GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Iniţial nu am vrut să scriu un review despre Salonic, deoarece această destinaţie beneficiază de suficiente impresii postate de membrii AFA. În cele din urmă, am hotarât că totuşi, experienţa unei excursii la Salonic, plecând din staţiunile din peninsula Halkidiki, ar putea interesa pe cineva.
Noi ne-am petrecut vacanţa, în Halkidiki, braţul Sithonia şi am hotărât ca în penultima zi a sejurului să facem o excursie la Salonic, după ce anul trecut făcusem croaziera pe lângă Muntele Athos. Am hotărât ca excursia la Salonic să o facem printr-o agenţie de turism locală care avea sediul chiar în centrul statiunii Sarti.
Agenţia se numeşte Sithon Travel şi are o multime de oferte pentru turistii aflati in toată Sithonia (de exemplu, oferă excursii tematice de o zi, cum ar fi turul Sithoniei, croaziera la Athos cu plecare din portul Ormos Panaghias, excursie la Meteore, excursie la salonic, seara grecească, etc). Cam toate excursiile organizate de agentiile locale cum ar fi Sithon se învart în jurul a 25 de euro de adult şi 12 euro de copil. Deşi până la Salonic sunt numai 140 de Km dintre care o bună bucată pe autostrada care merge de la Salonic la Nea Moudania, am decis ca nu e cazul sa merg cu maşina personală într-un oras de aproape un milion de locuitori care are o problemă serioasă cu parcările.
Aşadar, la ora 8 dimineaţa ne-am îmbarcat la bordul unui autocar supraetajat, prezentând voucherele pe care ni le-au dat cei de la agenţie. Autocarul nu putea fi confundat fiind inscripţionat cu numele agenţiei. Organizatorii au fost relativ punctuali, s-a plecat cu o intârziere care nu a depăşit sfertul academic. Pentru că cine se scoala de dimineaţă ajunge departe şi părinţii trebuie să asculte de copii, ne-am aşezat, la insistenţa băieţelului nostru, la etaj, pe rândul din faţă.
In serpentinele de pe Sithonia şi chiar pe strazile înguste şi întortocheate din Salonicul vechi senzaţia a fost fantastica. Aveai tot timpul impresia ca te vei izbi de stânci sau de balcoanele cladirilor. La modul propriu nu ne-am izbit cu parbrizul decât de crengile unor copaci îndărătnici şi netoaletaţi.
Despre Salonic... După ce organizatorii au lăsat o parte dintre excursionişti la Waterland (pentru că erau de fapt două excursii organizate cu acelaşi autocar, din motive de eficienţă), vizitarea oraşului a început cu partea de sus, Castra (castelul) şi zidurile vechi ale oraşului fortificat. De aici panorama este superba, se vede tot golful Salonic, şi cu putin spirit de observaţie pot fi identificate în orasul de jos, spre mare, Rotonda şi Turnul Alb.
Următoarea oprire a fost la Catedrala bizantină Sfântul Dumitru, unde se găseşte mormântul Sfântului Dimitrie cel Mare Izvorâtorul de Mir. Mormântul este loc de pelerinaj pentru călători din toată lumea ortodoxă şi nu numai. Spre exemplu, în autocarul nostru grupurile dominante erau sârb şi maghiar. Dacă la sârbi ne asteptam să dovedească un interes deosebit pentru un lăcaş de cult ortodox am fost surprinşi să observăm că şi maghiarii şi cehii (care aveau şi ei oarecare pondere numerică) au fost destul de interesaţi de acest obiectiv.
Revenind la ponderea grupurilor, trebuie să spun că fiind singurii români nu am beneficiat de ghid de română, fapt pe care l-am ştiut încă de la plata biletelor, la agenţie. Ceea ce a fost surprinzător a fost că cei trei ghizi au vorbit exclusiv în limbile excursioniştilor, adică sârbă, cehă şi maghiară. Întrucât ghidul cehilor mi s-a părut mai comunicativ, l-am rugat ca la fiecare oprire, la coborârea din autocar să îmi comunice datele estenţiale: ce obiectiv avem de atins, cât timp avem la dispozitie şi care e locul de întâlnire. Lucrurile au funcţionat perfect astfel că, la orele prânzului am fost lăsaţi în Aristoteles Square (punctul focal al Salonicului) şi ni s-a dat timp liber la dispoziţie până la orele 16.00 când autocarul urma să plece spre Sithonia de la Turnul Alb.
Ni s-a explicat cum ajungem la Turnul Alb din Aristoteles Square şi ne-am rupt de grup. Au fost trei ore de plimbare superbă, pentru că o oră am stat la masă pe frumoasa promenadă a Salonicului pentru hrănire şi hidratare. Am vizitat piaţa de peşte, legume, carne şi mirodenii care are un parfum oriental demn de marile bazaruri, cum ar fi cel din Istanbul. Acolo se amestecă miresmele, culorile şi gusturile. E un furnicar extraordinar, ochiul se bucură de atâta abundenţă. Eşti ademenit de vânzători din toate părţile, dar atenţie - după cum fusesem avertizaţi - aici apar şi hoţii de buzunare, majoritatea victimelor fiind turişti neatenţi.
Am mers apoi la Turnul Alb pe care l-am vizitat. În Turn era organizată o expoziţie multimedia despre istoria Salonicului, care a fost binevenită în lipsa unui ghid de română sau engleză. Expoziţia beneficia de ghid audio, aparatele putând fi obținute la intrare prin lăsarea unui act de identitate. De sus din turn am avut parte o nouă panoramă care îţi taie răsuflarea.
Din păcate o zi la Salonic, oraş cu atâta istorie, cu atât de multe vestigii, cu atâtea locuri cu amprentă spirituală puternică, mai ales pentru ortodocşi, dar şi cu atâtea locuri de distracţie, este prea puţin. Noi de exemplu am văzut Rotonda din mers, iar arcul lui Galeriu l-am ratat, nemaiavând timp.
În plus, în iulie soarele este năucitor la Salonic şi ne-am ascuns de el la expoziţia din Turnul Alb. Recomandarea noastră pentru cei care merg la mare în Halkidiki, este să încerce şi o excursie la Salonic.
Noi ne-am propus să revenim cândva pentru un city break poate în extrasezon, pentru că ni se pare că oraşul are mult mai mult de oferit.
Trimis de adialexe in 07.08.13 15:36:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adialexe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Frumos oras! L-am vizitat de trei ori si mi-as dori sa-l revad.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 La pas prin vibrantul Salonic — scris în 13.03.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Un colț de țărm egeean: de la Salonic la Nea Irakleia — scris în 18.08.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 La pas pe strada Egnatia și în împrejurimi — scris în 12.08.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Sus-jos în Salonic: Ano Poli și marea — scris în 11.08.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Tur obiective istorice Salonic — scris în 29.07.21 de NIKYSAN din - nu recomandă
- Jun.2018 O zi in Salonic (Thessaloniki) — scris în 05.05.19 de madfalcon81 din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 'În pietre nemuritori suntem noi!' Thessaloniki — scris în 01.10.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ