ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2006
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 1 MIN

Norvegia lui Peer Gynt

Ilustrație video-muzicală
Edvard Grieg-Peer Gynt,Nr.1,Op.46 (Dispozitie matinala)

TIPĂREȘTE

Scopul acestui review este ca dupa ce veti pierde cateva minute citindu-l, sa va convingeti sa includeti Norvegia in drumetiile voastre viitoare.

Am asociat numele Norvegiei cu povestea lui Peer Gynt, minunata suita scrisa de E. Grieg pentru drama lui H. Ibsen. Per Gynt e inspirat de o legenda norvegiana (saga) si infatiseaza drama unui suflet insetat de cunoastere. Peer Gynt a fost un tanar norvegian atras de taramuri necunoscute, de frumusetea fiordurilor si de chemarea padurilor. El pleaca de acasa parasindu-i pe cei dragi, alearga dupa averi si himere, cunoaste oameni si locuri noi si cand in sfarsit se intoarce obosit si desiluzionat de drumetia de o viata isi gaseste iubita, pe Solveig- o Penelopa a nordului- asteptandu-l cu credinta timp de 40 de ani.

In august 2006 am facut o excursie in tarile scandinave printr-o agentie turistica. Itinerariul a cuprins Danemarca, Suedia si Norvegia. Pe departe Norvegia este cea mai fascinanta tara scandinava. Am plecat din Bucuresti cu o cursa de linie si am aterizat la Copenhaga. A doua zi traversand podul Oresand, cel mai lung pod si tunel feroviar si auto din lume de 16 km si care leaga Danemarca de Suedia, am ajuns la Stockholm. Dupa doua zile de vizitat capitala Suediei am plecat spre Norvegia.

Orasul a fost fondat in anul 1050 de regale Harald dar deabia in 1840 a devenit capitala tarii. Denumirea sa veche a fost Christiana si in cursul istoriei a fost de nenumarate ori incendiat si distrus de suedezi si danezi. Istoria Norvegiei se confunda cu cea a vikingilor care in sec. X cutreierau marile lumii, urme ale asezarilor lor fiind identificate in Anglia, Islanda si Ucraina. Sub Eric cel Rosu au ajuns in Groenlanda iar Leif Eriksson se pare ca i-a condus in America de Nord. Aventurile si viata vikingilor sunt admirabil redate in saga populare din care s-au inspirit marii scriitori scandinavi

Oslo este un oras mic cu o populatie de cca 500000 locuitori dar tinand seama de suburbii se ajunge la un million jumatate. Ritmul de crestere al populatiei insa este foarte accelerat 2%/an, din cauza imigratiei masive. Statistic 25% din populatia orasului provine din imigrantii atrasi de cel mai ridicat nivel de trai din Europa si de cota inalta a asigurarilor sociale. Bogatia Norvegiei este data de exploatarea unor resurse imense de petrol prin platformele marine, pe baza carora s-au desvoltat rafinarii si industria petrochimica cat si de exportul masiv de energie electrica produsa in hidrocentrale. Oslo este lider european in constructia de nave si brockeraj maritim Pe de alta parte, alaturi de Tokio si Paris este unul din cele mai scumpe orase din lume, lucru pe care nu l-am simtit intrucat nu am fost atrasi de cumparaturi iar masa de pranz, ca si in alte destinatii, a fost compusa din fish and chips sau chips and fish, la prêt de cateva coroane.

Situat la capatul fiordului cu acelas nume, Oslo este unul din cele mai verzi orase din lume, inconjurat de dealuri si paduri, strabatut de doua rauri si avand in componenta sa 40 de insule si 300 de lacuri. Orasul are sase aeroporturi dar noi venind din Suedia si indreptandu-ne spre zona adevaratelor fiorduri din nord (practic doua zile de mers cu autocarul), nu am vazut niciunul. In schimb in dupa amiaza libera data grupului pentru cumparaturi, noi am optat sa vedem muzeul Vikingilor si Kon-Tiki si ca atare am luat un bilet pentru transport in comun pe metrou, autobus si tramvai. Punctualitatea si corelarea mijloacelor de transport este exemplara dar in statiile de metrou era destul de murder, banuiesc ca din cauza imigrantilor pentru ca satele norvegiene prin care am trecut in zilele urmatoare straluceau de curatenie. Casutele erau albe, cu etaj, aveau flori la ferestre, gradinile erau lucrate si in fata portii aveau una-doua masini.

Turul orasului a fost destul de simplu, majoritatea obiectivelor fiind situate dealungul raului Akelselva si in zona portului Aker Bridge. Aici sunt ingramadite restaurante, hoteluri, magazine de firma, buticuri, care separate si impreuna se silesc sa nu desminta reputatia de scumpete a orasului...

-Am vizitat in exterior parlamentul (Stortinget) si primaria (Radhus) o constructie moderna din anii ’50 construita cu ocazia implinirii a 900 de ani de existenta a orasului. In primarie am putut vedea o expozitie interesanta privind istoria Norvegiei.

-Fundatia Nobel este o cladire impunatoare in care se decerneaza de catre cinci parlamentari norvegieni Premiul Nobel pentru Pace, restul premiilor fiind date in Suedia.

-In muzeul Vikingilor sunt expuse doua corabii enorme, fiecare putand sustine cate 32 de vaslasi- luptatori. Corabiile s-au pastrat intacte din sec. IX gratie namolului in care au fost ingropate.

- In Galeriile Nationale am vazut una din versiunile celebrului “ Strigat”al pictorului expresionist Munch. Strigatul a fost finalizat la capatul a patru incercari succesive si infatiseaza starea psihica a pictorului intr-un moment de depresie din existenta sa. Face parte din suita Frizele vietii, despre dragoste, disperare, anxietate, moarte, tratate toate cu sobrietate si introspectie norvegiana. In 2004, Strigatul si un alt tablou celebru Madonna au fost furate in plina zi din muzeu de doi indivizi inarmati sub ochii ingroziti ai vizitatorilor. Panzele smulse din ramele lor au fost gasite destul de deteriorate, s-au restaurant in cativa ani si astazi intreaga colectie este prezentata publicului cu masuri speciale de siguranta.

- La ora doua am asistat la schimbarea garzii la palatal regal, destul de modesta, ca si palatal insisi in comparatie cu cea din Londra... Muzeul in aer liber, destul de apropiat ca tematica cu Muzeul Satului de la noi, contine cateva zeci de case de lemn din toate regiunile Norvegiei, construite in sec. XVI-XVII.

-Dupa amiaza am mers in parcul Vigeland, unic in lume ca tematica si realizare. In acest parc sculptorul Vigeland a prezentat 200 de sculpturi de nuduri reprezentand diversele etape ale vietii de la pruncie la senectute cu o forta expresiva extraordinara. Aici m-au impresionat Roata vietii si Monolitul care e o coloana inalta de cca 20 m pe care sunt sculptate 120 de trupuri care vor sa se ridice spre inaltimile cerului

-. Muzeul Kon-Tiki este situat pe o peninsula la care se ajunge cu autobuzul. Este expusa pluta cu care Thor Heyerdhal a strabatut 7000 km. demonstrand ca polinezienii ar fi putut ajunge din Peru in Polinezia cat si o serie de artefacte din insula Pastelui.

-Seara am facut o croaziera pe Oslofjord cu un vaporas in care ni s-a servit o cina cu fructe de mare, homari la discretie si un pahar de vin.

In Oslo au trait H. Ibsen, Ed. Munch, Nansen si Sonja Henie.

Dupa doua zile pline la Oslo am pornit cu autocarul spre nord-vest, spre fiorduri si de aici la Bergen pentru o zi, si apoi din nou am calatorit pana noaptea tarziu prin fiorduri.

2. Tara fiordurilor.

Autocarul s-a indreptat spre nord-vestul Norvegiei, in tinutul cascadelor. Cea mai inalta, Voringsfoss are o cadere de apa de 180 m. Nenumaratele cascade, unele cu cate zece brate, se pravalesc din platoul muntos Hardanger. Pe acesta se gasesc statiunile de ski non-stop Geila si Gol situate la o altitudine de 800 m si la care se poate ajunge cu masina sau avionul. Drumul ne-a dus prin multe fiorduri care sunt niste golfuri inguste cu maluri abrupte, inaltimea lor variind de la sute de metri in sus. Sunt apropiate unul de altul ca dintii unui pieptene. Sus pe platou la 2000 m.straluceste in soare zapada vesnica. Am traversat fiordul Hardanger cu ferry-boatul ajungand pe seara in Bergen. Bergen este cel mai ploios oras din Europa dar timpul a tinut cu noi, invaluindu-l toata ziua intr-o lumina blanda de august. Este al doilea oras ca marime din Norvegia cu o populatie de cca 250000 locuitori. Este un oras absolut superb, situat intre sapte munti, cu case viu colorate avand fatade inguste, cu un funicular pana pe muntele Floyen de unde, daca e senin ai o perspectiva splendida a fiordurilor si orasului, ce mai! Un oras de vis. In celebra Piata de peste am intalnit un roman, vanzator la taraba vara, student cu bursa in restul anului. Piata e unica in felul ei pentr ca nu ofera peste proaspat ci preparat in diverse feluri si numai de provenienta Marea Nordului. Specialitatea pietei ar fi balena dar noi am preferat o halca de somon la gratar. In piata sunt tonete cu blanuri, pulovere de lana tricotate manual cu modele norvegiene viu colorate, troli (un fel de dracusori) comici, cizme din piele de ren, machete ale corabiilor vikinge.

Din Bergen am plecat spre Kristiansand, orasul terminus al calatoriei noastre in Norvegia trecand din nou prin fiorduri, pe langa cascada Lotefoss, una din cele mai mari din Norvegia avand mai multe brate, traversand cu ferry-boatul un alt fiord si ajungand seara tarziu la destinatie. A fost o zi in care tot timpul am avut respiratia taiata din cauza frumusetii peisajului. In linistitul oras Kriastiansand, port la Marea Nordului ne-am odihnit o zi pentru ca seara sa urcam pe puntea unui vapor care ne ducea in Danemarca.

Ce ziceti? Norvegia merita sa fie proiectul de suflet al unei vacante viitoare.


[fb]
---
Trimis de Michi in 26.11.10 23:23:55
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4596 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 Directia.... DANEMARCA
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14100 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[27.11.10 07:04:15]
»

Fotografiile preluate de pe internet au fost depunctate. Vor ramane insa pe sait, pentru ilustrarea review-ului.

Felicitari pentru fair-play @Michi.

Am adaugat drept coloana sonora a review-ului, Edvard Grieg - Peer Gynt. Daca autoarea review-ului nu este de acord, se poate schimba.

MichiAUTOR REVIEW
[27.11.10 08:19:04]
»

@Web 15, multumesc pentru muzica potrivita. Pozele le-am facut initial pe hartie si nu le-am tras pe toate, asa ca la scanare m-am trezit ca obiective importante imi lipsesc.

sandu.53
[27.11.10 14:00:12]
»

un review frumos scris din suflet cu mult talent si multa sensibilitate! iar muzica... nici ca se putea mai bine! felicitari si astept continuarea cu celelalte tari nordice.

creivean
[27.11.10 18:47:06]
»

Cât de frumos poţi să-ţi aşterni tu rândurile, cu cât suflet ne povesteşti, câte lucruri noi ne dezvălui... Îţi mulţumesc pentru încă un review deosebit.

Ce ziceti? Norvegia merita sa fie proiectul de suflet al unei vacante viitoare.

Da, m-ai convins. Norvegia merită să o priveşti ca pe o destinaţie de vacanţă.

dorgo
[28.11.10 14:37:22]
»

@ Michi, cunosc Scandinavia din povestirile tatalui meu care a fost la Oslo si Helsinki, dar si din expeditiiile polare ale lui Nansen si Amundsen de la inceputul secolului trecut precum si cea a lui Thor Heyerdahl din Insula Pastelui, (Kon-Tiki si Ra I si RaI II), care ne-a aratat ca lemnul de balsa din Peru, cel mai usor lemn din lume, si velele din papirus egiptean, puteau constiui ingredientele necesare si suficiente construirii unei plute cu care puteai face chiar si ocolul pamantului mult inaintea lui Magellan.

Am citit si despre descoperirea acelor "drakkar-uri" perfect conservate, dar nu e totuna cititul cu vazutul la fata locului. Eu cred ca Norvegia e minunata iar norvegienii, cel putin in ultimul RM au fost adevarati patrioti, pe fundul unui fiord de 2 km adancime mai sta si-acum incarcatura de "apa grea" cu care Hitler isi imgina c-o sa domine lumea... dar cand le vad si stiu ca apa din ele are 4-5 grade Celsius, mi se face pielea de gaina si parca imi vine si mie sa fac ceea ce fac multi norvegieni (si danezii, suedezi sau finlandezii) la ora actuala... investesc masiv pe tarmurile unor mari calde unde vor sa se retraga la pensie sau sa-si petreaca concediile... Bulgaria, Grecia, Turcia, Spania...

Ma fascineaza totusi istoria acestor stapani ai fordurilor care si-au construiesc casele si corabiile aproape in intregime din lemn si au reusit sa ajunga in Groenlanda cea verde si chiar pe coastele Americii, cu o jumatate de mileniu inaintea lui Columb.

Felicitari pt review!

MichiAUTOR REVIEW
[29.11.10 11:52:27]
»

@dorgo, completarile tale sunt foarte interesante. Mai scrie unul un review, altul un ecou si asa se cladeste imaginea unui tinut.

catalinalupu
[09.12.10 09:10:36]
»

Minunat. Felicitari pentru aceste impresii minunate!

iulianic
[19.09.13 12:23:55]
»

@Michi:

Ce ziceti? Norvegia merita sa fie proiectul de suflet al unei vacante viitoare?

Am citit review-ul cu mare întârziere, iar acum, după ce eu însămi am petrecut nouă zile în Norvegia cutreierând-o atât cât ne-au permis programul şi puterile, pot afirma cu convindere: Da, Norvegia merită din plin să-i dedici o vacanţă şi banii economisiţi într-un an.

Remarc faptul că traseul pe care l-aţi urmat a fost invers faţă de al nostru. Noi veneam din nord, prin fiorduri şi peste insule, am fost cazaţi în Bergen, apoi am continuat spre Oslo. Capitala a fost ultimul oraş vizitat în Norvegia şi nu i-am dedicat decât o zi. Puţin, după părerea mea, dar suficient pentru a ne face o imagine şi a nu simţi că "…este unul din cele mai scumpe orase din lume... " Cu intrarea gratuită la Primărie şi la Parcul Vigelang, cu "vizitarea" doar exterior a Parlamentului, Teatrului Naţional şi Palatului Regal, plus faptul că n-a mai rămas timp pentru cumpărături, nici nu-mi amintesc ce cheltuieli am avut la Oslo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinalupu, dorgo, iulianic, Michi, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Norvegia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05110502243042 sec
    ecranul dvs: 1 x 1