ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2019
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 27.11.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pilio

TIPĂREȘTE

Am ales, sa descoperim, Peninsula Pelion, plecand din Volos, pe un traseu circular, indreptandu-ne intai spre sud, de-a lungul Golfului Pagasitic, pentru ca (conform hartii), drumul avea mai putine curbe in “ac de par”. Pit-stopul din sud l-au reprezentat cele doua sate Milies si Vizitsa.

Ne-am continuat apoi drumul spre est, Tsagkarada fiind ales drept loc de repaos pentru trei zile. Am inchis cercul, inapoi in Volos, doar dupa ce am trecut mai intai prin cele doua sate situate la nord de cazarea noastra mai sus amintita. Ele sunt Portaria si Makrinitsa

Farmecul incontestabil al acestei zone muntoase, practic al muntelui Pelion, pe care l-am strabatut, este o imbinarea perfecta intre satele micute situate pe crestele impadurite si plajele luxuriante, creeate de Marea Egee sub forma de golfuri la baza lor.

O masina personala sau inchiriata, usureaza considerabil accesul de la o locatie la alta. In acest loc soseaua, cu doua sensuri de mers, este putin mai lata decat o banda obisnuita. Pe mijlocul ei, linia dubla continua pare total nefireasca...

Drumurile serpuiesc in serpentine stranse, aproape permanent in umbra copacilor padurii, se cocoata sau coboara la fel de abrupt, asfaltate peste tot, chiar si pana la cea mai ascunsa plaje. O racoare binevenita si o vegetatie verde smarald, te insoteste pretutindeni. Uneori chiar pe plaja. Aici, noapta, uneori ploua... cu tunete si fulgere, iar dimineata, toata deslantuirea naturii se cristalizeaza intr-o atmosfera proaspata, un soare stralucitor si o mare de clestar.

Fakistra, Milopotamos si Damouchari, nu neaparat in ordinea aceasta, sunt probabil cele mai cunoscute plaje de aici, si normal primele pe lista noastra de “must-see”. Lor l-am adaugat alte cateva:

Horefto, Agios Ioannis, Labinou, la care am ajuns pret de cateva ore, dar si alte cateva pe care din lipsa de timp le-am amanat, pentru o data viitoare:

Limnionas, Papa Nero si Agii Saranta. si Plaka... dar sa incep prin a povestii mai intai despre satele din Pelion pe unde am trecut...

Parasim Volosul, dupa o plimbare pe faleza cu restaurante, care incepe in vecinatatea portului. La loc de cinste aici, sta o copie a legendarei corabii a Argonautilor. Trecem de University of Thessaly, apoi strabatem Parcul Agiou Konstantinou, ce se intinde de-a lungul tarmului si ajungem la biserica Sf. Constantin, aflata si ea, tot pe faleza. Zabovim pret de un frappe si un fresh de portocale.

Spre Milies, continuam, la inceput tot paralel cu marea, dar drumul coteste spre est, moment, in care incepe urcusul spre destinatie. Parcam la marginea drumului... asa cum vom face de altfel toata vacanta. Ce dragut!

In Pelion parcarea este gratuita. Piata centrala a acestui sat de munte, are invariabil cele trei elemente pe care le vom intalni in fiecare din satelor in care vom opri. Biserica, platanul secular si taverna ale carei mese, asezate la umbra crengilor, stau intinse pana aproape de intrarea in lacasul de cult. Intram in biserica si la indicatiile foarte batranului ghid, mergem si vedem pictura Sf. Hristofor, pictat aici cu cap de caine... Ne bucuram in interiorul ei racoros de cateva momente de linistite.

Spre Vizitsa ale carei case cu mici ornamente pictate, aflata la doar 2 km departare de Milies, plecam pe jos, pe drumul principal si singurul de altfel, iar” urcusul” mai mult sau mai putin, bland, ne creste pofta de mancare. Gasim biserica, vedem platanii... si mesele tavernei. Sectiunea numita Pelion Dishes ne imbie din meniul pe care un ospatar grec (stupoare nevorbitor de limba engleza) ni-l pune la dispozitie. Merita incercat fiecare fel in parte, gastronomia aici este o atractie in sine, amintesc doar supa de capra, saganaki, miel cu sos de lamaie sau spetzofai., tocana greceasca cu carnati. Dulceturi fel de fel ne striga de pe tarabe. Si mierea ne imbie, intr-o gama la fel de variata. Nici o privire nu aruncam spre magnetii asezati la vedere, suvenirurile comestibile au castigat detasat.

Tsagkarada, cunoscuta fiind ca locul in care se afla cel mai batran copac al Greciei, platanul urias de 1000 de ani, are o locarizare privilegiata, oferind cel mai bun acces pietonal curajosilor, la frumoasele plaje din zona. Pensiunile de aici, stau rasfirate prin padure, sunt asemeni unor margele aruncate in iarba... Siluete lor solitare, sunt perfect integrate in peisaj. Respecta, cu strictete aproape vechea arhitectura rurala. Nimic opulent sau ostentativ, nimic all-inclusiv. Nimic galagios sau modern. Principala oferta a zonei este natura nepoluata, neagesata de civilizatie. O oferta rara si uneori subapreciata. Majoritatea turistilor sunt grecii. Majoritate coplesitoare.

In Portaria, am mers in ultima zi inaite de a pleca spre casa. Poate cea mai dezvoltata localitate a zonei, imbatabila prin oferta ei de compoturi, ne incanta cu numeroasele terase, unele aflate la marginea drumului, altele pitite la umbra, in gradini interioare frumos amenajate. Ne oprim insa, in magazinul de plante specifice regiunii, in care, printre ceaiuri, condimente, sapunuri artizanale si din nou felurite tipuri de miere, din cea de castane am gustat pentru prima data, timpul ne scapa din nou printre degete. Trebuie sa renuntam la Centauru's Path, si sa decidem cum parcurgem ultimul kilometru pe jos sau cu masina. Ce credeti ca am ales???

In Makrinitsa, considerata Balconul Pelionului, circulatia masinilor este interzisa, iar parcarea de la intrarea in sat este supraaglomerata. I-am plans de mila masinii pe care am abandonat-o pe o margine de drum, vecina cu haul, cu botul intr-un stalp si portiera stanga la mila participantilor la trafic. Aleea pietonala ne poarta pana in centrul satului.

Spre stanga Volosul se desfasoara la picioarele noastre, incantandu-ne. Depasim micile magazine cu suveniruri si pe localnica ce se pregateste sa prepare dulceata din pepene rosu. Pe partea dreapta pensiunile sunt aliniate una langa cealalta. Vecinul firesc al bisericutei de aici, platanul ne primeste la propriu in inteliorul lui. Trunchiul lui este complet gol. Intram pe o parte si iesim pe cealalta. Savuram la nesfarsit imaginea intregului Golf Pangasitic de pe terasa tavernei unde ne-am oprit pentru masa de pranz. Ultimele fotografii la facem langa statuia Margartrei, pe care am descoperit-o vis-a-vis de aceasta.

 

Despre plajele din Pilio, cum numesc grecii Pelionul, cea de-a doua poveste promisa, cat mai curand!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mecut in 07.09.19 22:03:40
Validat / Publicat: 07.09.19 23:19:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 10167 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mecut); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 cel mai batran copal al Greciei, platanul din Tsagkarada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68800 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.09.19 23:24:08]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Împreună cu continuarea sau continuările sale, review-ul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mecutAUTOR REVIEW
[07.09.19 23:55:37]
»

@webmaster

Multumesc frumos!

Dan&Ema
[08.09.19 09:05:48]
»

@mecut:

Faina tare perspectiva de pe munte si curios platanul batran din P08.

Felicitari pentru articol si MG!

Numai de bine! ????⛰

mecutAUTOR REVIEW
[08.09.19 10:05:33]
»

@Dan&Ema

Multumesc mult!

The Big Three din P08 este urias! Pozele nu sunt capabile sa redea uimitoarea sa maretie. La fel de uimitor este si cel din Makrinitsa... doar ca pozele mele de acolo sunt jalnice.

Toata gandurile bune!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[08.09.19 18:56:03]
»

M-am plimbat alături, la pas, prin satele frumoase, cu platani în centru, pe străduțele înguste și cu casele tradiționale, am „urmărit” tarabele cu souveniruri și „clienții” curioși. Cel mai mult parcă totuși mi-a plăcut imaginea mării albastre privită de acolo de sus, din aceste sate.

E superbă panorama privită de sus...

În Volos am fost în 2015, nu pentru multă vreme, ci doar o oră cât am avut transferul la ferry, în drum spre Skiathos. Țin minte că ne-am plimbat de-alungul falezei admirând clădirile ce ne-au ieșit în cale, dar fără curajul de a ne îndepărta prea mult.

Frumos, felicitări!

Dana2008
[10.09.19 06:15:22]
»

@mecut: Minunat! Felicitări!

mecutAUTOR REVIEW
[17.09.19 11:13:21]
»

@ maryka

Cu scuze pentru intarziere, iti multumesc frumos pentru vizita si ecou. Ma bucur daca ti-a placut prin satele Pelionului. Privelistea este foarte frumoasa, indiferent unde te plimbi. Vacante frumoase iti doresc si toate cele bune!

mecutAUTOR REVIEW
[17.09.19 11:17:16]
»

@Dana2008:

Multumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, maryka, mecut
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă peninsula Pelion:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085754156112671 sec
    ecranul dvs: 1 x 1