GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O idee de excursie de trei zile in care sa cuprinzi destule, fara a fi obositoare, interesanta si pentru copii dar si pentru adulti, cu plecare din Bucuresti, ar putea cuprinde ca si obiective de vizitat:
- Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia;
- Manastirea Dumbrava – pe drumul dintre Alba Iulia si Cluj – la 1 km de soseaua nationala;
- Salina Turda;
- Manastirea Mihai Voda si mormantul lui – la Iesirea din Turda;
- centru orasului Cluj - Clujul medieval;
- Cetatuia din Cluj;
- Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail si grupul statuar ce il prezinta pe Matei Corvin ecvestru, tot in Cluj;
- Piata Mare din Sibiu;
- Piata Mica – Sibiu.
- Podul mincinosilor – Sibiu;
- Turnul Sfatului – Sibiu;
- Biserica ortodoxa Sf Treime – Sibiu;
- Turnul Olarilor si cel al Dulgherilor – Sibiu.
Am plecat din Bucuresti, pe 1 mai dimineata, la ora 7, cu directia Turda, unde am poposit in prima seara. Pentru prima zi ne-am stabilit sa vedem Cetatea din Alba Iulia pe indelete, si sa ajungem in Turda la cazare pe seara.
Am plecat pe traseul Pitesti – Ramnicu Valcea – Sibiu – Sebes – Alba Iulia – Aiud – Turda. Drumul a fost foarte bun, fara sa fie aglomerat, iar pe Valea Oltului stie toata lumea cat este de frumos! Cu pauzele de rigoare, am ajuns in Alba Iulia pe la 11.45.
Am parcat masina chiar langa cetate, in fata Casei de Cultura, intr-o parcare fara plata. Cetatea este senzationala, a fost restaurata recent. De cum treci de poarta, peste pod, intri intr-o alta lume. La ora 12 chiar am prins si o schimbare de garda, care a impresionat pe toata lumea deopotriva, si mari si mici! Caii erau uriasi si trepidau sub ostasii medievali! Dupa ce am vizitat-o pe indelete, ne-am indreptat spre Turda spre cazare.
Am avut noroc si pentru ca era 1 mai, programul special prelungit ne-a permis sa vizitam in aceeasi zi si salina. Altfel programul de vizitare este intre 9.00 – 16.00, iar preturile sunt intre 10 – 20 lei. Salina Turda este un obiectiv de “neratat”!!! Este spectaculoasa si merita vazuta.
Seara am luat Turda la picior sa vedem centrul, care era plin de mii de lalele de toate culorile.
A doua zi de dimineata, dupa o gustare rapida, am pornit pe o ploaie mocaneasca, catre Cluj. Acolo parcari cu plata sunt din plin, asa ca nu trebuie sa va faceti griji. Centrul Clujului, partea medievala, s-a potrivit la fix cu ploaia. Ne-am udat, dar ne-am plimbat si am vazut Piata Unirii, Biserica Romano-Catolica Sf Mihail, grupul statuar al lui Matei Corvin ecvestru, Teatrul National, Opera Nationala, Biserica Ortodoxa Schimbarea la fata, Catedrala Adormirea Maicii Domnului…
Am urcat si la Cetatuia, unde nu mai este decat un monument, dar poti sa prinzi niste poze superbe cu panorama orasului Cluj. Poti sa urci cu masina, pana in parcarea hotelului Belvedere.
De la Cluj am luat-o inapoi pe Turda cu destinatia cazarii celei de-a doua zile, adica Sibiel (la 17 km de Sibiu). In drum ne-am uitat stanga-dreapta si in limita a 10 km, am mai gasit si alte obiective care merita vizitate.
La iesirea din Turda, la 2-3 km pe drumul care se face in stanga, se ajunge la Manastirea Mihai Voda si la mormantul lui. Acum nu stiu daca Mihai Voda e ingropat chiar aici, dar este o oaza de liniste, desi sunt inca in constructie. Aici in cativa ani o sa fie si camere pentru turisti, deci e bine de tinut minte.
Intre Cluj si Alba Iulia, la 1 km de soseaua nationala (se vede in dreapta, pe deal) am intrat si la Manastirea Dumbrava, un coltisor de rai, plin de liniste, de flori si verdeata si de animale (caprioare, fazani, gaini pitice, chiar si un paun).
La Sibiel se poate vizita Muzeul Icoanelor pe sticla, care este in curtea bisericii. Si satul merita o plimbare pe stradutele inguste si in panta, pietruite si cu case vechi, cu porti inscriptionate. In apropiere este si satul Fantanele care urca pe deal si care are niste peisaje superbe: livezi, campuri intinse cu flori si cai care pasc liberi, si peste toate o liniste care-ti picura in suflet!
Inainte sa ajungem la Sibiu am trecut si pe la Manastirea Orlat, din satul cu acelasi nume. Nu mai era plina de verdeata si flori ca altadata, dar fiind duminica, nu am putut sa nu remarc faptul ca toata lumea care venea la slujba era imbracata ca de sarbatoare.
La Sibiu, daca ajungi in Piata Mare, ai ce vedea. Mai poti vizita Piata Mica, Podul Mincinosilor, Turnul Sfatului, Turnul Olarilor si cel al Dulgherilor, si multe altele.
De la Sibiu am plecat in jur de ora 13.30 si am tinut drumul drept spre casa, ajungand in Bucuresti in jur de 16.30.
A fost o excursie foarte placuta si de amintit la capitolul “asa, da”!
PS: Am incercat sa fiu cat se poate de scurta, sa nu va plictisiti. Sper sa va ajute articolul meu cand o sa aveti 3 zile libere si niciun plan! :)
Trimis de vulpe mihaela in 14.05.15 10:51:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vulpe mihaela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Descoperind România - Drumuri pitorești — scris în 26.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Excursie în județul Sibiu — scris în 28.03.24 de cosmin09 din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2023 O cu totul altfel de excursie în judeţul Arges — scris în 28.09.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Un traseu de excepție: Gura Humorului-Praid — scris în 14.09.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Brăila-Ploiești și retur cu trenul. Amintiri din tinerețe, sau o călătorie în timp — scris în 15.08.23 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Cu trenul prin Romania – spre Ploiești și retur — scris în 13.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Veșnicia de la sat — scris în 19.03.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ