GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De la Alesund la Bergen prin satele Norvegiei
După o zi de relaxare - petrecerea dimineţii în natură, mersul cu bicicleta şi apoi plimbarea prin cel mai frumos oraş norvegian – urmează una în care vom străbate 420 de kilometri pentru a ajunge la marginea celei mai atrăgătoare, pentru turişti, localităţi din Ţara Fiordurilor, respectiv Bergen.
La o primă vedere, distanţa pare lungă, obositoare şi ai impresia unei de zile în care îţi este impus un marş forţat. Departe de tot această percepţie!
Şoselele sunt excelente – deşi nu circuli pe autostrăzi să poţi goni -, peisajele de vis iar ziua extrem de lungă, cu un soare ce îţi oferă companie până după ora 22. Aşa că ai timp să faci popasuri şi să te poţi bucura de ceea ce îţi iese în cale, mai ales dacă ai parte şi de o zi însorită, precum am avut noi.
Spre Bergen există mai multe căi interesante, iar E 39 este drumul principal prin fiorduri. Alternativ, se poate merge până la Byrkjelo, folosind RV 60 prin Loen şi Olden, cu o şosea ce vă va conduce pe malul fiordului Innvikfjorden kilometrii întregi pentru a reveni pe E 39.
Dacă începeţi călătoria pe RV 61 veţi avea ocazia să admiraţi zonele de coasta şi localităţile Sunnmøre - Vanylven, Fosnavåg, Ulsteinvik şi Hareid.
Dacă se merge doar pe E39, e de trecut cu ferry la Solavagen – Festoya (preţ 140 coroane) şi Lavik – Ytre Oppedal (ferry e la interval de 20 min, preţ 109 coroane).
Noi am plecat pe E 39 iar după Grodas dat am intrat RV 60 şi am oprit prima oară la Loen.
O localitate micuţă, pe malul fiordului, cunoscută pentru una dintre cele mai atrăgătoare noi construcţii, şi anume Loen Skylift, inaugurată în mai 2017 de către însăşi Majestatea Sa, Regina Norvegiei.
În doar 5 minute telefericul te urcă la o altitudine de 1.011 metri iar de acolo există posibilitatea de a pleca în drumeţii vara sau cu schiurile iarna. Plus o panoramă de vis, de 210 grade, către lacurile glaciare, munţii dimprejur şi fiordurile de dedesubt.
Programul de funcţionare este între orele 10 – 19, vinerea şi sâmbăta cu o prelungire până la ora 22, iar preţul unui tichet este acum de 390 coroane un drum sau 530 coroane dus – întors pentru un adult, mai mare cu 10 coroane faţă de anul 2019. Pentru încă 150 coroane cei dornici îşi pot lua bicicletele cu ei şi vor avea parte de o pedalare superbă, iar cei care au căţei pot plăti încă 75 coroane şi îşi urcă patrupedele să respire aer ozonat.
Nu am urcat întrucât nu identificasem locul în căutările mele pentru elaborarea planului de călătorie ci doar la faţa locului, dar ofer aceste detalii pentru cei interesaţi, ba chiar îl recomand pentru a nu regreta ulterior, aidoma mie.
Regretul a mai fost potolit de plimbarea la pas relaxant prin mica localitate aşezată pe malul fiordului precum şi de peisajul de supremă tihnă cu biserica albă şi casele având în spate munţii înalţi şi împăduriţi până la o anumită altitudine iar de acolo făcând loc crestelor golaşe acoperite parţial de zăpadă.
Satul în sine, de poveste... Dar de o poveste ce o las să răzbată din fotografii, oarecum temător a scrie prea mult şi a reduce din starea de visare trăită pe uliţele acestuia.
Câmpuri cosite şi mici livezi cu vreo cîţiva meri aliniaţi pe sârme reprezintă, cred, singura ocupaţie agricolă a oamenilor locului, iar calitatea muncii prestate în micuţele tarlale dintre apă şi munţi oferă o imagine pe care ai dori să o contempli la nesfârşit.
Urcăm până la biserica situată pe deluşorul cel mai înalt din sat. Din lemn vopsit în alb imaculat, lăcaşul de cult este înconjurat de crucile din marmură neagră sau piatră ale localnicilor ce se odihnesc sub tăpşanul de iarbă verde şi având lângă ele flori mici şi foarte colorate. Nu vă imaginaţi mausoleele din cimitirile noastre! Ce am văzut acolo sunt întru pomenirea dispăruţilor şi nu a falei urmaşilor lorşi transmit o impresie de serenitate...
Pornim mai departe iar după serpentine, soare deasupra şi culmi înzăpezite ni se deschide privirii o capododeră vizuală. Sau, mai bine zis, o alta din salba nordică.
Înconjurat de munţi, pe un fond preponderent verde delimitat doar în partea superioară de albastrul cerului şi puţin din cenuşiul unor nori iviţi pentru a mări contrastul vizual, îşi duce traiul molcolm satul Byrkjelo cu cei 286 de locuitori ai săi.
Nu ai cum să treci mai departe fără a opri maşina şi a privi clipe bune imaginea acestuia.
Aceeaşi impresie de linişte persistă şi când îl străbatem, doar o mică şi scurtă agitaţie stârnim când alimentăm. În sensul că are loc o activitate, că cineva se mişcă...
Continuăm pe drumul paralel cu râul, ambele reuşind să se furişeze printre munţii maiestuoşi şi să-şi facă loc pentru a ne conduce către următorul ferry dintre Lavik şi Ytre Oppedal, ultimul mijloc de transport de acest soi folosit în călătoria noastră.
Ne apropiem de Bergen iar E 39, după atâta amabilitate prin care a oferit vederii noastre cadre naturale de vis, devine mai zgârcit, ba chiar intră sub pământ şi ne transportă subteran odată ce trecem de zonele periferice ale cunoscutului oraş, ocazie de a observa prima oară intersecţii suspendate într-un tunel.
Ziua de mâine e rezervată oraşului de suprafaţă...
Trimis de Marius 72 in 09.02.20 13:58:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Marius 72:
Ce excursie! Ce privelisti! Ce culori!
” Satul în sine, de poveste... Dar de o poveste ce o las să răzbată din fotografii, oarecum temător a scrie prea mult şi a reduce din starea de visare trăită pe uliţele acestuia.
Ne-ai oferit niste fotografii cu adevarat exceptionale.
Ma bucur ca ati avut parte de vizitarea unei zone ata de pitoresti. Si ati avut vizibilitate sa puteti trage in poze cadre minunate!
Superb! Felicitari!
Numai de bine! ????
@Dan&Ema: Norvegia nu știu ce a meritat de a primit din partea naturii atâta frumusețe!
Acolo nu sunt locuri frumoase ci nu găsești locuri care să nu fie superbe.
La tot pasul e musai să ai aparatul la tine pentru a nu regreta că ai ratat ceva.
Iar pozele, crede-mă, nu transmit decât parțial simțămintele trăite acolo.
@Marius 72: Ce să mai adaug și eu! Câtă frumusețe!!
De abia aștept să ajung acolo! Chiar dacă nu voi merge pe același drum! Îmi pregătesc soțul pentru că va avea de condus destul! Noroc că este obișnuit, în timpul serviciului, țara din lung în lat...
@Marius 72: Cred ca media de varsta a locuitorilor de acolo este 100 de ani, atat de frumos si de relaxant arata totul, asa ca nu tu stres, aer, liniste, tot ce iti trebuie pentru o viata de vis.
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Experiențe norvegiene de top — scris în 13.07.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Locuri și atracții turistice norvegiene — scris în 08.07.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Și aceasta ar fi putut fi o zi foarte frumoasă — scris în 09.10.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Cea mai frumoasă zi a circuitului — scris în 28.09.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Azi ajungem în cel mai nordic punct al excursiei — scris în 06.09.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Odată-n viaţă. — scris în 15.02.22 de icata24 din RUGBY - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Opss! I did it again, o Norvegie, plină de norvegieni! — scris în 16.03.22 de scoty din RO - RECOMANDĂ