ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Bârlogul Lupului, loc de tristă amintire

TIPĂREȘTE URM de aici

În review-ul Plimbare prin Sopot, pe țărmul sudic al Mării Baltice, vezi impresii, părăseam orașul pentru a merge la Bârlogul Lupului, nu pentru a-l vâna, Lupul fiind plecat în lumea cealaltă din aprilie 1945, ci pentru a vedea unde s-a ascuns și a lucrat Lupul din 1941 până în 1944 când s-a mutat din Bârlogul din pădure în Capitala germană. A fost buncărul din care Adolf Hitler și Comandamentul Suprem al Forțelor Armate Germane au comandat în perioada 1941 – 1944 trupele germane ce luptau pe Frontul de Est; pentru luptele din alte zone a mai avut opt Cartiere Generale.

Bârlogul Lupului (Wilczy Szaniec) , una din megastructructurile realizate sub conducerea lui Hitler în cel de al doilea război mondial, se întinde pe o suprafață de 27 de hectare și însumează 80 de construcții fortificate, între ele șapte buncăre din fier-beton cu grosimea pereților de până la 8 metri camuflate cu plase mari cu frunze care se schimbau funcție de anotimp. Bârlogul era deservit de un aerodrom și de o cale ferată situate în apropiere. Ridicat în pădurea deasă, împânzit de cuiburi de mitraliere, se mai văd gropile săpate în pământ pentru ele, înconjurat de un gard de sârmă ghimpată și un câmp minat era împărțit în trei zone de securitate. Zona 1 cuprindea buncărul lui Hitler și ale apropiaților lui, Göring, Bormann, șeful Statului Major, …., Zona 2 cu barăcile militare și locuințele câtorva miniștri importanți și Zona 3, perimetrul înconjurator cu lățimi de 50 – 300 de metri plin de mine terestre atent monitorizată. Era o redută greu de cucerit iar Buncărul lui Hitler aproape imposibil de cucerit.

Numele german, Wolfsschanze, i-a fost dat personal de Hitler care și-a folosit porecla Lupul (Wolf) avută în Primul Război Mondial, și alte cartiere generale au „Lupul” în denumirile lor.

Astăzi este Muzeu vizitabil zilnic între orele 8 dimineața, 8 seara cu o taxă de 25 zloți, bilet redus 20 zloți, are parcare, 10 zloți cost fix pentru cât durează vizita, telefon, +48 89 741 00 31, site, wilczyszaniec.olsztyn.lasy.gov.pl, ghizi și audioghiduri în mai multe limbi dar nu și în franceză. Se află în Pădurea Gierłoski, lângă Satul Gierłoż situat la 8 kilometri de Kętrzyn reședința județului cu același nume și circa 240 kilometri de Varșovia. Noi veneam de la Sopot aflat la circa 225 kilometri, drum lejer, în ușoară coborâre, parcurs în mai puțin de 3 ore. Ne-au fost de ajutor și Indicatoarele Rutiere și Google Maps.

Ajunși la bariera de la intrarea am achitat 50 zloți, 10 zloți parcarea și câte 20 zloți de persoană, am trecut pe lângă un Transportor blindat ai cărui soldați își ocupaseră pozițiile în dispozitivul de pază și pe lângă un Vagonet cu muniție și ne-am oprit să studiem puțin Panourile Informative, unul cu harta Bârlogului, altele cu informații despre Bârlog în poloneză, germană, engleză și rusă. Muzeul poate fi vizitat pe două trasee, Traseul Roșu, lung de 1.800 de metri și Traseul Verde, mai scurt, doar 1.300 metri.

Am pornit în cercetare pe Traseul Roșu pe lângă Hotel Restaurantul Wilczy Szaniec, fosta Clădire a Gărzii Personale a lui Hitler și am ajuns la Postul de Control unde doi SS-iști ciopliți în lemn ne-au salutat, în urmă cu șaizeci de ani ne-ar fi arestat.

Intrasem în Bârlogul Lupului!! dar ne-am oprit la Birourile și Camerele Serviciului de Securitate al Reich-ului, o baracă de peste 400 de metri pătrați cu încălzire centrală și facilități sanitare cu ani în urmă, azi...

Ruine, beton cenușiu acoperit de mușchi și de ierburi, tocuri și uși metalice ruginite, trist, apăsător, iar cerul acoperit de nori făcea totul și mai trist, și mai apăsător. În 1945, în goana lor de a se retrage din fața trupelor aliate, nemții au distrus cea mai mare parte a clădirilor ce trebuiau să-i apere.

Ne-am oprit la Baraca de Conferințe, cu Sala de Conferințe unde, în iulie 1944, a avut loc o tentativă de asasinat asupra lui Hitler care a scăpat cu răni ușoare, alți participanți au suferit răni grave, iar patru persoane au murit. Vă amintiți filmul „Valkyrie” din 2008 cu Tom Cruise în rolul colonelului Claus von Stauffenberg, autorul atentatului?! , nouă ne-a amintit audioghidul pe care îl luasem la intrare, dar și Panourile pe care este prezentat detaliat atentatul.

Printre primele picături de ploaie am mers la Baraca Ofiţerilor Serviciului de Securitate al Reich-ului ce asigura protecția directă, permanentă lui Adolf Hitler și controla tot ce putea fi o potențială amenințare pentru dictator. Ploaia a mers mai repede ca noi și am găsit-o la Casa de Oaspeți, cea mai mare clădire din Bârlog, peste 900 de metri pătrați, buncăr puternic fortificat, pereți groși de peste 7 metri, uși blindate și etanșe la gaze. A fost câteva luni locuința provizorie a lui Hitler, când buncărul destinat lui era în construcție, apoi a fost destinată invitaților importanți ai lui Hitler, aliații naziștilor, printre ei și Ion Antonescu.

Ploaia ajunsese înaintea noastră și devenise mai puternică, ne-am adăpostit într-o casă părăsită, iar ploaia s-a dezlănțuit, ploua torențial!! , dar s-a oprit repede iar noi am ajuns la Baraca Șefului Poliției Criminale și Oficiul Poștal și de acolo la Baraca Serviciului de Stenografiere, un serviciu foarte important mai ales în partea a doua a războiului când Hitler a ordonat înregistrarea permanentă și detaliată a tuturor întâlnirilor pe care le avea.

Am mers apoi la un Buncăr de Uz General, așa numitul Buncăr Greu buncăr pentru protejare la raiduri aeriene puternice, dotat cu bănci, facilități sanitare precum și sisteme de filtrare și ventilație a aerului. Situat în apropierea casei lui Bormann este cunoscut și ca Buncărul lui Bormann.

Mi-a părut interesant modul de construire al Buncărului Greu, îl voi prezenta în câteva cuvinte. Adăpostul propriu-zis cu pereți și podele de până la 2 metri este acoperit cu un strat de beton armat de cel puțin 3,5 metri. Între buncăr și strat este un gol de 50 centimetri umplut cu așchii de bazalt. Totul se sprijină pe o fundație de 3 – 4 metri care protelează burcărul împotriva exploziilor din vecinătate.

Astfel am ajuns la Buncărul lui Hitler construit la dimensiunile de 67 metri lungime, 38 metri lățime și forma actuală în anul 1944 pe locul unde fuseseră alte două variante mai mici și mai puțin fortificate. Are Camerele private, Dormitorul, Baia și Biroul dictatorului, o Zonă casnică în partea estică cu un Birou, Bucătărie și Sufragerie, iar în partea vestică adăpostește Zonă de lucru cu Săli de comunicare și Birouri. Hitler a locuit acolo doar 12 zile în noiembrie 1944 fugind de Armata Roșie. Lângă el un Bazin cu apă pentru protectie impotriva incendiilor, dictatorul trebuia protejat de tot ce se putea întâmpla!! .

De aici am mers la Buncărul lui Goring buncăr greu, rezidențial dar și platformă de apărare antiaeriană, cuiburi de mitralieră și baterii de tunuri. Am intrat în buncăr fiind unul dintre cele vizitabile în interior. Am văzut compartimentările interioare de diferite dimensiuni, zidurile imense, urme ale instalațiilor de ventilație și aerisire, pe ziduri poze cu ofițeri din staful hitlerist, inclusiv cu dictatorul, iar pe coridorul ce străbate buncărul un grup de turiști germani ghidați de o poloneză.

Am trecut pe lângă Casa lui Goring și am ajuns la Baraca Șefului Statului Major în care este amenajat Muzeul „Wolfsschanze 20.07.1944” ce are ca Temă „Tentativa de asasinare a lui Hitler din 20 iulie 1944” prezentând Sala de Conferințe cu principalele personaje ce erau acolo în momentul exploziei și mai multe informații despre tentative dar și despre represaliile ce au urmat.

Trecând pe la Cazino II, am ajuns la Garajele care nu mai adăpostesc Mercedesurile lui Hitler ci, amenajate ca Săli de expoziții, un Post de control, o Cameră de lucru și, poate cel mai valoros exponat, un Vânător de tancuri Jagdpanzer 38 t "Hetzer", blindat inspirat de unul românesc.

În apropierea lui Buncărul Comunicațiilor, una dintre cele mai importante clădiri din „Bârlog” , de unde se păstra legătura cu câmpurile de luptă, cu Berlinul și cu capitalele aliate, inițial adăpost de rezistență medie, mai apoi întărit ca buncăr greu. Aici am văzut în poze cum lucrau operatorii serviciilor de comunicații speciale.

De aici am revenit la Casa de Oaspeți, am trecut pe la o Sală de Întâlnire în care și azi se întâlnesc ofițerii germani: o poză în mărime naturală într-o Sala ce are doar uși metalice și acelea mâncate de rugină, am vrut să facem o pauză la Restaurantul Wilczy Szaniec, dar am renunțat, atmosfera era prea apăsătoare și am mers în Parcare la mașină.

În afara buncărelor și caselor importanților comandanți germani în Bârlog au mai fost construite o Ceainărie, două Cazinouri, oare dictatorul la care cazinou mergea!?!? . Pe alei am întâlnit echipamente militare, câțiva lupi ciopliți în lemn și mai multe diorame.

Pentru a vedea Bârlogul de pe Traseul Roșu ne-au fost necesare circa două ore și jumătate, mult timp pentru atmosfera grea din pădure. A fost o întoarcere în timp într-o perioadă nefastă a omenirii, o incursiune prin vremuri tulburi, nu îmi imaginam cum arată aceste buncăre, nu mai văzusem așa ceva. Pădurea, aerul curat și vizitatorii au atenuat mult șocul celor văzute. Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Bârlogul Lupului este amplasat într-o falnică pădure, interesant, atmosferă tristă...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Loc de meditație, unic în Polonia, întoarcere în timpuri de tristă amintire...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 10.09.23 16:18:45
Validat / Publicat: 10.09.23 20:58:09
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 631 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Bârlogul Lupului, Clădirea Gărzii Personale a lui Hitler, astăzi Hotel Restaurantul Bârlogul Lupului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

AZE
[10.09.23 21:12:49]
»

Interesant articol și totuși face parte din istoria noastră a europenilor din păcate.

Astfel de monștri cu chip uman se mai nasc din când în când și reușesc să ucidă milioane de oameni.

Din fericire nu am trăit în acea perioadă dar am auzit de la părinți și bunici atâtea de când auzeam numele de Hitler îmi venea să merg la WC și să dau tot afară. Părinții mei și bunicii au cunoscut un număr de X oameni (vă spun de acum că au fost numeroși) care au pierit acolo în Polonia în diferite lagăre.

Din păcate omenirea nu a învățat mai nimic s-a continuat cu dictaturile comuniste și chiar acum în acest mileniu avem pe unul cred că mult mai dat dracului decît Hitler în nord/est care ar dori să cucerească toată lumea. Să sperăm că va sfârși precum Hitler și omenirea să mai învețe câte ceva de aici.

Mulțumim pentru acest articol!!!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[10.09.23 21:35:43]
»

@AZE: Așa este istoria se repetă prea repede... Omenirea nu a învătat nimic. După Auschwitz am vrut să văd și acest loc sinistru, chiar dacă am făcut un ocol cam mare, nu îl puteam rata...

Mulțumesc pentru vizită și ecou!

webmaster
[10.09.23 23:43:42]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[11.09.23 07:08:19]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

doinafil
[11.09.23 23:01:59]
»

Se pare că Hitler a avut bunkere nu numai în Polonia, ci și în Belgia și Ucraina.

Îmi imaginam bunkerele ca fiind niște construcții fortificate subterane, nu la suprafață, cum sunt acestea despre care ai scris.

Setea de putere smintește! (a citi: înnebunește) Din păcate au fost (Stalin), mai sunt (Putin) și încă vor mai fi nebuni care dictează destinele oamenilor Ce minte diabolică a avut de și-a construit așa ceva!

N-am văzut filmul despre atentatul la viața lui Hitler, am să caut să-l văd!

Cred că te-ai simțit ca făcând parte dintr-un film de groază, mai ales că și ploaia a avut rolul ei în spațiul ăla sinistru

Trebuie să-ți mulțumesc că mi-ai povestit despre „bârlog” ! Nu cred că voi ajunge pe acolo curând, este prea sinistru ce-am văzut în poze!

Asta nu mă împiedică să te felicit pentru informațiile aduse!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[13.09.23 07:15:24]
»

@doinafil: Așa este, un loc sinistru, nici eu nu mai văzusem așa ceva și la fel ca tine îmi imaginam aceste buncăre construite subteran. Au fost cele mai mari ale acestui dictator. Ca și georgienii cu Stalin și localitatea Gori și polonezii au făcut din acest loc teribil un muzeu.

Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Polonia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10145878791809 sec
    ecranul dvs: 1 x 1