ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Praga
ÎNSCRIS: 01.07.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 365 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Minuni Regale si Vegetale: Palatul de Vara si Gradinile Regale (Belvedere)

TIPĂREȘTE URM de aici

Multa lume intreaba de Belvedere, in ceha “Kralovsky Letohradek” (Palatelul de Vara). Acoperisul, bombat si verde ca o prajitura cu glazura de fistic, e vizibil de pe Podul Carol si atrage atentia. Pana ajung sus insa, ceva se intampla cu entuziastii turisti: ori obosesc … ori nu-l mai gasesc … ori, din lipsa de timp, nu le da voie ghidul. Desi prin castel e simplu, in a ii-a curte interioara pe partea stanga, spre Daliborka, faceti la stanga. Sper ca dupa aceasta descriere sa va faceti timp … si sa-l gasiti … si sa mi-l aratati mie pe ghidul ala care nu va da voie, sa-i zic eu cateva de dulce, in orice limba vrea. Inclusiv in ceha.

Mai norocosi sunt cei care ajung cu tramvaiul 22. Pot sa coboare la statia “Prazsky Hrad” in romaneste “Castelul Praghez” si sa intre pe poarta maiestuoasa din fier forjat si pe alocuri aurit. Ar fi mai bine sa coboare cu o statie inainte, la statia “Kralovsky Letohradek” deci chiar palatul Belvedere. Dar incapatanarea cehilor de a utiliza numai denumirea lor – care-ti incurca limba si urechile daca esti strain – cred ca-i face pe multi sa nu realizeze ce statie e si sa treaca de ea. Aceasta ar fi intrarea din dreptul palatului. Pe ea – sau pe inca o intrare in partea cealalta a castelului - se poate intra si daca vii din directia parcului Letna, sau, cum am venit eu, de la statia de metrou Hradcanska. In orice caz eu pe aici am intrat in descrierea de fata.

Palatul Belverere, denumit si Palatul Reginei Anna, i-a fost daruit acesteia de sotul ei Ferdinand I. Constructia, intre anii 1538 – 1560, este de inspiratie italiana. Acoperisul verde este insa opera lui Hans Tirol si Boniface Wohlmut. Palatul a fost reconstruit in 1836, dupa ani lungi in care a fost dat in folosinta -si distrus – de armata austriaca. O lunga reconstructie a trait si in ultimii ani, si doar uneori au loc expozitii de arta. Este mai mult un observator gratios si mut al vietii din gradina din fata. De evidenta inspiratie italiana, “giardinetto” se mandreste cu o fantana cantatoare, opera maestrului Tomas Jaros din anii 1564-68. Sunetul ca de clopot al picaturilor cazatoare se poate auzi cel mai bine langa fantana sau sub ea.

Gradina a aparut in 1534, Ferdinand I de Habsburg cumparand o vie veche pe care a populat-o treptat cu raritati botanice si plante exotice. Cum gradina avea exclusiv un rol de distractie, au aparut si “Sala Jocurilor de Mingii” in ceha Míčovna cu sgraffito de inspiratie antica, si orangeria.

Cand intri, dupa ce ai admirat fatada palatului, giardinetto din fata si fantana cantatoare, pasesti intr-un ierbar viu. Uriasi, batrani si sfatosi, fiecare copac isi spune povestea, fiind luat in evidenta intr-o harta aflata in doua exemplare la doua capete ale gradinii, dar si in placutele prezente aproape la fiecare dintre ei. Originea arborilor in general si a arborelui de fata special sunt narate in ceha si engleza. Uneori nici una nici alta nu ma ajutau, dar minunata noastra romana, cu originea ei latina, m-a ajutat sa-i identific – carpen, paltin, frasin, artar, platan … Un gingko biloba cu frunzele lui speciale, un alun, o metaseqvoia chinezeasca, nemaipomenit de frumosi si de puternici. Gradina italiana a devenit in multe locuri englezeasca, asa ca abunda in tufe de bujori si rododendroni care fac deliciul primaverii. Marginea din stanga, venind dinspre palat, are in plus o vedere superba asupra Pragai si a Catedralei Sf. Vitus. Un nivel mai jos – accesibil fie pe o scara din dreptul Palatului Belvedere fie prin intrarea din partea opusa, dinspre Hrad – duce la Orangeria Noua care este tot ce poate fi mai space-age, dar nu sare in ochi fiindca este izolata de frumusetile renascentiste din gradina.

Dupa ce traversam un culoar cu o fantana frumoasa, acum in reconstructie, ajungem in partea dinspre Hrad, unde se afla Míčovna, acum sala de expozitie, o alta fantana, si decoratiuni florale regale in forma de fleur-du-lys. O zona separata gazduieste in week-end o expozitie de pasari de prada vii. Acestea ajung la un adapost pentru animale fie ranite, fie ca pui. Sunt ingrijite dar de multe ori nu se mai pot intoarce in natura. Ulii, soimi si bufnite clipesc buimac - asta daca nu au ochii acoperiti - si pe unii puteti sa puneti mana, sub supravegherea ingrijitorului. Se primesc contributii pentru adapostul care se sustine mai mult din fonduri proprii.

Am lasat la sfarsit un copac cu totul special pentru mine. De fapt, nu este copac, sau n-ar trebui sa fie. Este o magnolie japoneza de cel putin 100 de ani. Are dimensiunile unui copac si de multe ori este ignorata in timpul verii, asta daca vizitatorii nu citesc placuta din dreptul ei. La inceputul primaverii insa, timp de o saptamana, este regina necontestata a gradinii. Florile magnifice, mari ca palma, albe ca zapada si parfumate ireal, infloresc primele. Ori aici e buclucul, fiindca gradina este inchisa intre 1 Noiembrie si 31 Martie. Cand primavara a fost timpurie, o vedeam in toata splendoarea de dupa gratiile portii dar este inutil sa incerci sa convingi soldatul de paza sa te lase cinci minute s-o admiri indeaproape. Am insa o poza, nu mai stiu de cand, de acum vreo doua telefoane daca ma uit la obiectiv, si este afisata aici.

Cine are drum prin Praga, retineti, Gradina si Palatul Belvedere mai sunt deschise pana pe 31 Octombrie inclusiv. Daca le ratati, ne vedem pe 1 Aprilie, la magnolie! Serios! :-)

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Pragheza_Gotica in 26.08.13 21:53:26
Validat / Publicat: 26.08.13 23:07:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3547 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pragheza_Gotica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Belvedere - Palatul de Vara "Kralovsky Letohradek" si fontana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.08.13 23:01:16]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[26.08.13 23:05:58]
»

@webmaster: Ahem... inainte de a fi validat? Ca vad ca tot albastru e : -)

webmaster
[26.08.13 23:08:10]
»

@Pragheza_Gotica: iacă... nu mai e "albăstrit"

Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[26.08.13 23:10:09]
»

@webmaster: Multam fain, ma bucur ca-ti place!

Pragheza_GoticaAUTOR REVIEW
[11.09.13 11:24:41]
»

ANUNT!!!

In acest week-end de 14 si 15 Septembrie are loc a 8-a editie a Serbarii Recoltei Viilor (Vinobrani) in Gradinile Regale Belvedere. Traditional, se deschid si portile grădinilor de producție, unde se cultiva legume, fructe si flori pentru uzul Castelului Praghez. Aceste gradini nu sunt in mod obisnuit accesibile publicului.

-Accesul in gradinile regale este gratuit cu exceptia salii de degustare

- Degustare de vinuri din Cehia si Moravia în sala de bal „Micovna”. Puteti degusta atat suc de struguri proaspat stors in replici ale preselor istorice, cat si must (burčák) de Archlebová. (N. B. Mustul lor este mai fermentat decat al nostru). Biletul de intrare costa 60 KC.

- Demonstratii de mestesuguri traditionale, si spectacole folclorice.

- Tururi gratuite ale grădinilor regale de productie in compania grădinarilor si ghizilor Administratiei Castelului Praga

Suplimentar, in aceste zile vă puteți bucura de o reducere de 50% a pretului biletelor la expoziția permanentă Comoara Sf. Vitus din Capela Sfintei Cruci din a II-a Curte Interioara a Castelului Praghez. Va puteți bucura si de o reducere de 20% a pretului biletelor la expoziția „Marilyn” gazduita la Scoala de Echitatie „Jizdarna” Castelului Praghez.

Asa ca cine vine in Praga in acest week-end, nu ratati serbarea, este doar o data pe an!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Pragheza_Gotica
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051576137542725 sec
    ecranul dvs: 1 x 1