310-1314), Taxiarches (secolul XIV), Panagouda, Agios Ioannis Prodromos (Nymphaion) sau Manastirea Vlatadon Ayios Demetrios, o basilica superba dedicata sfantului ocrotitor al orasului. Din perioada bizantina s-au pastrat si zidurile care imprejmuiesc orasul Salonic. Pe Strada Septemvriou se gaseste un alt sit arheologic deosebit de important, unde se mai gasesc urmele unui vechi cimitir bisericesc, cu unele dintre cele mai vechi morminte crestine din Grecia. Tot din perioada bizantina dateaza si cladirea baii publice, construita la sfarsitul secolului XIII, precum si castelul Heptapyrgion, a carei constructie a facut legatura intre epoca bizantina si perioada otomana.

Perioada otomana nu a trecut fara urme, numarul si importanta monumentelor din acea epoca impresionand de la prima vizita.

Poate cel mai important monument de gen este Turnul Alb, construit in secolul XV si care astazi este un simbol al Salonicului. Cele mai frumoase moschei sunt Moschea lui Hamza Bey Cami (secolul XV), Aladja Imaret Cami (1484) si Yeni Cami (1902). S-au pastrat foarte bine la Salonic si baile turcesti: The Pazar Hamam (secolul 15), Pasha Hamam, Bey Hamam, Yeni Hamam si Yahudi Hamam. O alta cladire importanta, altadata bursa de tesaturi, este Bezesteni, un edificiu rectangular, cu domuri acoperite de plumb si patru intrari.

Un alt cartier istoric este Ladadika, restaurat in ultimii ani, ajuns astazi unul dintre cele mai elegante din oras. Pietele traditionale sunt Modiano (adapostita intr-o cladire din 1922, cu un impresionant acoperis de sticla), piata Kapani sau Vlalis market, Piata Athonos si piata de flori Louloudadika. De o parte si de alta a Bulevardului Vasilissis Olgas Avenue se gasesc numeroase cladiri in stil neoclasic, precum si exemple deosebite ale stilului eclectic ce a dominat arhitectura greceasca la sfarsitul secolului XIX.

Zona centrala este dominata de Piata Aristotelous, inconjurata de cladiri monumentale si cu deschidere la apa, multe terase si restaurante si cu o vasta zona comerciala, foarte aglomerata.

Alte monumente si cladiri importante din Salonic sunt Mylos (vechi complex industrial, construit in 1924, astazi transformat in "gazda" unor activitati culturale), manastirea ordinului Fratii Milei, Teatrul Regal, Sala de Concerte din Salonic (o constructie impozanta si noua), cladirea YMCA (amestec de stil neoclasic si bizantin, ridicata in 1924).

Nici in privinta muzeelor Salonicul nu sta mai prejos, oferta fiind surprinzator de bogata. Odata ajunsi aici, puteti alege intre Muzeul Arheologic, Muzeul Culturii Bizantine, Muzeul Popular si Etnografic, Muzeul de Stat pentru Arta Contemporana, Fundatia Artistica Teloglio, Muzeul Cinematografiei, Centrul Stiintific si Muzeul Tehnologic.

In apropiere de oras sunt numeroase obiective turistice, pentru vizitarea carora nu este o idee rea sa mai ramaneti cateva zile. Unul dintre cele mai importante este celebrul sit arheologic de la Vergina, la 48 de km vest de Salonic, unde se gasesc numeroase morminte regale, in timp ce la 140 km la sud-est de oras este peninsula Athos, cu nenumaratele manastiri ortodoxe, unde se ajunge totusi foarte greu si cu o viza speciala, sau cel putin asa ne-au spus noua.

Gradina zoologica este una dintre cele mai mari din Europa, situata intr-o zona impadurita, linistita, unde nu am platit nimic pentru a o vizita.

Centru orasului este infernal, multe, foarte multe masini, locuri de parcare foarte putine. Hoteluri de la 2 la 5 stele, in functie de buzunarul fiecaruia, insa v-as recomanda un hotel de 3 stele sau peste. Am vizitat doua holuri de hotel de 2 stele, unde pe langa mizerie se gasea si toata fauna unui hotel ieftin care inchiriaza camere cu ora.

Foarte multi romani pe care i-am intalnit, multi dintre ei veniti sa munceasca, pentru un salariu de 600-700 euro pe luna.

Berea cam scumpa, de la 3 euro, mancarea acceptabila.

Voi pune si cateva poze care sa scoata in evidenta frumusetea orasului.

Daca ajungeti in Salonic, nu ratati tavernele vechi, unde folclorul grecesc se combina excelent cu oyzo, o bautura traditionala si foarte apreciata.


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 18.11.09 18:27:08
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5636 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Faleza centrala din Salonic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS -98 PMA (din 5 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

Andox
[18.11.09 21:50:49]
»

Foarte interesante impresiile ! Totusi era bine daca iti spuneai si parerea ta despre oras.

aaa si era frumos sa pui si sursa .... Wikipedia si artline.ro

Nu de alta dar uite ce scrie pe site-ul lor :

"Toate drepturile rezervate © artline.ro 2009"

divio*
[19.11.09 00:29:00]
»

http: //www. turismpedia. ro/Salonic-783

daca acolo sunt rezervate drepturile, poate ca aici nu-s...

o mostra din acel material, pentru verificare in text

"Poate cel mai important monument de gen este Turnul Alb, construit in secolul XV si care astazi este un simbol al Salonicului. Cele mai frumoase moschei sunt Moschea lui Hamza Bey Cami (secolul XV), Aladja Imaret Cami (1484) si Yeni Cami (1902). S-au pastrat foarte bine la Salonic si baile turcesti : The Pazar Hamam (secolul 15), Pasha Hamam, Bey Hamam, Yeni Hamam si Yahudi Hamam. O alta cladire importanta, altadata bursa de tesaturi, este Bezesteni, un edificiu rectangular, cu domuri acoperite de plumb si patru intrari"

Succes!

Andox
[19.11.09 00:36:22]
»

Totusi e de apreciat . Sa dai copy/paste din 3 surse , e ceva de munca, cand te gandesti ca putea lua mia de puncte si cu ce scria numai pe Wikipedia

divio*
[19.11.09 00:42:03]
»

@Andox:

la asa ceva nu se merita sa dai malus, pe bune. Poate s-o gasi cineva care sa citeasca dimineata ecourile de la miezul noptii si sa le analizeze.

De curiozitate, intra pe forum la sectiunea "copy/paste" si vezi ce se discuta pe acolo...

Andox
[19.11.09 00:46:24]
»

Am citit , sincer sunt siderat dar ce sa-i faci daca Cornel nu vede inutilitatea acestor impresii tip statistica sau brosura de buzunar .

divio*
[19.11.09 00:50:07]
»

@Andox:

Daca am nevoie de asa ceva, dau search unde trebuie si-mi deschide paginile respective, fara sa ma mai minunez de creatiile literare ale unora sau altora, membri de seama ai acestui drag site mie.

Ajungem sa ne invartim in jurul aceleiasi cozi, din ce in ce mai lunga...

Admin
[19.11.09 08:11:20]
»

divio, andox: pe acest site gasesti de exemplu si informatii despre temperaturile dintr-o anumita zona, pagini dedicate amplasarii pe harta, informatii si posibilitati rezervare.

Continunand logica voastra, ar trebui ca nici unele dintre acestea sa nu fie aici, daca ai nevoie de ele te duci si le cauti pe site-urile de specialitate, corect?

Ei bine, eu vad AmFostAcolo. ro ca un site cu mult mai mult decat o clona a site-urilor de acest tip din lume, un fel de enciclopedie turistica daca vreti. In mod evident, nu-mi doresc copy/paste-uri intregrale de pe wikipedia la mine pe site, dar nici nu doresc ca daca am nevoie de date suplimentare sa trebuiasca sa ma duc pe un alt site, daca le pot avea aici.

Inteleg ca voi aveti alta abordare si alte dorinte decat mine. Cu parere de rau, asta e tot ce va pot eu oferi.

--

In ce priveste problema REALA, de fond - copierea integrala sau partiala a unor reviews-uri de pe alte site-uri, o sa revin in cursul zilei cu masurile luate si precizari suplimentare, m-am ingrozit azi-dimineata cand am citit cate astfel de seziari sunt. Sper sa gasesc cat de repede - intr-o pauza de la serviciu - timpul necesar pentru masurile necesare si precizarile mentionate.

divio*
[19.11.09 10:29:16]
»

@WM:

Discutii pe tema acestui tip de copy/paste au mai fost si vor mai fi.

Ideea e ca la majoritatea lipseste notita care-ti poate da relatii despre sursa de inspiratie, lasand sa se creada ca respectivul/a si-a stors neuronii o zi intreaga pentru a pune pe ecran toate aceste deosebite impresii (lucru contrar realitatii).

Asteptam deliberarile de astazi.

Admin
[19.11.09 10:30:46]
»

Lucrez chiar acum la un Regulament - mai bine zis la o Regula despre contintul acceptat al unui review. Recunosc sincer ca m-am inselat mizand doar pe Regulamentul bunului simt. : (

Va fi gata in maxim 1 ora

divio*
[19.11.09 10:48:29]
»

@WM:

Multumesc pentru precizari, inspiratie maxima iti doresc.

Admin
[19.11.09 11:18:40]
»

gata varianta zero a Regulamentului (de fapt a unei prime Reguli din el). Il puteti citi urmarind acest link.

Va astept acolo, pe tot cei interesati in evolutia si perfectionarea acestui site. Sper sa contribuiti cu propuneri constructive, abordarile pe care le voi considera negativiste sau rauvoitoare vor fi ignorate.

SUPLIMENTAR: am decis sa aman un pic masurile adminsitratrive NECESARE in cazurile semnalate asta-noapte pana dupa discutarea, macar minimala, a Regulamentului (o sa scriu acest lucru si in postul de pe blog)

adrian76
[19.11.09 15:25:28]
»

Excelent, in sfarsit se iau masuri privind copiile

A intrat in vigoare?

Admin
[19.11.09 15:30:52]
»

In mod categoric Regulamentul ESTE, DE AZI, in DEPLINA vigoare. Masurile propuse se pot schimba insa, functie si de discutiile de pe forum.

Cum am scris si "dincolo", la celalalt ecou la tau, masurile si sanctiunile vor fi anuntate in aceasta seara/noapte.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[19.11.09 18:50:52]
»

V-am inteles dragilor pe toti, dar ce este mai bine, sa citesti pe un site tot ceea ce te-ar putea interesa despre o locatie, sau sa cauti pe diferite site-uri, pierzand timp inutil.

Din poze reiese sigur ca am fost acolo, iar daca am copiat cate ceva pentru cei interesati, am facut-o doar in spiritul cunoasterii. Ce-mi iese? Sunt prea ocupat cu jobul meu pe marile si oceanele lumii, pot spune foarte multe lucruri despre ceea ce am vazut, chiar daca mai adaug foarte multe lucruri pe care le aflu si eu, din parti diferite, si pe care, probabil vor dori si altii sa le vada, altii care nu stiu unde sa caute.

Sincer, nu am nevoie de nimic din acele premii, plec destul de des din tara, daca asta va roade si oricare ar fi pozitia mea, cedez premiul urmatorului.

Dar simt un gust destul de amar pentru romanismul de care nu ne dezicem. In fine, felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Admin
[19.11.09 19:06:10]
»

pepsi70ro: felicitari pentru post (pentru asumarea "calcaturilor strambe", in esenta); indiferent ce masuri administrative formale voi adopta impotriva ta, sa stii ca personal niciodata nu am intuit in tine un vanator de puncte si ca ai pe mai departe respectul meu cuvenit oricarui membru (si contributor) anonim al acestei comunitati.

Chiar si acuma, dupa aceste descoperiri am continuat sa cred c-ai fost animat de bune intentii. Foarte rar s-a-ntamplat pana acum sa ma insele intuitia, sper sa nu fii chiar tu una din aceste exceptii

pepsi70roAUTOR REVIEW
[19.11.09 19:16:30]
»

Multumesc mult pentru aprecieri, mi-am dorit in prima faza sa renunt, dar voi continua sa postez locuri pe care le-am vizitat. Am sa scriu impresiile mele si numai ale mele. Eu unul sunt fericit sa citesc intr-un singur loc tot ceea ce ma intereseaza despre regiunea unde vreau sa merg. Eu des, nu am timp sa stau foarte mult pe net, iar cand gasesc intr-un loc tot ceea ce ma intereseaza sunt fericit. Dar daca majoritatea nu vrea ma voi conforma.

Doresc sa cedez premiul, daca la sfarsit ma voi incadra in primii 200, pentru a nu exista interpretari.

Multumesc webmasterului pentru intelegere si il asigur de respectul meu. Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Admin
[20.11.09 03:34:00]
»

Dupa cum am anuntat, revin cu masurile administrative necesar a fi luate in toate cazurile semnalate.

In cel de fata, dezaprob folosirea improprie a unui fragment preluat din alte surse (mai precis faptul ca nu a fost delimitat de text si nu a fost specificata sursa); conform noului Regulament intrat in vigoare, precum si hotararii de aplicare partiala a lui in mod retroactiv, apeciez urmatoarele:

- incadrez review-ul in prevederile articolului (4a1) SAU al articolului (4a2) din Regulament "nu s-a specificat sursa fragmentului citat pentru fragmente semnificative din text (dar nu mai mult de 50%) " , respectiv "[...] peste 50% din text" - din cauza programului de backup care a intrat automat in functiune la aceasta ora, "sublerul automat" nu-mi functioneaza cum trebuie (site-ul este cvasi-blocat) si nu pot aprecia cu rigurozitate procentul.

- avand in vedere ca hotararea de aplicare retroactiva prevede oricum doar acele sanctiuni ce privesc retragerea PMA, nu este relvanta oricum incadrarea, ambele paragrafe avand in situatia data acelasi efect administrativ

- decid stergerea punctelor primite pentru acest review.

Admin
[01.01.10 19:26:43]
»

mutat impresiile si pozele in sectiunea "Descopera Salonicul"

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Andox, divio*, pepsi70ro
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Salonicul și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055925130844116 sec
    ecranul dvs: 1 x 1