ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Năvodari – Mamaia Nord = o dezvoltare spectaculoasă

TIPĂREȘTE URM de aici

La mijlocul lunii august am petrecut câteva zile la malul Mării Negre, gazdă fiindu-ne Hotelul Dedal (vezi impresii). Nu mai ajunsesem în stațiunea litorală Mamaia din toamna lui 2016 (vezi impresii) atunci când sezonul se terminase. Eram conștient cum arată litoralul românesc și intuiam ce voi găsi; de altfel, media are grijă să ne prezinte aproape zi de zi aspectele pozitive și negative de pe plajele mării.

Unitatea de cazare aleasă se află în capătul plajei de la Mamaia, chiar lângă canalul Poarta Albă-Midia-Năvodari. Mai văzusem zona aceasta din mersul autoturismului cu vreo 10 ani în urmă, în drum spre cetatea Histria. Ne miram de străduțele și vilele apărute în Mamaia Nord, era doar începutul.

În vara lui 2019 am descoperit o explozie urbană, un haos imobiliar desăvârșit. De la zone care arată foarte bine până la construcții fără cap și coadă zona Mamaia Nord s-a dezvoltat într-un ritm alert. Cu bune și cu rele, la mijlocul lunii august unitățile de cazare din zonă erau pline, turiștii făcând abstracție de toate neajunsurile (unii – veniți în cunoștință de cauză) sau considerând că au luat țeapă (alții – cei neinformați).

Pe undeva pe aici, prin nordul lacului Sutghiol a existat o așezare mică, sărăcăcioasă care reunea oameni de diverse etnii: pescari lipoveni și greci, ciobani români și crescători de cai tătari. Mamai ar fi fost stăpânitorul turc al acestor terenuri, cel care va dăinui prin numele său până astăzi.

În partea nordică, peste canal se află Combinatul Petrochimic Midia și rafinăria PetroMidia, instalații industriale ridicate între anii 1975-1977. Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari a fost finalizat în 1987, are circa 31 km lungime și face legătura între Canalul Dunăre – Marea Neagră și portul maritim Midia. Un dig circulabil de aproximativ 4 km lungime protejează intrarea în micul port și canal. Într-una din zile am zărit o familie de lebede plutind grațios pe apă. Existența acestei bariere de piatră formează un unghi în care valurile mării împing o mulțime de alge și alte mizerii din larg. Cu tot mirosul insuportabil din acel colț de plajă existau acolo câțiva curajoși campați cu rulote.

Faleza Năvodari este o alee pietonală finalizată în anul 2016, lucrare finanțată cu bani europeni. Aleea de promenadă se întinde pe o lungime de circa 4 km, între digul canalului și zona Hanul Piraților, e amplasată la circa 60 m de apa mării și e „dotată” cu bănci, cișmele de apă, stâlpi de iluminat, foișoare de lemn de belvedere, coșuri de gunoi (cugetliber.ro/stiri-polit ... navodari-287982). Din păcate, deși au trecut doar 3 ani de la inaugurare, starea aleii s-a degradat vizibil pe anumite porțiuni. Totuși reprezintă un loc ok de plimbare la ceasul serii în lipsa altor mijloace de distracție în această parte a plajei. Am parcurs vreo 3 km la pas pe Faleza Năvodari minunându-ne de puzderia de bloculețe de tot felul care au răsărit ca ciupercile după ploaie (sau scoicile din apă).

Plaja Mamaia Nord - Năvodari e destul de lată (circa 50-60 m) și e amenajată în totalitate. Doar în capătul extrem mai există vreo două parcele cu iarbă și fără șezlonguri, în rest „civilizația” a cotropit întreg spațiul litoral. Porțiuni cu șezlonguri și umbreluțe încep din apropierea digului, prețul fiind de doar 15 lei/șezlong, ca acest tarif să crească progresiv la 20-25-30 lei la Zanzibar Beach. Creștere care corespunde (uneori) și cu gradul de amenajare al plajei. Beach-barurile dinspre digul sudic al canalului sunt de fapt niște cabine simple care au curent electric de la un generator, apoi apar construcții din ce în ce mai elaborate.

Am văzut plaje amenajate cu o anumită tematică, idei interesante: Amphora Beach, Nuvela (leagăne, rafturi cu cărți și jocuri, loc de lectură), Lujo (35 lei/șezlong), Papaya etc.

Nisipul nu este din cel mai fin, dar găsiți din belșug melci marini (rapane) și scoici de mai multe feluri. Prin nisip o să găsiți multe mizerii și gunoaie mărunte. Apa mării nu e atât de limpede în această zonă, algele se adună mereu în colțul format de plajă și dig, am zărit și meduze destul de mari. Adâncimea apei e ideală pentru copii de toate vârstele, trebuie să înaintezi destul de mult până crește nivelul apei. Plaja e supravegheată de salvamari.

În acest areal e posibil să fi existat o livadă de măslini, pe o suprafață mare există numeroși măslini cu rod (chiar și un camping numit „Măslinul”). Tabăra de copii Năvodari ocupă (încă) o suprafață considerabilă în apropierea plajei, dar starea ei e deplorabilă. Corpurile de cazare sunt degradate, curtea plină de buruieni, teatrul nefuncțional. Înființată în 1959 tabăra a fost modernizată în anii '70 și găzduia mii de școlari pe serie. Am citit cu uimire că au existat sute de clădiri pe circa 200 ha, fiind vorba de un adevărat complex reunind tabere tematice: „Albatros”, „Perla Vacanței”, „Pescăruș”, „Delfin”, „Cutezătorii” și „Lebăda”. Azi terenul a „dispărut”, clădirile stau să cadă, interesele imobiliare sunt mari.

Pe teritoriul întins îe ultimii doi kilometri de faleză/plajă nu ai prea multe opțiuni de a lua masa, excluzând cele câteva containere unde se vând gogoșele, clătite, hot-dog și burgeri. Cea mai notabilă variantă pare a fi Cherhanaua Năvodari, cu spații interioare și terasă exterioară, dar și muzică live în fiecare seară. Aglomerație mare și bâlci găsiți lângă fostul camping Lebăda – o patiserie, câteva autoserviri și vreo două restaurante, mai multe magazine cu „de toate”. Am mâncat la Terasa Jeny – servire rapidă, prețuri modice (15 lei: ceafă/piept pui la grătar, cartofi prăjiți și salată de varză), produse gătite corect; la Autoservirea „Foarte Bun” – prețuri mici, rulaj mare, preparate bune și de bază; la Terasa „Mi Capricho” – un loc ceva „mai elaborat”, prețuri cu 3-4 lei mai mari, produse gătite pe loc, la comandă sub ochii clientului la o zonă de gătit deschisă, preparate gustoase.

Ceea ce ne-a surprins au fost blocurile de tot genul apărute în apropierea plajei, până în Bulevardul Mamaia. Unele construcții sunt drăguțe, au un aer marin, o arhitectură drăguță, altele sunt fără stil. Se construiește la greu, încă sunt multe locuri virane, peste tot sunt bannere cu apartamente de vânzare. În zona Zanzibar Beach există o serie de blocuri de culoare verde, cu piscine, zone de shopping și restaurante, spații verzi – mi-au creat o impresie foarte bună. Infrastructura a rămas în urmă însă, străzile sunt neasfaltate, autoturismele intră până lângă faleză, praful și nisipul așezându-se și pe cele de 10.000 de euro și pe cele de 50.000 de euro.

Concluzii. Nu știu dacă surpriza oferită de Mamaia Nord-Năvodari a fost plăcută sau neplăcută, dar cred (sper) că peste 10 ani zona aceasta va arăta altfel. Asta dacă se mai schimbă mentalități și dacă va prima turistul și nu încasarea banilor cu orice preț. Informați-vă cu atenție atunci când rezervați camere în această zonă pentru a evita neplăcerile ulterioare. Eu am încercat să mă bucur de briza și apa Mării Negre, de zborul pescărușilor și zgomotul valurilor.

P. S. Voi atașa în general numai fotografii drăguțe care prezintă doar aspectele pozitive, suntem sătui de cele negative (dar ele există.).

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 30.08.19 14:50:49
Validat / Publicat: 30.08.19 16:39:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în NĂVODARI.

VIZUALIZĂRI: 4142 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Plaja în zona de capăt Mamaia Nord - Năvodari.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[30.08.19 23:42:25]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[31.08.19 06:18:28]
»

@tata123:

Superbonus!

Mamaia - Navodari nu au lipsit din calendarul vizitelor mele anuale cu exceptia unui singur an din viata mea.

De aceea pot sustine evolutia acestor statiuni. Mamaia Nord era inexistenta in copilaria mea, aici era Hanul Piratilor unde oprea autobuzul 23 si in rest camping si polonezi care faceau comert. Era plin de rulote de straini est-europeni in special.

Acum a aparut pe harta practic o statiune Mamaia Nord, care este fitoasa litoraluluu. Mie nu imi place. Nu are legatura cu Mamaia care pentru mine se opreste putin dupa Butoaie la Tabara Nird.

Navodari-ul a crescut mult dar nici el nu arata bine,

In general ce este la nord de Mamaia pana pe la Razelm arata rau, plin de dovezi de “civilizatie” dar si multa paragina (care e pe tot litoralul romanesc).

Felicitari pentru articol! Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.09.19 10:02:21]
»

@Dan&Ema: Dezvoltarea părții de nord a stațiunii estivale Mamaia se desfășoară într-un mod oarecum haotic. O mare parte din construcțiile apărute nu au nimic în comun cu arhitectura specifică țărmurilor de mare, nu au acel aer maritim, de vacanță.

Sper ca măcar în următorii 10 ani să se mai rezolve problemele de infrastructură: asfaltarea străzilor, iluminat public, canalizare și apă curentă etc.

Numai bine!

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnarea articolului drept MG.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Năvodari:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080121994018555 sec
    ecranul dvs: 1 x 1