ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.03.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Veneția Nordului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Bruges a fost primul oraș belgian aflat pe lista scurtă cu locuri de vizitat – a stat niște ani la coadă, dar în mai 2019 i-a venit rândul. A fost gazda noastră pentru aproape 5 zile și acum vă pot spune că este o destinație care trebuie și merită vizitată. Această “Venetie a Nordului” merită descoperită pe jos, pe bicicletă sau cu o barcă de-a lungul canalelor din oraș.

Cum am ajuns? Cu zborul Wizz din București până pe aeroportul Charleroi Sud, iar de aici există două variante de a ajunge în Bruges folosind transportul public. Bineînțeles că există și posibilitatea închirierii unei mașini, mai ales că pe autostrăzile din Belgia nu se percepe taxă pentru autoturisme.

Varianta 1 - transfer direct de la aeroport la gara din Bruges cu autobuzele Flibco (stația este în fața terminalului). Drumul durează 2 ore și nu mai schimbați mijloacele de transport. Dar există o observație – Dacă ora de aterizare, 8.35, nu este respectată, iar avionul are o mică întârziere (chiar și de 10-15 minute), nu veți mai prinde acest autobuz care pleacă la ora 9.15 (sau pleca în mai 2019), mai ales că trebuie să luați bilete de la ghișeul aflat în imediata apropiere. Puteți lua bilete și on-line pentru curs de la această oră, dar nu garantează nimeni că o veți prinde și puteți pierde banii. Noi nu am luat on-line tocmai din acest motiv, dar am avut mare noroc – am fost ultimii care ne-am urcat în autobuz, după ce fata de la casa de bilete a contactat șoferul prin stație și l-a întrebat dacă mai poate da 2 bilete. Între ora programată a aterizării și ora plecării aveți doar 35 minute (date din luna mai 2019), deci totul este la limită, mai ales dacă aveți bagaj de cală și mai aveți și coadă la bilete. Următoarea cursă era la ora 11.00, deci se irosea ceva timp. Verificați orarul aici - flibco.com/en.

Varianta 2 – bus de la aeroport (din 30 în 30 de minute) până la gara din Charleroi apoi tren cu schimbare în Bruxelles Midi/Zuid. De aici aveți trenuri dese spre Bruges (la maxim 30 de minute). Durata acestei variante este de vreo 2 ore și 30 de minute, dar dacă pierdeți transferul direct cu autobuzele Flibco, este o opțiune de luat în calcul. Tariful ambelor variante este similar - 21.5 euro/pers. (prețuri din mai 2019).

Biletul combinat (autobuz+tren) se poate cumpăra și on-line, detalii aici - belgiantrain.be/en/search.

Orice variantă ați folosi veți ajunge la gara din Bruges. De aici puteți ajunge în centru pe jos (dacă vizitați orașul pentru doar câteva ore), cu unul din numeroasele autobuze (sunt 10 linii) care opresc în fața gării, sau cu un shuttle-bus gratuit. Acest shuttle oprește la vreo 100 m de gară (chiar în fața ei) și are un orar trecut pe panoul din stație. Noi l-am folosit la plecarea de la hotel spre gară – am aflat de el (de fapt l-am văzut) pe parcursul sejurului. În varianta autobuz, un bilet costă 3 euro și este valabil 60 de minute, timp în care puteți schimba de câte ori doriți - vezi aici visitbruges.be/en/public-transport.

Am optat pentru un abonament de 3 zile (14 euro), iar acesta poate fi folosit în toate orașele din vestul Flandrei, care sunt acoperite de societatea de transport Deljin. Noi am folosit abonamentul în Bruges, în Oostende, inclusiv pe Coastal Tram (tramvaiul care merge pe malul mării cale de vreo 67 km). Există și abonamente de 1 zi (7 euro), iar aceste abonamente trebuie validate la fiecare urcare în mijloacele de transport - nu încercați să fentați, amenzile sunt... … hai să zicem, spectaculoase - 107 euro pentru prima abatere și 294 euro pentru a doua abatere în mai puțin de 12 luni. Variantele de abonamente disponibile și alte informații aveți aici - delijn.be/en/vervoerbewij ... ets/dagpas.html.

Noi am ajuns pe la ora 11.30 la gară, am cumpărat abonamentele pentru 3 zile, astfel că puțin după ora 12 eram la hotel (am scris aici). Am lăsat bagajele și am pornit la plimbare. De la hotel am primit o hartă a orașului astfel că a fost ușor să ne orientăm. Am mai luat 2-3 pliante de la centrul de informare turistică și am pornit spre primul nostru obiectiv – o plimbare cu barca pe canale. Sunt mai multe debarcadere / locații de unde vă puteți îmbarca, iar tariful este același – 10 euro/persoană pentru o plimbare de 30 de minute. Detalii aici - visitbruges.be/en/bruggemetdeboot.

Traseul atinge cele mai importante puncte, pilotul este ghid și detaliază obiectivele pe lângă se trece. La începutul excursiei ne-a întrebat pe fiecare din ce țară suntem - eram 26 de turiști din 8 țări diferite (de la brazilieni, mai multe nații de europeni, până la chinezi). Tot turul s-a desfășurat în engleză și franceză. Trecem pe lângă case dantelate, clădiri istorice, medievale, pe sub poduri înguste astfel că este o reală plăcere să descoperi istoria acestor locuri, povestită cu umor de pilotul bărcii. Multe din aceste străduțe aflate de-a lungul canalelor, le-am parcurs și la pas.

Un alt mod de a vizita mai rapid Bruges, este turul de 50 minute cu microbuzele turistice (străzile sunt înguste și nu au loc autobuzele) - sunt atinse toate punctele de interes, iar explicațiile sunt furnizate la căști în 16 limbi. Punctul de plecare este piața centrală Grote Markt. Apoi vă puteți plimba pe jos pentru a vedea ceea ce v-a plăcut în cadrul acestui tur – detalii aici - citytour.be.

Principalul punct de atracție este piața Grote Markt – în această piață își dau întâlnire mai multe străduțe, de aceea zona este aglomerată, în special între 10 și 18. În această piață sunt și unele obiective importante cum ar fi Turnul Belfry sau Belfort, care are 83 m înălțime și poți ajunge acolo sus după ce urci cele 366 trepte ale sale. Vei fi răsplătit cu priveliști minunate ale orașului și asta merită tot efortul, dar și costă 12 euro. Piața este și locul de întâlnire pentru caleștile trase de cai superbi – un alt mod de a te plimba prin Bruges.

În oraș sunt 87 de ciocolaterii, cam cum sunt la noi farmaciile și casele de pariuri (în tote plimbările noastre prin Bruges am văzut 3 farmacii). De fapt miroase a ciocolată pe fiecare stradă din Bruges - unele străduțe au 4-5 ciocolaterii în vreo 200 m. Prețurile variază destul de mult - între 20 si 60 euro/kg. Nu puteți să treceți nepăsători și indiferenți pe lângă zecile de magazine care au vitrinele care mai d ecare mai frumos aranjate. Va trebui să luați câte ceva, pentru cei dragi sau chiar și pentru acasă pentru că există cutii gata umplute cu 250,500,750 grame sau cu 1 kg de bomboane de diverse sortimente. Există și pachete de 10 buc cu tablete de ciocolată de diverse feluri la prețul de 19,90 euro.

La capitolul puncte forte în Bruges, mai avem cele peste 500 tipuri de bere, astfel că în fiecare zi a anului puteți încerca câte un sortiment. Cum am stat 5 zile am reușit să testez 5 feluri diferite de bere - în general, berea belgiană este mai tare (are 7-9%), dar este și foarte bună. Ca fapt divers cel mai mult mi-a plăcut Bourgogne des Flandres, o bere neagră. În Bruges sunt cîteva berării, iar unele dintre acestea pot fi vizitate.

Noi am vizitat și două muzee din Bruges. Un bilet combinat pentru aceste 2 muzee a costat 14,5 euro. Primul a fost cel al cartofilor prăjiți unde puteți afla istoria acestui fel de mâncare, la mare preț prin Belgia (dacă nu aveți timp puteți sări peste acest muzeu). Detalii aici - frietmuseum.be/en/museum.htm.

În schimb muzeul de ciocolată (Choco story) merită vizitat, iar aici veți avea și posibilitatea să mâncați (all you can) buline de ciocolată albă, cu lapte sau neagră frumos așezate în dozatoare. Veți afla multe lucruri interesante despre arborele de cacao, modul de recoltare al boabelor de cacao, modalitatea de uscare, de transport și de transformare în produsul finit – ciocolata. Astfel am aflat că cei mai mari producători de cacao sunt Coasta de Fildeș (35% din producția mondială), Ghana (19%) și Indonezia (14%). Alte amănunte puteți găsi aici - choco-story-brugge.be/en.

Un alt loc interesant este Begijnhof un parc sau o curte interioară cu copaci, căsuțe albe locuite de călugărițele benedictine. Pentru îndrăgostiți un popas obligatoriu este și Minnewater sau lacul iubirii. Aici veți vedea lacul cu lebede grațioase și rațe dolofane, dar și Podul Iubirii care se arcuiește peste apă.

Orașul este foarte aglomerat în timpul zilei. Conform spuselor fetei de la oficiul de turism, Bruges este și cel mai vizitat oraș din Belgia. Grupuri mari de turiști vin aici pentru câteva ore, fie cu excursii organizate, fie pe cont propriu. De aceea consider ca merită să te cazezi aici - de la 10 dimineața la 7 seara este plin de turiști, iar după această oră este o reală plăcere sa te plimbi pe aici. Orașul este mult mai liber și poți admira în voie casele vechi de sute de ani sau te poți deplasa nestingherit pe străzile din centrul vechi sau pe malul canalelor.

Despre Bruges se spune că este cel mai bine conservat oraș belgian, astfel că centrul istoric a fost inclus în patrimoniul UNESCO. Bruges are de toate pentru toți - are ce oferi și pasionaților de istorie sau artă, și celor care caută o mâncare bună, dar și romanticilor sau îndrăgostiților.

Multe alte informații găsiți aici - visitbruges.be/en.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de BOGDAN DSN in 15.03.20 14:30:08
Validat / Publicat: 15.03.20 16:31:05
INFO ADIȚIONALE
 • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX

VIZUALIZĂRI: 3962 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Minnewater park - clădirea din poză este restaurant
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[15.03.20 16:41:02]
»

@BOGDAN DSN:

Sa tot fie 20 de ani de cand am fost la Brugge.

Pozele de ala articol mi-au amintit de una alta. Canalele si vaporasele le-am pastrat in memorie si o bere Jupiler ????.

Sunt faine amintirile acestea cand ti le aduce altcineva in atentie prin alti ochi, alte informatii, alte poze. Lumea si locurile se schimba in 20 de ani.

Frumos de tot! Felicitari pentru articol. Si poze.

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[15.03.20 16:52:15]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[15.03.20 17:00:45]
»

@BOGDAN DSN: Măi, toate ca toate, da' P15 aș vota-o de zece ori!

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[15.03.20 17:06:00]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru aprecieri. Mă bucur că ți-am trezit amintiri frumoase... 20 de ani înseamnă ceva.

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[15.03.20 17:09:15]
»

@Dragos: Mă așteptam să spui de poza 16

Din poza 15, cred că ți-a plăcut foarte mult pantoful roșu, nu-i așa? ... este măsura 36

mihaelavoicu
[16.03.20 05:05:27]
»

Orașul Bruges este unul din cele mai frumoase orașe ale Belgiei. Și are atâtea de arătat... mie mi s-a lipit de suflet.

Aștept să mai spui ce ați mai văzut. Cu bine!

Mika
[16.03.20 11:10:40]
»

@BOGDAN DSN: Foarte frumos oraș, am fost acum ceva ani. Superbe fotografiile!

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[16.03.20 18:55:06]
»

@mihaelavoicu: Într-adevăr Bruges este un oraș minunat - și mie mi-a lăsat o impresie deosebită. Voi scrie în zilele următoare și despre alte locuri văzute.

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[16.03.20 18:56:00]
»

@Mika: Mulțumesc - mă bucur că ți-au plăcut fotografiile atașate.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mihaelavoicu, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Brugge și împrejurimile:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.073475122451782 sec
  ecranul dvs: 1 x 1