ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.06.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
team-building
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Perugia, un oraş medieval al tineretului de azi

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    În penultima zi a excursiei am vizitat:Perugia, capitala Umbriei cu o populaţie de sub 200000 locuitori. Cu o zi în urmă văzusem Florenţa, dar comparativ cu câteva zile petrecute acolo de alţi useri (de ex. Amero) nu ar fi însemnat decât să reiau ce au scris alţii în 48 de reviewuri şi cu mult mai prost. Despre Perugia s-a scris numai un singur review în 2010. Drumul a fost foarte frumos pe lângă lacul Trasimene în apropierea căruia, ţin minte din istorie, Hannibal a repurtat o victorie zdrobitoare asupra romanilor. Faţă de Chianciano unde eram cazaţi, Perugia este situat la 73 km

    Nu eram prea încântată să văd Perugia despre care nici nu ştiam prea multe. Vizitasem 5-6 oraşe medievale în Toscana, toate aşezate pe culmea unui deal, cu biserici/ catedrale ale căror campanile se vedeau de la distanţe mari. La ce mă puteam aştepta mai ales că din parcare, centrul istoric se vedea la o înălţime foarte mare, ghida spunându-ne de o diferenţă de nivel de 250 m? Mă şi gândeam să luăm autobuzul şi ne-o duce vreunul până sus. Surpriza plăcută a fost că imediat am intrat pe o scară rulantă formată din trei tronsoane şi în câteva minute am fost sus. Un fel de a spune sus pentru că ultimul tronson s-a oprit în mijlocul unei catacombe prost luminată din care porneau multe încăperi medievale cu ziduri de cărămidă boltită. Abia după ce am străbătut strada principală a oraşului mi-am dat seama că Perugia este un oraş cu mari valori artistice şi arhitecturale şi care merită vizitat.

    Rocca Paolina era aşa zisă catacombă. Aici a fost construit în 1540 de Paul al III-lea o cetate fortificată, simbol al puterii papale. Din cauza suprafeţei enorme a construcţiei şi a parcurilor înconjurătoare, au fost demolate o serie de cartiere şi sate dimprejur cât şi proprietăţi ale familiei Baglioni, principalii adversari ai papei. Ridicarea palatului papal a fost făcută de arhitectul Antonio de Sangalla care a salvat de furia demolărilor cerute de papă poarta etruscă Manzia din sec. III î. Hr. pe care a încastrat-o în zidurile Rocco Paolina. Este de menţionat că etruscii au fost pomeniţi pentru prima oară într-un război cu romanii în anul 310 î. Hr. În cursul revoluţiei din 1848, populaţia a distrus palatul papal. Refăcut de Pius al IX-lea, a fost din nou distrus când Perugia a fost alipită Italiei. Astăzi a rămas doar subsolul palatului papal, străbătut de scări rulante. Aici se organizează expoziţii şi întâlniri culturale. Suprafaţa de deasupra a fost redată circuitului urban

    Centrul istoric al Perugiei se află pe acropola care are ca cel mai ridicat punct Porta del Sol la 500 m. Zidurilor iniţiale etrusce de 3 km li s-au adaăugat în sec. XIII, alte ziduri de apărare lungi de 9 km, perfect conservate. După ce am ieşit din Rocca Paolina până să ajungem în parcul Conducci, am mers dealungul unui zid având o perspectiva splendidă asupra oraşului.

    Bazilica San Domenico este cea mai mare biserică din Umbria. Turnul ei de 60 m se vede de la depărtare (iniţial a avut 126 m dar a fost refăcut din cauza instabilităţii). Prima biserică a fost construită în 1304 de călugării cerşetori dominicani, aceeaşi care au ridicat în Siena biserica cu acelaş nume. Interiorul a fost refăcut în sec. XVI şi dotată cu o orgă care din punct de vedere calitativ este una din cele mai bune din Italia. În lipsa altei surse de lumină, bazilica are o singură fereastră înaltă de 23m şi lată de 8m, aceleaşi dimensiuni regăsindu-se la domul din Milano. Fereastra datează din sec. XV. Bazilica este necropolă pentru papa Benedict XI care are un monument funerar de mare valoare, nobilii Baglioni şi Malatesta V. În fosta mănăstire San Domenico funcţionează muzeul de arheologie în care se găsesc artefacte ale civilizaţiei etrusce.

    Grădina Carducci a fost punctul nostru de plecare spre Piazza Italia din centrul oraşului. În parc se află statuia poetulului romantic perugian Giosue Carducci care a scris în 1877 poemul Cântec de iubire. Deasemeni, statuia pictorului Vannucci (Perugino) în memoria căruia a fost numită principala stradă din Perugia. Pictorul Pinturicchio cel care a pictat librăria (biblioteca) lui Picolomini din catedrala din Siena a trăit tot în Perugia.

    Strada Vanucci se întinde de la Rocca Paolina prin Piazza Italia până la Fontana Magiorre din Piazza 4 noiembrie unde se află catedrala San Lorenzo. Dealungul străzii se înşiruiesc cele mai importante construcţii ale oraşului.

    -Palazzo dei Priori (al pelerinilor) a fost construit în stil gotic între 1293 şi 1443, ceeace explică diversitatea stilurilor arhitecturale pe măsură ce clădirea a fost extinsă. A fost modificată sub dominaţia papală dar readusă la forma iniţială într-o amplă lucrare de restaurare în 1860. Luneta de deasupra portalului principal a fost construită în 1326 şi îi reprezintă pe patronii oraşului: San Lorenzo. San Louis din Toulouse şi San Ercolani. Scara palatului este sub formă de evantai. Pe peretele superior sunt atârnate copiile unor grifoni şi a unor lei care decorau o fântână în 1274. Astăzi în palatul pelerinilor funcţionează la parter primăria, la etajul trei Muzeul Naţional al Umbriei dar şi Camera de Comerţ şi cea de Mărfuri.

    -Universitatea din Perugia. A fost fondată în 1308 şi acreditată prin Bula papei Clement al Vlea sub numele de Studium Generale. Chiar înainte de această dată în Perugia existau scoli superioare de arte, medicină şi drept. Totuşi în Italia există câteva universităţi mai vechi, printre care Bologna 1088, Padova 1220. Astăzi în universitatea din Perugia funcţionează 11 facultăţi. În 1937 a fost înfiinţată cea mai mare Universitate pentru Străini din Italia care funcţionează într-un palat baroc. Piaţa 4 noiembrie şi treptele în evantai ale Palazzo dei Priori sunt locurile de întâlnire ale studenţilor din Perugia. Cu toată vechimea sa, Perugia este considerată oraşul studenţimii. Festivalul Umbria Jazz se ţine în fiecare an în iulie şi a apărut în 1973. Particularitatea sa este că în fiecare seară se deplasează în alt oraş al Umbriei adunând mii şi mii de spectatori. Spectacolele se succed de dimineaţă până seară, sunt gratuite şi de mare notorietate în Italia.

    -Catedrala San Lorenzo din Piazza IV Novembre îşi are originea într-o bazilică care a existat între anii 936-1040. Catedrala actuală a fost construită între 1350-1490 fiind dedicată patronilor oraşului Perugia San Lorenzo şi Sant´ Ercolano. Exteriorul nu a fost niciodată finisat cu excepţia părţii inferioare a faţadei principale decorată cu romburi alternative de marmoră albă şi roz. În faţa portalului este o statuie a papei Iulius al III-lea, foarte iubit de perugieni din cauză că a restaurat drepturile magistraturii locale, suprimate de Paul al III-lea (v. mai sus Rocca Paolina). În perete este şi un amvon din care a predicat San Bernardino din Siena. Interiorul este o sală lungă de 68m care conţine o navă principală şi două abside (nişă semicirculară sau poligonală care închide nava centrală) Are o serie de capele din care cele mai valoroase sunt cea care conţine inelul sfânt al Fecioarei Maria, cea cu sarcofagul unui papă şi relicvarii. Nouă ne-a fost arătată de ghidă Madonna della Grazie, veşnic luminată şi care este făcătoare de minuni.

    -Fontana Maggiore a fost construită în stil gotic între 1275-1278 în faţa catedralei San Lorenzo. A fost concepută de Nicolo Pisano, tată şi fiu, sculptori şi arhitecţi de excepţie care au ridicat şi domul din Siena. Este alimentată continuu de mai mult de 700 de ani printr-un apeduct, cu apă din muntele Pacciano. Este construită din piatră de Assisi şi este formată din două bazine poligonale de marmoră peste care, dintr-o cupă de bronz decorată cu nimfe, ţâşneşte apa. Cele două bazine poligonale sunt împodobite cu 50 de plăci decorative cu semnele zodiacale, scene pastorale şi basoreliefuri cu lei şi grifoni- simboluri ale oraşului-.

    La capătul a 5-6 ore petrecute în Perugia vă recomand să vedeţi acest oraş dar având mai mult timp la dispoziţie pentru a putea intra şi în muzeul naţional al Umbriei.

    * * *

    Pentru că la reviewul precedent despre Siena câţiva useri şi-au exprimat aprecierea pentru tablourile sculptate în marmoră din pardoseala catedralei şi ansamblul librăriei (bibliotecii) Picolomini, mi-am permis ca după ce am postat pozele din Perugia, să urc câteva poze de la cele două obiective din Siena. Le puteţi vedea aici - la final.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Michi in 01.06.16 21:56:16
    Validat / Publicat: 02.06.16 06:57:49
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 2991 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 Biserica San Domenico văzută din parc
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 35 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [02.06.16 10:11:49]
    »

    @Michi - Perugia se află pe lista mea scurtă de priorităţi iar articolul tău şi fotografiile ataşate mi-au întărit hotărârea. Plus scara rulantă ... Oricum, din câte ştiu, au şi un funicular, aşa încât nu-mi fac griji că-mi voi da sufletul urcând!

    Presupun că următorul tău review va fi despre Assisi... Abia aştept.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster39
    [02.06.16 10:31:31]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    MichiAUTOR REVIEW
    [02.06.16 15:39:02]
    »

    @webmaster39 -Mulţumesc WEB, foarte frumos.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Carmen Ion, Michi
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Perugia și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059068918228149 sec
    ecranul dvs: 1 x 1