ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.05.2019
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Nissa la Bella

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Nisa este orașul așezat intre Alpi și Mediterană, loc de inspirație pentru poeți, zugrăvit in tablouri de pictori, platou de filmare pentru regizori și actori, intr-un cuvânt, capitala Coastei de Azur.

In Nisa am mai fost de câteva ori, de fiecare dată in vizite scurte, de câteva ore, niciodată suficiente, așa că orașul era in continuare pe lista mea de ”trebuie văzut”.

Ocazia de a petrece câteva zile in Nisa s-a ivit in momentul in care ne-am decis să vizităm Corsica, portul orașului fiind unul dintre punctele de plecare cu ferry spre insulă.

Nisa este al doilea oraș ca mărime, dup[ Marsilia, de pe coasta franceză la Meditarană.

Date despre existența unei localități in acest loc de pe malul mării avem incă de acum 230.000 ani, dar orașul se pare că a fost inființat de către greci, in jurul anului 350 î. Hr. Ca și celelalte localități din această parte a bazinului Mediteranei, a trecut de la genovezi, la romani, apoi a intrat sub protecția Conților de Savoia pentru ca in final să fie adjudecat de francezi.

In prezent Nisa are un important rol pentru economia zonei, orașul fiind deservit de un aeroport internațional și de un port maritim.

Dar, inainte de toate, Nisa este un important oraș turistic, fiind vizitat anual de milioane de turiști.

Ce poți să vezi in Nisa?

Voi incepe cu Portul Lympia. De aici pleacă numeroase ferry boat-uri spre Corsica, Sardinia, Sicilia sau Spania. Tot aici poposesc numeroase iahturi de toate mărimile precum și vase de pescuit. Dacă vrei să faci o scurtă plimbare pe mare, in acest port te poți urca pe una dintre ambarcațiunile care efectuează mici croaziere.

De jur imprejurul portului sunt numeroase restaurante, in special cu specific pescăresc.

Mergem pe faleza portului, admirăm iahturile care au poposit in port, și ajungem la semnul ”I Love Nice”, loc unde turiștii iși folosesc imaginația pentru cele mai reușite fotografii, care să dovedească trecerea lor prin Nisa.

Traversăm și mergem la Castelul Nisa. De fapt, pe vârful colinei se află numai ruinele unei cetăți pe care construită in secolul al 11–lea și folosită scopuri militare până in secolul al 18-lea, in timpul domniei lui Louis XIV, când a fost distrusă. După câteva tentative nereușite de reconstrucție, in anul 1830 regele Charles-Felix a ordonat construcția unui parc, cu alei care urcă șerpuind până sus in vârful colinei. Tot aici a fost construită și o cascadă spectaculoasă. De neratat este și Turnul Bellanda, unde compozitorul Hector Berlioz a compus uvertura Regele Lear. De la Turn se deschide cea mai frumoasă panoramă asupra intregului oraș, fotografii cu orașul vpzut de aici regăsindu-se aproape pe toate ghidurile despre Nisa. In depărtare, pe partea stângă se vede aeroportul, urmat de Baie de Anges și Promenade de Anglais. Chiar in față se vede orașul vechi, cu mulțimea de acoperișuri colorate, printre care se ridică turnul Catedralei sau turnul cu ceas al Cazarmei Rusce.

Poți urca pe colină pe jos, cu un ascensor sau cu un trenuleț turistic, dar eu recomand prima variantă, care nu este prea grea dar care iți oferă, la fiecare colț, o altă imagine a orașului și a golfului.

De sus, din parc se vede și intregul port, cu vapoarele care vin și pleacă.

Castelul Nisa este foarte frumos iluminat seara, cu lumini colorate cu culorile steagului Franței.

După o plimbare prin parc coborâm și mergem in piața stradală Saleya. In fiecare săptămână, de marți până duminică, in prima parte a zilei, pe strada Saleya aflată chiar vis-à-vis de faleză, la intrarea in orașul vechi, se organizează o piață de fructe, legume, produse locale (de la săpunuri, produse cosmetice din lavandă sau alte plante locale, obiecte din lemn de măslin confecționate manual, suveniruri, etc.), produse ale producătorilor locali de brânzeturi și carne. După o scurtă baie in mare, la primele ore ale zilei, am intrat in piață și am parcurs-o de la un capăt la altul. Este o atmosferă liniștită, prețurile ca și originea produselor sunt afișate, dar te mai poți tocmi cu vânzătorul la anumite produse.

Se poate și mânca in piață, unii expozanți gătind la fața locului propriile produse, pește proaspăt sau produse din carne.

Am intrat in orașul vechi, cu străduțe inguste, mărginite de clădiri colorate, inalte, specific Provence-ului. Aici sunt nenumărate magazine cu produse locale, restaurante, cafenele, magazine cu suveniruri, dar și importante obiective turistice.

Chapelle de la Misericorde de Nice, construită in stil baroc, cu fațada chiar pe strada Saleya, nu ai cum să treci pe lângă ea fără să te oprești câteva clipe.

Biserica, cunoscută și sub numele de Penitentul Negru, a fost construită in secolul al XVIII-lea pe locul fostelor depozite de sare ale Regelui Sardiniei.

In imediata apropiere a capelei se află Piața Pierre Gautier unde vedem Palatul Prefecturii sau Palatul Ducilor de Savoia, construit in a doua jumătate a secoluluial XVI-lea.

La câțiva pași de Palatul Prefecturii este Palatul de Justiție, afat, unde altundeva decât in Piața Palatului. Clădirea in stil neoclasic a fost construită in anul 1880 pentru Curtea de la Nisa.

Vis-a-vis de Palatul de Justiție se află Cazarma Ruscă, clădire care a adăpostit pe rând, o cazarmă militară, o mănăstire iar in prezent Tribunalul de Primă Instanță. Clădirea, care are un frumos turn cu ceas, a fost construită in secolul al XVIII-lea.

Deși ai crede că o piață unde se află Palatul de Justiție și Tribunalul de Primă Instanță ar trebui să fie o piață sobră, austeră, nu trebuie să uităm că totuși suntem in Provence, in Nisa, locuri unde sobrietatea nu prea este la ea acasă. In Piața Palatului de Justiție are loc, o dată pe săptămână, un târg al anticarilor, pe care am avut norocul să il vizitez, doar pentru clătitul ochilor, că de cumpărat nu prea putea fi vorba. Sunt și câteva cafenele in piață, iar seara piața este plină de turiști sau localnici, care se intâlnesc și stau aici la o cafea sau un pahar de rose.

Rătăcim prin centrul vechi fără a avea o țintă anume, convinși fiind că orașul trebuie văzut pe indelete.

Ajungem astfel la una dintre cele mai vechi biserici din Nisa, Biserica Bunei Vestiri, sau Sfânta Rita. Biserica a fost construită tot in stil baroc, in secolul al XVII-lea, pe locul unui vechi lăcaș de cult. Clopotnița, construită la jumătatea secolului al XVIII-lea, domină clădirile din jur.

La câțiva pași de Biserica Bunei Vestiri se află Catedrala din Nisa sau Catedrala Sfintei Reparata, construită in stil baroc. Construcția catedralei a avut loc in a doua jumătate a secolului al XVII-lea și a durat aproximativ 50 de ani. In secolul următor a fost adăugat turnul clopotelor, care aproape că ascunde cupola bisericii, acoperită cu țiglă colorată, in stil genovez.

Intre Orașul Vechi și Bulevardul Jean-Medecin, in centrul orașului Nisa, se află Piața Massena, principala piață a orașului. Inițial piața a purtat numele regelui Sardiniei din anul 1831, Charles-Albert. Forma actuală precum și numele (dat in onoarea Generalului Massena, născut la Nisa), datează din anul 1860.

Piața, impărțită in două părți, nord și sud, este aproape pietonală, fiind traversată doar de o linie modernă de tramvai.

In partea de sud a pieței se află Fontaine du Soleil, inconjurată de cinci statui de bronz reprezentând zeități grecești și romane – Pământul, Venus, Mercur, Saturn și Marte, sculptate de Alfred Janniot. In centrul fântânii se află statuia lui Apollo, cu o inălțime de șapte metri, realizată din marmură. Susprinzător, statuia a fost mutată in anul 1970, chipurile ca să nu șocheze turiștii cu goliciunea afișată de Apollo (!!!). Ulterior, in anul 2011, statuia a fost reamplasată in centrul fântănii.

In piață au fost amplasate pe stălpi inalți de zece metri, șapte statui din rășină, de culoare albă, translucide, luminate noaptea de lumini cu colorit schimbător, care, după unele părrei, reprezintă cele șapte continente. Ansamblul de statui este intitulat ”Conversație la Nisa” și a fost realizat de sculptorul catalan Jaume Plensa.

Din Piața Massena intrăm pe Promenade du Paillon, un coridor verde realizat de arhitectul peisagist Michael Pena. Promenada se intinde pe 12 ha și de-a lungul ei au fost plantați câteva mii de arbori, arbuști și plante perene, de pe toate continentele. Dar atracția principală o reprezintă oglinda de apă de 3000 mp, echipată cu 128 jeturi de apă, aflată chiar la marginea Pieței Massena. Jeturile de apă țâșnesc după un program bine stabilit, insoșit de muzică și lumini. Este un adevărat spectacol, care nu trebuie ratat.

De cealaltă parte a pieței au fost amplasate instalații care aruncă jeturi foarte fine de apă, formând un nor de apă. Este locul ideal in care să stai in zilele toride pentru că te poți răcori ori la umbra pomilor ori sub jeturile de apă.

Un singur lucru era nelalocul lui in acest peisaj. Prin Piața Massena, pe Promenade du Paillon sau pe Promenade des Anglais, patrulau soldați cu mitralierele in mâini, gata să tragă in cazul in care cineva ar fi incercat să tulbure pacea orașului. Știm ce s-a petrecut in Nisa, cu foarte puțin timp in urmă și se pare că francezii au invățat ceva din ceea ce s-a intâmplat și iau toate măsurile de precauție, chiar dacă aceste măsuri fac să te simți ca ești in zonă de război.

Trecem pe lângă monumental Neuf Lignes Obliques, monument amplasat in anul 2010 cu ocazia aniversării a 150 de ani de la anexarea orașului la Franța, ne chinuie talentul cu cîteva fotografii ale unor avioane care trec pe deasupra monumentului, după care ajungem la cea mai renumită parte a orașului Nisa, una dintre cele mai cunoscute faleze din Europa, Promenade des Anglais.

Fâșia de faleză cu o lungime de 7 km, pornește din vestul orașului, de la aeroport și se sfârșește in apropiere de Castelul din Nisa. Promenada a fost construită in secolul al XIX-lea, atunci când in Nisa, Cannes și Toulon iși petreceau iernile aristocrații europei. Mulți dintre aceștia au construit case pe colinele din Nisa și hoteluri pe Bulevardul Cimiez, de pe țărmul mării.

Acești noi locuitori ai Nisei s-au gândit să construiască o promenadă la malul mării, pe care să se plimbe de-a lungul țărmului. Ajutorul le-a fost dat de biserica anglicană, care s-a gândit să folosească la construcția acestei promenade oamenii săraci veniți in Nisa in 1820 in căutarea unui loc de muncă, după o iarnă foarte grea. Inițial promenada s-a numit ”Calea Engleză” iar din 1860 poartă numele de Promenade des Anglais, devenind o emblemă a orașului.

Promenada este mărginită nu numai de plaje renumite cât și de hoteluri celebre, cum este binecunoscutul Hotel Negresco, lângă care se află Vila Massena fosta casă a generalului Massena, care in prezent adăpostește Muzeul de Artă și Istorie.

Atât ziua, dar mai ales seara, pe promenadă dau mici spectacole artiști ambulanți, o mulțime de turiști se plimbă sau stau pe sacunele amplasate de-a lungul promenade și admiră plaja și marea.

Și, pentru că am pomenit de plajă, să spun câteva cuvinte despre plajele din Nisa.

Dacă ar fi să merg la Nisa doar pentru plajă, nu aș face-o niciodată. Mie mi s-a părut că orașul are cele mai urâte plaje pe care le-am văzut, și asta exclusiv din cauza pietrelor imense de pe plajă și de la intrarea in apă. Practic nu poți să stai pe plajă desculț iar intrarea in apă fără papuci speciali este o adevărată provocare. Dacă mai sunt și valuri mari (așa cum am prins eu) care te izbesc și răscolesc toate pietrele, atunci ”plăcerea” de a intra in apă se dublează. Ce să mai vorbim despre simpla ședere pe un prosop, la plajă. Nu poți să stai mai mult de câteva minute fără să te doară toate oasele de la pietrele de sub prosop.

Cu toate acestea plajele sunt foarte animate, de dimineață până seara.

Nu plecăm de pe faleză fără o scurtă vizită la Opera din Nice, construită in anul 1885 pe locul fostului teatru din lemn, ars complet intr-un incendiu in anul 1881.

Ce poți să mânânci in Nisa?

Este o intrebare grea, și asta nu pentru că nu ai ce să mânânci in Nisa ci pentru că este foarte greu să te decizi la care restaurant să te oprești. Poți mânca, bineințele pește și fructe de mare sau preparate ale bucătăriei italiene sau Provencale.

Restaurante sunt foarte multe, atât in port cât și in orașul vechi. Prânzul se servește până la ora 15.00 după care, restaurantele se inchid până seara, după ora 18.00. Prețurile nu diferă foarte mult de la un restaurant la altul, aș spune totuși că sunt mai mici in zona portului sau devin mai mici pe măsură ce te indepărtezi de orașul vechi. Dar totuși, atmosfera seara in orașul vechi este una specială, așa că merită să mănânci la una din terasele din zonă.

Plimbarea noastră se sfârșește aici. Au rămas incă multe locuri din oraș la care nu am ajuns. Dar mereu mai las câte ceva pentru data viitoare in locurile in care imi doresc să mai revin. Și Nisa este unul din acele locuri.

Vă rog dacă se poate melodia https://www.youtube.com/watch?v=FFOhbAg-HAw


[fb]
---
Trimis de Mika in 05.05.19 16:59:44
Validat / Publicat: 06.05.19 09:52:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 4527 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Farul Portului Lympia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.05.19 09:51:50]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Mitica49
[06.05.19 15:20:37]
»

@Mika: Un bun mini ghid pentru acest splendid oraș. Informațiile le vom reciti, pentru a fi mai proaspete, înspre toamnă când, sperăm, să plecăm și noi într-o excursie în zona aceea.

Felicitări pentru articol și pentru fotografii!

diacrys*
[06.05.19 15:22:08]
»

Acest review mi-a trezit multe amintiri legate de cele zece zile pe care le-am petrecut la Nisa în august 2000. " Toate-s vechi și nouă toate" - am regăsit unele aspecte neschimbate (Promenade des Anglais, Hotel Negresco) dar și altele noi... Fotografiile P02 și P03 sunt făcute din punctul în care am stat de multe ori privind spre micul port. La cascada de pe Colline du Chateau am și eu o fotografie, aproape din același unghi. Și mai am o fotografie aproape identică cu P19 (mai puțin monitorul acela) făcută din acelaşi punct probabil. Numai bine și călătorii frumoase în continuare!

MikaAUTOR REVIEW
[06.05.19 15:29:30]
»

@Mitica49: Mulțumesc pentru aprecieri dar se pare că nu toată lumea consideră că ar fi un minighid. Vă doresc să ajungeți acolo așa cum vă doriți. Este o zonă care merită văzută.

MikaAUTOR REVIEW
[06.05.19 15:32:39]
»

@diacrys: Mulțumesc de vizită. Așa e, unele locuri par să nu se schimbe, parcă incremensc in timp. Fotografille de pe Colină le-am văzut și in multe ghiduri despre oraș. Erau aproape identice. Este un loc bun pentru a fotografia golful și orașul. Mă bucur dacă review-ul meu ti-a trezit amintiri plăcute.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diacrys*, Mika, Mitica49
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nisa şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058114767074585 sec
    ecranul dvs: 1 x 1