GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De Haan - o localitate cochetă și mai puțin cunoscută
În general, în concediile petrecute prin alte țări, încercăm să vedem și locuri care sunt mai apropiate de ceea ce înseamnă traditional, autentic, iar asta înseamnă uneori și mai puțini turiști. Astfel pe perioada sejurului din Bruges am încercat să vedem și asemenea zone mai puțin cunoscute, cum ar fi sate sau localități tradiționale belgiene. Una dintre aceste localități ne-a fost recomandată de personalul hotelului la care am stat (despre cazare am scris aici)
De Haan este situată în provincia Flandra de vest (West Flanders), pe malul Mării Nordului. Am luat trenul din Bruges spre Oostende, un drum de vreo 15 de minute (practic abia te așezi că trebuie să și cobori), iar un bilet dus-întors costă 8,6 euro/persoană.
În apropierea gării se află stația unui tramvai (Kusttram) care străbate coasta Belgiei, cale de 67 km, în mare parte pe malul mării. Acest traseu are un capăt la granița cu Franța (De Panne) și celălalt capăt la granița cu Olanda (Knokke-Heist). Sunt 68 de stații de-a lungul acestui traseu, care reprezintă cea mai lungă linie de tramvai din lume. Parcurgerea întregului traseu durează 140-145 de minute. De menționat că abonamentul de transport achizționat în Bruges este valabil și pe această linie (care aparține tot companiei De Lijn) - deci puteți coborî și urca unde doriți. Dacă nu aveți abonament vă puteți achiziționa un bilet de o zi (day pass) cu călătorii nelimitate, care costă 7 euro/pers, iar un bilet pentru o singură călătorie costă 3 euro.
Tramvaiul circulă la un interval de 10-20 de minute în timpul zilei și la 30-60 minute seara (funcție și de sezon). Ca să ajungeți în De Haan trebuie să luați Coastal tram în direcția Knokke-Heist. Noi am coborât la stația De Haan Aan Zee, care este în centrul localității - sunt mai multe stații (4) în De Haan, dar aceasta este cel mai bine poziționată pentru a vedea orășelul. Detalii despre acest traseu - dekusttram.be/en.
Chiar de la coborăre putem remarca casele impecabile și faptul că aici lipsesc acele blocuri turn - clădirile de aici au maxim 3-4 etaje. De Haan este una din stațiunile de pe litoral, foarte căutate de belgieni (și nu numai) - în zilele de vară aceste stațiuni sunt destul de aglomerate și se poate face baie în Marea Nordului. Faptul că este foarte căutată, se vede foarte bine în prețurile caselor afișate în geam la una din agențiile imobiliare - am și uitat să fac poză.
Pe aleile și străduțele din De Haan am văzut multe clădiri (de fapt vile) în stil Belle Epoque, unele fiind hoteluri, altele case de locuit. Aceste vile arată extraordinar, încântă ochiul și este imposibil să treci impasibil pe lângă ele - ne opream des pentru că se ceereau fotografiate. La parterul unor asemenea clădiri există restaurante unde puteți servi o specialitate locală, scoici (mussels) preparate în diverse feluri. Prețul unei porții de 1 kg variază între 18-24 euro, în funcție de ingredientele folosite și de poziționarea localului – pe malul mării am văzut cu 22 euro/porția de 1 kg. Linia de tramvai separă partea mai veche a orașului (aflată spre mare) de partea mai nouă.
Zona mai veche este și partea cea mai vizitată, astfel că am luat-o la pas către faleza de pe malul mării admirând frumoasele vile de pe alei. În această parte a orașului, am văzut circulând destul de puține mașini, localnicii preferând bicicleta drept mijloc de transport.
Ajunși pe malul mării, pe faleză, vedem că sunt câțiva amatori de plajă (era soare și vreo 16 grade, dar pentru unii localnici, deja venise vara - erau în pantaloni scurți). Pe o lungime de peste 10 km veți avea parte de plajă de-a lungul localităților De Haan, Wenduine și Blankenberge. Aici în De Haan, plaja este foarte lată (estimez cam 150 de metri în timpul zilei și al refluxului), cu nisip fin și în unele zone (plaje private) erau montate un fel de paravane, care ofereau protecție împotriva vântului și nisipului (voi atașa o poză). Între aceste paravane plasate la circa 25 m unul de altul erau șezlonguri - acest mod ingenios de aranjare și protejare nu l-am mai văzut până acum. Fiind plăcut afară, ne-am așezat și noi pe nisipul cald pentru câteva zeci de minute. Între faleză și plajă sunt mai multe cabine unde cei care vin la plajă și baie se pot schimba, dar există și spații pentru duș și toalete - ceva normal și civilizat pentru ei.
Pe faleză sunt mici bloculețe cochete, de 4 etaje, la parterul cărora sunt terase, restaurante, cafenele sau mici baruri, dar și magazine. Din loc în loc sunt băncuțe unde te poți odihni, iar seara totul este luminat prin intermediul felinarelor model retro. Se lucra cu spor în unele zone - se pregăteau de deschiderea sezonului pe 1 iunie (noi am ajuns aici pe 18 mai). Ne-am întors pe alte alei frumoase, cu multe case care te îndemnau să le fotografiezi. În centrul localității este un mic parc, La Potiniere, unde există și un teren de mini-golf.
Dacă ajungeți prin zonă și aveți la dispoziție câteva ore, vizitați De Haan și nu o să vă pară rău. Alte detalii găsiți în linkurile de mai jos
belgiancoast.co.uk/en/de-haan-wenduine
Trimis de BOGDAN DSN in 20.03.20 17:22:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@BOGDAN DSN: Ați avut noroc de vreme bună. Noi am fost cu tramvaiul de la Bruxelles la Oostende în august și ne-a plouat torential.
Am coborât și noi la De Haan și mi-a plăcut absența blocurilor înalte, ca și arhitectura Belle Epoque a vilelor. Din păcate s-a pornit o ploaie tare urâtă și nu am reușit să ajungem pe plajă.
Marea Nordului nu am apucat să o vedem decât la Oostende, dar și de acolo ne-a alungat furtuna. Belgienii, în schimb, se simțeau în largul lor pe vremea aia cainoasa, se plimbau în tricouri și șlapi...
Într-un octombrie când am fost și noi, am avut o vreme superbă. Am stat în Bruges și în una din zile am luat trenul spre Oostende. Păstrez biletul de călătorie tur/retur care ne-a costat 5,40 euro, seniori fiind.
Seara am revenit în Bruges după o jumătate de zi, plină de Oostende.
Să putem, a mai călători!
@Carmen Ion: Da, așa este, am avut vreme bună, nu ne-a plouat decât în ultima zi timp de vreo 2 ore - dar o oră am petrecut-o prin turnul Belfry. Din câte ne spunea personalul de la hotel, zona este foarte căutată și aglomerată vara (iulie-august) - singura perioadă când se poate face baie (probabil cei mai curajoși).
Nu știu ce temperatură poate avea apa Mării Nordului în acele 2 luni, dar probabil că nu trece de 20 de grade. Localnicii sunt însă obișnuiți și pentru ei e suficient de caldă
@mihaelavoicu: Pentru cei care au cazare în Bruges, chiar ar fi păcat să nu dea o fugă în Oostende (la propriu pentru că drumul cu trenul durează 15 minute) iar de aici se ajunge rapid cu Kusttram în De Haan.
@BOGDAN DSN: O destinatie intradevar de neratat, arata atat de pitoresc, de cald si primitor.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc. Și nouă ne-a lăsat o frumoasă impresie această localitate.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2019 În vizită la Marea Nordului — scris în 29.03.20 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2013 Oostende - Cu tramvaiul pe coasta belgiana a Marii Nordului — scris în 15.11.13 de amero din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Botezul in Marea Nordului — scris în 22.10.11 de kmy din JILAVA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2011 Oostende - un regal cu fructe de mare — scris în 26.10.11 de AlinaD din BRASOV - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Marea nordului vazuta perfect — scris în 24.09.10 de artistul_18 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2008 Marea Nordului toamna — scris în 13.04.10 de mariusz din RM. VILCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2008 Oostende — scris în 29.12.08 de voyager din ARAD - RECOMANDĂ