ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-1991
DURATA: 7 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
CAZARE [camere etc]:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Remember camping Navodari

TIPĂREȘTE

Review-ul lui Pepsi70 despre Vama Veche mi-a adus la suprafata amintiri despre o alta modalitate de a petrece o saptamana la mare si anume la camping.

Dupa ce trecuse moda Tataiei si anii primei tinereti, prin ’70 preferintele s-au separat astfel: la Vama Veche au ramas fideli actorii, literatii, studentii care traiau in continuare farmecul si boema localitatii iar la camping, de preferinta la Navodari, isi intindeau cortul, masuta cu scaunelele, aragazul polonez, saltelele pneumatice si sacii de dormit, inginerii familisti cu varsta cuprinsa intre 30 si 35 de ani. De ce spun ingineri? Pentru ca pe atunci si chiar pana tarziu spre anii 90, din trei romani cu studii superioare, doi erau ingineri. Acestia erau mai bine platiti decat umanistii si deci, avusesera posibilitatea sa-si ia in rate o masina Dacia 1100. In portbagaj intra cortul si intreg echipamentul de camping in golurile carora statea bine la racoare borcanul cu carne prajita in untura, cel de castraveciori si conservele de vita in suc propriu. Odata la doi ani, dupa lungi verificari si timp de asteptare li se permitea - daca dosarul de cadre era in regula - sa viziteze tarile CAER, adica URSS (in grup, nu de capul tau) si individual Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria si RDG (Germania democratica) obtinand cu aprobare suma de 50 dol care trebuia sa ajunga pentru cazare, transport, mancare si vizite. Nu mai trebuie sa spun ca se dormea in masina si se manca din traista iar cei mai cu relatii isi asterneau culcus prin holurile ambasadelor. Cei mai norocosi obtineau si cate o viza pentru occident tot cu 50 dol de cheltuiala.

Plecarile “afara” erau tinute de turisti in mare secret pentru ca era suficient ca un coleg binevoitor sa faca o declaratie scrisa “am informatii ca vrea sa fuga” ca gata, te stergeai pe bot de iesiri “afara”pe tot restul vietii. Nu am trecut prin asemenea framantari si intrebari existentiale pentru ca din start noua nu ni se permitea sa iesim nici pana la Ruse asa ca ne-am resemnat si am cutreierat tara in lung si in lat, odata la doua saptamani, dupa cum masina avea numar par sau impar si in limita cotei de un rezervor de benzina pe luna. Frumos, nu? Cum nostalgicii au inceput sa prolifereze ca ciupercile, tocmai v-am povestit despre una din splendidele din laturi ale vechiului regim.

Copiii trebuiau dusi la mare iar camerele in hoteluri la Mamaia, Venus, Eforie, Aurora, pe langa faptul ca erau destul de scumpe si prost intretinute, trebuiau retinute din timp prin sistemul spaga la ONT, asa ca singurele solutii ramaneau gazdele sau campingurile. Timpul gazdelor trecuse. Ne saturasem de privirile lor iscoditoare si limbajul de mahala, de cele zece familii inghesuite in aceeasi curte la un singur aragaz asa ca am preferat campingul. Dintre toate, “lumea buna” prefera Navodariul, la iesire din Mamaia, un camping foarte mare prevazut cu un minim de dotari- vorbesc de anii 70-75, cand oamenii nu traiau in confortul de azi de care nu s-ar putea dispensa. Erau niste dusuri cu apa calda pe seara, niste WC-uri turcesti relativ curate mirosind a desinfectant cu criolina si niste terase in care micii nu apucau sa se invecheasca.

Plecam de regula 3-4 familii cu copii de aceeasi varsta astfel incat nu aveam prea mult grija lor. Ani dearandul, cat am facut acolo concediile nu am auzit de vreun accident, las’ca nici Salvamar nu era. Campingul era prevazut doar cu cateva casute de lemn ocupate pe vesnicie de to’asii de la partid sau de la Centrocoop, incolo numai corturi si iar corturi si bineinteles rulotele DDR-istilor si cehoslovacilor pe care ii invidiam din suflet. Corturile erau de toate felurile si culorile marcand si acolo stratificarea sociala si posibilitatile materiale. De la corturi de o persoana in care se inghesuiau intrand pe burta doua finite omenesti de li se vedeau labele picioarelor iesite pe sub fermoar pana la corturi cu doua-trei camere si veranda. Al nostru era foarte frumos - bineinteles la nivelul posibilitatilor si ratelor cu care eram incarcati la casa, masina si CAR - era bleu cu argintiu pe partea panzei impermeabile, avea o anticamera mare in care atarnam de bare vesela si tacamurile in saculeti trasi de mine la masina, avea si un cort interior izoterm cica, de trei saltele in care intram patru cu cei doi copii si o veranda superba in care tineam masa, scaunele si radioul pe tranzistori Albatros. In antreu sapam o groapa adanca in nisip in care tineam o ladita cu mancare si bere si zau, daca vreunul din noi, inclusiv copiii am facut vreun herpes macar.

Pe plaja se facea multa bisnita. In general polonezele etalau pe prosoape tot felul de marfuri care nu se gaseau in magazine: deodorante cu spray (noi era obisnuiti cu sticlute cu bila in care se gasea o solutie de sulfat de aluminiu), cafea Inka, fond de ten, butelii de aragaz turist, bratari de chihlimbar. Nu prea aveau prejudecati in relatiile cu barbatii romani, dupa cum tinerii motociclisti italieni isi alegeau fara probleme cele mai frumoase romance.

Dupa amiaza era cam nasol (va place termenul? mie nu) pentru ca se incingea ingrozitor cortul care devenea etuva si atunci ne adunam la o bere la o terasa mangaiata de briza marii. Seara, cucoanele ne imbracam cu fuste lungi inflorate si dansam pe muzica nebruiata de securitate prinsa de la greci sau sarbi. Acum imi dau seama ca fara sa constientizam era o oarecare influenta hippy pentru ca aveam obicei sa ne prindsem toate dracoveniile in par: monede, fluturi de hartie, flori, margele. Contra tantarilor inghiteam 1-2 pastile de vitamina B1 si pielea capata un miros aducand a cacao care-i indeparta.

Dupa mai multi ani consecutivi petrecuti in camping ni s-au schimbat gusturile. Copiii devenisera suficient de mari sa-i trimitem in tabere la mare pentru ca apoi, impreuna toti patru sa mergem pe munte din cabana in cabana.

Se incheiase o etapa a tineretii noastre si incepea o alta.


[fb]
---
Trimis de Michi in 20.07.10 12:11:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în NĂVODARI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2908 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4603 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.07.10 12:40:36]
»

cred ca ne-am intersectat cel putin odata pe-acolo...

sa nu uitam nici campingul de mai 'jos' putin, din Mamaia Nord, din care au mai ramas doar cateva cladiri (azi un fel de bazar) si "impinge-tava".

despre Navodari am ceva amintiri de cand aveam io vreo 15 anisori, si in acea vara am intrat in tabara de copii (cu care avea in comun gardul nordic, nu prea bine aparat contra intruziunilor). acolo gaseam distractii in fiecare seara (cred ca as fi putut si sa mananc, daca ma mai invarteam mult prontre ei!) - discoteci, dar si jocuri si intreceri amuzante. odata, spre finalul unei serii, am stat aproape toata noaptea (ai mei erau sa inebuneasca, nestiind pe unde umblam io) sa ascult un 'latino' (cubanez/columbian/naiba stie!) cantand la chitara unei fete ce-o cunoscuse acolo... (sa nu uitam ca era tabara internationala! singura, de altfel, daca nu ma insel prea tare, la acea vreme).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
pepsi70ro
[20.07.10 13:06:45]
»

Ce amintiri mi-ai rascolit, eram un pustean destul de zvapaiat, mama lucra la hotel Parc in Mamaia, si vara de vara ma lua cu ea, dar eu plecam catre nord, cunosteam pe soferii cu minicare si ma plimbau gratis. La piscine intram pe sub gard, plaja faceam in apropierea copiilor nemti, care erau foarte numerosi la vremea respectiva, de mancat mancam pe la terase, unde maica-mea avea cunostinte, de cateva ori am fost in Navodari, la unele rude venite in tabara acolo, stiu ca am avut interventii la directorul taberei sa permita rudelor (verisori cu mine) sa vina o seara la noi acasa, n-au vrut, circ, in fine...iar incep sa povestesc...

Una peste alta, este un rw. care m-a rascolit si meriti toata aprecierea mea, felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
MichiAUTOR REVIEW
[20.07.10 13:14:21]
»

Multumesc mult in primul rand ca v-am trezit o coarda sensibila. Si pe mine m-a rascolit Vama Veche.

Djbobo*
[20.07.10 19:39:05]
»

Uite ca m-ai rascolit si pe mine cu astfel de amintiri, unde este de fapt acest camping, e vorba de vechiul camping, care era vecin cumva cu tabara navodari, de unde am ''evadat'' intr-o seara si am trecut printr-un fel de lac unde era apa pana la genunchi si plin de lipitori, asta ca sa mergem la discoteca in camping.

D-ale copilariei amintiri.

Admin
[26.07.10 04:53:32]
»

mutat in rubrica 'La pas prin Mamaia'

dorgo
[03.12.10 21:44:24]
»

@ Michi... am facut si eu Vama, Costinestiul, campingul Eforie, cel de la Neptun si o "colonie" de copii la Navodari... amintiri... amintiri... dar si felicitari!

webmasterX
[27.08.16 06:38:50]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Năvodari, NĂVODARI" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Djbobo*, dorgo, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Năvodari:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039553165435791 sec
    ecranul dvs: 1 x 1