ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2020
DURATA: 14 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Sare si soare

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Sare si soare

Aceasta este un mic review "din viata balneara a comunitatii", o mica filozofie plina de "sare, soare si relaxare" care, sper sa aiba destula sare si piepr, ca sa va mai salte putin moralul afectat de pandemie si de aceasta luna cam ploioasa.

In urma cu un an

Fiind un "fan" al apelor sarate, anul trecut, in perioada lunii mai (mai calduroasa decat cea actuala) si inceput de iunie, am inceput un mic turneu "de informare" pe la Baile sarate Ideciu de Jos, apoi la Baile sarate Jabenita (aflate in paragina- dar o baie tot puteai sa mai faci pe-acolo, caci nu te impiedica nimeni, din cauza simplului motiv ca in perimetru bailor nu se afla "tipenie de om"), am pornit apoi spre Baile sarate estivale de la Praid (in renovare in acel moment), apoi la Baile sarate Sangeorgiu de Mures si bine-nteles, mi-am continuat drumul spre lacurile sarate cele mai vestite si utilizate din Sovata, Lacul Ursu, Negru si Mierlei. Ma interesau preturile si programul bailor (si eventualele schimbari aparute intre timp), pregatindu-mi astfel si "un plan de actiune" (plan de relaxare, plaja si balaceala), pentru vara ce avea sa vina (mai ales ca excursiile mele din Grecia, au cazut). Am facut aceasta mica trecere in revista a bailor din "jurul meu" (de pe o raza nu mai mare de 70 Km), stiti de ce?

Pentru ca vara "cea adevarata", tot va apare ea, odata si-odata, poate brusc, in mod canicular si-atunci multi dintre noi, vom simti nevoia de a evada intr-un loc unde sa ne racorim si sa ne relaxam.

Ce va fi in acest an?

Aoleu! In acest an, prevad, odata cu diminuarea dorintei romanilor de a pleca in excursii externe, coroborat cu dorinta lor fireasca "de-a evada totusi, din casa" - o supraaglomerare a acestor oaze de sanatate autohtone (statiunile balneare).

De ce am ales eu oare in aces mic turneu tocmai apele sarate si nu pe cele dulci (stranduri, piscine, Spa-uri, Wellness-uri), care se afla mult mai aproape de casa mea? Pai, pentru ca, in primul rand, eu cred ca definitia unei excursii sau a unui concediu este atunci cand esti "dus un pic de-acasa", macar pentru un week-end, intr-un loc in care scapi de stresul si poluarea orasului si ajungi intr-un loc cu multa verdeata, aer curat, liniste si daca eposibil si un loc de plaja si "balaceala".

Baile sarate Jabenita

Mini-statiunea se afla la 6-7 Km de Reghin (in comuna Solovastru). Poarta bailor era larg deschisa, un panou ma anunta "Bine ati venit la Baile sarate Jabenita". Lacul Jabenita s-a format prin prabusirea unei saline de suprafata, nu mai adanca de 10-12 m, exploatata de romani. Apa lacului e foarte concentrata (saramura curata), "e mai multa sare decat apa in acest lac", apa e propice diveselor afectiuni reumatice. Scarile de lemn ce duc in lac si terasa din lemn din jurul lacului sunt

intr-o avansata stare de degradare. Ce mai, e jale mare la Jabenita. Mai exista in jurul lacului si un spatiu destinat discotecilor si o cladire bine conservata, dar inchisa.

M-am tot invartit o vreme prin statiune fara sa intalnesc vreun om. In final, la pleacare, dintr-o curte din afara bailor, de vis-a-vis, o voce binevoitoare, ma anunta ca "asa sunt baile de peste 10 ani dom' le".

Baile sarate Ideciu de Jos

Alta viata! Statiunea e situata cam la aceasi distanta fata de Reghin (7-8 Km) dar aici, e-un loc frumos, ce-ti ramane in suflet. Gasesti spatii de parcare in jur, personal la intrare si la barul si restaurantul bailor, cabine de dezbracare, dusuri, sezolonguri si umbrelute simpatice, 4 bazine sarate de diferite adancimi, mese din lemn unde poti servi ceva de-ale gurii, spatiu pentru impachetare cu namol. Al patrulea bazin e "natural", (care e si cel mai adanc, nu-i atingi fundul) e-un fost lac cu mult namol pe fund, care a fost ' transformat" intr-un bazin terapeutic. E si cel mai cald. S-au pus scari de lemn largi la intrare si bare de sprijin pe margini. Dar nu prea ai nevoie de acele bare, caci concentrata salina a apei te tine deasupra ei, odata ce-ai intrat in ea, devii "o pluta".

Nu departe de intrare la bai e si o pensiune simpatica (Marianne), dar, pentru cine doreste sa faca o cura balneara mai lunga, exista si alte pensiuni inclusiv cazare "la cetatean".

Praid

La Praid, baile sarate estivale, se afla nu departe de salina. Cand am ajuns eu pe-acolo, piscina cu apa sarata era mai goala decat Eva in poza aia biblica, (stiti voi care) in care ea apare langa Adam. Intreaga statiune era un santier, baietii care lucrau pe-acolo mi-au zis ca un deal din vecini a luat-o la vale si s-a prabusit peste bai, asa ca mai e ceva de asteptat pana la inaugurare.

Sovata

Despre Sovata s-au scris kilometri de texte si s-au afisat tone de fotografii. Tot ce v-as scrie acum, n-ar face decat sa repete ceea ce s-a mai scris. Sovata e una dintre statiunile cele mai "curtate" de romani dar si de straini (mai ales din Republica Moldova si Ungaria). Sezonul bailor in Sovata, ca si-n alte statiuni balneare din tara, a inceput in hotelurile de cura, inca de prin luna martie-aprilie, prin sistemul de "pachete", de odihna sau de tratament. La Sovata existau pachete de 5 zile (de luni pana vineri) sau mai lungi. Erau pachetele cele mai ieftine. M-am intersat inca din martie, la hotelurile Bradet si Alunis, de pretul unui pachet de 5 zile. La Alunis costa 680 lei/persoana iar la Bradet era ceva mai scump, 920 lei. Functiona bine si sistemul "early-booking". Ce anume cuprindea acest pachet (cumparat cu aprox. 2 luni inainte)? La Hotelul Alunis: "cazare + bonuri valorice de masa (250 lei) si 3 proceduri medicale, inclusiv folosirea bazinelor de tratament si inot". La Hotelul Bradet, totul era identic, doar ca primeai demipensiune in loc de bonuri valorice.

Lacurile estivale din Sovata, se deschid pe rand: lacul Negru e primul, se deschide prin luna mai (program 9-20, tarif - 40 lei/zi/adult, cu sezlong si saltea, copiii platesc 20 lei), lacul Ursu se deschide prin iunie (program 10-18, intrarea 30 lei/pers, sezlongul 20 lei) si lacul Mierlei e deschis

non-stop (apa sarata si concentrata nu ingheata in totalitate, nici iarna), adica, mai bine zis, lacul Mierlei se deschide atunci cand apa e cat de cat propice pentru inot. Complexul Lacul Negru, recent aparut pe harta balneara a statiunii, in urma cu doar 5-6 ani, are un lac cu apa (usor) sarata, o piscina cu apa sarata incalzita si concentrata, doua restaurante, sezlonguri, saltele, un cabinet medical, o mica baza proprie de tratament, vestiare, dusuri.

Baile sarate Sangeorgiu de Mures

Baile se afla la 6 Km de Tg. Mures, poti ajunge la ele si pe jos. Statiunea e moderna, este dotata cu tot ceea ce-ti doresti ca sa te simti bine. Bazine cu apa sarata, cu apa dulce, dusuri, vestiare, locuri de relaxare, program de hidro-kinetoterapie, spatiu pentru impachetare cu namol, mai multe spatii alimentare, loc de joca pentru copii. Statiunea dispune si de o mega-parcare gratuita (cu peste 200 locuri).

Final

Pai, nu exista nici un final la acest review, caci eu v-am descris pe scurt, doar cateva statiuni balneare (cele din judetul meu), din cele peste 100 (mari, medii, mici sau minuscule) existente in intreaga noastra tara. Sper totusi ca aceste cateva informatii, va vor ajuta sa va faceti si in aceasta vara, un concediu agreabil.

 

@Web, te rog videoclipul, mersi! - youtube


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

majoritatea statiunilor sunt in vecinatatea unor zone verzi, exista suficiente spatii de cazare si alimentatie, cele mai multe excursii optionale le ofera Sovata si Praid-ul.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 22.05.21 09:54:55
Validat / Publicat: 22.05.21 10:41:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA. A mai fost în/la: La Sovata, cazare OK la Hotel Relax

VIZUALIZĂRI: 875 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Complexul Lacul Negru, bazinul cu apa sarata si lacul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.05.21 10:41:40]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă România, PRIN şi PENTRU ROMÂNIA - #DESCOPERĂ ROMÂNIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Din viața comunității AmFostAcolo]

Considerăm că este (mult) mai util aici...

dorgoAUTOR REVIEW
[22.05.21 11:20:24]
»

@webmasterX: Corect! E mai bine asa! Multumesc! ????

Dana2008PHONE
[22.05.21 17:14:27]
»

@dorgo: Mulțumim frumos pentru informații!

Eu voi trece cu siguranță pe la Ideciu, Sângeorgiu de Mureș, Sovata și dacă se inaugurează ani aceasta și pe la Praid unde ne-am simțit foarte bine, combinând băile cu vizitele la salina.

O vară cu multă bălăceală(tratament) la băile sărate!

Numai bine! Multă sănătate!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.05.21 18:39:11]
»

@dorgo: Mulțumim pentru recomandări! Să vedem cum va fi vremea în vara asta, momentan se dovedește a fi tare capricioasă. Sunt băi din acestea micuțe despre care unii din noi nu au auzit niciodată, dar o informație inedită e binevenită oricând.

Multe stațiuni balneo de interes local au fost lăsate în paragină după anii ' 90. Patronatul din sectorul balnear vorbea acum câțiva ani despre mai mult de 25 de mici stațiuni lăsate de izbeliște (profit.ro/povesti-cu-prof ... e-euro-16821803). Mă gândesc acum chiar la Băile Szejke unde ștrandul era închis anul trecut.

Să auzim numai de bine!

liviu49
[22.05.21 18:40:40]
»

Mai putin ceva de vazut pe lista mea pentru cele doua zile de la sfarsitul lunii iunie, atunci cand voi fi in zona, in drum spre Maramures. Si pana ajung, la inceputul lui septembrie, la tratament poate am timp si de o balaceala in saramura.

Chiar daca nu ajung in saramura, voi avea ce vedea.

Sper ca dupa ce ies din saramura sa nu nimeresc pe un gratar!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[23.05.21 15:14:57]
»

@Dana2008: Multumesc, la fel!

Baile Sangeorgiu de Mures sunt f. aproape de Tg. Mures, si de aceea, vara, e bine sa te duci la prima ora (8 dimineata), pana la ora 11 poti face 3 ore de baie, bazinul e destul de gol. Dupa ora 11-12, totul se aglomereaza, atunci e bine sa pleci acasa.

Cea mai putin cunoscuta statiune cu bai sarate e Ideciu de Jos, acolo-mi place mie cel mai mult, in cursul saptamanii e putina lume, poti ramane toata ziua, nu se aglomereaza.

La baile sarate din Praid totul e modern, bazinele sarate sunt mari dar e destul de multa lume (cred ca din cauza celor care frecventeaza salina).

La Sovata, lacul Ursu e imens, ai loc de inot destul, problema e "plaja de lemn", acolo e inghesuiala plus ca sezlongurile sunt insuficiente. La intrarea si iesirea din lac e multa lume.

Lacul Negru e putin sarat, se formeaza adesea alge, lumea nu prea inoata in lac ci mai ales in piscina cu apa sarata incalzita, cam mica.

Lacul Mierlei e putin amenajat si putin frecventat, e situat in padure, (ai soare doar intre 11 si 16), trebuie sa "pedalezi” pana la el, acolo n-ai apa dulce, si in afara de terasele podite, totul e in panta. Aici insa, "balaceala" si namolul, sunt gratis.

Lucien
[26.05.21 16:18:00]
»

O excursie tematică de nota 10.

Mi-au plăcut mult Băile sărate Jabenița (Jabenita?) chiar dacă (sau poate tocmai pentru-că) erau degradate. Nu am înțeles insă dacă efectiv te poți bălăci în această apă (în sensul că există o cale de acces și nu este pericol să se rupă platforma de lemn).

dorgoAUTOR REVIEW
[26.05.21 17:25:39]
»

@Lucien: Un amic mi-a zis ca vara satenii se balacesc in mod curent. Lacul e destul de adanc si apa e f. concentrata, imediat ce-ai intrat in ea, te mentine la suprafata.

Pe partea dreapta a lacului ei au pus "scandura langa scandura" si au creat o scara de lemn, pe unde se poate intra in apa.

Atasez o imagine din alt unghi, cu aceasta scara improvizata care se afla pe partea dreapta a lacului (langa discoteca).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, liviu49, Lucien, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060100078582764 sec
    ecranul dvs: 1 x 1