ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.07.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 9 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Experiențe norvegiene de top

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe parcursul circuitului norvegian am avut parte de 2 experiențe memorabile - atracții turistice de top din Norvegia.

Flamsbana

În viziunea celor de la BBC Earth și a celor de la National Geographic, Flåmsbana este una din cele mai pitorești călătorii cu trenul din lume. În anul 2014 Lonely Planet a desemnat-o cea mai frumoasă călătorie cu trenul din lume. Păi dacă ei zic asta, am zis că nu trebuie să ratez așa ceva 😊. Flåmsbana a fost construită între 1923 și 1940 și electrificată complet în 1944. Primul tren a urcat pe această rută pe data de 1 august 1940., dar primul tren cu călători a circulat pe 10 februarie 1941.

Această cale ferată este și una din cele mai abrupte din lume. Cale de 20 de km și 20 de tuneluri, urcăm de la nivelul mării până la 867 m în Myrdal, în mai puțin de o oră. Viteza trenului nu depășește 40 km/oră – fapt ce te lasă să admiri în voie splendorile traseului. Cu o înclinare de 5,5% și un drum care are numeroase serpentine, Flåmsbana este mai mult decât o călătorie cu trenul - este o experiență!

Pe parcursul călătoriei vom vedea peisaje minunate, cascade înspumate, sate mici, fermecătoare și versanții abrupți ai munților. O oprire de câteva minute, când se coboară din tren, se face în dreptul spectaculoasei cascade Kjosfossen, care are o înălțime de 93 m. Această cascadă înspumată este accesibilă doar cu trenul. În dreptul cascadei se adună toți turiștii din tren și cu greu vei reuși să faci o fotografie fără alți 10-20 de oameni în cadru 😄. Calea ferată Flåmsbana este deschisă tot timpul anului.

norwaytrains.com/flamsbana-train

Ghețarul Briksdal

face parte din Parcul Național Jostedalsbreen și reprezintă ramura vestică a ghețarului Jostedal – cel mai mare ghețar din Europa continentală. Cu o lungime de 3 km, acesta este unul din cele mai frumoase trasee de drumeție din Norvegia. Din parcare, loc din care începe și traseul se poate admira cascada Volefossen. Aceasta are o înălțime totală de 388 m, cu o cădere liberă de 205 m. Vi se pare înaltă? ... hmm... nu prea... este doar a 43-a cascadă ca înălțime din Norvegia 😀.

La 10 minute de la plecare, drumul trece pe lângă zgomotoasa cascadă Kleivafossen, unde nimeni nu scapă nestropit. După standardele norvegiene, Kleivafossen nu este o cascadă mare. Are doar 41 m înălțime, dar debitul este zgomotos și impresionant. Din punctul de belvedere situat deasupra cascadei se poate observa cel mai bine forța apei. Pe potecă vom întâlni mai multe panouri care ne arată până unde ajungea ghețarul de-a lungul anilor.

După circa 45 de minute de mers lejer, se ajunge la capătul traseului la lacul Briksdalsvatnet aflat la baza ghețarului. Ghețarul coboară abrupt de la 1200 m până lângă lacul situat la 350 m altitudine. Altă cascadă se varsă în acest lac. După circa 30 de minute de contemplat peisajele de top, revenim pe același traseu. Parcul Jostedalsbreen este o oază de frumusețe naturală oferind vizitatorilor priveliști încântătoare. briksdal.com.


[fb]
---
Trimis de BOGDAN DSN in 13.07.24 21:01:59
Validat / Publicat: 14.07.24 08:30:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 370 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[14.07.24 13:24:51]
»

@BOGDAN DSN: Superbe locuri chiar de top cum bine zici în titlu! Nu îmi imaginam că este chiar atât de puternică locomotiva. Ce flori frumoase, ce ghețar, ce cascade! Ai prins o vreme minunată! Excursia a fost prin agenție cred!?

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[14.07.24 18:55:50]
»

@mprofeanu - Vremea a fost în general ok - am prins o zi cu ploaie (în Bergen) și alte câteva ore în altă zi (dar eram în autocar). Peisajele sunt ca-n filme - Norvegia excelează la acest capitol. Am văzut numeroase cascade, fiorduri și lacuri care m-au impresionat deosebit. Totul este la superlativ, iar Norvegia chiar merită vizitată, cu anumite eforturi financiare 🙂.

Da, excursia/circuitul a fost prin agenție. Cazările la hotelurile în care am stat în Norvegia aveau prețuri între 180-240 euro/dubla/noapte. Un simplu calcul la o medie de 210 euro ar fi ieșit cam 1680 euro (8 nopți). Se adaugă închirierea mașinii, taxele de drum (cam 12-15 euro/100 km), mesele plus biletele de avion. Am făcut un calcul și am considerat că este mai avantajos și mai odihnitor prin agenție.

abancor
[15.07.24 18:08:44]
»

E frumos cu Flåmsbana, am fost și eu acum 5 ani, iar la stația de la cascadă se desfășura și pe atunci scurtul moment muzical dansant care apare în primul filmuleț. În timpul popasului trenului, pe stîncile de deasupra cascadei se unduiește, pe un fundal muzical, o balerină, care întruchipează o „huldra” , un soi de iele sau nimfă din folclorul norvegian, o zînă a pădurii.

De remarcat că linia asta e una din cele mai înclinate din lume, fără cremalieră. Și că, înainte de cascadă, tunelul face niște bucle de 360 grade ca să poată acoperi diferența de altitudine în niște serpentine suprapuse. Mă rog, chestii interesante pentru o mînă de „tocilari” interesați de amănunte din astea.

Hai să trec mai bine la informații mai practice. Traseul se poate aborda ca parte a unei excursii organizate din orașele mari din zonă (Voss sau Bergen de pildă) sau ca mic ocol pe drumul (cu trenul) de la Oslo la Bergen. Eu așa am făcut, am luat bilet Oslo - Myrdal, aici am luat trenul turistic spre Flåm, am stat în sat vreo 2 ore, am urcat înapoi la Myrdal și am luat alt tren mai departe spre Bergen.

Chestia asta presupune niște probleme: una ar fi că nu sînt prea multe trenuri Oslo - Bergen. Deci nu ai prea multe variante să faci această întrerupere la jumătate. Alta ar fi că Myrdal (adică stația de sus a trenului turistic) nu e o localitate, deci nu poți înnopta sau poposi mai mult acolo. E doar o gară cu o cafenea. Nici depozitare de bagaje nu are, deci altă problemă e că tre să cari după tine tot bagajul cu trenul turistic, apoi înapoi la trenul de Bergen. (Unele sfaturi zic să încerci să lași bagajele la cafenea, dar am descoperit că locul era aglomerat și nu aveai cu cine să discuți). În fine, din cauza orarului trenurilor, mi se pare că varianta asta nu se poate aborda dinspre Bergen spre Oslo.

Din păcate, abia după ce m-am trambalat de colo colo am aflat (de la recepționera de la hotelul din Bergen) că există o variantă mai bună: după drumul dus cu trenul turistic, nu te mai întorci la Myrdal să iei trenul de Bergen, ci continui călătoria cu feribotul. Ideal! Pentru că împuști mai mulți iepuri, vezi și un fiord de pe mare și nici nu repeți drumul cu trenul turistic la întors. Există și agenții care vînd bilet Oslo - Bergen pe varianta asta, tren - Flåmsbana - feribot - autobuz - tren, sub numele de Norway in a nutshell. Uitați un website fjordtours.com/en/norway/ ... y-in-a-nutshell Drumul durează toată ziua, schimbi 5 mijloace de transport, dar merită.

Altă variantă e, cum ziceam, să verifici dacă se organizează, din orașul unde ai cazare, „daytrips” care cuprind și Flåmsbana.

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[16.07.24 17:10:52]
»

@abancor: Mulțumesc pentru completări! Noi am avut parte de un drum dus-întors din Flåm - așa am văzut de 2 ori cascada și am asistat de 2 ori la acel spectacol dansant (erau 2 fete). La revenirea în Flåm am făcut o croazieră de 2 ore până în Gudvangen. Aici ne-a așteptat autocarul care a plecat imediat după ce ne-a lăsat în Flåm.

Acum depinde de fiecare cum și dacă dorește să facă această incursiune - cert este că, în opinia mea, merită din plin.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Norvegia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060425996780396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1