GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Că "veșnicia s-a născut la sat" este deja o axiomă... emisă de Lucian Blaga, ni s-a întipărit în minte de copii, pe când citeam lecturile obligatorii de prin școala primară.
Pășind pe ulița de pământ prăfuită, bordată de-o parte și de alta cu uluci, îngărduind știrb gospodării ponosite mi-au revenit și altele de-ale poetului și m-am trezit rememorând:
- Cum e sa fii mort?
- La fel cum e să fii viu...
... revelație! Nici măcar nu se mai târâie timpul. Stă. Stă, de-a binelea.
Senzația e atât de reală, încât inspiri veșnicia axiomei.
Trec pe lângă o căsuță de lemn, bondoacă, înnegrită de timp, cu acoperișul căzut într-o rână, ca o pălărie pusă hâtru pe-o sprânceană. Ferestruicile scobite în fațada de la stradă, două, pereche simetrică, zâmbesc vesel și alb a dantelă scrobită. Silueta adusă de spate, târșâind prin curte, întregește o imagine uitată într-un fund de amintire... poză din vreo carte veche? bunica închipuită doar, necunoscută din cauza vitregiei vieții? O ceașcă de căldură îmi năvălește undeva prin piept.
Bunica își îndreaptă năframa întunecată, își netezește poalele și-și ridică privirea. Zâmbește, îngânând un ziua bună sfios. Ochii, de un albastru spălăcit găzduiesc o privire caldă, cât toată închipuirea mea în joaca de-a bunicii.
Mă văd. O mogâldeață îndesată, strângând cu toate puterile imaginea întunecată a bunicuței. Se apleacă, luându-mi fața în palmele ei, bătucite de muncă, zbârcite de vreme și-mi depune un sărut sfielnic pe fruntea-mi încruntată.
Ulucii par că se îndesesc, împrăștiind imaginea. Răspund la salut și-mi continui drumul, numărându-i.
Calea pare că se termină, deși se desparte în două cărări subtile ce duc, probabil la alte câteva gospodării răsfirate... sau poate, la pădure. E capăt de drum... mai departe nu mai sunt așezări administrative... incepe nemărginirea. Sau sfârșește?
Înainte de intersecția timpului, o colină înceată, în dreapta. Gărduleț, de jur împrejur. Înăuntru, alta formă a veșniciei. Sau singura rămasă. Cruci vechi, înscriind un rezumat strâmt a ceea ce suntem.
Mă năpădesc toate melancoliile. Cât mai contăm? Departe de firul vieții, ne stingem încă o dată.
În vârf de colină, biserică veche, unde veșniciile aprind lumini, unde rugăciuni s-au ridicat zeci de ani, însumând speranțe de generații. Câte oare s-au împlinit? Câte lacrimi s-or fi vărsat pe aici?
În curte, un ciopor de oi, aciuite în umbra cladirii de lemn. Reușesc să-mi croiesc drum printre ele, până pot urca in tindă. Apoi, mai sus, în clopotniță, două clopote, vechi și ele. Ating sfoara, trăgând ușor. Un sunet firav și ruginit împrăștie oarecum liniștea ce m-a cuprins. Mă sperie.
Ecoul îmi răsună mult timp în minte, aranjându-mi gânduri.
De-ale și cu veșnicia.
Aia care s-a născut la sat.
**
#Biserica de lemn Muncelu Mare, 1762, hram "Duminică Tuturor Sfinților"
#Biserica de lemn BoiaBârzii, sec. XVIII, hram "Pogorârea Sfântului Duh"
[ambele din județul Hunedoara -- notă webmaster]
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
de văzut și revăzut, relaxare în natură și istorie.
Trimis de Daniela H in 19.03.23 18:57:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daniela H); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă România, PRIN şi PENTRU ROMÂNIA - #DESCOPERĂ ROMÂNIA" (deja existentă pe sait)
@Daniela H: Frumoasă întoarcere în timp, frumos scris! Parcă îmi imaginez la fel ca tine bunica văzută în primii ani ai copilăriei! Frumoasă această biserică din lemn, Muncelul Mare, frumoase poze! Am făcut o simulare pe hartă și este la 35 kilometri de Deva. Între cele două biserici vechi de lemn, Muncelul Mare și Boia Bârzii sunt doar 3,5 kilometri, cred că se pot vizita și pe jos.
@mprofeanu: da, este drum asfaltat, se poate parcurge si pe jos.
e plină zona de biserici de lemn, eu am făcut-o (distanța) cu mașina, am vizitat mai multe în acea zi.
eu văd impresiile de călătorie ca și ceea ce mi-au inspirat mie obiectivele vizitate, locurile, dar sunt dispusă să dau și alte detalii celor interesați. Îmi plac cladirile vechi, arhitectura, bisericuțele de lemn, cu tot ceea ce înseamnă istorie. Indiferent de ce vizitez, mă straduiesc să aflu cum au trăit și cum trăiesc acum localnicii, tradițiile, obiceiurile.
Mulțumesc
Bisericuțele vechi, din lemn sunt o întoarcere în timp. Au rezistat și încă rezistă nu numai prin muzee ale satului, pentru că, iată, mai sunt locuri unde pot fi văzute, în sate, unele uitate de lume, ca un simbol al acelei veșnicii despre care scria Lucian Blaga. Poetică decrierea ta!
@Rodel: într-adevăr, impresiile mele sunt ceea ce simt in fața și la fața locului respectiv. Unde este cazul, o să adaug detalii, in cazul obiectivelor mai necunoscute sau, cum spuneam, pot răspunde în cazul în care este cineva interesat.
Mulțumesc mult pentru popas și apreciere ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Descoperind România - Drumuri pitorești — scris în 26.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Excursie în județul Sibiu — scris în 28.03.24 de cosmin09 din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2023 O cu totul altfel de excursie în judeţul Arges — scris în 28.09.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Un traseu de excepție: Gura Humorului-Praid — scris în 14.09.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Brăila-Ploiești și retur cu trenul. Amintiri din tinerețe, sau o călătorie în timp — scris în 15.08.23 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Cu trenul prin Romania – spre Ploiești și retur — scris în 13.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 O zi în Crăciunelu de Sus – Satul de poveste, în care mai trăiesc doar bunici — scris în 18.03.22 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ