GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Grup norvegian înfiinţat în 2001 la Stavanger ce se incadrează în curentul metal-Gotic
Anul trecut am stat in Norvegia din iunie pana in septembrie, am schimbat pentru cateva luni latratul cainilor maidanezi cu tipetele pescarusilor. Am stat in zona coastei de sud-est, aproximativ 170 de km sud fata de Oslo, in “judetul” Porsgrunn, regiunea Greenland din provincia Telemark. Tot ce voi expune mai departe se refera strict la aceasta zona.
Vreau sa ma axez in acest mesaj pe cateva informatii utile celor care vor sa viziteze Norvegia si apoi sa impartasesc impresiile mele despre obiectivele turistice intr-un alt mesaj.
Peisajul m-a cucerit din prima clipa, este exact pe gustul meu, munti, apa, paduri, poduri, aer curat. Temperatura aerului nu depaseste 24 de grade decat foarte rar, maxim 28, iar noaptea in jur de 15-16 grade. Apa marii este destul de rece, in jur de 18-20 de grade. Exista mici plaje amenajate, cu nisip, unde se poate face baie si unde puteti vedea copii mici balacindu-se in apa rece. Mi-am bagat si eu picioarele (la propriu) in apa de doua ori, prima oara nu am rezistat nici 5 minute, a doua oara am stat in apa cam 20 de minute. Soarele totusi ,,arde” destul de tare cand este senin, asa ca se poate face plaja, mai mult sau mai putin dezbracat, intins sau stand pe un scaun. In week-end sau in timpul saptamanii, orice jumatate de ora cu soare fara nori e savurata de localnici facand plaja pe terasa.
Duminica este chiar zi de odihna, totul este inchis, in afara de benzinarii si restaurante. Este liniste, relaxare, vezi oameni plecand cu barcile in diferite directii, alti oameni plimbandu-se pe bicicleta, altii alergand, altii stand pur si simplu pe terasa casei si facand plaja sau savurand o bautura.
Casele sunt foarte simple ca arhitectura, dar au toate utilitatile moderne, majoritatea sunt foarte bine intretinute la exterior, dand impresia de nou, curat si frumos. Aprope toate casele au o terasa, mai mica sau mai mare si o curte frumos amenajata cu iarba, flori sau pomi fructiferi. Nu exista garduri sau acolo unde exista sunt mai mult simbolice.
In Norvegia se poate “campa” oriunde, in orice padure sau zona, chiar neamenajata ca loc de camping, cu exceptia locurilor unde scrie clar ca nu este voie si cu respectarea distantei minime fata de o casa locuita, parca 150 de metri.
Pescuitul in mare este liber, nu este nevoie de nici un permis sau licenta. Pescuitul in ape curgatoare si lacuri este supus unor reguli pe care nu le cunosc in detaliu. Taxa pentru o jumatate de zi de pescuit la somon in zona Porsgrunn-Skien este rezonabila, asa ca pentru cei pasionati ar fi o experienta deosebita.
Noaptea este foarte scurta, fiind inca lumina la ora 23 nu puteam sa ma culc, iar dimineata la ora 4 deja se facea lumina si ma trezeam cu mult inainte de a suna ceasul. Dar acest lucru este foarte bun pentru turisti, ziua fiind asa de lunga exista timp destul pentru plimbari si vizite la obiective turistice.
Deoarece Norvegia nu este membra a UE dar face parte din spatiul Schengen exista anumite aspecte deosebite. Nu se poate intra in tara decat cu maxim un litru de alcool si cu o anumita cantitate de tigari. Pentru mai multe detalii cautati pe internet.
Moneda locala este coroana, 10 coroane fac 1,3 euro. Preturile la toate produsele alimentare sunt destul de mari, comparativ chiar cu cele din tarile din Europa de vest. Sunt foarte putine produse care sa fie sub 1 euro. Preturile la bauturile alcoolice si tigari sunt “imense”, deoarece includ taxe destul de mari. O bere la cutie la supermarket porneste de la 2,5 euro in sus, iar la restaurant/terasa o bere la halba este aprox. 9 euro. In schimb berea fara alcool este ieftina, pretul neincluzand taxe. Bauturile alcoolice de la vin, inclusiv, in sus, se gasesc numai in magazine specializate, monopol de stat, in supermarketuri se gaseste numai bere. Cam atat despre bauturi.
De fapt ar mai fi ceva, e bine cand ajungeti pe aeroporturile norvegiene sa nu va grabiti sa va luati bagajele ci sa zaboviti putin in free-shop. Veti gasi, pe langa bauturi alcoolice la preturi foarte bune si dulciuri si alte produse la preturi ceva mai convenabile.
Sau daca veti veni cu masina, pe un ferry- boat, e si mai bine, veti avea oportunitatea de a va goli buzunarele in duty-free shopurile de pe vas. Preturi OK inclusiv la suveniruri. Nu stiu daca la toate cursele/companiile este asa, dar la cea cu care am fost eu, in plus fata de reducerile de la raft mai era o reducere de 20 la suta la final la casa, “din partea capitanului”.
Am observat ca in Norvegia se practica acest turism “ de aprovizionare”, i-am zis eu, pleaca omul sambata spre Danemarca sau Suedia cu ferry-boat-ul, isi face aprovizionarea acolo si se intoarce duminica (trebuie sa treaca mai mult de 24 de ore intre plecare si sosire in tara) si mai cumpara si de pe vas 2 baxuri de bere si 5 kg de carne. Orasul Hirtshall din Danemarca, unde sosesc cateva curse, e plin de supermarketuri pe drumul dintre terminal si centrul orasului.
Ce este mai ieftin de cumparat din magazine/supermarketuri in Norvegia este somonul si inghetata, care se pot gasi la preturi comparativ egale cu cele de la noi si deci se poate face o cura cat timp stati acolo. In perioada de vara norvegienii mananca foarte multa inghetata, dar preturile din cofetarii sunt destul de mari.
Majoritatea produselor din magazine sunt fabricate in Norvegia iar etichetele sunt numai in norvegiana, ceea ce este putin cam deranjant. Va puteti intelege in limba engleza cu aproape orice persoana, nimeni nu se supara si nu pare deranjat daca intrebati sau cereti lamuriri. Daca stiti si putina germana, puteti intelege cateva din cuvintele scrise pe ambalaje sau pe diverse semne/afise/etc. E foarte greu, sau mai precis mie mi-a fost foarte greu sa inteleg vreun cuvant din norvegiana vorbita. Daca auziti de tara Tyskland sa stiti ca este vorba de Germania
Singurii oameni de acolo care stiu romaneste sunt cersetorii, va dati seama de ce… Este foarte pacat pentru ca deja s-a infiltrat in mintea multor norvegieni egalitatea intre cersetor si roman.
Se poate plati peste tot cu cardul, nu stiu daca sunt acceptate toate tipurile, eu am avut un Visa Electron si nu am avut probleme. Persoana de la casa de marcat nu pune mana pe cardul d-voasta, fiecare om introduce cardul in cititor si il scoate. Mi se pare corect asa.
Obiectivele turistice vizitate: Oslo (parcul Vigeland, centrul orasului, palatul regal, castelul Akerhus, portul), orasele Skien (orasul lui Ibsen, frumos, cochet), Porsgrunn (nimic deosebit in afara de zona de plimbare pe malul raului), Brevik (mic dar cu 3 porturi de ambarcatiuni, unde se pot admira sute de barci si yahturi de toate marimile), Langesund, Larvik si Kragero, muntele Gaustatoppen (o ascensiune de aprox 2-3 ore la o temperatura de 2 grade, destul de dificila in partea de final, pe creasta, privelisti superbe), telecabina Krossobanen din orasul Rjukan (o priveliste minunata se poate admira din restaurantul de la capatul de sus al telecabinei, multe cascade pe celalalt versant si in departare muntele Gaustatoppen), biserica din lemn Heddal de langa Notodden, promontoriul de sud de la Langesund cu fortificatiile din cel de-al doilea razboi mondial, arhipelagul Brevik (o excursie cu un vaporas printr-un labirint de insule, locuri intr-adevar deosebite). Plus vreo 20 km de coasta facuti la pas sau cu bicicleta. Si o plimbare cu ferry-boat-ul pana in Danemarca si inapoi.
In concluzie, Norvegia este o tara rece si putin cam neprietenoasa la prima vedere, dar merita din plin sa fie vizitata deoarece sunt multe locuri frumoase si deosebite care iti incanta ochii si sufletul.
Eu am vazut o mica parte din Norvegia dar sper sa vad in viitor si alte zone.
Va recomand sa faceti din timp o rezervare pentru o cursa cu o firma low-cost si petreceti un weekend sau o saptamana in aceste locuri. Luati un cort, inchiriati o masina de la aeroport si nu veti regreta.
(imi pare rau ca nu pot aplica indemnul ,,scrie romaneste", din anumite motive obiective)
Trimis de machetrei in 08.02.14 11:57:09
- A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (machetrei); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@webmaster13: Ilustratia muzicala e foarte buna, multumesc.
O rectificare, probabil nu am vazut unde trebuia sa bifez: Este prima mea vizita /vacanta in tarile Scandinave.
--
Am corectat - By Wm.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Experiențe norvegiene de top — scris în 13.07.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Locuri și atracții turistice norvegiene — scris în 08.07.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Și aceasta ar fi putut fi o zi foarte frumoasă — scris în 09.10.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Cea mai frumoasă zi a circuitului — scris în 28.09.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Azi ajungem în cel mai nordic punct al excursiei — scris în 06.09.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Odată-n viaţă. — scris în 15.02.22 de icata24 din RUGBY - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Opss! I did it again, o Norvegie, plină de norvegieni! — scris în 16.03.22 de scoty din RO - RECOMANDĂ