ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.02.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Norvegia - ultimele plaiuri de vis

TIPĂREȘTE URM de aici

După o zi însorită, dimineața avem parte de ceață și o vreme mai friguroasă, chiar cu niște stropi fini căzuți din cer.

Plecăm la drum spre următorul punct de atracție național, satul Flam. Recunoașterea oficială și atribuirea acestui calificativ se datorează atât zonei extrem de frumoase în care este poziționat cât și faptului că este una dintre cele două stații ale trenului Flamsbana ce te urcă amețitor, prin 20 de tunele, de la 2 metri deasupra nivelului mării până la 860 metri pe parcursul a doar 20 de kilometri parcurși destul de abrupt. Tariful pentru o călătorie Flam - Myrdal era de 410 coroane iar biletul dus - întors costa 590 coroane.

Nu am urmat glasul roților de tren ci doar ne-am oprit în Flam la o cafea. Servită la Toget Cafe -se putea altfel? - o cafenea amenajată în vagoane de lemn vechi, scoase din uz și trase pe o linie moartă în centrul satului. Poate și datorită orei destul de matinale la care ajungem noi pe acolo dar, posibil, și din cauza vremii umede, satul este surprinzător de liniștit.

Lăsăm mașina fără a plăti deoarece nu se zărește niciun parcometru deși suntem anunțați că e o parcare cu plată - iar vorba unei doamne, plătim la plecare dacă ne va cere cineva - apoi ridicăm privirile și le dăm roată peste culmile muntoase verzi.

Norii par a se fi cățărat pe munte. Îl împresoară precum o centură la mijloc, apoi încearcă să se urce pe pieptul lui pentru a-i ajunge la grumaz și, eventual, sugruma... Din curiozitate intrăm și în magazinul aflat printre căsuțele toate roșii, în Mall of Norway. Doar ca privitori, pentru a achiziționa produse e nevoie de o teșcherea plină! spre exemplul, salariul meu îmi ajungea să îmi cumpăr o geacă și o eșarfă care, ce-i drept, avea însăilat numele meu pe ea și era fabricată de un designer foarte cunoscut și apreciat în zonă.

Ca să aveți un reper, cea mai ieftină geacă impermeabilă pe care am observat-o avea prețul de 700 lei, însă erau și la două mii și ceva de lei multe dintre ele. Iar cele mai groase depășeau cu mult aceste prețuri.

În preajmă, la câțiva pași plimbare prin aerul aproape pur, se află și Aegir Brewpub. Un local ce poartă numele zeului viking al mării (adorat de marinari) și în care proprietarul își invită clienții să îi guste berea artizanală produsă în incintă. Prima bere artizanală produsă în Norvegia.

Iar incinta nu e una ca oricare alta, ci o casă impozantă de lemn construită după modelul locuințelor nordice din Evul Mediu și foarte interesant amenajată

. Partea finală a traseului nu avea cum să evite un alt drum ce oferă priveliști magnifice: Snovegen sau Drumul zăpezii. A reprezentat o alegere netă în parcurgerea drumului în concurența făcută de Tunelul Laerdal, cel mai lung tunel rutier din lume, cu o lungime de 24,51 kilometri, cu trei locuri amenajate sub forma unor peșteri viu colorate pentru a mai atenua plictisul condusului pe sub munți.

Deși o minune inginerească, consider că nu are cum fi mai atrăgător decât drumul ce se urcă de la nivelul fiordului, șerpuiește în pante abrupte și ace de păr până la Stegastein viewpoint, apoi de acolope creste golașe și uscate, acoperite de pete și chiar zăpadă ce ține să ne amintească faptul că, totuși, ne aflăm în nordul continentului.

Pe măsură ce urcăm drumul înclinat avem impresia acesta ne va duce dincolo de norii albi ce stau îngrămădiți deasupra noastră. Și în același timp, privind în cealalaltă parte - adică în jos - ai senzația că plutești. Peste satul Aurland și peste fiordul omonim.

Irealul trăit de tine reprezintă o rutină zilnică pentru oile ce pasc liniștite pe pășunile verzi în pantă ce par a aluneca direct în apele albastre. Verde, albastru și albul zăpezii de pe coamele munților creionează fondul tabloului nordic local și cotidian.

Pentru ca senzația să îți rămână pe veci în memorie, oamenii locului au construit Stegastein viewpoint, limba de metal și fier scoasă peste crestele muntelui și ale copacilor verzi, locul în care nu mai e nevoie să visezi că ai ajuns în Paradis. Acesta se desfășoară în fața, în stânga și în dreapta ta, doar să nu ai rău de înălțime...

Suspinele și oftaturile ca și reverențele pentru ceea ce ne oferă natura se fac auzite în interiorul mașinii și în continuarea drumului.

Toate astea pentru că motivele se înșiruie aidoma mărgelelor pe firul unui colier prețios. Iar mărgelele sunt conturate din lacurile cristaline reci, unele încă înghețate, din drumul care se încolăceșteprintre acestea și petele albe, rămășițe vizuale ale sezonului hibernal trecut.

Deși este un drum al zăpezii, pe el s-a avântat și o mașină de curse, semn că andrenalina combinată nu duce lipsă de persoane care să o încerce.

Cobori din mașină și cauți telefonul. Pentru a te convinge că ești în mijlocul lunii iunie și pentrunenumărate fotografii.

E vânt, e rece iar albul e culoarea ce îți strecoară dârdâitul în corp. Tremuri bine, însă nu te dai pornit din aceste locuri. Cine știe când vei mai avea ocazia să vezi asemenea splendori... Mai ales că poimâine e plecarea spre casă...

Când Drumul zăpezii a intrat în circuitul turistic, s-a decis crearea unui popas simplu, în aer liber. S-a amenajat o parcare rustică, fără prea multe zorzoane, în ideea de a afecta cât mai puțin frumusețea locului. Iar de aici pleacă o cale de beton circulară oarecum, de aproximativ 90 metri, ce vă deschide imagini de la înălțime asupra satului Hurrungane

. Pentru cei interesați a se opri la Rasteplassen, locația menționată, a fost creată și o operă de artă, Hiet Pa Vedahaugane. Amenajată sub forma unui refugiu, în interiorul acestuia o să găsiți un urs construit din beton care doarme - sau hibernează - pe tot felul de cutii, recipiente și alte soiuri de materiale colecționate din mai multe părți ale lumii.

Așa că aveți posibilitatea să fiți cât vreți voi de gălăgioși, Moș Martin nu se va trezi.

Dar, va asigur eu, nu veți fi prea guralivi. Ar contrasta prea puternic cu serenitatea locurilor din jurul văgăunii în care acesta sforăie.

Cum drumurile de aici tot urcă și tot coboară continuu, urmează o plonjare până la Laerdalsoyri, o localitate ce găzduiește Laerdals Marknaden, un târg local, o manifestare tradițională, anuală la care participă, cred, cu mândrie toți contribuabilii.

Programul manifestărilor e întins pe trei zile și cuprinde concerte de diverse genuri de muzică, ateliere de meșteșuguri, o expoziție de mașini de epocă, prezentarea produselor locale - brânzeturi, mezeluri, dulciuri - dar și utilaje agricole și o foarte interesantă expoziție florală.

Remarcăm participarea masivă a localnicilor ce mișună de ici colo sau stau tolăniți pe scaune - în ciuda vremii destul de răcoroase, dar obișnuită pentru ei, probabil - servesc masa și ascultă fanfara.

Și ne mai sare în ochi ceva: lipsa reprezentanților unei anumite etnii, majoritari la aceste agape în spațiul nostru...

Toți reprezentanții familiei pun umărul la micile afaceri ce se derulează cu această ocazie. În timp ce ne savurăm o wafă, rămânem surprinși de modul în care o fetiță de vreo 10 anișori sare în ajutorul mamei sale - lăsând deoparte căluțul de lemn ce îi era companion de joacă - în momentul în care la tejghea apar mai mulți mușterii.

Undeva prin apropiere căutăm să alimentăm cu benzină și mare ne fu mirarea când la o benzinărie Shell apar instrucțiunile în limba română după ce îmi introduc cardul.

Nu putem trece, dacă tot suntem în zonă, prin Borgund și să nu ne oprim la biserica din lemn de aici, un obiectiv regăsit în mai toate ghidurile turistice norvegiene.

Lăcașul de cult a devenit renumit prin faptul că are cea mai bine conservată capelă dintre toate cele 28 de biserici de lemn construite în stilul stavkirke. Ridicată undeva pe la sfârșitul secolului al XII-lea, biserica nu mai găzduiește slujbe actualmente, fiind preluată de o oragnizație și transformată în muzeu.

Arată impresionantă în culoarea ei neagră închisă pe fundalul verde viu al munților și copacilor, înconjurată de crucile de piatră.

Ultimul nostru punct de interes turistic din Norvegia, înaintea ultimei zile dedicată capitalei, l-a reprezentat Gardnos, acolo unde un meteorit căzut cu o viteză de 30 km/oră acum vreo 546 milioane de ani a dat naștere unui crater de 5 kilometri diametru.

Drumul de acces, desprins din șoseaua principală, era plin de gropi, aspect care ne asigura - potrivit observației Adrianei - că suntem pe drumul cel bun spre crater...

Interiorul acestuia este accesibil chiar și cu mașina. Însă nu vă imaginați că intrați undeva la mare adâncime. Ca mai peste tot în lumea turismului civilizat, este amenajată o parcare, un centru de informare turistică iar de aici pleacă o potecă ce te poartă printre pietre, copaci, pâraie.

Intrarea se face cu bilet, 90 coroane de persoană, numai că la ora sosirii noastre acolo casa de bilete era deja închisă.

Schimbăm câteva priviri cu alte 4 persoane ajunse cam în același timp cu noi, ne îmboldim unii pe alții, dăm deoparte mica portiță și intrăm pe potecă. Vom plăti la ieșire dacă ni se va cere de cineva.

Nu ni s-a cerut, era la fel de pustiu și peste o oră când am revenit din plimbăreala printre brazi, până deasupra unor povârnișuri ce ofereau cadre cu vizibilitate remarcabilă în care culoarea verde predomina întreg peisajul.

Aici se termină periplul nostru prin minunăția asta de țară. Mai rămâne pentru mâine Oslo, dar fără prea mari așteptări pentru mine, comparativ cu ce am descoperit până acum.

Norvegia este frumoasă - dar ce vorbesc eu!! - este splendidă dacă o parcurgi și ai timp să savurezi ceea ce îți oferă cu dărnicie natura.

Pentru mine a reprezentat acel colț de continent în care m-am simțit flămând de natură. În care am înfulecat, mereu nesătul, porții întregi. Și mereu îmi doream supliment... Convins că nu ni se servise totul, că mai exista ceva dosit. Iar acel ceva știam că urma să fie cel mai bun. Îl primeam și mereu speram să mai fie o bucăți...

Iar la finalul ritmului acestuia nebun de dorințe și înfruptări mi-am simțit sufletul hrănit, îndestulat cu condimente vizuale, cu patiserii umane și delicatețuri tămăduitoare.

Vă recomand cu cea mai mare căldură o cură de Norvegia!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marius 72 in 24.02.20 15:14:56
Validat / Publicat: 24.02.20 19:38:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 1324 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Jos e satul Aurland
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Dana2008
[25.02.20 06:46:28]
»

@Marius 72: Minunat! Felicitări!

mprofeanu
[25.02.20 10:05:09]
»

@Marius 72: Ce să mai spun eu la așa frumoasă prezentare, ..., asezonată ca să fiu pe același stil al tău din încheiere, ... cu minunate poze și priveliști!

Am văzut pe unde ați revenit la Oslo, noi vom merge pe alt drum însă!

Felicitări pentru excursia de vis!

Marius 72AUTOR REVIEW
[25.02.20 10:26:32]
»

@mprofeanu: Sunt sigur că și alegerile voastre vă vor prilejui peisaje la fel de frumoase!

Norvegia oferă frumuseți la tot pasul!

Bucurați-vă că mergeți acolo!

adrianaglogo
[25.02.20 15:19:47]
»

@Marius 72: Am citit cu sufletul la gura! Ce frumos! Si ce ati vazut voi, si cum ai scris.

Si gata, s-a terminat povestea din Norvegia?

A, mai e Oslo, dar, vorba ta, nu se compara probabil cu ce a fost pana aici!

Marius 72AUTOR REVIEW
[25.02.20 15:39:52]
»

@adrianaglogo: Mai am trei materiale în desaga. Dar fără frumusețile de pana acum.

Și mai sunt impresiile din Iordania, de luna trecută.

Iar peste 3 săptămâni sperăm să mai băgăm în sac - dacă ne va permite coronavirusul! - impresiile a 9 zile de plimbareala prin Andaluzia.

adrianaglogo
[25.02.20 16:13:22]
»

@Marius 72: Nu mai pomeni de coronavirus!!!

Mai am un pic si o iau razna, telefonul meu suna nonstop, ma intreaba pacienții mei toate prostiile din lume! Inclusiv daca sa isi faca stoc de alimente, ca vine urgia.

Dar cand le spun sa nu mai mearga la cinema, la mall nu le convine!

Marius 72AUTOR REVIEW
[25.02.20 17:20:48]
»

@adrianaglogo: Ce rugăminte crezi că au avut maica-mea și soacră - mea azi? Să renunțăm la Andaluzia!

Eu nici nu mă uit la știri de ani de zile, doar să denigreze și să inducă panica sunt bune...

mishu
[29.03.20 21:23:21]
»

@Marius 72: Cred ca la noapte o sa visez frumos la noapte. Felicitari, votat cu mare drag.

adrianaglogoPHONE
[29.03.20 21:26:13]
»

@Marius 72: Am dat de ecoul asta. Cand trebuia sa fiti in Andaluzia?

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[29.03.20 21:34:10]
»

@adrianaglogo: În perioada 17-26 martie.

adrianaglogoPHONE
[29.03.20 21:36:23]
»

@Marius 72: si uite asa am pietdut niste articole grozave!

In aceeasi perioada fiul meu trebuia sa fie in Franta, la nu stiu ce festival de ski si muzica!!!

Numai asta visa...

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[29.03.20 22:47:15]
»

Și eu visam Malaga, Ronda, Gibraltar, Sevilla, Cadiz și Alhambra din Cordoba! Plus satele albe... Zilnic trăiam traseul planificat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Marius 72, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Norvegia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067613840103149 sec
    ecranul dvs: 1 x 1