GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am amânat mult scrierea acestui articol, din varii motive, dar principalul ar fi lipsa câtorva ore disponibile pentru a-l putea concepe. Hai să încerc a-l povesti…
Acum un an și ceva în urmă am plănuit o vacanță în Pelion, mai exact în sătucul Platanias. Rezervasem și o cameră, la hotelul Des Roses. Plătisem și avansul… dar soarta a vrut altceva. Cu câteva zile înainte de data plecării, un accident stupid de bicicletă m-a trimis direct la spital, apoi la câteva luni de recuperare anevoioasă, dar într-un final m-am refăcut destul de bine. Credeți că patronul de acolo a fost impresionat de ghinionul meu, ca să îmi returneze banii? din păcate, nu. Și tot din păcate (veți vedea mai jos), universul nu a rămas indiferent…
OK. A trecut; anul ăsta, fiind ultimul meu concediu în calitate de salariat, am vrut să fie ceva special, și am ales același sătuc. Doar că nu m-a mai atras hotelul sus pomenit (mai măriseră și prețul!) ci am ales cazare la o pensiune alăturată, Drivas Apartments.
Am plecat la drum sâmbătă, am înnoptat în Bulgaria. Nu la Sandanski, am zis să mai schimbăm - am ales (pe drum) hotelul West din Blagoevgrad. O să scriu ceva mai mult despre el, dar când o să mai prind ceva timp… Seara, după ce ne-am cazat - primul „semn” : când am coborât să luăm masa (comandasem o pizza de la o pizzerie din zonă), patronul ne spune că avem pană la mașină. Merg în parcare - așa era. Roata stânga față complet pe jantă. Culmea! cu juma’ de oră mai ‘nainte parcasem mașina și era ok. Probabil luasem ceva chiar acolo… Hmmm… dar nu apuc să mă gândesc prea mult, și bulgarul vine cu tot ce trebuie (compresor, kit de reparații) și rezolvă pana! Fără nicio obligație… Frumos din partea lui.
A doua zi dimineață pornim iar la drum. Defileul Strumei la ceas matinal arată super. Trecem prin vamă rapid, apoi continuăm pe autostrăzi spre Volos. De aici, trecem la drumuri naționale. Golful Pagasitic ne urmărește pe prima porțiune de drum, apoi urcăm prin munte și trecem pe partea opusă a peninsulei, coborând destul de abrupt spre micul sat unde urma să ne petrecem vacanța.
Ajungem, intru pe poarta pensiunii - hmmm… nimeni. Sun la numărul primit de la booking și apare imediat proprietara - kira Litsa. Ne arată camera, dar ne roagă să nu lăsăm mașina în curte (nu că ar fi contat până la urmă). Ok, las bagajele (mai puțin cele pentru plajă) și scot mașina alături, pe canalul de evacuare a apelor pluviale, dar care era folosit ca stradă pe timp secetos (adică mai mereu).
Nu vă dau multe detalii despre cazare, acum e cam inutil. Am ieșit repede din cameră, am găsit o tavernă unde am mâncat ceva, apoi am ieșit la plajă pe ultimele minute de soare din acea zi. O mare caldă și primitoare, un nisip destul de fin. O plăcere! Abia așteptam a doua zi să scot din portbagaj barca mea nouă cu motor electric să dau o tură prin zonă!
Dar a doua zi vremea era cam mohorâtă, așa că am fost doar la plimbare prin sat, pe faleză, pe plajă, apoi am mâncat și ne-am retras la pensiune. Spre seară, primim mesaje de alertă cod roșu de vreme severă, ploi abundente etc. Proprietara ne sfătuiește să mutăm mașina, întrucât se pare că totuși canalul de colectare al apelor pluviale va trebui să își îndeplineacă rolul pentru care e făcut. Ok, am dus-o pe o stradă ceva mai sus, între doi platani vânjoși.
Între timp, ploaia care cochetase cu noi toată ziua s-a întețit, iar peste noapte s-a transformat în furtună în toată legea. Prin fața balconului nostru începuse să curgă șuvoiul apelor ce se scurgeau de pe muntele din spate. Iar spre ziuă, proprietara ne trezește și ne spune să ne refugiem la etajul superior (neterminat, ca la orice casă elenă care se respectă). Deja apa era de jur împrejurul nostru, canalul era mult subdimensionat față de cantitatea de apă căzută (cred că a fost vorba despre vreo 400 l / mp) așa că torentul ne cuprinsese pe toate părțile. Nu pot descrie în cuvinte senzația trăită în clipele alea. Orele păreau secole, apa curgea din cer de abia vedeai la câteva zeci de metri, iar cea de lângă noi purta pe valuri copaci întregi și tot felul de obiecte smulse din curțile oamenilor și din calea sa, auzeam bubuind în ziduri bolovani și copacii purtați pe ape, tremuram de frig, nu mai era curent, apă, semnal la telefoane - nimic! O zi și o noapte a ținut totul, dar când în sfârșit ploaia s-a mai potolit și apa a scăzut astfel încât să putem în sfârșit ieși din adăpost, nimic nu mai era ca înainte. Mașinile erau pe fundul mării, casele erau devastate, curțile năpădite de nămol și bolovani, totul „împletit” cu crengi și trunchiuri de copaci smulși din rădăcini. Din fericire, nu au fost victime umane acolo. Dar satul… au mult de lucru. Biata proprietară nu se putea opri din plâns… Nu a mâncat nimic, nu a dormit, nu mai era în stare de nimic. A fost mereu cu noi, dar din păcate nu a avut cum să salveze nimic. Pensiunea avea două corpuri de cădire - unul paralel cu canalul (unde stătea ea, la demisol - în noaptea cu pricina abia a apucat să fugă de acolo cât încă nu intrase apa până la tavan - și noi la parterul înalt), și alta ceva mai departe, perpendiculară pe acesta. Mai erau în afară de noi încă două familii cazate, ne-a mutat pe toți în camerele de la etajul celei de-a doua clădiri, unde apa nu ajunsese. Dar… tot fără curent, apă curentă etc. Măcar aveam un pat uscat și o cameră unde să stăm până găseam o soluție să putem pleca de acolo. Apă am strâns în câteva butoaie găsite prin podul unde am trecut prin urgie, pentru băut am reușit să facem ceva provizii de la singurul magazin ce mai funcționa (în regim de avarie, fără curent, cu marfa prin noroi dar încă folosibilă - cu excepția produselor refrigerate sau congelate). Necazul era că nepregătit pentru astfel de eventualitate, nu aveam destui bani lichizi la mine. Dar am rezolvat cu proprietarul de la magazin - a fost destul de bun să ne dea 100 EUR pe care i-am transferat imediat în cont. Apropo despre acești oameni, soția sa e româncă, chiar și el pricepe binișor limba noastră; niște oameni de toată isprava. Mulțumesc, Mammas!
După o zi a venit în port un vaporaș care a luat din turiști și i-a dus la Volos. Dar noi nu am profitat de oportunitate, trebuia să ajungem în Milies (unde era cel mai apropiat post de poliție unde puteam declara pierderea mașinii și să obținem o hârtie, ceva, pentru asigurare). Și nu prea aveam cum, fără mașini, drumuri…
Din fericire, nu am fost singuri acolo. Deși abia ne cunoscusem, am legat câteva prietenii și s-a format un grup pe whatsapp iar după încă o zi ni s-a oferit oportunitatea să plecăm din sat cu o altă familie de români a căror mașină rămăsese pe țărm. Tot cu noi a mai pornit la drum o altă familie, să nu mergem singuri. Și mare noroc a fost! Am ajuns la Milies, am fost la poliție și au înregistrat declarația, urmând ca actul doveditor să ne parvină pe mail după ce era semnat de șefii lor. Dar surpriză! când să plecăm mai departe, mașina noilor prieteni a clacat! bietul om nu verificase atent sub capotă, așa că nu a observat că ventilatorul și radiatorul erau complet înfundate cu crengi, frunze și noroi. Așa că, după ce ne-am învârtit ceva pe lângă ea, încercând să remediem - fără succes - problema, omul a trebuit să lase mașina acolo, pe marginea drumului. Ei au decis să plece mai departe (până la Paralia Katerini în acea zi) cu cealaltă mașină (cam îngheșuiți, 4 adulți și două fete mărișoare pe 5 locuri, dar au supraviețuit), iar noi am rămas în Milies. Cum? în tot răul e și un fir de lumină - cât eram pe marginea drumului, cu capota ridicată și meșterind prin motor, lângă noi s-a oprit un grec. Ne-a întrebat ce probleme avem, a încercat să vorbească la ceva mecanici pe care-i știa, dar nu era nimeni disponibil să ne ajute rapid. Așa că ne-a propus să ne cazeze la el - are o proprietate listată pe AirBnB (airbnb.co.uk/rooms/50123264), neocupată la acel moment. Deci eu cu iubi am decis să stăm acolo până reușeam să găsim o soluție de transport spre casă.
Între timp, în toată prefectura Magnezia a fost restricționată circulația. Autostrăzile spre Larisa și alte destinații erau sub ape, o întreagă nebunie. Nu aveam cine știe ce informații, autoritățile noastre și ale lor nu ne-au prea fost de ajutor (am apucat să vorbesc direct chiar cu Doamna Ambasador - căreia îi adresez și pe această cale stima și respectul meu - dar chiar și Excelența Sa era în imposibilitate să ofere mai mult decât câteva linkuri și vorbe frumoase).
Ei, de-acum am avut și noi parte de vacanță. O casă de nota 20, un orășel turistic care din fericire scăpase aproape neșifonat de urgie (fiind destul de sus pe munte), așa că ne-am bucurat de câteva zile frumoase și de plimbări prin zonă. Măcar aici aveam curent, și la final a venit și apa curentă. Se putea mânca la restaurant (tavernă), aveam și telefon (și internet!). Doar bancomatele nu funcționau…
Așa că a doua zi, în lipsă de altceva, am făcut o excursie prin orășel - aș fi vrut să intru și la muzeul local, dar din păcate era închis. Am coborât pe o străduță (cărare, mai degrabă) din centru spre gara veche. Am trecut pe lângă mânăstirea Sf Gheorghe și i-am mulțumit Domnului că ne-a lăsat să ne bucurăm de aceste zile și pe nesimțite am ajuns la „mocăniță” . Culmea e că, pe lângă excursia spre Skiatos pe care o plănuisem pentru acest sejur, era și un drum cu acest trenuleț istoric poreclit „Moutzouris” (en.wikipedia.org/wiki/Pelion_railway). Din păcate, cursele erau anulate acum. Nici nu știu dacă șinele erau întregi pe restul traseului, noi am mers doar până la podul lui de Chirico (tatăl faimosului artist).
Peisajele sunt de vis, aromele mediteraneene te amețesc, șuvoaie limpezi și zglobii coboară prin văioage (bine, poate că vara să nu fie chiar așa zglobii, dar cine știe?) mi-ar fi plăcut să fac drumul la bordul trenulețului, dar și pe jos a fost ceva fain.
Aș mai menționa aici doar monumentul eroilor din Milies, împușcați barbar de hitleriști în al doilea război mondial. E chiar lângă micuța gară a mocăniței, cu info pe un panou din apropiere.
Cu chiu, cu vai, a reușit să ajungă la noi după peripeții și ocolișuri un microbuz trimis de colegii de serviciu ai lui iubi. Și astfel, a doua zi am reușit să pornim la drum, dar pe o rută (foarte!) ocolitoare. Și chiar și pe drumul ăsta am dat peste câteva devieri, din cauza unor porțiuni de șosea încă sub ape... (Cu ocazia asta am apucat să zăresc și eu Meteorele! 😀)
După mai bine de 12 ore de condus (plus o pauză de alimentare a trupei la Happy din Sandanski), am mulțumit Domnului din nou pentru că am ajuns cu bine în fața casei.
În încheiere, doar câteva gânduri amestecate:
- vom reveni!
- mulțumiri tuturor celor care ne-au ajutat, fie numai și cu o vorbă bună!
- vacanțe plăcute tuturor, și nu uitați: vedeți mereu partea plină a paharului!
Restul, vedeți prin poze și filmulețe.
Sărbători cu bine!
Trimis de Dragoș_MD in 23.12.23 12:11:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
@Dragoș_MD: Uai de capul și de zilele mele!!!... Ce mai șir de ghinioane!... Și, până la urmă, ce prezentare fairplay și plină de... farmec, aș putea spune... Așa e, ai mare dreptate, mereu trebuie să luăm ce-i bun și frumos din orice situație. Până la urmă, lucrurile se refac sau se cumpără din nou, singurele de neînlocuit sunt ființele.
Maxime felicitări pentru relatare, am citit cu sufletul la gură și am vizualizat toate fotografiile și bună parte din filmulețe! Cel cu torentul curgând pe stradă - brrr...
@crismis: eh, noi am rezistat binișor aș zice. Doar odată, de când am revenit și ne-am și mutat la țară în casă nouă, când a venit și pe aici o ploaie din asta "nesfârșită" am mai avut senzația că "oare se mai oprește odată!?! ", ca atunci.
Însă știu sigur cel puțin o persoană care cred că a avut nevoie de ceva tratament la psiholog. E o experiență din categoria "once in a lifetime (hopefully) ". Cu siguranță că e cea mai bună cale să realizăm că nu contează nimic în afară de viață și sănătate.
Felicitări că ați trecut cu bine prin așa un tăvălug de experiențe care mai de care!
Și mie îmi place să văd partea plină a paharului!
Diversitatea condimentează viața și te face să apreciezi mai mult ceea ce ai!
Important este să ai puterea ca în orice situație să privești lucrurile cu puțină detașare, mai din exterior, ca și cum te-ai juca...
Sărbători fericite, în deplină sănătate și bucurie și vacanțe frumoase! 🙂
@Dragoș_MD: Citind titlul m-am gândit ce frumos a fost acolo dar văzând pozele și citind mai departe am înțeles ce ai vrut să spui... Bine că ați ajuns acasă în siguranță după inundațiile din această toamnă! Ai prezentat cu lux de amănunte prin ce ați trecut, ce prăpăd!! Îmi place optimismul tău! Sincer eu nu aș fi avut puterea de a uita ce am văzut acolo și de a mă detașa! Pentru mașină se dau despăgubiri!?
Multă sănătate și Sărbători Binecuvântate!
@mprofeanu:
”Pentru mașină se dau despăgubiri!?
Din partea statului Elen, nimic. Nici nu ar fi de datoria lor de altfel.
În cazul nostru particular, după obținerea dovezilor oficiale asiguratorul a acordat daună totală și firma de leasing a oferit altă mașină.
Ce m-a dezamăgit totuși, au fost cei de la 9695, la care cumpărasem o poliță de asistență tehnică, prin care am fi putut beneficia de repatriere gratuită. Dar ce să vezi?!? nu și în caz de dezastru, ci doar dacă aveam o defecțiune tehnică sau un accident rutier.
Pfff...
PS mulțumesc pentru urări.
Chiar că e de neuitat această vacanță! Bine că nu v-ați panicat foarte tare și bine că v-ați întors sănătoși acasă! 👌
Între 1-10 sept noi am fost în insula Kos a Greciei, mult departe de locul unde v-a prins urgia pe voi! Acolo nu s-a simțit deloc dezlănțuirea naturii!
”Ce m-a dezamăgit totuși, au fost cei de la 9695, la care cumpărasem o poliță de asistență tehnică, prin care am fi putut beneficia de repatriere gratuită. Dar ce să vezi?!? nu și în caz de dezastru, ci doar dacă aveam o defecțiune tehnică sau un accident rutier
Asta chiar este „de-a râsu'-plânsu'! ”
Bine că măcar spre sfârșitul vacanței v-ați bucurat de puțină liniște și confort!
Să dea Domnul să nu mai aveți asemenea surprize neplăcute în toate vacanțele voastre!
Să ai sărbători frumoase!
@doinafil:
”Asta chiar este „de-a râsu'-plânsu'!
Nu e chiar de rasu/plansu. Si 9xxx si a24 sunt servicii de asistenta rutiera si se refera la evenimente rutiere.
Oricum scrie clar in capitolul '' termeni si conditii'' care sunt excluderile in cazul acestui tip de servicii. Nici 9xxx nici a24 nu acopera calamitatile naturale.
De exemplu
9xxx
”Constituie clauza exoneratoare de raspundere pentru 9695 si situatia cazului fortuit (ninsori abundente, drumuri blocate, calamități naturale (inclusiv efectele indirecte) precum inundaţii, furtună, uragan, cutremur de pamânt, prăbușire sau alunecare de teren, etc.
a24
”Cazuri de forta majora sau conditii extreme;
Personal, cele doua servicii mi se par cam inutile in cazul unei masini pina-n 100.000Km si 5 ani vechime intretinuta ''dupa carte''. Eu prefer sa platesc un Casco ''serios'' - pe care oricum il fac - care acopera (extins) cam tot, inclusiv international.
@doinafil: cum deja zise și Nasshu, e corect. Dezamăgirea mea nu e pentru faptul că nu au făcut nimic, ci includerea acelei clauze...
@Dragoș_MD: Eu pe acolo n-o să ajung aşa că nici nu-mi bat capul să văd pe unde e. Mi-a plăcut însă modul în care a fost scrisă ca o poveste care te prinde. Eram învăţată ca în reviewurile scrise de Dragoş să respire prin toţi porii inginerul. Acest review are cu totul alt stil. Măi să fie! O fi alt Dragos. Nu, el e, după data înscrierii în AFA. Atunci de ce am intrat în ceaţă cu schimbarea numelui de user: Dragos Ro, Dragos cu tricolor şi acum Dragos MD. Si ce e cu locaţia? Frumuşani Cluj? Rog răspuns urgent, cât mai sunt pe aici. Poate ai dat lămuririle cu altă ocazie şi eu nu am fost pe fază. Repetier, please!
@Michi:
”Dragos MD. Si ce e cu locaţia? Frumuşani Cluj?
Am schimbat numele de utilizator întrucât pentru un timp, saitul nu a acceptat setul de caractere extinse (emoticoane), deci rămăsesem puțin pe dinafară.
Iar locația nu e în Cluj (CJ), ci în Călărași (CL). Unde m-am mutat imediat ce am ieșit la pensie și am fost obligat să plec din apartamentul de serviciu. La doi pași de București, în sud.
@Dragoș_MD: Bun venit in casă nouă! Pentru cat ai muncit, meriti sa traiesti cat le- am mancat eu pensia si inca! 💯.Sarbatori fericite si recunoștință că tu m- ai adus in AFA.😇!
@Dragoș_MD: Pe 5 septembrie am ajuns la Salonic cu grupul si ghida primeste telefon ca in noaptea precedenta a fost ciclon în Pelion si ca toate drumurile sunt inundate. Noi trebuia sa ajungem in Pelion la hotel Zefiros... am crezut ca vacanta s-a terminat... dar ghida patron de agentie s-a repliat si a facut rost de cazare la Grand Platon de lânga Paralia Katerini.
Socant ceea ce s-a întâmplat, diferenta de doar o noapte...
@Yolanda: ați avut baftă. Deși nu stiu unde în Pelion (ditamai peninsula), se află hotelul unde urma să ajungeți, chiar dacă ar fi scăpat neatins, putea să sufere din cauza avariilor la rețelele de apă, curent, aprovizionare.
Cât despre inundații, după ce a trecut ciclonul și torenții de pe versanți s-au scus, locuitorii din acele zone au răsuflat oarecum ușurați. Dar toată apa adunată de pârâuri, râuri etc. s-a strâns în fluviul Pineios. Acesta s-a revărsat și a umplut toată zona de șes din Thesalia. Și sigur a durat ceva până apele s-au retras de aici. Am văzut multe necazuri pe drumul de întoarcere...
@Nasshu: Nu am carnet de șofer și nu cunosc legislația asigurărilor auto! Sunt sigură că Dragoș ar fi utilizat toate mijloacele de despăgubire dacă s-ar fi putut!
Am spus „de-a râsu'-plânsu'” gândindu-mă doar la unele asigurări ale locuințelor din România, unde, contra unei sume ceva mai mari decât cea obligatorie, a PAD-ului, adică, în caz de dezastru natural îți acoperă paguba cu o sumă de 50000 euro. (cel puțin așa scrie în contractul de asigurare )
Mă bucur că ai un casco așa de fain! Dacă ai fi fost - Doamne ferește! - în situația lui Dragoș (care plătise și el o asigurare de asistență tehnică), Casco extins plătit de tine, ți-ar fi acoperit paguba pierderii mașinii?!
Să ai sărbători frumoase!
@doinafil: ar fi acoperit-o, așa cum a fost cazul nostru. Posibil nu integral, dacă mașina nu ar fi nouă, dar în mod cert la valoarea de piață pentru "vârsta" ei.
@Dragoș_MD: Viața bate filmul!... se dovedește și în cazul de față. După un șir de astfel de întâmplări, bucuria că ești în viață nu poate să mai fie umbrită de niciun fel de altă pierdere materială. Am răsuflat ușurată că ați scăpat cu bine și că ați avut puterea să rămâneți optimiști.
Nu pot decât să vă urez un an 2024 mult mai bun, în care să aveți parte de întâmplări fericite, sănătate și acomodare rapidă în noua casă. Gânduri bune și vacanțe memorabile... dar cu context pozitiv!
@k-lator: mulțumesc frumos pentru urări.
Asemenea și ție!
Un An Nou fericit cu sănătate și vacanțe de vis!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Pilio — scris în 07.09.19 de mecut din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Tsagarada - incursiune în sălașul centaurilor — scris în 16.07.17 de almona din ILFOV - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Agios Ioannis - Giuvaerul Pelionului — scris în 16.07.17 de almona din ILFOV - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Muntele Pelion — scris în 06.07.17 de cristimicle din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Oaspeții Pelionului... — scris în 05.09.16 de Cesere din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Aventuri prin ținutul centaurilor — scris în 04.09.16 de Cesere din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Sep.2011 O săptămână de vis în Kala Nera (Pelion) — scris în 26.05.14 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ