ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.03.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Primăria Orașului Bruges (III), Sala Renascentistă. Și o plimbare pe canale.

TIPĂREȘTE URM de aici

Oraș mic și cochet, elegant, șarmant, un dulce târg medieval romantic în felul său, Bruges subjugă spiritele a mii de turiști ce-i calcă străzile înguste, puținele spații largi, numeroasele obiective turistice, sau canalele ce-l brăzdează precum o dantelă. Am văzut chiar un panou ce prezenta harta orașului cu canalele decupate, precum o dantelă de Bruges.

Un prim obiectiv a fost Primăria Orașului prezentată aici. Voi continua cu Sala Renascentistă din Palatul Libertății Orașului Bruges (Brugse Vrije, sau pe românește Palatul de Justiție), administrat tot de Primăria Orașulu, motiv pentru care am intrat cu același bilet, în valoare de 5 euro.

Clădirea, aflată imediat în dreapta Primăriei este Vechea Casă a Grefierilor și face notă discordantă cu aceasta, datorită stilului său arhitectonic, unul cam amestecat, pentru faptul că fațada sa a suferit modificări în timp.

Palatul de Justiție, cu fațada în stil clasic, aflat tot în Piața Burg, ca și Primăria, a fost mult timp Tribunalul orașului, dar acum găzduiește arhivele acestuia, adică memoria scrisă a Brugesului, dar și un mic muzeu. În vremurile de glorie ale orașului, deținea puterea administrativă, financiară și juridică a întregului Comitat de Flandra.

Se vizitează o încăpere, fostă Sală de Juri, cum ar fi de Judecători, însă de remarcat și de admirat este Sala Renascentistă, unde se ținea Consiliul Magistraților.

Încăperea nu este mare, are o masă imensă în apropierea ferestrelor, dar elementul principal este un șemineu monumental din lemn, marmoră și alabastru, adevărată operă renascentistă, lucrat la 1528 de artistul Lancelot Blondeel. A fost comandat de Consiliul Magistraților, în onoarea lui Carol al V-lea, foarte influent în Europa, cel care va elibera Flandra de sub jugul francez

În mijlocul acestui șemineu se află efigia lucrată în lemn a împăratului Carol Quintul, iar celelalte, aflate în jurul său, tot în lemn și tot în mărime naturală, reprezintă membri ai dinastiei de Habsburg. Într-o casetă alăturată se află bustul tânărului rege, lucrat în teracotă policromă, la 1520 (avea deci 20 ani) de Konrad Meit. Sub efigia sa de pe șemineu, se află un frumos basorelief din alabastru de culoare albă cu scene din Vechiul Testament, respectiv Suzana și bătrânii, un simbol al avertismentului contra tuturor formelor de abuz de putere ce puteau fi executate de jurații acestui Consiliu.

Pereții sunt ornați cu însemnele și emblemele regiunilor guvernate de Jurații din Palatul Libertății.

Plimbare pe Canalul Dijver

Ce poate fi mai frumos, decât să cunoști orașul Bruges, pe calea apei! Există cinci debarcadere în oraș, de unde se poate începe croaziera.

Noi, după ce am ieșit de la Muzeu, am traversat galeria aflată între Casa Grefierilor și Primăria Orașului, pentru a merge la locul de îmbarcare cel mai apropiat. Din Pieța Wismarkt (câteva minute de la Primărie) pornesc ambarcațiunile pentru croaziere (nu știu dacă toate cinci), dar erau câteva la distanță mică una de alta. Am luat bilet în valoare de 8 euro, fără alte ajustări și ne-am îmbarcat după câteva minute de așteptare. Locurile sunt comode, dar e de preferat a sta la una din margini, pentru faptul că ambarcațiunea străbate canalul principal în ambele direcții dus/întors, deci fiind la margine ai vizibilitate pe ambele părți, plus că te bonjurezi cu grațioasele lebede, care nici nu se sinchisesc la trecerea bărcilor pe lângă ele.

Am pornit pe Dijver principalul canal, în direcția nord. Adierea blândă a curentului de apă, imaginile fascinante ale vechilor clădiri, sălciile plângătoare, podurile sub care am trecut și vremea superbă de octombrie, au contribuit la entuziasmul general. Trecem pe lângă vechi clădiri, pe sub poduri, când la umbră, când la soare și la un moment dat facem la stânga, acolo unde canalul se lărgește, după care ambarcațiunea întoarce în dreptul Pieții Jan Van Eyck. Parcurgem apoi același traseu la întoarcere, până ajungem la locul de unde am plecat.

Plimbarea continuă pe același canal, în direcția opusă. Am făcut fotografii de ambele părți ale canalului și asta pentru că am ocupat un loc la margine, găsit liber, după ce lumea se aranjase în grabă, pe mijloc.

Această a doua etapă a croazierei este mai lungă și mai frumoasă. Trecem pe lână clădiri cu ieșirea la apă, precum palatele venețiene. Podurile din piatră permit trecerea pe sub arcade, iar lumea de pe pod face semne de încântare și salut. Trecem prin apropierea Bisericilor Notre Dame și San Salvador, pe lângă lebede și rațe sălbatice, care deși în grupuri, ai zice că intrăm direct în ele. Am atins cu vârful degetelor penele unei ”prințese”. Ambarcațiunea a întors, înainte de Minne Water în apropierea gării, apoi pe același traseu, cu aceleași lebede, poduri, și frumuseți, am ajuns la locul de plecare. Plimbarea pe canale a fost o adevărată încântare, o amintire de neuitat, o experiență care merită cu prisosință. A durat 50 minute.

O plimbare cu caleașca? Am preferat, per-pedes. Oricum, orașul este unul puternic adezivo-sufletesc și chiar două zile, sunt insuficiente pentru a-l descoperi și nu în totalitate.

Următorul popas, Basilique du Saint-Sang Bruges (Biserica Sângelui Sfânt) . Wow... acolo, poveste!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 14.03.19 10:51:32
Validat / Publicat: 14.03.19 19:36:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX. A mai fost în/la: Anvers, Bruxelles, Ostebde, Gand.

VIZUALIZĂRI: 852 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Croaziera pe Dijver. Bruges, un oraș cu dichis.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

doinafil [14.03.19 21:59:00] »

@mihaelavoicu:

Pozele sunt superbe, locurile de asemenea!

Foarte frumoasă și interesantă - totodată - poza cu bustul lui Carol Quintul, în teracotă policromă! Parcă timpul nici n-a trecut peste ea!

Felicitări pentru articol și poze, am votat cu drag!

mihaelavoicu [14.03.19 22:07:02] »

@doinafil: Am avut o zi superbă de octombrie. De fapt toate au fost la fel. Este o minune acest Bruges!

Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, Doina!

Michi [22.03.19 07:51:57] »

Reviewurile tale îmi aduc la suprafaţă destinaţii mai vechi unde n-am păstrat poze, deci s-au amestecat între ele.

mihaelavoicu [22.03.19 10:34:45] »

@Michi: Vă îmbrățișez! Cred că multe din cele scrise de mine au fost cândva de actualitate. Nu văd un Paris, o Barcelona, un Pompei aduse la zi. Dar cine mai stă să răscolească prin arhiva AFA!! Și sunt convinsă că au fost cele mai frumoase.

Multă sănătate și să povestiți despre aerul din Poiana Câmpina.

Michi [22.03.19 10:56:47] »

@mihaelavoicu: Despre aerul din Poiana Câmpinii nu pot povesti ptcă n-am ieşit din clădire dar despre clinică, la superlativ am scris un review.

mihaelavoicu [22.03.19 12:56:35] »

@Michi: Am văzut rev-ul și ia vedeți ce am propus!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Michi, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Brugge și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053209066390991 sec
    ecranul dvs: 1 x 1